γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος
Μερικά από τα πιο “αθώα” παυσίπονα που χρησιμοποιούμε καθημερινά αυξάνουν κατά πολύ τον κίνδυνο εμφράγματος.
Η πληροφορία πηγάζει από μια πρόσφατη έρευνα που έγινε με επικεφαλής την επιδημιολόγο Μισέλ Μπαλί του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» και αφορούσαν στοιχεία για περίπου 447.000 ανθρώπους, από τους οποίους οι 61.500 είχαν πάθει έμφραγμα.
Διαπιστώθηκε ότι η χορήγηση οποιασδήποτε δόσης ΜΣΑΦ (μη στεροειδών αντιφλεγμονοδών) για μια εβδομάδα, για έναν μήνα ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σχετίζεται με αυξημένο κατά 20% έως 50% κίνδυνο εμφράγματος. Ο κίνδυνος εμφράγματος λόγω της χρήσης ΜΣΑΦ υπολογίσθηκε κατά μέσο όρο σε περίπου 1% ετησίως.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος αυξάνεται όσο μεγαλύτερη είναι η δόση των ΜΣΑΦ. Μετά τον πρώτο μήνα συνεχόμενης λήψης, ο κίνδυνος δεν φαίνεται να αυξάνεται άλλο.
Η έρευνα προηγούμενων μελετών (μετα-ανάλυση) εστιάσθηκε σε συγκεκριμένα ευρέως συνταγογραφούμενα ΜΣΑΦ (ibuprofen, diclofenac, naproxen, celecoxib, rofecoxib), αρκετά από τα οποία στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται ακόμα και για πόνους περιόδου. Για παράδειγμα η ιμπουπροφένη, που κυκλοφορεί στην Ελλάδα σε πολλά σκευάσματα, όπως το Nurofen, Brufen, Advil, Algoflex και άλλα, αυξάνει την πιθανότητα εμφράγματος του μυοκαρδίου κατά 61%, την πιθανότητα εγκεφαλικού 336%(!) και τελικά την πιθανότητα θανάτου από καρδιαγγειακό κατά 239%.
Η διλκοφενάκη, ενεργός ουσία που υπάρχει στο γνωστό Voltaren, αυξάνει την πιθανότητα καρδιαγγειακού θανάτου κατά 398%(!). Αυτά τα νούμερα κάνουν το κάπνισμα να φαίνεται ασφαλές! Η νεότερη κατηγορία αντιφλεγμονωδών παυσίπονων όμως δεν φαίνεται να είναι πολύ πιο ασφαλής.
Το Celebrex, με την ενεργό ουσία σελεκοξίμπη, αυξάνει την πιθανότητα εμφράγματος μόνο 35%, και του εγκεφαλικού μόλις 12%, αλλά η πιθανότητα καρδιαγγειακού θανάτου αυξάνει 207%.
Αν και οι έρευνες τέτοιου τύπου είναι πολύ δύσκολες και απαιτούν πολλές παραδοχές, τα αποτελέσματα είναι σίγουρα ανησυχητικά και πρέπει να κάνουν γιατρούς και ασθενείς να αναθεωρήσουν την εύκολη χορήγηση και λήψη των ΜΣΑΦ. Παρόλα αυτά, στην έρευνα δεν αναφέρεται καμία εξάρτηση από την πάθηση που ωθεί τον ασθενή στη λήψη του παυσίπονου, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα.
Οι ιατροί αποδίδουν τον αυξημένο κίνδυνο, εν μέρει στην ιδιότητα των φαρμάκων αυτών να αυξάνουν την αρτηριακή πίεση κατά περίπου 5mm υδραργύρου κατά τη λήψη τους. Αν αυτή είναι η αιτία, θα μπορούσε ο ασθενής να προφυλαχθεί απλά ελέγχοντας την υπέρταση που προκαλείται.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι κανένα φάρμακο δεν στερείται παρενεργειών και ότι πάντα χρειάζεται σωστή ιατρική συμβουλή πριν τη λήψη φαρμάκων.
Από το φύλλο της THESSNEWS #55 (27/05/2017-28/05/2017)
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.