Γράφει ο Χρήστος Βουλγαράκης – Παιδίατρος
Η μέριμνα για ασφαλή μεταφορά του παιδιού στο αυτοκίνητο αρχίζει από την περίοδο της εγκυμοσύνης, με τη συνεχή χρήση της ζώνης ασφαλείας σε κάθε μετακίνηση με το αυτοκίνητο.
Το βρεφικό κάθισμα αποτελεί σήμερα απαραίτητο συμπλήρωμα της «προίκας» του μωρού και πρέπει να χρησιμοποιηθεί πρώτη φορά για την ασφαλή μεταφορά του βρέφους από το μαιευτήριο στο σπίτι.
Τα παιδικά καθίσματα είναι σχεδιασμένα να προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια όχι μόνο σε περίπτωση σύγκρουσης, αλλά και σε απότομα ξεκινήματα ή φρεναρίσματα του αυτοκινήτου.
Η χρήση του ειδικού παιδικού καθίσματος στο αυτοκίνητο είναι απαραίτητη για την προστασία του παιδιού που ταξιδεύει, μειώνοντας τους τραυματισμούς που μπορεί να συμβούν ακόμα και σε συγκρούσεις πολύ χαμηλών ταχυτήτων, αλλά και τους θανατηφόρους τραυματισμούς που συμβαίνουν καθώς το παιδί εκτοξεύεται έξω από το αυτοκίνητο και αποτρέπουν τη σύνθλιψή του ανάμεσα στον επιβάτη που το κρατά στην αγκαλιά του και κάποιο σταθερό τμήμα του αυτοκινήτου. Τη στιγμή της σύγκρουσης μόνο το παιδικό κάθισμα το συγκρατεί, ώστε να σταματήσει ομαλά την κίνηση που θα έκανε προς τα εμπρός και να αποτρέψει τον σοβαρό τραυματισμό από τη σύγκρουση σε σκληρή επιφάνεια. Εξάλλου η μεταφορά των βρεφών σε ειδικά καθίσματα που τοποθετούνται αντίθετα προς τη φορά του αυτοκινήτου προσφέρει σημαντικά στην αποφυγή βαριών εγκεφαλικών κακώσεων.
Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν τρεις τύποι παιδικών καθισμάτων:
Κατηγορία 0: Χρησιμοποιούνται για μωρά έως 9 μηνών ή ώσπου να αποκτήσουν βάρος περίπου 10 κιλών.
Είναι φθηνά και μπορούν να αντικαταστήσουν το πορτ-μπεμπέ ή το μπέιμπι ριλάξ. Τοποθετούνται πάντοτε με φορά αντίθετη προς την πορεία κίνησης και εφαρμόζονται στο πίσω κάθισμα με τη βοήθεια της ζώνης ασφαλείας τριών σημείων. Αν για κάποιον λόγο το βρεφικό κάθισμα τοποθετηθεί μπροστά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην υπάρχει στο αυτοκίνητο αερόσακος συνοδηγού, γιατί τότε σε περίπτωση ατυχήματος έχουμε εγκλωβισμό του αερόσακου με το βρεφικό κάθισμα, με θανατηφόρα κατά κανόνα έκβαση.
Κατηγορία 1: Περιλαμβάνονται καθίσματα για παιδιά 9 μηνών έως 4 χρονών, δηλαδή παιδιά βάρους έως 18 κιλών.
Τοποθετούνται στο πίσω κάθισμα με κατεύθυνση προς τη φορά κίνησης του αυτοκινήτου και ασφαλίζονται με ζώνες τριών σημείων.
Κατηγορία 2: Περιλαμβάνονται ανυψωτικά καθίσματα για μεγάλα παιδιά με βάρος μέχρι 30 κιλών, τοποθετούνται στο πίσω κάθισμα για να ανασηκώσουν το παιδί και να επιτρέψουν τη σωστή εφαρμογή της ζώνης.
Καλύτερο παιδικό κάθισμα είναι εκείνο που τηρεί τις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας, έχει επιλεχθεί με βάση την ηλικία και το βάρος του παιδιού και χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Συμβουλές
Οι παρακάτω κωδικοποιημένες συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς στη σωστότερη χρήση του παιδικού καθίσματος αλλά και τα παιδιά στο να απασχολούνται ευχάριστα στο αυτοκίνητο:
1) Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή και βεβαιωθείτε ότι έχετε δέσει σωστά το κάθισμα με τη ζώνη του αυτοκινήτου πριν από κάθε ταξίδι.
2) Τοποθετήστε το παιδικό κάθισμα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, για να προσφέρετε στο παιδί διπλή ασφάλεια, όπως εκείνη του καθίσματος και εκείνη της πίσω θέσης.
3) Σε αυτοκίνητα εξοπλισμένα με αερόσακους απαγορεύεται η τοποθέτηση παιδιού στην μπροστινή θέση.
4) Προσαρμόστε τις ζώνες του παιδικού καθίσματος ανάλογα με τα ρούχα που φοράει το παιδί.
5) Συνηθίζετε να έχετε στο αυτοκίνητο μια τσάντα με παιχνίδια προσφιλή στο παιδί
6) Φτιάξτε έναν κατάλογο με τις αγαπημένες δραστηριότητες του παιδιού με ποικιλία παιχνιδιών, τραγουδιών, παραμυθιών, για να έχετε ένα ευχάριστο ταξίδι.
7) Πρόχειρα φαγητά όπως καρότα, μήλα είναι επίσης χρήσιμα.
8) Σταματάτε συχνά κατά τη διάρκεια μακρινών ταξιδιών.
Τα παιδιά αποδέχονται εύκολα να κάθονται σε παιδικό κάθισμα, αν αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος που έχουν μάθει να ταξιδεύουν. Εάν επιτρέψετε στο παιδί έστω και μία φορά να ταξιδέψει χωρίς κάθισμα, θα δημιουργηθεί κακό προηγούμενο και δεν θα θέλει να το χρησιμοποιήσει ξανά. Στα παιδιά αρέσει να μιμούνται τους γονείς τους. Οι γονείς είναι πρότυπα στα παιδικά μάτια, έτσι φορώντας πάντα ζώνη ασφαλείας δίνουν το καλό παράδειγμα και περνούν έμπρακτα το μήνυμα ότι υπάρχουν ορισμένοι βασικοί κανόνες, οι οποίοι πρέπει πάντα να τηρούνται στο αυτοκίνητο.
Από το φύλλο της THESSNEWS #44 (11/03/2017-12/03/2017)
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.