Αρχική / ΕΛΛΑΔΑ / Οάσεις με άρωμα Θεσσαλονίκης

ΕΛΛΑΔΑ

25/04/202408:30

Οάσεις με άρωμα Θεσσαλονίκης

Οάσεις δροσιάς και χαλάρωσης στη Θεσσαλονίκη κάτω από τον ανοιξιάτικο ήλιο και κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο. Υπάρχουν;

Οάσεις με άρωμα Θεσσαλονίκης

Γράφει thessnews

 

Η Θεσσαλονίκη δεν φημίζεται για τα πάρκα της, ούτε και για τις μεγάλες πράσινες και δενδροφυτεμένες εκτάσεις της.
Όμως η πόλη έχει αρκετά κρυμμένα «διαμαντάκια», τα οποία δίνουν τη δυνατότητα σε όλους να απολαύσουν στιγμές ηρεμίας μακριά από τη βουή του πολεοδομικού συγκροτήματος.
Ας αποτυπώσουμε ορισμένα από αυτά…

 

Άλσος Δελασάλ

Δίπλα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στην περιοχή του Ρετζικίου υπάρχει το κτήμα των Άμποτ (Abott) ή αλλιώς το Άλσος Δελασάλ. Είναι ένας μοναδικός βοτανικός κήπος με ιδιαίτερη βιοποικιλότητα και ξεχωριστή αρχιτεκτονική. Το Δημοτικό Άλσος Πεύκων (ΔΕΛΑΣΑΛ) χρονολογείται στις αρχές του 19ου αιώνα και συνδέεται με την οικογένεια των Άγγλων εμπόρων Άμποτ.
Τα μονοπάτια του, η οργιώδης βλάστηση, το πλακόστρωτο δάπεδο, οι λιμνούλες, οι δεξαμενές και οι βρύσες, τα πανύψηλα αιωνόβια δέντρα, τα πολύχρωμα λουλούδια, αλλά και μία μεγάλη βελανιδιά με ηλικία άνω των 250 ετών συνθέτουν ένα σκηνικό αναψυχής που περιμένει να το ανακαλύψετε!

 

 

Λίμνη Τριαδίου

Η λίμνη Τριαδίου βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα από τον οικισμό Τριαδίου Θέρμης, στον οποίο χρωστάει και το όνομά της. Από την ανατολική είσοδο του χωριού, διαμέσου χωματόδρομου και μετά από περίπου 2 χιλιόμετρα αποκαλύπτεται η λίμνη Τριαδίου με θέα στον Θερμαϊκό και στον Όλυμπο, η οποία αποτελεί ιδανική τοποθεσία για περπάτημα και τρέξιμο για όλη την οικογένεια. Για όσους αγαπούν την πεζοπορία, από τη λίμνη Τριαδίου μπορούν να ακολουθήσουν το μονοπάτι της Αλεπούς (12 χιλιόμετρα) και να ανακαλύψουν τον παλιό εγκαταλελειμμένο οικισμό της Μερσινούδας.

 

 

Ρέμα Μύλου & Πλατανόρεμα

Οι καταρράκτες στη συγκεκριμένη περιοχή θυμίζουν…βουνό και σίγουρα κανείς δεν φαντάζεται εύκολα ότι αυτό το τοπίο είναι 20 λεπτά από το κέντρο της πόλης και μόλις 500 μέτρα από τη Νέα Ευκαρπία, στην περιαστική της ζώνη, που την ενώνει με το Φίλυρο.
Το ρέμα του Μύλου και το Πλατανόρεμα είναι μία όαση με λόφους, πλατάνια και τρεχούμενα νερά.

 

Οι περισσότεροι που επιλέγουν το ρέμα του Μύλου το κάνουν για να απολαύσουν τη φύση και τα υπέροχα νερά το καλοκαίρι, αλλά και για τις περιπατητικές αποδράσεις ακολουθώντας το μονοπάτι για το Φίλυρο και πάλι πίσω.

 

Πάρκο Ούλοφ Πάλμε

Στις πυκνοκατοικημένες μεγαλουπόλεις τα πάρκα δεν χρησιμεύουν μόνο ως πνεύμονες πρασίνου που ανανεώνουν το οξυγόνο της ατμόσφαιρας, αλλά αποτελούν ταυτόχρονα πολύτιμες οάσεις ομορφιάς μέσα στο αστικό γκρίζο και λειτουργικούς χώρους αναψυχής που φιλοξενούν πληθώρα αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Ένας τέτοιος σύγχρονος χώρος πρασίνου, διαμορφωμένος έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των περιοίκων και των επισκεπτών, είναι το πλήρως ανακαινισμένο ιστορικό πάρκο Ούλοφ Πάλμε στην Καλαμαριά.

 

 

Το καφέ του Λαογραφικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

Ο αύλειος χώρος του Λαογραφικού Μουσείου είναι από τις ελάχιστες καλοκαιρινές οάσεις δροσιάς στη Θεσσαλονίκη. Με μπόλικο πράσινο, σε συνδυασμό με το επιβλητικό κτίριο του Μουσείου, αποτελεί έναν ελκυστικό χώρο ψυχαγωγίας και αναψυχής τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

 

Οι Κήποι του Πασά

Στη βόρεια πλευρά του νοσοκομείου του Αγίου Δημητρίου υπάρχει μια πράσινη όαση με πεύκα και ασυνήθιστες πέτρινες κατασκευές. Οι «κήποι του Πασά» είναι ένα περιφραγμένο καταπράσινο πάρκο που δημιουργήθηκε το 1904 σε μια  έκταση περίπου 2.000 τ.μ., με θέα προς την πόλη. Το όνομα του κήπου είναι απότοκο της ιδιαίτερης αίσθησης που αποκομίζει ο επισκέπτης των Κήπων, που ανταμείβεται και με τη θέα προς την πόλη και τον Θερμαϊκό κόλπο.

 

 

Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης

Ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης, που είναι σημείο αναφοράς όχι μόνο για τον Δήμο Παύλου Μελά αλλά και ευρύτερα, περιλαμβάνει μια πλούσια συλλογή 1.000 και πλέον φυτών. Είναι ένας αστικός Βοτανικός Κήπος πέντε στρεμμάτων, μια όαση πρασίνου μέσα στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό, που σας καλεί να την επισκεφτείτε απολαμβάνοντας τα χρώματα και τα αρώματά της κάθε εποχή!

 

 

Φράγμα της Θέρμης

Στον δήμο της Θέρμης υπάρχει το Φράγμα της Θέρμης, το οποίο βρίσκεται σε μια τοποθεσία με πλούσιο φυσικό περιβάλλον. Το φράγμα Θέρμης έχει αναδείξει την περιοχή και είναι σαν μια μικρή όαση. Τα νερά του φράγματος εκβάλλονται στον ποταμό Ανθεμούντα, ο οποίος εκχέεται στον Θερμαϊκό κόλπο. Με μια τεχνητή λίμνη και άγρια πανίδα, όπως φίδια, πάπιες, αμφίβιες χελώνες, πολλών ειδών πτηνά και πυκνή βλάστηση, το φράγμα ξεχωρίζει για τη φυσική ομορφιά του.

 

 

 

Βρώσιμο Δάσος Νεάπολης

Ένα άγονο, μη παραγωγικό οικόπεδο στην «καρδιά» της Νεάπολης στη δυτική Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σταδιακά στο πρώτο αστικό βρώσιμο δάσος της χώρας. Στην περιοχή Στρεμπενιώτη θα φυτευτούν συνολικά 750 δέντρα, από κερασιές, καστανιές, μηλιές και ροδακινιές έως γκότζι μπέρι, ιπποφαές και λαγοστάφυλο. Τα πλάνα για τη δημιουργία του αστικού αλσυλλίου με καρποφόρα δέντρα και φυτά προωθείται από τον δήμο Νεάπολης-Συκεών, σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Οργάνωση Μαμαγαία.

 

 

Πλατανάκια Πανοράματος

Στους πρόποδες του Χορτιάτη, μετά το Πανόραμα, βρίσκεται η περιοχή Πλατανάκια, ένα πλούσιο σε βλάστηση δάσος, με μικρές λιμνούλες, που δημιουργούνται χάρη στο ρέμα που πηγάζει από το βουνό και διέρχεται από το φράγμα Θέρμης, εκβάλλοντας στον Θερμαϊκό. Αν περιηγηθεί κανείς στα μονοπάτια, θα ανακαλύψει έναν μικρό ζωολογικό κήπο, με ελαφάκια, παγώνια, κουνελάκια και διάφορα άλλα ζωάκια. Στο δάσος υπάρχει καφετέρια και παιδική χαρά, ενώ το μέρος είναι υπέροχο για οικογενειακό ή και για ρομαντικό πικ-νικ.

 

Δημοτικό Άλσος Συκεών

Λίγο πιο κάτω από το Επταπύργιο, στις Συκιές, απλώνεται μια δενδροφυτεία με δεκάδες μεγάλα πεύκα. Πρόκειται για κάτι παραπάνω από ένα δάσος, αφού μέσα του κρύβονται γήπεδα μπάσκετ και παιδική χαρά, καθώς και θερινός κινηματογράφος, που χρωματίζει τα καλοκαιρινά βράδια με την ψυχαγωγία της έβδομης τέχνης. Από την άλλη πλευρά του Άλσους, επί της οδού Καρόλου Κουν, το ανοιχτό θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης» φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι φεστιβάλ. Το Άλσος αποτελεί πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους όλες τις ώρες της ημέρας.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΕΛΛΑΔΑ

25.10.202415:07

  Προφυλακιστέος κρίθηκε, μετά την απολογία του στην 3η Tακτική Aνακρίτρια Θεσσαλονίκης, ο 28χρονος που ξυλοκόπησε άγρια την 21 ετών εγκυμονούσα αδελφή του και τον 45χρονο σύντροφό της, έπειτα από καβγά που ξέσπασε μεταξύ τους, προχθές το βράδυ Τετάρτη 23

ΕΛΛΑΔΑ

25.10.202414:47

  «Περιπολίες» με Ι.Χ. αυτοκίνητο το οποίο έφερε φωτεινό φάρο και διακριτικά των αυτοαποκαλούμενων «Θεματοφυλάκων του Συντάγματος», έκανε ένας 50χρονος, που, όπως προέκυψε, οδηγούσε χωρίς άδεια  οδήγησης. Κρίθηκε ένοχος από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για παράβαση του ΚΟΚ και

ΕΛΛΑΔΑ

25.10.202414:44

  Σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24.news, τον άντρα βρήκε νεκρό η αδελφή του και οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για αυτοκτονία. Ο 57χρονος εντοπίστηκε απαγχονισμένος μέσα σε αποθήκη, σε αγρόκτημα όπου βρισκόταν το σπίτι στο οποίο διέμενε ο ηλικιωμένος πατέρας του.

ΕΛΛΑΔΑ

25.10.202414:36

  Άνδρας που εργάζεται ως ελαιοχρωματιστής ταμπουρώθηκε σε σπίτι ψυχιάτρου στο Περιστέρι. Ο άνδρας είχε πάρει τα κλειδιά του σπιτιού του ψυχίατρου για να βάψει το σπίτι και έπειτα από τηλεφωνικό διαπληκτισμό που είχαν, κλειδώθηκε μέσα στο σπίτι και απειλεί

ΕΛΛΑΔΑ

25.10.202414:32

  Με ιδιαίτερη λαμπρότητα θα εορταστεί η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στον Δήμο Παύλου Μελά. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 10 π.μ. με την τέλεση της Δοξολογίας σε Ιερούς Ναούς της Σταυρούπολης, της Πολίχνης και της Ευκαρπίας. Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη

ΕΛΛΑΔΑ

25.10.202414:21

  Το Σωματείο Αρτοποιών Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε  ότι την 26η Οκτωβρίου, ημέρα επετείου της απελευθέρωσης της πόλεως Θεσσαλονίκης, τα αρτοποιεία θα παραμείνουν κλειστά. Η ανακοίνωση αφορά τις επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται εντός των ορίων των Δήμων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης: Αμπελοκήπων-Μενεμένης,

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή