Αρχική / ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ / Αναπτυξιακό στοίχημα η βιώσιμη ανάπτυξη και η κυκλική οικονομία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

25/04/202408:42

Αναπτυξιακό στοίχημα η βιώσιμη ανάπτυξη και η κυκλική οικονομία

Αναπτυξιακό στοίχημα η βιώσιμη ανάπτυξη και η κυκλική οικονομία

Γράφει thessnews

 

Κρίσιμης σημασίας για την εξέλιξη της βιώσιμης ανάπτυξης και της «επόμενης ημέρας» της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας είναι η υλοποίηση βέλτιστων πρακτικών τόσο στο πεδίο των βιοαποβλήτων, όσο και στο πεδίο των αδρανών υλικών.

Είναι προφανές σε όλους ότι χρειάζεται να μειωθεί το ποσοστό των απορριμμάτων που οδηγεί η χώρα μας για ταφή στους ΧΥΤΑ και να υλοποιηθούν στρατηγικές που επικεντρώνονται στη βέλτιστη διαχείριση των βιοαποβλήτων, των αποβλήτων εκείνων, δηλαδή, που μπορούν να συλλεχθούν στους καφέ κάδους, οι οποίοι έχουν εισαχθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Τα βιοαπόβλητα αποτελούν άνω του 40% του συνόλου των αστικών αποβλήτων, που είναι ένα ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό, περιλαμβάνοντας απορρίμματα τροφών και κουζίνας από οικίες και επιχειρήσεις, καθώς και προϊόντα κηπουρικής, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν με τη μέθοδο της κομποστοποίησης σε ειδικές μονάδες επεξεργασίας.

Ωστόσο παρόλα τα σημαντικά βήματα που γίνονται τα τελευταία χρόνια για την καθιέρωση του καφέ κάδου, η διαχείριση των αστικών αποβλήτων παραμένει μια μεγάλη και αναπάντητη πρόκληση για τη χώρα μας.

Η ταφή των απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια μέθοδο, σε ποσοστό που αγγίζει το 80%, απέχοντας κατά πολύ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 25% και από τις πρακτικές άλλων κρατών που στοχεύουν σχεδόν αποκλειστικά στην κομποστοποίηση και στην ανακύκλωση.

Οι πράσινοι κάδοι αποτελούν το βασικό μέσο απόρριψης των σκουπιδιών μας, με ένα μεγάλο μέρος των βιοαποβλήτων, που θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν εάν τοποθετούνταν στους καφέ κάδους, να καταλήγουν και αυτά τελικά σε ΧΥΤΑ.

 

7 εκατ. τόνοι μπάζων απορρίπτονται ανεξέλεγκτα

Σημαντικό περιβαλλοντικό ζήτημα είναι και η ανεξέλεγκτη εναπόθεση των αδρανών υλικών (γνωστών ως μπάζα) από οικοδομικές εργασίες, ανακαινίσεις και κατεδαφίσεις.
Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι απορρίπτονται ανεξέλεγκτα κάθε χρόνο περίπου 7 εκατ. τόνοι αδρανών υλικών.

Αυτή η απόρριψη έχει ως αποτέλεσμα, εκτός από την αισθητική υποβάθμιση του περιβάλλοντος, τη ρύπανση του εδάφους, των υπογείων υδάτων και της ατμόσφαιρας.

Η αυξανόμενη ζήτηση για αδρανή υλικά τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα καθιστά αναγκαία την ορθολογική διαχείρισή τους και επιτακτική την ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17.10.202406:52

  Το ατύχημα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στο δρόμο Ν. Ρυσίου- Βασιλικών στο ύψος των Ταγαράδων. Εμπλέκονται δύο φορτηγά και ένα αυτοκίνητο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.        

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202422:09

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης πέρασε το απόγευμά του σε νοσοκομείο της πόλης όπου υποβλήθηκε σε στεφανιογραφία, ευτυχώς με καθησυχαστικά αποτελέσματα. Ο Στέλιος Αγγελούδης είχε ενοχλήσεις στο στήθος από το πρωί ωστόσο τήρησε κανονικά το πρόγραμμά του. Μετά τα εγκαίνια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:44

    Ήταν μια συμβολική επιλογή, καθώς το αγαπημένο  τραγούδι του Στέλιου Αγγελούδη ακουγόταν από τα ηχεία,  στο εκλογικό κέντρο του της οδού Βενιζέλου όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στις 15 Οκτωβρίου 2023.         «Μόνο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:15

  Επιλεγμένες ετικέτες από 14 μικρά οινοποιεία και 2 αποστακτήρια, σερβιρίστηκαν όσοι εκτιμούν τις αυθεντικές γεύσεις και δεν χάνουν καμία εκδήλωση που διοργανώνει το Blé Vin και η Blé Taste Gallery.   Απόψε, o πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας δεν στάθηκε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202420:00

  Πολύ θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Πληρώνω όσο Πετάω» που ξεκίνησε στο Δήμο Θέρμης πριν από έναν ακριβώς χρόνο, τον Οκτώβριο του 2023.   Πρόκειται για μία νέα γραμμή συλλογής βιοαπόβλητων απορριμμάτων η

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202419:00

      Μετά την επιτυχία της πρώτης δράσης, συνεχίζει την συλλογική  προσπάθεια για κοινωνική αλληλεγγύη και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, μαζί με τους «Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης» στο πάρκινγκ πίσω από το Κατσάνειο, για να δώσουμε νέα πνοή στον χώρο της κοινότητάς μας!

thess

Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

25.10.202415:20

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή