γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος
Βρέθηκε ενέσιμη ορμόνη η οποία ενισχύει την εγκεφαλική δραστηριότητα που συνδέεται με τη σεξουαλική διέγερση
Η ορμόνη, που ονομάζεται kisspeptin, βρέθηκε να αυξάνει τη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που κανονικά διεγείρονται από τη σεξουαλική διέγερση και τη ρομαντική αγάπη.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Καθηγητής Waljit Dhillo του Τμήματος Ιατρικής στο Imperial College του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, και οι συνεργάτες του ανέφεραν πρόσφατα τα ευρήματά τους στο περιοδικό Journal of Clinical Investigation.
Ψυχοσεξουαλική διαταραχή είναι μια κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο έχει δυσκολίες να διεγερθεί σεξουαλικά ή να βιώσει αίσθημα σεξουαλικής ικανοποίησης ως αποτέλεσμα ψυχολογικών ζητημάτων, όπως το στρες, το άγχος, η κατάθλιψη, ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης ή αρνητικές αντιλήψεις για το σώμα.
Οι άνδρες με την πάθηση αυτή μπορεί επίσης να έχουν προβλήματα να διεγερθούν ή να διατηρήσουν στύση, ενώ οι γυναίκες μπορεί να μην είναι σε θέση να επιτύχουν οργασμό ή να βιώνουν πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή.
Ο ρόλος της Kisspeptin στη συναισθηματική συμπεριφορά
Σύμφωνα με τον καθηγητή Dhillo και την ομάδα του, η ψυχοσεξουαλική διαταραχή είναι συχνότερη μεταξύ των ζευγαριών με υπογονιμότητα, τα οποία συχνά βιώνουν άγχος λόγω προβλημάτων στη σύλληψη.
“Οι περισσότερες από τις μεθόδους έρευνας και θεραπείας για την υπογονιμότητα μέχρι σήμερα έχουν επικεντρωθεί στους βιολογικούς παράγοντες που μπορεί να καταστήσουν δύσκολο για ένα ζευγάρι να συλλάβει με φυσικό τρόπο», σημειώνει ο καθηγητής Dhillo. “Αυτά βέβαια παίζουν τεράστιο ρόλο στην αναπαραγωγή, αλλά και ο ρόλος που παίζει ο εγκέφαλος και το συναίσθημα σε αυτήν τη διαδικασία είναι επίσης πολύ σημαντικός και μόνο εν μέρει κατανοητός.”
Η νέα μελέτη, ωστόσο, δείχνει ότι μία ένεση με την ορμόνη kisspeptin έχει τη δυνατότητα θεραπείας των συμπτωμάτων της ψυχοσεξουαλικής διαταραχής.
Η Kisspeptin, επίσης γνωστή ως metastin, είναι μια ορμόνη που παράγεται από τον υποθάλαμο. Είναι υπεύθυνη για την απελευθέρωση των δύο ορμονών – ωχρινοτρόπου ορμόνης και της θυλακιοτρόπου ορμόνης – οι οποίες οδηγούν στην παραγωγή των ορμονών τεστοστερόνης και οιστραδιόλης.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Dhillo, μελέτες έχουν δείξει ότι η kisspeptin είναι επίσης παρούσα σε άλλες μεταιχμιακές περιοχές του εγκεφάλου, όπως η αμυγδαλή, οι οποίες είναι γνωστό ότι εμπλέκονται στη συναισθηματική και αναπαραγωγική συμπεριφορά.
Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι η kisspeptin ενισχύει κυκλώματα συμπεριφοράς στον εγκέφαλο που σχετίζονται με τη σεξουαλική συμπεριφορά και τη ρομαντική αγάπη – ένα εύρημα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την ψυχοσεξουαλική διαταραχή.
Η ορμόνη, που ονομάζεται kisspeptin, βρέθηκε να αυξάνει τη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που κανονικά διεγείρονται από τη σεξουαλική διέγερση και τη ρομαντική αγάπη.
Αυτό που εγείρει το ενδιαφέρον είναι η πιθανότητα να μπορεί η kisspeptin να έχει χρήσεις στη θεραπεία της ψυχοσεξουαλικής διαταραχής και της κατάθλιψης, οι οποίες αποτελούν σημαντικά προβλήματα υγείας που εμφανίζονται συχνά μαζί, αλλά περαιτέρω μελέτες θα χρειαστούν για να διερευνηθεί αυτό.
Από το φύλλο της THESSNEWS #38 (28/01/2017-29/01/2017)