Σε ρυθμούς Europride ετοιμάζεται να χορέψει η Θεσσαλονίκη από την Παρασκευή 21 Ιουνίου έως και την Κυριακή 29 Ιουνίου. Χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό αναμένεται να καταφθάσουν στην πόλη για να χορέψουν και να διασκεδάσουν στο μεγάλο φεστιβάλ αγάπης και συμπερίληψης.
Ποιο θα είναι όμως το οικονομικό αποτύπωμα που θα αφήσουν στην πόλη, πως πηγαίνουν οι κρατήσεις τα ξενοδοχεία και τι θα γίνει με τις εκπτώσεις των εμπορικών καταστημάτων;
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Σιμιακό, ο οποίος είναι συγκρατημένα αισιόδοξος, οι κρατήσεις των οργανωμένων γκρουπ στα καταλύματα μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις.
«Σύμφωνα με μια έρευνα στα ξενοδοχεία της πόλης, οι ομαδικές κρατήσεις δε φαίνεται να είναι τόσες πολλές ώστε να αγγίζουν το νούμερο των 40.000 επισκεπτών που ακούγαμε. Δεν βλέπουμε υψηλές πληρότητες, αυτή τη στιγμή οι μετρήσεις δεν ξεπερνούν τα 1.000 άτομα. Από εκεί και πέρα, ποντάρουμε σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, είναι η αλήθεια ότι είμαστε λίγο μουδιασμένοι. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι επισκέπτες θα είναι κυρίως εγχώριοι. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι», σημείωσε μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη».
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Thessaloniki Pride, Απόστολος Καραμπαΐρης τόνισε πως οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις και εκτίμησε πως ο αριθμός των συμμετεχόντων θα αγγίξει περίπου τις 35.000. Όσον αφορά τις κρατήσεις σε ξενοδοχεία και καταλύματα ανέφερε:
«Αν και τα ξενοδοχεία μας λένε πως οι κρατήσεις δεν είναι όσες περίμεναν, γιατί πράγματι οι οργανωμένες αποστολές που επιλέγουν τα ξενοδοχεία, μπορεί να είναι 1.000 αλλά έχουμε και μια συνεργασία με διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και ξέρουμε πως έχουν γεμίσει. Εμείς ψάχνουμε να βολέψουμε άτομα. Πολλοί επιλέγουν να μείνουν σε αυτά, λόγω της προσφοράς που έχουμε από την εταιρεία Halu. Επίσης ένας άλλος δείκτης που έχουμε είναι τα ticket events, τα πάρτι δηλαδή που θα γίνουν και πουλάνε εισιτήρια. Έχουμε πολλούς επισκέπτες από Γερμανία και Ισπανία».
Επιπλέον ο ίδιος υποστήριξε πως η Θεσσαλονίκη δεν επιλέχτηκε τυχαία.
«Είναι ένας ασφαλής προορισμός μέσα σε μια προβληματική και δύσκολη για το κίνημά μας περιοχή. Συνήθως τα Εuropride γίνονται στη Βόρεια ή τη δυτική Ευρώπη, επομένως ήταν ευκαιρία ώστε να ρθει το Europride και σε αυτή τη γωνία της ηπείρου» και σημείωσε πως σημαντικό ρόλο έπαιξε και η θεσμοθέτηση τον περασμένο Φεβρουάριο του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία στη χώρα μας.
Όσον αφορά τις εκπτώσεις παρά το κάλεσμα του Εμπορικού Συλλόγου και την επιθυμία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ελάχιστοι είναι οι επιχειρηματίες που ανταποκρίθηκαν θετικά σε αυτό. Μάλιστα, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες καταστημάτων στο κέντρο της πόλης τονίζουν πως θα διατηρήσουν τις ήδη υπάρχουσες προσφορές και εκπτώσεις αλλά δε θα προχωρήσουν σε ενδιάμεσες, καθώς προετοιμάζονται για τις εκπτώσεις του Ιουλίου.
«Εμείς αυτό που θέλουμε να πούμε είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει μια εναρμόνιση με την γιορτή, δηλαδή όπως το Πάσχα βάζουμε τα πασχαλινά ή στην γιορτή των ερωτευμένων βάζουμε τις καρδούλες κλπ επιθυμούμε και τώρα η πόλη να συντονιστεί στους ρυθμούς του φεστιβάλ», σημείωσε ο κ. Καραμπαΐρης γνωστοποιώντας την επιθυμία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.