Αρχική / ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ / Η Δήμαρχος Καλαμαριάς για το Κυβερνείο και την επέκταση του μετρό (VIDEO)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

21/05/202414:39

Η Δήμαρχος Καλαμαριάς για το Κυβερνείο και την επέκταση του μετρό (VIDEO)

Το θέμα της διάνοιξης της οδού Πόντου αλλά και η οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Δήμος μονοπώλησαν τη συνέντευξη Τύπου

Η Δήμαρχος Καλαμαριάς για το Κυβερνείο και την επέκταση του μετρό (VIDEO)

 

Συνέντευξη Τύπου για τα πεπραγμένα του Δήμου Καλαμαριάς από αναλήψεως καθηκόντων της μέχρι σήμερα, έδωσε η Χρύσα Αράπογλου. Αναφέρθηκε στην κατάσταση που παρέλαβε, αυτά που έχουν γίνει τους πρώτους 4 μήνες και τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας.

 

 

Η δήμαρχος Καλαμαριάς ανέφερε ότι «αυτό που παραλάβαμε από την προηγούμενη διοίκηση, ήταν πέρα από την φαντασία και την εκτίμησή μας. Μέχρι τις 10 Φλεβάρη ο Δήμος δεν είχε καν προϋπολογισμό. Γινόταν πράγματα που ήταν στα όρια παράβασης καθήκοντος.

Ο δήμος Καλαμαριάς συνεχίζει να βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας. Ο προϋπολογισμός δε βγαίνει. Η κατάσταση στην αυτοδιοίκηση είναι πάρα πολύ δύσκολη, είναι μία στραγγαλισμένη οικονομικά κατάσταση. Συνεχώς προκύπτουν θέματα με χρήματα που δεν υπάρχουν. Αυτή τη στιγμή το έλλειμμα των ανταποδοτικών φτάνει τα 3,1 εκατομμύρια ευρώ.

Τρέχουμε ένα προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης. Στόχος μας η μείωση του λειτουργικού κόστους στον Δήμο.»

Η δήμαρχος Καλαμαριάς ανέφερε ότι στο παραλιακό μέτωπο των 5,5 χλμ., δεν ανήκει ούτε ένα στρέμμα στο Δήμο. Γι’ αυτό το λόγο δεν μπορούν να διεκδικήσουν Ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης. Πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις με το ΤΑΙΠΕΔ.

Σε ερώτηση του thessnews.gr για την συντήρηση και την αξιοποίηση στο Παλατάκι και το θέμα των απαλλοτριώσεων στην οδό Πόντου η Χρύσα  Αράπογλου ανέφερε ότι «Θεωρούμε πολύ σημαντική εξέλιξη το ότι μπορεί να διασωθεί, να ανακατασκευαστεί και να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα του. Με την νέα εξέλιξη θα ανοίξουμε και πάλι τον δημόσιο διάλογο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες.

Είναι γνωστό ότι έχω στείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό με την οποία ζήτω την προσωπική του φροντίδα ώστε το Παλατάκι να μην καταρρεύσει».

«Το θέμα της Πόντου έχει μια άλλη βαρύτητα.» συνέχισε. «Και για την Καλαμαριά και για τη λειτουργία του μέτρο τα επόμενα χρόνια.

Το μετρό στην ουσία συναρτάται με τη διάνοιξη της Πόντου. Η διάνοιξη της Πόντου θα μπορέσει να επιτευχθεί μόνο με την απαλλοτρίωση και των τελευταίων οικοπέδων, ιδιοκτησιών δηλαδή που βρίσκονται στα σημεία που πρέπει να γίνουν εργασίες.

Μετά από δεκαετίες προσπαθειών και απαλλοτριώσεων, αυτή τη στιγμή η οικονομική υπηρεσία του Δήμου, η νομική υπηρεσία και η πολεοδομία εκτιμούν περίπου, με τις τρέχουσες τιμές, 12 εκατομμύρια που πρέπει να δοθούν για την πλήρη απαλλοτρίωση όλων των ακινήτων στην Πόντου ώστε να διανοιχτεί, ώστε να λειτουργήσει και το μετρό.

Υπάρχουν όμως και αλλα ζητήματα πολύ σοβαρά, τα οποία τα έχουμε θίξει και στην Ελληνικό Μετρό και στον ΟΣΕΘ. Περιμένουμε να κάνουμε και νέες συσκέψεις γιατί μερικά πράγματα φαίνεται να μην έχουν γρήγορο αποτέλεσμα.  Ακόμη και αν διανοιχτεί η Πόντου για την οποία χρειάζονται τα χρήματα των απαλλοτριώσεων, αυτή πέφτει πάνω στην τάφρο.

Στην ουσία ένας δρόμος 40 μέτρων πλάτους, θα πέσει πάνω στην τάφρο. Αυτό σημαίνει ότι δε μπορεί να δεχτεί με μόνον αυτόν τον σχεδιασμό, το κυκλοφοριακό φορτίο που θα προκύψει στο σταθμό μετεπιβίβασης στην Μίκρα από την ανατολική πλευρά της πόλης.

Πρέπει άμεσα να προχωρήσει η σύνδεση της Πόντου με την Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής. Και αυτό διότι δε θα μπορεί ο σταθμός μετεπιβίβασης να είναι σταθμός μετεπιβίβασης.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η Καλαμαριά να αντέξει ούτε να δεχτούμε ότι θα λειτουργήσει σταθμός μετεπιβίβασης με την εκτροπή κυκλοφοριακών γραμμών, όλων δηλαδή των αστικών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο ΙΚΕΑ, ότι θα εκτραπούν και θα περάσουν μέσα απο το Φοίνικα.

Αυτό το έργο θα πρέπει να συνοδευτεί άμεσα με τα έργα του κεντρικού έργου του μετρό. Είναι ενα σύνθετο πρόβλημα. Απαιτούνται χρηματοδοτήσεις αλλά και γρήγορες κινήσεις για απαλλοτριώσεις. Αλλιώς φοβάμαι ότι το χρονοδιάγραμμα που ακούστηκε χθες στην ομιλία του Πρωθυπουργού για την λειτουργία του μέτρο στην Καλαμαριά, το δεύτερο εξάμηνο του 2025 δεν θα είναι δυνατό να υλοποιηθεί.»

 

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο Θωμάς Καραδήμος

/ Δείτε ακόμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17.10.202406:52

  Το ατύχημα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στο δρόμο Ν. Ρυσίου- Βασιλικών στο ύψος των Ταγαράδων. Εμπλέκονται δύο φορτηγά και ένα αυτοκίνητο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.        

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202422:09

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης πέρασε το απόγευμά του σε νοσοκομείο της πόλης όπου υποβλήθηκε σε στεφανιογραφία, ευτυχώς με καθησυχαστικά αποτελέσματα. Ο Στέλιος Αγγελούδης είχε ενοχλήσεις στο στήθος από το πρωί ωστόσο τήρησε κανονικά το πρόγραμμά του. Μετά τα εγκαίνια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:44

    Ήταν μια συμβολική επιλογή, καθώς το αγαπημένο  τραγούδι του Στέλιου Αγγελούδη ακουγόταν από τα ηχεία,  στο εκλογικό κέντρο του της οδού Βενιζέλου όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στις 15 Οκτωβρίου 2023.         «Μόνο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:15

  Επιλεγμένες ετικέτες από 14 μικρά οινοποιεία και 2 αποστακτήρια, σερβιρίστηκαν όσοι εκτιμούν τις αυθεντικές γεύσεις και δεν χάνουν καμία εκδήλωση που διοργανώνει το Blé Vin και η Blé Taste Gallery.   Απόψε, o πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας δεν στάθηκε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202420:00

  Πολύ θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Πληρώνω όσο Πετάω» που ξεκίνησε στο Δήμο Θέρμης πριν από έναν ακριβώς χρόνο, τον Οκτώβριο του 2023.   Πρόκειται για μία νέα γραμμή συλλογής βιοαπόβλητων απορριμμάτων η

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202419:00

      Μετά την επιτυχία της πρώτης δράσης, συνεχίζει την συλλογική  προσπάθεια για κοινωνική αλληλεγγύη και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, μαζί με τους «Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης» στο πάρκινγκ πίσω από το Κατσάνειο, για να δώσουμε νέα πνοή στον χώρο της κοινότητάς μας!

thess

Επικαιρότητα

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

24.10.202417:24

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

24.10.202416:48

ΕΛΛΑΔΑ

24.10.202416:47

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202416:39

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

24.10.202416:36

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202416:34

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

24.10.202416:30

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή