Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ / Polis Face: Μιχάλης Παππούς

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

18/05/201720:42

Polis Face: Μιχάλης Παππούς

Polis Face: Μιχάλης Παππούς

Γράφει ThessNews-DESK

THESS-SKG STORIES

Μία φωτογραφία μπορεί να σου περιγράψει μία ολόκληρη ζωή! 62 χρόνια φωτογραφίας τι μπορούν να σου περιγράψουν;

Το όνομα του Μιχάλη Παππού είναι συνδεδεμένο με τη φωτογραφία της Θεσσαλονίκης και μαζί με τον Κώστα Ευαγγελίδη είναι το «ισχυρό δέος». Με τον φωτογραφικό του φακό έχει καταγράψει μεγάλα και μικρά γεγονότα της Θεσσαλονίκης. Στιγμές της καθημερινότητας των απλών ανθρώπων που ζουν και αναπνέουν σ’ αυτή την πόλη αλλά και μεγάλα ιστορικά γεγονότα, δημιουργώντας μία πολύτιμη παρακαταθήκη.

Ένας θησαυρός εικόνων που περιγράφουν  ιστορία, συναισθήματα και σκέψεις μέσα από την οπτική του. Παραπάνω από 60 χρόνια παραμένει ενεργός και μάχιμος και ανακαλύπτεις στις φωτογραφίες του μία αναλλοίωτη φρεσκάδα. Βλέποντας τη δουλειά του συνειδητοποιείς τι σημαίνει τέχνη στη φωτογραφία. Δεν κάνει τέχνη. Είναι ο ίδιος τέχνη και όπως σε ένα βιβλίο αναγνωρίζεις το ύφος του συγγραφέα ή σε έναν πίνακα την τεχνοτροπία χωρίς να δεις την υπογραφή, έτσι και στη δουλειά του Μιχάλη Παππού αναγνωρίζεις το δικό του αυθεντικό προσωπικό στυλ.

Μέσα σε μια σελίδα δεν χωρούν τα εκατομμύρια κλικ της μηχανής  που έχει τραβήξει στη ζωή του ούτε οι εικόνες που έχουν περάσει μπροστά από τα μάτια του. Εμείς όμως καταφέραμε να κλέψουμε μερικές από αυτές παίρνοντας μια γεύση από το δικό του σύμπαν. Το σύμπαν ενός διακεκριμένου φωτογράφου που η αγάπη του για την πόλη περνάει μέσα από τα μάτια του.

Μπορείτε να θυμηθείτε  την πρώτη φωτογραφία που τραβήξατε και πώς αισθανθήκατε;

Στην πρώτη γυμνασίου, σε ημερήσια εκδρομή. Αισθάνθηκα πολύ ωραία τυπώνοντας τις φωτογραφίες στον σκοτεινό θάλαμο και τις πούλησα στους συμμαθητές μου.

«Μιλάτε» με τις φωτογραφίες σας; Εκφράζετε τις σκέψεις σας και τα συναισθήματά σας με τη δουλειά σας;.

Πολλές φορές ναι και τώρα που τις επεξεργάζομαι στον υπολογιστή αλλά και παλιότερα στον σκοτεινό θάλαμο. Η επεξεργασία της εικόνας είναι πολύ σημαντική, καθώς αξιοποιεί τη φωτογράφηση.

Ασπρόμαυρη ή έγχρωμη; Η τεχνολογία έχει αφαιρέσει τον ρομαντισμό από την τέχνη.

Προτιμώ κυρίως την ασπρόμαυρη χωρίς να αποκλείω την έγχρωμη.

Τι σημαίνει η Θεσσαλονίκη για σας;

Τα πάντα. Η Θεσσαλονίκη είναι ένας απέραντος καμβάς για εμένα, όπου με την κάμερά μου φωτογραφίζω τόσο την απεραντοσύνη της θάλασσας με φόντο τον Όλυμπο όσο και τα διαχρονικά κάστρα της Άνω πόλης.

Υπάρχει κάποια γωνιά της που δεν έχετε φωτογραφίσει και θα θέλατε να το έχετε κάνει;

Θα ήθελα πολύ να πάω στην Κίνα και στην Ιαπωνία για φωτογράφηση.

Επαγγελματίας ή καλλιτέχνης;

Και τα δύο οφείλουν να συνυπάρχουν.

Φαντάζεστε  τον εαυτό σας κάποια στιγμή να φεύγει για πάντα από την πόλη ή τη χώρα;

Όχι. Θεσσαλονίκη δαγκωτό!

Πώς θα ήταν η φωτογραφία της ζωής σας;

Η ζωή μου είναι ένα τεράστιο άλμπουμ με φωτογραφίες που καλύπτουν εξίσου τις χαρούμενες στιγμές αλλά και δύσκολες στιγμές της σκληρής καθημερινότητας.

Ποια φράση – σχόλιο σάς έχει μείνει στο μυαλό για μια φωτογραφία που έχετε τραβήξει;

Σε μία φωτογραφία του 2017 που δείχνει το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου με φόντο τον Όλυμπο  “Οι θεοί του Ολύμπου συγκεντρώθηκαν στον θρόνο”.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το αύριο της φωτογραφίας ;

Για τους επαγγελματίες φωτογράφους τόσο το παρόν όσο και το μέλλον διαγράφεται σκοτεινό. Η μετάβαση στην ψηφιακή τεχνολογία ευτέλισε τον κλάδο μας.

Από το φύλλο της THESSNEWS #51 (29/04/2017-30/04/2017)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ThessNews-DESK

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202420:54

  Απαλλαγμένος από την ταλαιπωρία της φυλάκισης των 16 μηνών, ο εκλεγμένος Ευρωβουλευτής Φρέντης Μπελέρης επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη και η πρώτη του συνάντηση είναι με τον υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας Θράκης Κώστα Γκιουλέκα. «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202419:22

Η προμήθεια των σκαφών, συνολικής αξίας άνω των 12.000.000€, περιλαμβάνει μεγάλα σκάφη ικανά να επιχειρούν υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες έως και 9 Μποφόρ, καθώς και μικρότερα σκάφη για επιχειρήσεις διάσωσης σε θαλάσσιες περιοχές και πλημμύρες.   «Για μία ακόμη φορά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202418:49

Ισχυρίζονται εκ νέου ότι οι έρευνες του ελληνικού σκάφους O/AEGAEO που πήραν παράταση μέχρι τις 30 Οκτωβρίου για την περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου, αφορούν σε περιοχές που ανήκουν σε «τουρκική υφαλοκρηπίδα». Προχθές, ο σταθμός της Σμύρνης είχε εκδώσει ταυτόσημη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202416:39

«H απόφαση της Δικαιοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική. Διότι ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος για την πλήρη κι επίσημη αποκάλυψη της σκευωρίας Νovartis» τόνισε σε δήλωσή του ο Αντώνης Σαμαράς προσθέτοντας ότι: «θα φανερωθούν τα αίτια και οι πρωταγωνιστές αυτής της

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202416:34

«Η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου» τονίζει με ανάρτησή του στο Χ/Twitter ο Ανδρέας Λοβέρδος και προσθέτει: «Η επιλογή μου να εμπιστευθώ τη Δικαιοσύνη και να μην κρυφτώ πίσω από βουλευτικά προνόμια ήταν ακλόνητη. Πέρασα χίλιους κόπους βάσανα και θυσίες αλλά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202414:52

  Για την αντιπυρική περίοδο που δεν έχει ακόμα τελειώσει και καθημερινά εξακολουθούμε να έχουμε δεκάδες φωτιές, την προσπάθεια που έγινε φέτος τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και διαχείρισης δασικών πυρκαγιών με αποτέλεσμα τα καμένα στρέμματα να είναι λιγότερα από

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή