Αρχική / ΕΛΛΑΔΑ / ΧΑΝΘ: Με μεγάλη ιστορία και όμως τόσο νέα

ΕΛΛΑΔΑ

25/04/202410:22

ΧΑΝΘ: Με μεγάλη ιστορία και όμως τόσο νέα

Μία πολυσυλλεκτική, συμμετοχική και δημοκρατική οργάνωση, που έχει στο επίκεντρο τους νέους, αποτελεί η Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης (ΧΑΝΘ).

ΧΑΝΘ: Με μεγάλη ιστορία και όμως τόσο νέα

Γράφει thessnews

 

Με σεβασμό στην παράδοση, αλλά σταθερά προσανατολισμένη στην πρωτοπορία, στόχος της Χ.Α.Ν.Θ. είναι τα μέλη της να συνεισφέρουν εθελοντικά και να υπηρετούν τους σκοπούς της, μέσα από τις δράσεις και τα προγράμματα που υλοποιεί.
Η μακρά διαδρομή της Χ.Α.Ν.Θ. ξεκινά σχεδόν έναν αιώνα πριν, όταν το 1918 εθελοντές αμερικανικών ΧΑΝ φτάνουν στην πόλη για να οργανώσουν τα «Σπίτια του Στρατιώτη», που κάλυπταν ανάγκες σίτισης και ψυχαγωγίας των ελληνικών και συμμαχικών στρατιωτικών δυνάμεων που πολεμούσαν στο Μακεδονικό Μέτωπο.

Λίγο αργότερα, μέλη της αμερικανικής ΧΑΝ φέρνουν στην Ελλάδα το άθλημα του μπάσκετ και του βόλεϊ, που εφευρέθηκαν σε Κολέγια της ΧΑΝ στη Μασαχουσέτη το 1891 και το 1895, αντίστοιχα.
Το 1921 ιδρύεται η ΧΑΝ Θεσσαλονίκης από λαμπρές προσωπικότητες της πόλης, όπως ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Γεννάδιος και ο Νομάρχης Ν. Παρασκευόπουλος.

Στην πορεία της ενεργοποιεί χιλιάδες Θεσσαλονικείς και η δράση της επεκτείνεται μέσα από παραρτήματα και κατασκηνώσεις.
Γιατί η ιστορία της ΧΑΝΘ είναι οι άνθρωποί της. Οι εγκαταστάσεις της στη Βόρεια Ελλάδα είναι οι ακόλουθες:

 

Κατασκήνωση στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής

Σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, σε ασφαλείς εγκαταστάσεις, οι κατασκηνωτές μας διασκεδάζουν, κάνουν νέους φίλους, μαθαίνουν να μοιράζονται τα συναισθήματα και τα επιτεύγματά τους, κατανοούν τη σπουδαιότητα της ομάδας, της συνεργασίας και της υπευθυνότητας.

 


Για παιδιά 7 έως 13 ετών.
Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε τέσσερις περιόδους :
Α΄ περίοδος : Πέμπτη 20 Ιουνίου – Τρίτη 9 Ιουλίου
Β΄ περίοδος : Τετάρτη 10 Ιουλίου – Δευτέρα 29 Ιουλίου
Γ΄ περίοδος : Τρίτη 30 Ιουλίου – Τρίτη 13 Αυγούστου
Δ΄ περίοδος : Τετάρτη 14 Αυγούστου – Τετάρτη 28 Αυγούστου

 

Κατασκήνωση Πηλίου

Εκατό χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε πρόσφατα η κατασκήνωση της Χ.Α.Ν. στο Πήλιο.
Η πλημμύρα της κακοκαιρίας Ντάνιελ τον Σεπτέμβριο του 2023 επέφερε μεγάλες ζημιές στο παρόχθιο τμήμα της, λίγο πριν φτάσει σε ένα ορόσημο για την ιστορία της.
Η κατασκήνωση θα επαναλειτουργήσει από το καλοκαίρι του 2024 και θα συνεχίσει το έργο της με περηφάνια για το παρελθόν της, αλλά και αισιοδοξία για τη συνέχεια στη δεύτερη εκατονταετηρίδα της.

 


Για παιδιά 7 έως 13 ετών.
Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε τέσσερις περιόδους :
Α’ περίοδος (21 ημέρες) : Πέμπτη 20 Ιουνίου – Τετάρτη 10 Ιουλίου
Β’ περίοδος (21 ημέρες) : Τετάρτη 10 Ιουλίου – Τρίτη 30 Ιουλίου
Γ’ περίοδος (15 ημέρες) : Τρίτη 30 Ιουλίου – Τρίτη 13 Αυγούστου
Δ’ περίοδος (15 ημέρες) : Τρίτη 13 Αυγούστου – Τρίτη 27 Αυγούστου

 

Κινητή Περιπέτεια Πηλίου

Η παράδοση, η γνώση και η φιλοσοφία της Χ.Α.Ν. συνεχίζουν σε νέα μονοπάτια στο βουνό των Κενταύρων. 12 ημέρες στη φύση, ένας διαφορετικός τρόπος ζωής…
Για εφήβους 14 έως 18 ετών.
Δευτέρα 8 Ιουλίου – Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024.

 

Ορεινό Εκπαιδευτικό Κέντρο Νυμφαίου

Από το 1995 η Χ.Α.Ν.Θ. λειτουργεί ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εφήβους. Το μοναδικό φυσικό περιβάλλον στο οποίο διαδραματίζεται, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αξέχαστες εμπειρίες.Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε τρεις κατασκηνωτικές περιόδους:

Α΄ περίοδος : Τρίτη 25 Ιουνίου – Σάββατο 6 Ιουλίου
Β΄ περίοδος : Σάββατο 6 Ιουλίου – Τετάρτη 17 Ιουλίου
Γ΄ περίοδος : Τετάρτη 17 Ιουλίου – Κυριακή 28 Ιουλίου

 

Περιπέτεια στην Πίνδο

Η Περιπέτεια στην Πίνδο είναι ένα πολύ σημαντικό και σπάνιο πρόγραμμα, που φέρνει τους συμμετέχοντες σε επαφή με τη φύση. Είναι η ουσία της κατασκήνωσης, είναι η κατασκήνωση στην πρωταρχική της μορφή.

 


Για έφηβους 13 έως 17 ετών.
Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε δύο περιόδους :

Α΄ περίοδος : Δευτέρα 1 Ιουλίου – Παρασκευή 12 Ιουλίου
Β΄ περίοδος : Δευτέρα 15 Ιουλίου – Παρασκευή 26 Ιουλίου

 

Κατασκήνωση Χ.Α.Ν. στην Αμερική – YMCA Camp Hi-Rock

Η γνώση της Χ.Α.Ν.Θ., η πολυετής συνεργασία της με τις Αμερικανικές YMCA, οι αρχές, η φιλοσοφία και οι αξίες της υπόσχονται για ακόμη μία φορά μία μοναδική – ονειρική ευκαιρία για παιδιά και νέους, που θα τα συντροφεύει μια ζωή!
Για παιδιά 10 έως 16 ετών.
Περίοδος κατασκήνωσης : Σάββατο 20 Ιουλίου – Δευτέρα 5 Αυγούστου

 

 

Ιστιοπλοϊκή Εξόρμηση στις Βόρειες Σποράδες

Ο Τομέας Κατασκηνώσεων & Διεθνών Σχέσεων συνεχίζει και αυτό το καλοκαίρι την ιστιοπλοϊκή του εξόρμηση. Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που απευθύνεται σε νέους και νέες 13-16 χρονών.
Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε δύο περιόδους :

Α΄ περίοδος : Σάββατο 22 Ιουνίου – Σάββατο 29 Ιουνίου
Β΄ περίοδος : Σάββατο 29 Ιουνίου – Σάββατο 6 Ιουλίου

 

Βρείτε μας…

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΕΛΛΑΔΑ

25.10.202411:27

            Τις εικόνες μεταφέρουν στρατιωτικά οχήματα με τη συνοδεία πιστών που ακολουθούν με κατάνυξη, καθώς και των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.           Η πομπή θα κινηθεί στους δρόμους γύρω από τον

ΕΛΛΑΔΑ

25.10.202411:03

  Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου έκρινε ένοχο έναν 55χρονο ψαρά για μη δήλωση ανεύρεσης νεκρού και για ανθρωποκτονία από αμέλεια καθώς ενώ ανέσυρε από τη θάλασσα έναν δύτη χωρίς τις αισθήσεις του δεν ειδοποίησε τις λιμενικές αρχές και τον έριξε

ΕΛΛΑΔΑ

25.10.202410:46

Συναγερμός σήμανε στις Αρχές Ηρακλείου για δύο περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας τα οποία καταγράφηκαν στην περιοχή τις τελευταίες ώρες. Σύμφωνα με το ekriti.gr η πρώτη περίπτωση αφορά σε μία 46χρονη γυναίκα η οποία κατήγγειλε στους αστυνομικούς ότι ο 41χρονος σύντροφός της,

ΕΛΛΑΔΑ

25.10.202410:09

  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα πατσά, πραγματοποιήθκε χθες, 24/10, εκδήλωση στο πατσατζίδικο Τσαρούχα, ένα από τα πιο παλιά της Θεσσαλονίκης.   Εκεί παρουσιάστηκαν νέες ιδέες για το ελληνικό έδεσμα, όπως σουβλάκι πατσά. Το παρόν έδωσαν γνωστοί σεφ αλλά και

ΕΛΛΑΔΑ

25.10.202409:39

  Η πιλοτική λειτουργία τους ξεκινά από την ερχόμενη Τρίτη, 29 Οκτωβρίου και κάθε Τρίτη, από τις 11 το πρωί μέχρι τη 1 μετά το μεσημέρι. Μέλη του Δικτύου Εθελοντών του Δήμου θα δέχονται πολίτες, προκειμένου να καταγράφουν προβλήματα, αιτήματα

ΕΛΛΑΔΑ

25.10.202408:56

  Παράλληλα, είναι και μια ευκαιρία για τριήμερη ανάπαυλα, καθώς φέτος πέφτει Δευτέρα, ενώ οι μαθητές θα απολαύσουν και επιπλέον ημέρα λόγω σχολικής αργίας. Παρά το ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο έθιμο εορταστικού τραπεζιού, όπως στις 25 Μαρτίου με τον παραδοσιακό

thess

Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

25.10.202410:51

BUSINESS - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

25.10.202409:00

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή