Αρχική / ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ / Γνωρίστε το ρομπότ αστρολόγο Ζαϊρα, την Daisy και το ρομπότ του παππού! (VIDEO & ΦΩΤΟ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

25/04/202414:46

Γνωρίστε το ρομπότ αστρολόγο Ζαϊρα, την Daisy και το ρομπότ του παππού! (VIDEO & ΦΩΤΟ)

Στην Beyond, τη Διεθνή Έκθεση Ψηφιακού Μετασχηματισμού & Τεχνολογίας που φιλοξενείται στη ΔΕΘ, για 3 μέρες θα χτυπά η καρδιά των νέων τεχνολογιών.

Γνωρίστε το ρομπότ αστρολόγο Ζαϊρα, την Daisy και το ρομπότ του παππού! (VIDEO & ΦΩΤΟ)

 

 

Τις πόρτες της στο κοινό άνοιξε σήμερα η Beyond, η Διεθνής Έκθεση Ψηφιακού Μετασχηματισμού & Τεχνολογίας που φιλοξενείται και φέτος στους χώρους της ΔΕΘ.

 

Για 3 μέρες εδώ θα χτυπά η καρδιά των νέων τεχνολογιών, της καινοτομίας και των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Στους χώρους της έκθεσης θα συναντήσει κανείς και την ομάδα του εργαστηρίου Lires του ΠΑΜΑΚ που εχει δημιουργήσει τα δικά του κοινωνικά ρομπότ!

Πρόκειται για τρία ρομπότ που στόχο έχουν τη στήριξη σε άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, στη νοητική βοήθεια ηλικιωμένων αλλά και το ψυχαγωγικό ρομπότ που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της έκθεσης.

«Είμαστε ένα εργαστήριο που ασχολείται με τις εφαρμογές της ρομποτικής στην εκπαίδευση, στην κοινωνία και τον άνθρωπο» αναφέρει ο Νίκος Φαχαντίδης επικεφαλής της ομάδας.

Όπως αναφέρει, τα ρομπότ είναι οι εφαρμογές που έχουν φτιαχτεί σε υπολογιστές και δείχνουν τις ικανότητες τους μέσα από το σώμα των ρομπότ.

«Έχουμε μια εφαρμογή για τους ηλικιωμένους, για δραστηριότητες ενίσχυσης της γνωστικής λειτουργίας τους και της μνήμης τους.

Έχουμε ακόμα τη Daisy, το οποίο ειναι ενα ρομπότ για την ειδική αγωγή και τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού. Στόχος των εφαρμογών είναι η υποστήριξη της ανάπτυξης των κοινωνικών δεξιοτήτων, πάντα βέβαια μέσα από την εφαρμογή και την αξιοποίηση του ειδικού παιδαγωγού ,του ψυχολόγου και όχι ως αυτόνομες οντότητες.»

H Daisy!

«Ενώ για τους σκοπούς της έκθεσης έχουμε εδώ και για ψυχαγωγικούς σκοπούς την αστρολόγο Ζαϊρα. Στόχος μας να μπορέσουν να δουν οι επισκέπτες πως μπορεί να αναγνωρίσει εικόνες και να δημιουργήσει ένα κείμενο» συμπληρώνει.

Ποιά; είναι όμως η οντολογική ανάγκη για τη δημιουργία αυτών των ρομπότ και πως αυτές μπορούν να μετεξελιχθούν;

«Η δημιουργία των ρομπότ ή των εφαρμογών στο εργαστήριο ξεκινά πάντα από την ανάγκη που βρίσκουμε στην κοινωνία» αναφέρει ο κ. Φαχαντιδης .

«Μπορεί να εντοπίσουμε μια ανάγκη για εφαρμογή ανάπτυξης δεξιοτήτων και να δουμε πως μπορεί αυτό να υποστηριχθεί με τεχνολογίες που βγαίνουν έξω από τον υπολογιστή, έξω από την οθόνη.

Πρόκειται για κοινωνικά ρομπότ, τα οποία και με το σώμα τους και με την αλληλεπίδραση με τον άνθρωπο, δημιουργούν ένα κατάλληλο κοινωνικό περιβάλλον που θα επιτρέψει στο άτομο που συμμετέχει να ξεπεράσει εμπόδια και να το υποστηρίξει σε κάποιες δράσεις του.

Αυτοί είναι οι στόχοι από τους οποίους ξεκινάμε και ανάλογα με τις τεχνολογικές ανάγκες, προχωράμε.»

Όσο για το χρονικό διάστημα που τα βοηθητικά ρομπότ θα μπουν για τα καλά στη ζωή των ανθρώπων;  «Ήδη βλέπουμε και στο εξωτερικό να υπάρχουν ανάλογες εφαρμογές ενώ το δικό μας ρομπότ, η Daisy, το ρομπότ του ΠΑΜΑΚ, έχει ξεκινήσει τα πρώτα της βήματα και βρίσκεται σε κέντρα και σε περιοχές που θέλουν να έχουν αυτές τις εφαρμογές ώστε να βοηθήσουν οποίον το έχει ανάγκη.»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο Θωμάς Καραδήμος

/ Δείτε ακόμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17.10.202406:52

  Το ατύχημα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στο δρόμο Ν. Ρυσίου- Βασιλικών στο ύψος των Ταγαράδων. Εμπλέκονται δύο φορτηγά και ένα αυτοκίνητο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.        

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202422:09

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης πέρασε το απόγευμά του σε νοσοκομείο της πόλης όπου υποβλήθηκε σε στεφανιογραφία, ευτυχώς με καθησυχαστικά αποτελέσματα. Ο Στέλιος Αγγελούδης είχε ενοχλήσεις στο στήθος από το πρωί ωστόσο τήρησε κανονικά το πρόγραμμά του. Μετά τα εγκαίνια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:44

    Ήταν μια συμβολική επιλογή, καθώς το αγαπημένο  τραγούδι του Στέλιου Αγγελούδη ακουγόταν από τα ηχεία,  στο εκλογικό κέντρο του της οδού Βενιζέλου όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στις 15 Οκτωβρίου 2023.         «Μόνο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:15

  Επιλεγμένες ετικέτες από 14 μικρά οινοποιεία και 2 αποστακτήρια, σερβιρίστηκαν όσοι εκτιμούν τις αυθεντικές γεύσεις και δεν χάνουν καμία εκδήλωση που διοργανώνει το Blé Vin και η Blé Taste Gallery.   Απόψε, o πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας δεν στάθηκε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202420:00

  Πολύ θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Πληρώνω όσο Πετάω» που ξεκίνησε στο Δήμο Θέρμης πριν από έναν ακριβώς χρόνο, τον Οκτώβριο του 2023.   Πρόκειται για μία νέα γραμμή συλλογής βιοαπόβλητων απορριμμάτων η

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202419:00

      Μετά την επιτυχία της πρώτης δράσης, συνεχίζει την συλλογική  προσπάθεια για κοινωνική αλληλεγγύη και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, μαζί με τους «Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης» στο πάρκινγκ πίσω από το Κατσάνειο, για να δώσουμε νέα πνοή στον χώρο της κοινότητάς μας!

thess

Επικαιρότητα

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

24.10.202417:24

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

24.10.202416:48

ΕΛΛΑΔΑ

24.10.202416:47

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202416:39

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

24.10.202416:36

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202416:34

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

24.10.202416:30

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή