Αρχική / ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ / Βαγγέλης Γεροβασιλείου: Καταδικασμένος να καινοτομεί

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

24/04/202409:49

Βαγγέλης Γεροβασιλείου: Καταδικασμένος να καινοτομεί

Η Μαλαγουζιά, το start up της φύσης.

Βαγγέλης Γεροβασιλείου: Καταδικασμένος να καινοτομεί

Γράφει thessnews

 

«Μην περιμένεις για την κατάλληλη στιγμή. Δημιούργησέ την».
Η παραπάνω φράση αποτελεί θεωρητικά ένα από τα θεμέλια του επιχειρείν.  Λίγοι όμως επιχειρηματίες καταφέρνουν να την κάνουν πράξη. Είναι κυρίως όσοι είναι παθιασμένοι με το αντικείμενό τους, αναλαμβάνουν ρίσκα και ανοίγουν νέους απάτητους δρόμους καινοτομώντας και πρωτοπορώντας. Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου ανήκει σε αυτούς τους λίγους και αποτελεί ίσως έναν από τους τελευταίους εκπροσώπους μίας γενιάς ιδιαίτερα διορατικών επιχειρηματικών ηγετών, που είδαν μπροστά από την εποχή τους.

Η συνάντηση με τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου πραγματοποιήθηκε στο Κτήμα Γεροβασιλείου στην Επανομή. Λιτός, σχεδόν δωρικός, ευθυτενής και ανεπιτήδευτος.
Η μακρά εντυπωσιακή πορεία του στην οινοποιία διαρκεί πλέον πολύ περισσότερα από 40 χρόνια και πιθανότατα αυτή η πορεία συμπυκνώνει σε μεγάλο βαθμό την καθιέρωση των ελληνικών οίνων εντός και εκτός των συνόρων της χώρας μας.
Ο Γεροβασιλείου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Επανομή και εκεί, στα λίγα στρέμματα γης του πατέρα του, έρχεται σε επαφή με τη γη και το αμπέλι.

 

Ο πρώτος μεγάλος σταθμός της πορείας του είναι αναμφισβήτητα το Πόρτο Καρράς και ο εκπληκτικός αμπελώνας του, τον οποίο αναλαμβάνει αμέσως μετά τις σπουδές του στην Οινολογία, Αμπελουργία, Γευσιγνωσία και Τεχνολογία Οινολογικών Μηχανημάτων στο Πανεπιστήμιο του Μπορντό της Γαλλίας.
«Το Πόρτο Καρράς αποτελεί σταθμό για την ελληνική οινοποιία. Ήταν το πρώτο οινοποιείο στην Ελλάδα, το οποίο δημιουργήθηκε από Γάλλους αρχιτέκτονες με τεχνικό σύμβουλο τον «πατέρα» της σύγχρονης οινοποίησης, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μπορντό, Εμίλ Πεϊνό, ενώ υπήρχε και συνεργασία με το ΑΠΘ, με τον Καθηγητή Αμπελουργίας Βασίλη Λογοθέτη και το Ινστιτούτο Οίνου, όπου βρισκόταν η διάσημη κα. Σταυρούλα Κουράκου. Όλοι αυτοί συνεργάστηκαν και για πρώτη φορά στο Πόρτο Καρράς φυτεύτηκαν διάφορες ποικιλίες μεταξύ αυτών πολλές ελληνικές, όπως το Ασύρτικο, το οποίο για πρώτη φορά έφυγε από τη Σαντορίνη και ήρθε στη Βόρεια Ελλάδα, το Λημνιό, ενώ δοκιμαστικά επετράπησαν και γνωστές ξενικές ποικιλίες».

 

Η επίδραση του Πόρτο Καρράς

«Ήταν μεγάλο σχολείο για εμένα. Τότε απαιτούσε κάτι παραπάνω από τόλμη να έχω τελειώσει στα 24 μου το Μπορντό και να έρθω να αναλάβω το Πόρτο Καρράς, τον μεγαλύτερο ενιαίο αμπελώνα της Ευρώπης με 4.500 στρέμματα και μία εξαιρετική φήμη. Ήταν η μέγιστη πρόκληση και βέβαια είχα την τεχνική συμβουλή του Εμίλ Πεϊνό για 8 χρόνια. Ανδρώθηκα οινοποιητικά εκεί και μαζί με τον Πεϊνό μπόρεσα να επισκεφτώ τα σημαντικότερα Chateau της Γαλλίας και να δω από κοντά την οινοποιητική παραγωγή τους. Προφανώς αυτή η πορεία μου στο Πόρτο Καρράς από το 1976 μέχρι το 1999 αποτελεί ένα από τα θεμέλια της δημιουργίας του Κτήματος Γεροβασιλείου.

 

 

Δεν θα είχαμε εδώ αυτή την εξέλιξη, εάν δεν είχα την τύχη να πάω στο Πόρτο Καρράς. Για εμένα ήταν το εφαλτήριο της μετέπειτα πορείας μου. Συνάντησα εκεί και μεγάλες προσωπικότητες της εποχής, από Έλληνες πολιτικούς, όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Γεώργιος Μαύρος, ξένους πολιτικούς, όπως ο Ζισκάρ Ντ΄Εστέν και ο Μιτεράν, αλλά και προσωπικότητες όπως η Μελίνα με τον Ντασέν, ο Νουρέγιεφ, ο Νιάρχος κ.ά.» αναφέρει ο Γεροβασιλείου, ο οποίος στο Πόρτο Καρράς αρχίζει να καινοτομεί.

 

Η start up της φύσης

Δεκαετίες πριν να επικρατήσει ο όρος start up για τις νεότευκτες επιχειρήσεις, αλλά και πριν καταστεί «καραμέλα» η λέξη καινοτομία, ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου προχωρά στην αναβίωση της ποικιλίας Μαλαγουζιά και θέτει τις βάσεις για την αύξηση της εξωστρέφειας του ελληνικού οίνου και την αναγνωρισιμότητά του στις διεθνείς αγορές.

 

 

«Ακούω τακτικά τώρα για start up εταιρείες, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι υπάρχουν και start up στη φύση, όπως ήταν η Μαλαγουζιά. Μπορεί να σε βοηθήσει πολύ μία ποικιλία όπως στήριξε εμένα η Μαλαγουζιά. Μπορεί το Ασύρτικο να έχει μεγαλύτερη φήμη διεθνώς, αλλά με κριτήριο τις ποσότητες και την ευκολία εξαγωγής σε ξένες αγορές, η Μαλαγουζιά κρατάει τα πρωτεία. Είχα την τύχη να την αναβιώσω και να συνδεθεί το όνομά μου μαζί της. Η ποικιλία αυτή με βοήθησε και στην ανάπτυξη του Κτήματος, ενώ για 20-25 χρόνια την είχαμε μόνο εμείς στο Κτήμα Γεροβασιλείου και το Πόρτο Καρράς».

 

 

Επενδύοντας συνεχώς στο αύριο του ελληνικού οίνου

Ο Γεροβασιλείου αποχωρεί σε ηλικία 47 ετών από το Πόρτο-Καρράς και γεμάτος εμπειρίες αρχίζει να χτίζει την επιτυχία του Κτήματος της Επανομής.
«Η περιοχή μας εδώ στην Επανομή λεγόταν “Καλή Μεριά”, γιατί ό,τι παράγεται εδώ είναι πολύ ποιοτικό, όπως λαχανικά, φρούτα, σιτάρι κ.ά. Πριν από 12.000 χρόνια ήταν θάλασσα εδώ, η περιοχή έχει πολλή άμμο, καλή έκθεση στον ήλιο, περιτριγυρίζεται από τρεις μεριές από τη θάλασσα και απέναντι είναι ο Όλυμπος, που μας επηρεάζει θετικά με ένα συνεχές δροσερό αεράκι. Εδώ γεννήθηκα και αυτό το μέρος επέλεξα για να δραστηριοποιηθώ με το Κτήμα Γεροβασιλείου» σημειώνει ο ίδιος και προσθέτει πως «έκανα πράξη το όραμά μου. Ξεκίνησε ως μια μικρή επιχείρηση επιβίωσης, αλλά επειδή εξελισσόταν καλά και η λογική μου ήταν να επενδύω συνεχώς, απέκτησε μεγάλο μέγεθος. Από τα αρχικά 12 στρέμματα του πατέρα μου, φτάσαμε σήμερα περίπου στα 1.200 στρέμματα αμπελώνα σε μία διαδικασία 45 ετών. Το 1985 κατασκευάστηκε το οινοποιείο, βγήκε το πρώτο κρασί και ό,τι κερδίζαμε το επενδύαμε. Αυτό συνεχίζουμε να πράττουμε ανελλιπώς, ενώ έκανα πραγματικότητα εδώ και το Μουσείο Οίνου, ένα απωθημένο και ένα στοίχημα ταυτόχρονα. Αυτή τη στιγμή δεχόμαστε 20-25.000 επισκέπτες τον χρόνο, δημιουργήσαμε υποδομές και για εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων, υλοποιούμε κοινωνικές δράσεις κ.ά.».


Η επιτυχία του Κτήματος Γεροβασιλείου δίνει τη δυνατότητα για επενδυτική εξάπλωση και σε αυτό το σημείο έχει συνοδοιπόρο τον επίσης Επανομίτη και με οινοποιητικές σπουδές στο Μπορντό, καταξιωμένο οινολόγο, Βασίλη Τσακτσαρλή.
«Στην περιοχή της Καβάλας δημιουργήσαμε μαζί το Κτήμα Βίβλια Χώρα, το οποίο είχε και έχει μεγάλη επιτυχία με εξαιρετικά κρασιά, ενώ αναδείξαμε ποικιλίες μεταξύ των οποίων και μία παλαιά άγνωστη τοπική ποικιλία του Παγγαίου» υπογραμμίζει ο Γεροβασιλείου, που όμως δεν μένει επενδυτικά μόνο εντός ελληνικών συνόρων.

 

Από το 2004 μέχρι και το 2016, μαζί με τον εισαγωγέα κρασιού Τάκη Σολδάτο, το δίδυμο Γεροβασιλείου-Τσακτσαρλή παράγει υψηλής ποιότητας κρασιά στο Escapades Winery, στο Stellenbosch της Νότιας Αφρικής. Από εκεί αποχωρεί, καθώς αντιλαμβάνεται ότι οι συνθήκες ασφάλειας στη συγκεκριμένη περιοχή δεν του έδιναν τη δυνατότητα για μακροχρόνια επενδυτική παραμονή.
Μετά τη Νότια Αφρική ξεκινά το κρεσέντο επενδύσεων μέσω της Βίβλιας Χώρας σε όλη την Ελλάδα.
Το 2014 εξαγοράζουν το Κτήμα Κόκκαλη στoν Άγιο Ανδρέα Ηλείας και δημιουργούν το Κτήμα Δύο Ύψη, όπου ο Γεροβασιλείου σε μία σπάνια απόκλιση από τις συνήθειές του εμφιαλώνει και ένα πολύ ποιοτικό ελαιόλαδο.

 

Το 2017 με την οινολόγο Ιωάννα Βαμβακούρη δημιουργούν τη Μικρά Θήρα, το πρώτο και μοναδικό οινοποιείο της Θηρασιάς, του νησιού που έως τη μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη του 1600 π.Χ αποτελούσε κομμάτι της Σαντορίνης.
«Στη Θηρασιά έχουμε μία πολύ ιδιαίτερη κατάσταση ενός τόπου που δεν έχει αναπτυχθεί και νομίζω ότι έτσι είναι καλύτερα. Είναι ένα παρθένο μέρος, όπου ο άνθρωπος δεν έχει παρέμβει. Κάναμε εκεί ένα κτίσμα πανέμορφο και εδώ και τρία χρόνια οινοποιούμε. Τα κρασιά της Σαντορίνης είναι υπέροχα, αλλά οι ποσότητές τους είναι μικρές. Η επένδυσή μας εκεί ήταν πολύ μεγάλη, τρεις φορές πάνω από ένα κανονικό οινοποιείο» τονίζει σχετικά ο Γεροβασιλείου.
Νέο επενδυτικό απόκτημα αποτελεί το μικρό οικογενειακό οινοποιείο του Τίτου Ευτυχίδη στη Γουμένισσα, μία περιοχή γνωστή για την αμπελοοινική της παράδοση. «Το ονομάσαμε Μικρό Κτήμα Τίτου σε μία πανέμορφη περιοχή και το ανακαινίσαμε πλήρως. Πραγματοποιήσαμε μία τεράστια αναμπέλωση και ήδη παράγουμε από εκεί τρία κρασιά» επισημαίνει.

Και το μέλλον;

“Εγώ έχω τρία παιδιά και ο Βασίλης Τσακτσαρλής δύο. Υπάρχει μέλλον και τα παιδιά μας αγαπούν τη δουλειά μας. Εάν παρουσιαστεί μία νέα σημαντική επενδυτική ευκαιρία, δεν αποκλείεται να προχωρήσουμε» καταλήγει ο Γεροβασιλείου, που διαθέτει το ίδιο πάθος για τη δουλειά του, όπως και όταν στα 24 του αναλάμβανε το Πόρτο Καρράς.

Και εάν γεννιόσασταν τώρα στη Γαλλία ή στην Ιταλία με 100 στρέμματα αμπέλια, πού θα θέλατε να βρίσκονται αυτά;

«Στη Γαλλία στη Ρεμς, στην περιοχή της σαμπάνιας. Η Ρεμς σήμερα πουλάει το ακριβότερο σταφύλι στον κόσμο, οι σαμπάνιες είναι καταξιωμένες, το προϊόν είναι εξαιρετικό και παγκόσμιας αναγνώρισης. Στην Ιταλία στην Τοσκάνη. Η περιοχή μας εδώ μοιάζει με την Τοσκάνη».

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17.10.202406:52

  Το ατύχημα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στο δρόμο Ν. Ρυσίου- Βασιλικών στο ύψος των Ταγαράδων. Εμπλέκονται δύο φορτηγά και ένα αυτοκίνητο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.        

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202422:09

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης πέρασε το απόγευμά του σε νοσοκομείο της πόλης όπου υποβλήθηκε σε στεφανιογραφία, ευτυχώς με καθησυχαστικά αποτελέσματα. Ο Στέλιος Αγγελούδης είχε ενοχλήσεις στο στήθος από το πρωί ωστόσο τήρησε κανονικά το πρόγραμμά του. Μετά τα εγκαίνια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:44

    Ήταν μια συμβολική επιλογή, καθώς το αγαπημένο  τραγούδι του Στέλιου Αγγελούδη ακουγόταν από τα ηχεία,  στο εκλογικό κέντρο του της οδού Βενιζέλου όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στις 15 Οκτωβρίου 2023.         «Μόνο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:15

  Επιλεγμένες ετικέτες από 14 μικρά οινοποιεία και 2 αποστακτήρια, σερβιρίστηκαν όσοι εκτιμούν τις αυθεντικές γεύσεις και δεν χάνουν καμία εκδήλωση που διοργανώνει το Blé Vin και η Blé Taste Gallery.   Απόψε, o πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας δεν στάθηκε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202420:00

  Πολύ θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Πληρώνω όσο Πετάω» που ξεκίνησε στο Δήμο Θέρμης πριν από έναν ακριβώς χρόνο, τον Οκτώβριο του 2023.   Πρόκειται για μία νέα γραμμή συλλογής βιοαπόβλητων απορριμμάτων η

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202419:00

      Μετά την επιτυχία της πρώτης δράσης, συνεχίζει την συλλογική  προσπάθεια για κοινωνική αλληλεγγύη και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, μαζί με τους «Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης» στο πάρκινγκ πίσω από το Κατσάνειο, για να δώσουμε νέα πνοή στον χώρο της κοινότητάς μας!

thess

Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

25.10.202415:20

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή