γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος
Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ έδειξε ότι οι άνθρωποι, από τη στιγμή που αναγνωρίζουν ότι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, είναι πιο πιθανό να πάρουν βάρος από εκείνους που δεν το γνωρίζουν.
Σε μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Obesity, οι ερευνητές εξέτασαν τις ζωές 14.000 ενηλίκων στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Μέσα από τα δεδομένα αναλύθηκαν στοιχεία από τη χρονική περίοδο ενηλικίωσης των παιδιών, οπότε και διαπιστωνόταν η αντίληψή τους για το δικό τους βάρος – αν δεν ήταν σωστή – και η επακόλουθη αύξηση του σωματικού βάρους τους με την πάροδο του χρόνου.
Η μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο αφορούσε συμμετέχοντες από 23 μέχρι 45 ετών, αλλά οι άλλες δύο μελέτες είχαν μικρότερες περιόδους παρακολούθησης, 7 ετών και 9 έως 10 ετών.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως «υπέρβαροι» ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν την υπερκατανάλωση τροφής σε απάντηση στο στρες και αυτό προέβλεψε επακόλουθη αύξηση του σωματικού βάρους.
Ο Δρ Eric Robinson, από το Ινστιτούτο της Ψυχολογίας της Κοινωνίας και της Υγείας, του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, δήλωσε ότι η διαπίστωση ότι είναι κάποιος υπέρβαρος είναι ένας αγχωτικός παράγοντας που δεν οδηγεί στις σωστότερες αποφάσεις για τον τρόπο ζωής. Θα περίμενε κανείς ότι η συνειδητοποίηση των ατόμων ότι είναι υπέρβαρα θα οδηγούσε στο να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και να χάσουν κάποιο βάρος. Δυστυχώς όμως, αυτό που συμβαίνει είναι το να επισημαίνουμε και να φορτώνουμε το άτομο με το κοινωνικό στίγμα της παχυσαρκίας. Οι άνθρωποι με μεγαλύτερο σωματικό βάρος αντιμετωπίζουν προκλήσεις τόσο στην εικόνα του σώματός τους, όσο και στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου του τρόπου που μιλάμε για το βάρος ως κοινωνία…
Αλλά ο τρόπος που μιλάμε για το σωματικό βάρος και ο τρόπος που απεικονίζουμε το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία στην κοινωνία είναι κάτι που μπορούμε να σκεφτούμε και να αναθεωρήσουμε. Υπάρχουν τρόποι για την ενθάρρυνση των ανθρώπων να κάνουν υγιεινές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, που δεν απεικονίζουν την παχυσαρκία ως μια φοβερή κατάσταση.
Η ψυχολογική θεραπεία υποστήριξης από εξειδικευμένους θεραπευτές και η αλλαγή στις καθημερινές συνήθειες αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για να μπορέσει να σπάσει ο φαύλος κύκλος των προσπαθειών απότομης δίαιτας, που καταλήγουν σε αποτυχία και απογοήτευση.
Από το φύλλο της THESSNEWS #45 (18/03/2017-19/03/2017)