Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ / Κ. Γιουτίκας στην ThessNews: Άψογη η συνεργασία με Τζιτζικώστα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

17/05/201721:31

Κ. Γιουτίκας στην ThessNews: Άψογη η συνεργασία με Τζιτζικώστα

Κ. Γιουτίκας στην ThessNews: Άψογη η συνεργασία με Τζιτζικώστα

Γράφει ThessNews-DESK

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ || sirmatsis@gmail.com

Κλειστά κρατά τα χαρτιά του σχετικά με το μέλλον του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας. Τι απαντά για τον Απόστολο Τζιτζικώστα, τη δυσοσμία στη Δυτική Θεσσαλονίκη, την αντιπλημμυρική θωράκιση του κάμπου και την κόντρα με τους συνδικαλιστές των λαϊκών αγορών.

Μεγάλη κόντρα με τους ανθρώπους που ηγούνται των λαϊκών αγορών. Σας κατηγόρησαν για έλεγχο και χειραγώγηση των συνδικαλιστών. Πώς απαντάτε;

Από μέρους μου και από  μέρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δεν υπάρχει ουδεμία πρόθεση αντιπαράθεσης, πολλώ δε μάλλον χειραγώγησης συνδικαλιστών. Αντιθέτως,  υπάρχει σταθερή  βούληση  συνεργασίας. Στόχος μας είναι  να  βάλουμε  επιτέλους την  τάξη που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, να στηρίξουμε  τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες  που παλεύουν για το μεροκάματο και παράλληλα να βελτιώσουμε την καθημερινή, δυστυχώς καθόλου ευχάριστη εικόνα που παρουσιάζουν  οι 91 λαϊκές  αγορές του νομού Θεσσαλονίκης,  προς όφελος και  δικό τους και φυσικά των καταναλωτών. Είναι σαφές ότι χρειάζεται να ακούσουμε, να  συζητήσουμε και να συνεννοηθούμε με τους ανθρώπους  των λαϊκών  αγορών.  Γι’ αυτό, οι συσκέψεις και οι συναντήσεις  μου με  τα σωματεία και τους συνδικαλιστές  είναι συνεχείς. Ήταν, εξάλλου, οι πρώτοι με  τους οποίους επέλεξα να έρθω σε επαφή αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά μου  τον περασμένο Ιούλιο. Συζητούμε  για όλα  τα ζητήματα προσπαθώντας  να δώσουμε λύσεις.

Όσο για τις διαμαρτυρίες που εκφράστηκαν τελευταίως, η καλύτερη  απάντηση είναι τα αποτελέσματα  της δουλειάς που έχουμε κάνει στην Αντιπεριφέρεια, σε μόλις εννέα  μήνες. Λόγου χάριν η συνεργασία μας με την ΕΛΑΣ και οι έφοδοι στις λαϊκές  για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου. Η  υλοποίηση ενός ευρέος προγράμματος διαγραμμίσεων  προκειμένου για τον ακριβή καθορισμό του  χώρου των πάγκων, ώστε να υπάρχει  έλεγχος και να εξαλειφθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ παραγωγών – επαγγελματιών. Η Εκτελεστική Επιτροπή  της Π.Κ.Μ. έχει ήδη «ανάψει πράσινο»  στην πρότασή μου για ν’ αξιοποιήσουμε  ανταποδοτικά προς τους πολίτες το 25%  των πόρων που έχουν συγκεντρωθεί  στον ειδικό  λογαριασμό  της Π.Κ.Μ. από την είσπραξη  του ημερήσιου τέλους  των λαϊκών αγορών, μέσω  της απόδοσης κουπονιών για αγορές στις λαϊκές,  προς  τις μονογονεϊκές  οικογένειες που είναι  καταγεγραμμένες στα μητρώα των Δήμων του νομού Θεσσαλονίκης. Ετοιμαζόμαστε να  δημιουργήσουμε πιλοτικά μια πρότυπη λαϊκή αγορά, καλαίσθητη και λειτουργική, χωρίς να επιβαρύνουμε τον προϋπολογισμό  της Π.Κ.Μ. μέσω εξασφαλισμένων χορηγιών.

Αποδώσαμε με απόλυτη διαφάνεια και κατά το γράμμα  του νόμου, 116 κενές  θέσεις  σε λαϊκές,  σε επαγγελματίες και παραγωγούς.  Στις αρχές  της εβδομάδας,  ως αποτέλεσμα  της συστηματικής  καταγραφής που κάνουμε,  αποδώσαμε άλλες 477 κενές  θέσεις και στις  αρχές Μαΐου προκηρύσσουμε  218  άδειες λαϊκών  αγορών,  από τις οποίες μπορούν να επωφεληθούν άνεργοι συμπολίτες μας, κάτι που  έχει  να γίνει σχεδόν δέκα  χρόνια.  Με την αλλαγή  του νομικού πλαισίου στη λειτουργία των λαϊκών αγορών, είναι ξεκάθαρο ότι ο Περιφερειάρχης,  ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης και το Περιφερειακό Συμβούλιο λαμβάνουν τις αποφάσεις. Κι εμείς, σε μικρό χρονικό διάστημα, έχουμε ανοίξει  όλα τα θέματα και  δρομολογήσαμε  λύσεις.

Τελικά βρήκατε από τι προκλήθηκε η δυσοσμία στη Δυτική Θεσσαλονίκη; Οι κάτοικοι παραμένουν ανάστατοι με την αδυναμία των αρχών.

Τις επόμενες  μέρες   θα υπογραφεί η σύμβαση  με  το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος, του Τμήματος  Χημείας στο Α.Π.Θ., για την εκτέλεση  εξειδικευμένου ερευνητικού  προγράμματος διάρκειας  18 μηνών που – για πρώτη  φορά  στα  ελληνικά  δεδομένα – θα προσδιορίσει δύσοσμες ουσίες  στην ατμόσφαιρα  πάνω από τη Δυτική Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε από μια δική μου πρωτοβουλία που «την πίστεψαν» ο Περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας  και η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Β. Πατουλίδου, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην υλοποίησή  της. Από την πλευρά μου εξασφάλισα ότι  τον εξειδικευμένο  τεχνικό εξοπλισμό, που δεν διαθέτει το Τμήμα  Χημείας, θα χορηγήσει ο Όμιλος  των ΕΛΠΕ, με τη μορφή δωρεάς.  Επίσης θα τοποθετηθούν στον Σταθμό Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στο Κορδελιό εξειδικευμένα μηχανήματα για τη μέτρηση  ολικών υδρογονανθράκων και  δύσοσμων ενώσεων του θείου με χρηματοδότηση από πόρους του Πράσινου Ταμείου. Επιπλέον, η Αντιπεριφέρεια έχει υποβάλει πρόταση στο πρόγραμμα «Ολοκληρωμένες Χορικές Επενδύσεις για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη»,  προκειμένου για την αντικατάσταση και αναβάθμιση  και των επτά  Σταθμών Μέτρησης Αέριων Ρύπων στον νομό Θεσσαλονίκης, καθώς και για την εγκατάσταση δύο νέων, στις νέες εγκαταστάσεις της Π.Κ.Μ. και στο Δημαρχείο Παύλου Μελά.

Αντιπλημμυρική θωράκιση του κάμπου και ενωτική διώρυγα. Υπάρχουν φόβοι και ανησυχίες για τα έργα συντήρησης;

Τις  τελευταίες  μέρες  είμαστε  πιο αισιόδοξοι, καθώς γίνεται ουσιαστική προσπάθεια  για τη συντήρηση της ενωτικής  διώρυγας του Αλιάκμονα που μεταφέρει  το νερό   της ύδρευσης στη Θεσσαλονίκη. Μετά από επανειλημμένες συναντήσεις μας με  τους  υπεύθυνους  της ΕΥΑΘ Α.Ε., εκπροσώπους του ΓΟΕΒ,   των ΤΟΕΒ, και αρκετές επιτόπιες επισκέψεις, συμφωνήσαμε  να  γίνει για πρώτη φορά  φέτος   ένα by-pass των μεταφερόμενων  ποσοτήτων νερού στο ύψος  του Αδένδρου,  ώστε να εκτρέπονται προς το αντλιοστάσιο του Παρθενίου,  και από εκεί  προς το αντλιοστάσιο της ΕΥΑΘ,  για  να αδειάσει το   προβληματικό   τμήμα της διώρυγας και  να γίνουν οι επισκευές.

Είναι  η πρώτη  φορά που γίνεται. Μέχρι πρότινος οι συντηρήσεις γίνονταν με τη βοήθεια δυτών… Θυμίζω ότι το 2015 το  συγκεκριμένο τμήμα της διώρυγας υπέστη σημαντικές  βλάβες,  με συνέπεια  σοβαρά  προβλήματα στην υδροδότηση  της πόλης  και την άρδευση  των καλλιεργειών.

Στο μεταξύ, η Π.Κ.Μ. έλαβε πρόσφατα περιβαλλοντική αδειοδότηση από το αρμόδιο υπουργείο και  με εξασφαλισμένη  χρηματοδότηση 500.000  ευρώ στον  προϋπολογισμό της προχωρά στις εργασίες συντήρησης ευπαθών τμημάτων του παράκτιου αναχώματος  Καλοχωρίου – Χαλάστρας μεταξύ  των ποταμών Αξιού και Γαλλικού.

Πώς είναι η μέχρι τώρα εμπειρία σας δίπλα στον Απόστολο Τζιτζικώστα; Να συνεχίσει στην Περιφέρεια;

Η συνεργασία μου με τον Περιφερειάρχη ήταν και συνεχίζει να είναι άψογη.  Υλοποιούμε  το πρόγραμμα της παράταξής μας «Αλληλεγγύη», για το οποίο οι πολίτες  μας εμπιστεύτηκαν,  με τον καλύτερο δυνατό  τρόπο, μπροστά  στις αντιξοότητες που δημιουργεί η κατάσταση  της χώρας και της οικονομίας.

Εσείς τι σκοπεύετε να κάνετε το 2019; Πολλοί σας θέλουν υποψήφιο δήμαρχο Δέλτα. Πώς απαντάτε;

Ακούω,  ξέρετε,  πολλά κατά  διαστήματα αναφορικά  με τα επόμενα βήματά μου σε σχέση με τα κοινά. Πρόσφατα  συνάδελφοί σας με ρωτούσαν αν έχω βλέψεις  για τη Βουλή. Με  τιμά  το γεγονός ότι στον τόπο μου υπάρχουν άνθρωποι που με θεωρούν άξιο και για άλλα αξιώματα. Η απάντησή  μου είναι ότι είναι πολύ νωρίς και ότι πραγματικά  δεν έχω αυτή τη στιγμή άλλα  σχέδια. Με  ενδιαφέρει αυτό που κάνω, μου αρέσει, το κάνω με όρεξη και αυτό που με νοιάζει πρώτα απ’ όλα  είναι να κερδίσω το στοίχημα  με τον εαυτό μου,  ότι θα μπορέσω από τη θέση που κατέχω να οργανώσω και να υλοποιήσω αν όχι όλα όσα έχω  στο μυαλό μου,  τα περισσότερα.

Από το φύλλο της THESSNEWS #51 (29/04/2017-30/04/2017)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ThessNews-DESK

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202420:54

  Απαλλαγμένος από την ταλαιπωρία της φυλάκισης των 16 μηνών, ο εκλεγμένος Ευρωβουλευτής Φρέντης Μπελέρης επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη και η πρώτη του συνάντηση είναι με τον υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας Θράκης Κώστα Γκιουλέκα. «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202419:22

Η προμήθεια των σκαφών, συνολικής αξίας άνω των 12.000.000€, περιλαμβάνει μεγάλα σκάφη ικανά να επιχειρούν υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες έως και 9 Μποφόρ, καθώς και μικρότερα σκάφη για επιχειρήσεις διάσωσης σε θαλάσσιες περιοχές και πλημμύρες.   «Για μία ακόμη φορά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202418:49

Ισχυρίζονται εκ νέου ότι οι έρευνες του ελληνικού σκάφους O/AEGAEO που πήραν παράταση μέχρι τις 30 Οκτωβρίου για την περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου, αφορούν σε περιοχές που ανήκουν σε «τουρκική υφαλοκρηπίδα». Προχθές, ο σταθμός της Σμύρνης είχε εκδώσει ταυτόσημη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202416:39

«H απόφαση της Δικαιοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική. Διότι ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος για την πλήρη κι επίσημη αποκάλυψη της σκευωρίας Νovartis» τόνισε σε δήλωσή του ο Αντώνης Σαμαράς προσθέτοντας ότι: «θα φανερωθούν τα αίτια και οι πρωταγωνιστές αυτής της

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202416:34

«Η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου» τονίζει με ανάρτησή του στο Χ/Twitter ο Ανδρέας Λοβέρδος και προσθέτει: «Η επιλογή μου να εμπιστευθώ τη Δικαιοσύνη και να μην κρυφτώ πίσω από βουλευτικά προνόμια ήταν ακλόνητη. Πέρασα χίλιους κόπους βάσανα και θυσίες αλλά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202414:52

  Για την αντιπυρική περίοδο που δεν έχει ακόμα τελειώσει και καθημερινά εξακολουθούμε να έχουμε δεκάδες φωτιές, την προσπάθεια που έγινε φέτος τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και διαχείρισης δασικών πυρκαγιών με αποτέλεσμα τα καμένα στρέμματα να είναι λιγότερα από

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή