Μια ανάσα πριν την έναρξη των εργασιών βρίσκεται το Μουσείο Ολοκαυτώματος, ένα πολυσυζητημένο και εμβληματικό μνημείo για την Θεσσαλονίκη αλλά και την παγκόσμια κοινότητα καθώς θα αποτελέσει σημείο αναφοράς κατά του φασισμού και του ρατσισμού: θα ανεγερθεί κοντά στο λιμάνι, εκεί από όπου ξεκινούσαν τα τρένα φορτωμένα Θεσσαλονικείς Εβραίους για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του «Ράδιο Θεσσαλονίκη» έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση του εργοταξίου με τους αρμόδιους να καθαρίζουν τον χώρο, καίγοντας και απομακρύνοντας τα ξερόχορτα ενώ παράλληλα έχουν τοποθετηθεί γύρω τριγύρω λαμαρίνες για την αποφυγή ατυχημάτων.
Έχει εκδοθεί η οικοδομική άδεια και έχει βρεθεί ο ανάδοχος εργολάβος για τις πρώτες εργασίες, αυτές των εκσκαφών και των αντιστηρίξεων. Ωστόσο, για να ξεκινήσουν οι εργασίες τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να εξασφαλιστεί η παροχή ρεύματος και νερού.
«Είμαστε στη φάση που έχει στηθεί το εργοτάξιο και καθαρίστηκε ο χώρος. Γνωρίζω ότι ο ανάδοχος εργολάβος θέλει να ξεκινήσει άμεσα, θέλει να βάλει ρεύμα και νερό. Χωρίς αυτές τις παροχές δεν μπορούν να ξεκινήσουν. Ανυπομονώ κι εγώ να ακούσω και να δω τα μηχανήματα να δουλεύουν. Έχουν περάσει πάνω από επτά χρόνια, νομίζω πως ήρθε η ώρα», ανέφερε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Δαυίδ Σαλτιέλ.
Οι πρόδρομες εργασίες θα διαρκέσουν περίπου επτά μήνες, χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα προετοιμάζονται τα τεύχη δημοπράτησης για το διαγωνισμό της επόμενης φάσης, δηλαδή για το κυρίως μέρος της κατασκευής.
Το μουσείο θα έχει συνολική επιφάνεια περίπου 9.000 τ.μ. και θα αποτελείται από έξι υπέργειους και δύο υπόγειους ορόφους. Θα αναπτύσσεται επίσης γύρω από ένα μικρό αστικό άλσος. Πέρα από τους χώρους της μόνιμης έκθεσης, θα περιλαμβάνει χώρους περιοδικών εκθέσεων, αρχείων, εκπαίδευσης και έρευνας, χώρους πολλαπλών χρήσεων και αναψυχής και γραφεία διοίκησης, ενώ στο διπλανό ακίνητο θα δημιουργηθεί ο υπαίθριος χώρος στάθμευσης.
Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο θα προσελκύει περισσότερους από 500.000 επισκέπτες, ενώ εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τη θέση της Θεσσαλονίκης στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.