Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ / Θ. Παππάς στην ThessNews: Η Πρωτοβουλία πρέπει να προχωρήσει με συντεταγμένο τρόπο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

30/03/201708:30

Θ. Παππάς στην ThessNews: Η Πρωτοβουλία πρέπει να προχωρήσει με συντεταγμένο τρόπο

Θ. Παππάς στην ThessNews: Η Πρωτοβουλία πρέπει να προχωρήσει με συντεταγμένο τρόπο

Γράφει ThessNews-DESK

ΜΑΡΙΑ ΣΑΜΟΛΑΔΑ || maria_samolada@yahoo.gr

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς μιλά στην ThessNews: Όταν κοιτάμε τον εαυτό μας με τη νεκρή αυθεντία του χθες, είναι σίγουρο ότι θα αποτύχουμε. Ελκυστικό να συνεργάζεσαι με τον Γ. Μπουτάρη

Δεν δίνει συχνά συνεντεύξεις, ωστόσο βρίσκεται διαρκώς στην επικαιρότητα, καθώς από τον Αύγουστο του 2011 μέχρι σήμερα βρίσκεται σε θέσεις αντιδημάρχου, είτε στον Τομέα της Καθαριότητας είτε στα Τεχνικά Έργα και το Περιβάλλον.

Η τελευταία απόφαση του δημάρχου να «απαλλάξει» τον Θανάση Παππά από τις αρμοδιότητες της καθαριότητας, προκάλεσε πλήθος συζητήσεων.  Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος ξεκαθαρίζει ποια είναι βασικά προβλήματα της Θεσσαλονίκης και αν υπάρχουν λύσεις.

Δεν παραλείπει να απαντήσει στους επικριτές του και βάζει φρένο στην επιθυμία ορισμένων για διάλυση της Πρωτοβουλίας.

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα του Δήμου Θεσσαλονίκης;

Τα σημαντικότερα προβλήματα έχουν να κάνουν με το παρελθόν και το παρόν. Τα συσσωρευμένα προβλήματα που διακριβώθηκαν  και κυρίως η επίλυση έχει να κάνει με την πρώτη διακυβέρνηση Μπουτάρη, που  κατ’ εμέ υπήρξε μια σημαντική αλλαγή σε όλες τις πλευρές της δημόσιας ζωής και στην πόλη.

Τα παράθυρα ανοίξανε και μπήκε φρέσκος αέρας στη Θεσσαλονίκη, φύγαμε από το στερεότυπο μιας πόλης η οποία ήταν σε πολύ κακή κατάσταση σε ό,τι αφορά την αυτογνωσία της αλλά και την προοπτική της. Έφυγε η φοβικότητα, υπήρξε ένα άνοιγμα στον κόσμο και αυτό οφείλεται κυρίως στον Γιάννη Μπουτάρη.

Σε μια τετραετία, υπέστημεν της ψυχής μας τον τάραχο για να μπορέσουμε να εξορθολογήσουμε ένα σύστημα καθαριότητας, το οποίο ήταν σε απίστευτη κατάσταση. Ένα σύστημα το οποίο είχε καταρρεύσει απολύτως. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας δεν μπορούσε να μαζέψει τα σκουπίδια, ο ΣΜΑ ήταν μια απέραντη χωματερή, ο δήμος είχε 5 – 10 απορριμματοφόρα για να κάνει τη δουλειά και δεν μπορούσε, φώναξε τον στρατό για να μαζέψει τα σκουπίδια.

Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα νέο στόλο απορριμματοφόρων, καινούρια οχήματα, με καινούρια εξοπλιστικά μέσα. Επιπλέον  έχουμε ένα ΣΜΑ, με τέταρτη πρέσα, με φυτεμένο δώμα πράσινο,( που δεν υπάρχουν πολλά στη Θεσσαλονίκη)  και δεν το ξέρει ο κόσμος αυτό, ένα ΣΜΑ που αν πας σήμερα, θα δεις ότι είναι πεντακάθαρος και γύρω γύρω υπάρχουν λουλούδια, φυτά,  και λειτουργεί άψογα. Όλα αυτά δεν γίνονται με τον αυτόματο πιλότο, γίνονται με εργασία.

Και πρέπει να υπενθυμίσουμε κάτι ακόμη εξαιτίας της «κοντής» μνήμης, ότι η ανακύκλωση στον δήμο Θεσσαλονίκης το 2012 ήταν μηδέν. Απόλυτο μηδέν. Το 2016 είναι 15%.

Αυτά που περιγράφετε είναι «επιτεύγματα». Γιατί σας πήρε την αρμοδιότητα ο Γ. Μπουτάρης; Για να σας ξεκουράσει;

Ετέθη το ζήτημα ότι έχω πολλές αρμοδιότητες. Μου πήρε τις αρμοδιότητες της καθαριότητας, σύμφωνα με το προηγούμενο σκεπτικό και πάλι δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Εγώ θα έλεγα ότι οι περισσότερες ή λιγότερες αρμοδιότητες έχουν  να κάνουν  με τον κεντρικό σχεδιασμό του Δημάρχου.

Προέρχομαι από την αυτοδιοίκηση όχι στα λόγια, που λένε ορισμένοι, αλλά στην πράξη. Δεν ήρθα τώρα να  εξοικειωθώ με τα τεχνικά έργα. Γνωρίζω πώς γίνονται από τη δεκαετία του ’80. Επομένως δεν έχω  φετίχ με τα τεχνικά έργα αυτή τη στιγμή, ως αντιδήμαρχος  και αύριο ως δημότης.

Σέβομαι όμως  ότι ο δήμαρχος είναι  θεσμός βάσει του αυτοδιοικητικού πλαισίου. Επομένως εμείς οι δημοτικοί σύμβουλοι, σε ένα πλαίσιο αρχών και στόχων, πρέπει να λογαριάζουμε τα πράγματα σε αυτή τη βάση, χωρίς άλλη ατζέντα.

Θα πρόσθετα δε ότι δεν πρέπει να κάνουμε και ενέργειες  που δεν θα επιθυμούσαμε να βρούμε μπροστά μας.

Αν υπάρχει ένα πλαίσιο απόλυτης διαφοροποίησης, δεν μπορώ εγώ να βγαίνω να καταφέρομαι κατά του δημάρχου, αυτό το οποίο θα κάνω είναι να αποχωρήσω, διότι διαφωνώ πλήρως με τις πολιτικές του δημάρχου.

Όπως το είπα στον δήμαρχο, το λέω και σε εσάς, ότι οποιαδήποτε αρμοδιότητα θα μου έδινε ή αν δεν μου έδινε, για μένα ήταν τέτοια η τιμή για τη διαχείριση των θεμάτων που έκανα αυτά τα χρόνια, που δεν έχω καμία  ανησυχία.

Όταν κοιτάμε τον εαυτό μας με τη νεκρή αυθεντία του χθες, είναι σίγουρο ότι θα αποτύχουμε. Μπορώ, νομίζω, με επάρκεια να αντιμετωπίσω την πραγματική ζωή στο μέλλον, με τα χαρακτηριστικά τα οποία θα έχει, χωρίς να γίνομαι ανήσυχος, φθονερός και μνησίκακος.

Αυτοί είναι χαρακτηρισμοί που μπορούν να αποδοθούν σε συναδέλφους σας;

Όχι, αναφέρομαι στον εαυτό μου. Εγώ ποτέ δεν σχολιάζω συναδέλφους, ποτέ δεν έχω σχολιάσει τον δήμαρχο και θα σας έλεγα, με την ευκαιρία, ότι ποτέ δεν έχω σχολιάσει ούτε θα σχολιάσω πολιτικές άλλων αντιδημάρχων οι οποίοι υπήρξαν αντιδήμαρχοι στη διοίκηση Μπουτάρη ή θα υπάρξουν αντιδήμαρχοι στη διοίκηση Μπουτάρη, γιατί θεωρώ ότι όλοι αυτοί αποτελούν τον κορμό της διοίκησης.

Αν έχω κάτι να πω που έχει να κάνει με τη δική μου την προσωπική την άποψη για τη διαχείριση θεμελιακών ζητημάτων, οφείλω να τα λέω στο εσωτερικό της παράταξης.

Η Πρωτοβουλία έχει μία στρατηγική η οποία υπόκειται σε ριζικές μεταβολές στη ροή του χρόνου, διότι ο χρόνος  και οι συνθήκες μεταβάλλονται, επομένως το 2004, το 2006, το 2010 είναι διαφορετικό από το 2016. Το μόρφωμα αυτό της Πρωτοβουλίας, το οποίο έχει μία υπόσταση, έχει αφήσει αποτύπωμα στην πόλη της Θεσσαλονίκης και νομίζω ότι θα έχει και μέλλον, διότι οι πολιτικές τις οποίες εκφράζει μπορεί με ανανεωμένα εκφραστικά στοιχεία να τις επιβεβαιώσει και αύριο, εννοώ στις επόμενες εκλογές, χωρίς να βιαζόμαστε, γιατί το 2019 είναι σε 2,5 χρόνια και κανείς δεν ξέρει ποιες θα είναι οι πολιτικές, οι κοινωνικές, οι προσωπικές συνθήκες και καταστάσεις του καθενός.

Όπως για παράδειγμα ο Σπύρος Βούγιας, που μίλησε στην ThessNews για νέα Πρωτοβουλία…

Εγώ θα έλεγα ότι, όπως η βροχή χαλάει ένα γλέντι το οποίο είναι προγραμματισμένο, έτσι και η ζωή έχει τις δικές της εκπλήξεις και απρόοπτα.

Η  Πρωτοβουλία, η οποία είχε ένα αξιακό σύστημα, πρέπει να προχωρήσει με συντεταγμένο τρόπο. Αυτό δεν γίνεται ερήμην και δεν γίνεται με διακηρυκτικό λόγο ανάλογα με τις προθέσεις και τις προσωπικές βουλήσεις του καθενός.

Πρέπει να υπάρχει μια συλλογικότητα, η οποία πρέπει να εκφραστεί  με βάση το αποτύπωμα της διοίκησης Μπουτάρη και πηγαίνοντας προς το ’19 με σύνεση, χωρίς να βιαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά περιστατικά και προβλήματα και επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανοίξει μία συζήτηση τώρα (ούτε πολύ περισσότερο νυφοπάζαρο) ενόψει των εκλογών του 2019. Χρειάζεται περίσκεψη, σύνεση και ψυχραιμία για μια νέα όσμωση προς το 2019…

Εσείς δεν ασκείτε κριτική, ωστόσο δέχεστε κριτική από συναδέλφους σας… με χαρακτηριστικό παράδειγμα του Ανδρέα Κουράκη, που σας ασκεί κριτική για τα δημόσια έργα. Πιστεύετε ότι είναι θετική κριτική ή πρόκειται για μια προσωπική εμμονή;

Εγώ σας είπα και από την αρχή, δεν έχω κανένα φετίχ να αποδείξω ότι είμαι καλός στα τεχνικά έργα.  Προφανώς και κάνω λάθη και προφανώς δεν αντιμετωπίζω τα πράγματα πιθανόν σε ορισμένες πτυχές όπως ενδεχομένως θα έπρεπε, διότι ο καθένας έχει και τις προσωπικές τους δεξιότητες. Υπ’ αυτήν την έννοια την κριτική, η οποία είναι καλόπιστη για λάθη και παραλείψεις που κάνω, εγώ την ακούω, καθώς κάθε φορά πρέπει να έχουμε μία ανάδραση, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα λάθη.

Όταν όμως υπάρχει μία εμμονή, η οποία γίνεται με ζηλόφθονα τρόπο, εμένα με λυπεί πάρα πολύ. Άλλωστε σε αυτή την πόλη είμαστε σχεδόν όλοι γνωστοί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κριτικής ήταν ακόμη και όταν προέκυψαν τα προβλήματα εξαιτίας του χιονιά, ότι ευθυνόσασταν εσείς για το χάος που επικράτησε.

Η αρμοδιότητα για την πολιτική προστασία ανήκει στον δήμαρχο και είχε εκχωρηθεί στο Γ.Γ του δήμου. Επομένως, καθόσον  αφορά τη διαχείριση της πολιτικής προστασίας και τη διάταξη των δυνάμεων ενόψει καιρικών φαινομένων κλπ, δεν είχαν καμία σχέση με τις δικές μου αρμοδιότητες.

Πιστεύετε ότι σας αφαιρέθηκε η αρμοδιότητα της καθαριότητας και εξαιτίας της εν εξελίξει έρευνας του εισαγγελέα;

Νομίζω πως όχι. Η καθαριότητα είναι η πολυπληθέστερη υπηρεσία και έχει αυξημένες απαιτήσεις και νομίζω ότι ο δήμαρχος ήθελε να μου αφαιρέσει αρμοδιότητες για να μπορέσω να έχω περισσότερο χρόνο για να επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένα  αντικείμενα, για τα οποία πρέπει να παράξουμε ένα συγκεκριμένο έργο.

Και στο τέλος – τέλος της γραφής,  είναι βέβαιο ότι δεν τίθενται ζητήματα οικονομικής κακοδιαχείρισης,  βλάβης των συμφερόντων του Δήμου με διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και κακουργηματικές πράξεις.

Ο Εισαγγελέας θα αποφανθεί. Αλλά ο έντεχνος παραλληλισμός με τα «σκάνδαλα Παπαγεωργόπουλου», με υπερβολή και συσκότιση των πραγματικών περιστατικών, εκφεύγει…

Δείτε πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για συνεργαζόμενη εταιρεία (επισκευές επιβατικών κλπ), όπου δικαιώνεται ο Δήμος , καθώς δεν είχε καμία υποχρέωση να προβαίνει σε ελέγχους των συνεργείων και των συναφών αδειών, όπως μας κατηγορούσαν και από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου.

Οι διώξεις αυτές που είναι σε εκκρεμότητα είναι μαύρη κηλίδα για τη διοίκηση Μπουτάρη;

Όχι, δεν είναι μαύρη κηλίδα. Είναι προβλήματα τα οποία δημιουργήθηκαν από τη διαχείριση των υπηρεσιακών θεμάτων  και από  δομές που έχουν διαχρονικά προβλήματα. Συν τα  θέματα  της πολυνομίας, της ευθυνοφοβίας, της διαχείρισης των θεμάτων από μεγάλο πλήθος διευθύνσεων. Έτσι  παρατηρούνται φαινόμενα τα οποία  προφανώς πρέπει να τα διορθώσουμε.

Εσείς προς το παρόν είστε ικανοποιημένος από την εικόνα της πόλης;

Όχι ακριβώς. Και αυτή τη στιγμή η εικόνα της πόλης μεταβάλλεται με τα έργα και τις παρεμβάσεις που γίνονται ή θα γίνουν, όπως  έργα με χρηματοδότηση από το Τεχνικό πρόγραμμα, το ίδρυμα Νιάρχος της τάξεως των  4-5 εκατομμυρίων ευρώ,  έργα με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους άνω των 20 εκ ευρώ, έργα που προσδοκούμε να εντάξουμε στο νέο ΕΣΠΑ.

Η διοίκηση επεξεργάζεται πρόγραμμα έργων και παρεμβάσεων για τη «Θεσσαλονίκη 2020-2030» . Ορισμένα είναι ώριμα και άλλα υπόκεινται σε μελετητική ωρίμανση και η ωρίμανση αυτή διαρκεί αρκετό χρονικό διάστημα. Όλα τα  έργα που κατασκευάσαμε κατά το παρελθόν (όπως είναι οι 12 Απόστολοι, η Πλατεία χρηματιστηρίου κλπ ) έπρεπε να ωριμάσουν, για να φτάσουν στο σημείο της δημοπράτησης. Σε κάθε περίπτωση, το σύνολο των έργων που προτείνονται συμβάλλουν στη βελτίωση των υποδομών της πόλης και στη βελτίωση τόσο της καθημερινότητας, όσο και της εικόνας της Θεσσαλονίκης.

Πώς είναι να συνεργάζεσαι με τον Γιάννη Μπουτάρη;

Ελκυστικό. Είναι ο Δήμαρχος με διεθνή αναγνώριση και προσωπικότητα ξεχωριστή.

Και μάλιστα τώρα που βρισκόμαστε στο τελευταίο μισό της θητείας και εντείνουμε τους ρυθμούς της καθημερινής μας συνεργασίας, αυτή περιποιεί  τιμή για μένα και νομίζω ότι θα είναι μία εμπειρία η οποία θα μείνει ανεξίτηλη σε εμένα.

Από το φύλλο της THESSNEWS #46 (25/03/2017-26/03/2017)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ThessNews-DESK

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202420:54

  Απαλλαγμένος από την ταλαιπωρία της φυλάκισης των 16 μηνών, ο εκλεγμένος Ευρωβουλευτής Φρέντης Μπελέρης επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη και η πρώτη του συνάντηση είναι με τον υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας Θράκης Κώστα Γκιουλέκα. «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202419:22

Η προμήθεια των σκαφών, συνολικής αξίας άνω των 12.000.000€, περιλαμβάνει μεγάλα σκάφη ικανά να επιχειρούν υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες έως και 9 Μποφόρ, καθώς και μικρότερα σκάφη για επιχειρήσεις διάσωσης σε θαλάσσιες περιοχές και πλημμύρες.   «Για μία ακόμη φορά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202418:49

Ισχυρίζονται εκ νέου ότι οι έρευνες του ελληνικού σκάφους O/AEGAEO που πήραν παράταση μέχρι τις 30 Οκτωβρίου για την περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου, αφορούν σε περιοχές που ανήκουν σε «τουρκική υφαλοκρηπίδα». Προχθές, ο σταθμός της Σμύρνης είχε εκδώσει ταυτόσημη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202416:39

«H απόφαση της Δικαιοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική. Διότι ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος για την πλήρη κι επίσημη αποκάλυψη της σκευωρίας Νovartis» τόνισε σε δήλωσή του ο Αντώνης Σαμαράς προσθέτοντας ότι: «θα φανερωθούν τα αίτια και οι πρωταγωνιστές αυτής της

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202416:34

«Η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου» τονίζει με ανάρτησή του στο Χ/Twitter ο Ανδρέας Λοβέρδος και προσθέτει: «Η επιλογή μου να εμπιστευθώ τη Δικαιοσύνη και να μην κρυφτώ πίσω από βουλευτικά προνόμια ήταν ακλόνητη. Πέρασα χίλιους κόπους βάσανα και θυσίες αλλά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202414:52

  Για την αντιπυρική περίοδο που δεν έχει ακόμα τελειώσει και καθημερινά εξακολουθούμε να έχουμε δεκάδες φωτιές, την προσπάθεια που έγινε φέτος τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και διαχείρισης δασικών πυρκαγιών με αποτέλεσμα τα καμένα στρέμματα να είναι λιγότερα από

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή