Αρχική / ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ / Τριπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός για την Κεντρική Μακεδονία – Τι άλλο είπε η Υπουργός Σ. Ζαχαράκη σε ημερίδα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

29/01/202416:10

Τριπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός για την Κεντρική Μακεδονία – Τι άλλο είπε η Υπουργός Σ. Ζαχαράκη σε ημερίδα

Για τα κέντρα για κακοποιημένες γυναίκες, για τα επιδόματα και για το νέο σχέδιο δράσης μίλησε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας

Τριπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός για την Κεντρική Μακεδονία – Τι άλλο είπε η Υπουργός Σ. Ζαχαράκη σε ημερίδα

Γράφει 3dsmin@

 

 

Για την στήριξη της οικογένειας και τις δράσεις του Υπουργείου, μίλησε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη από το βήμα του «Fast Forward Forum» της εφημερίδας Μακεδονία, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

 

«Το Υπουργείο από τη στιγμή που συστάθηκε είχε να αντιμετωπίσει δύο ζητήματα» τοποθετήθηκε η κ. Ζαχαράκη «Ένα διαχειριστικό άλμα ως προς τη δημιουργία και σύνθεση υπηρεσιών και έπρεπε να μην χάσουμε ούτε μέρα από την καταβολή των επιδομάτων που είναι σημαντικός πυλώνας του υπουργείου».

 

«Από τον προϋπολογισμό των 4 δις που έχει το υπουργείο μας, τα 3,5 δις πηγαίνουν σε παροχή επιδομάτων για τα αναπηρικά, τη στέγαση, τα παιδιά, όσα έχουν να κάνουν με υπερήλικες, ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Απλώνουμε ενα δίχτυ προστασίας σε συνανθρώπους μας που κάτι μπορεί να μην πήγε καλά. Τα επιδόματα και συγχρόνως η αυξημένη επιχορήγηση στα κέντρα πρόνοιας είναι μία σημαντική κατάθεση ψυχής και προσφοράς σε όλες τις Περιφέρειες».

 

«Φέτος ο προϋπολογισμός για το κέντρο πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας είναι 4.075.000 χιλιάδες ευρώ, αυξημένο κατά 3.194.000 χιλιάδες από αυτό που είχε προυπολογιστεί αρχικά στον προηγούμενο προϋπολογισμό, με τη μεγαλύτερη έκτακτη επιχορήγηση που έχει δοθεί ποτέ και συγχρόνως, αυξημένα ποσά δόθηκαν και στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου» συμπλήρωσε.

 

«Είδαμε οτι στην πρόσφατη στατιστική απεικόνιση η Κεντρική Μακεδονία είχε μία μείωση 4,6%. Αν δεν αντιμετωπίσουμε με πραγματισμό το κομμάτι του δημογραφικού και όχι με ανεδαφικές υποσχέσεις, σύντομα πολλά από αυτά που συζητάμε θα έχουν βασικές αδυναμίες και για την εύρεση ανθρώπινου δυναμικού και στο κομμάτι φιλοξενίας στον τουρισμό και στον πρωτογενή τομέα που έχουν βασική ανάγκη των ανθρώπων αυτή τη στιγμή» υπογράμμισε.

 

Η κ. Ζαχαράκη αναφέρθηκε ακόμη στη μείωση του ΦΠΑ σε βρεφικά είδη και ανέφερε ότι «πρέπει να προστεθούν στη λίστα και άλλα προϊόντα» και πρόσθεσε πως αυξήθηκε και το επιδόμα γέννας.

 

Για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» είπε «Με απόφαση του Πρωθυπουργού διπλασιάστηκε το καλοκαίρι το ποσό φτάνοντας στο 1 δις ευρώ. Στη Θεσσαλονίκη έχουν ήδη εκταμιευθεί 163 δάνεια για νέα παιδιά μεχρι 39 ετών. Το κράτος συνδράμει στην πιο κρίσιμη απόφαση της ζωής τους. Οι υπαγωγές στο πρόγραμμα είναι 1.442 και θα καλύψει αντίστοιχα 3.500 συμπολίτες μας. Αυτό είναι έμπρακτη πολιτική» τόνισε.

 

H κ. Ζαχαράκη μίλησε και για τους υπόλοιπους πυλώνες του σχεδίου δράσης, που θα παραδοθεί στον Πρωθυπουργό στις αρχές Μαίου.

 

Έδωσε έμφαση στην πρόσφατη νομοθέτηση επέκτασης της άδειας μητρότητας στους 9 μήνες και για τις γυναίκες στον ιδιωτικό τομέα και στις αυτοαπασχολούμενες και για τις γυναίκες στον αγροτικό τομέα.

 

«Σημαντική και η αύξηση στον προϋπολογισμό για τα vouchers ώστε να καλυφθούν όλες οι έγγυρες αιτήσεις των ζευγαριών για βρεφονηπιακούς σταθμούς και για ΚΔΑΠ, ΑμεΑ. Αυτό είναι έμπρακτη απόδειξη τι σημαίνει κοινωνικό κράτος που προχωρά παρά τα λάθη και τις παθογένειες».

 

Για τα περιστατικά βίας των γυναικών η υπουργός σημείωσε πως «στη Θεσσαλονίκη έχουμε και συμβουλευτικο κέντρο και ξενώνα για τις κακοποιημενες γυναίκες και τα παιδιά τους. Μέχρι τις 19.1.24 είχαν  έρθει κοντά μας 3.484 γυναίκες και έχουν μόλις το 2023 εξυπηρετηθεί με δωρεάν συμβουλευτικη, ψυχολογική υποστήριξη, εύρεση εργασίας και δωρεάν νομική συνδρομή 367 γυναίκες ενώ φιλοξενούνται 11 γυναίκες στον ξενώνα του δήμου Θεσσαλονίκης. Συνολικά στο παρελθόν έχουν μείνει μαζί μας 99 γυναίκες και 104 παιδιά».

 

«Το 80% αυτών των περιστατικών είναι από σύντροφο όχι από κάποιον ξένο» συμπλήρωσε.

 

Τέλος όσον αφορά τα περιστατικά βίας ανηλίκων τόνισε πως έχει ήδη σχηματιστεί υπουργική επιτροπή καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα που εντείνεται και απασχολεί όλους.

 

«Χτίζουμε το τεχνικό δελτίο για συμβουλευτική γονέων που θα χρηματοδοτηθεί μέσω του ΕΣΠΑ» σημείωσε η κ. Ζαχαράκη.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο 3dsmin@

/ Δείτε ακόμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17.10.202406:52

  Το ατύχημα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στο δρόμο Ν. Ρυσίου- Βασιλικών στο ύψος των Ταγαράδων. Εμπλέκονται δύο φορτηγά και ένα αυτοκίνητο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.        

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202422:09

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης πέρασε το απόγευμά του σε νοσοκομείο της πόλης όπου υποβλήθηκε σε στεφανιογραφία, ευτυχώς με καθησυχαστικά αποτελέσματα. Ο Στέλιος Αγγελούδης είχε ενοχλήσεις στο στήθος από το πρωί ωστόσο τήρησε κανονικά το πρόγραμμά του. Μετά τα εγκαίνια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:44

    Ήταν μια συμβολική επιλογή, καθώς το αγαπημένο  τραγούδι του Στέλιου Αγγελούδη ακουγόταν από τα ηχεία,  στο εκλογικό κέντρο του της οδού Βενιζέλου όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στις 15 Οκτωβρίου 2023.         «Μόνο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:15

  Επιλεγμένες ετικέτες από 14 μικρά οινοποιεία και 2 αποστακτήρια, σερβιρίστηκαν όσοι εκτιμούν τις αυθεντικές γεύσεις και δεν χάνουν καμία εκδήλωση που διοργανώνει το Blé Vin και η Blé Taste Gallery.   Απόψε, o πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας δεν στάθηκε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202420:00

  Πολύ θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Πληρώνω όσο Πετάω» που ξεκίνησε στο Δήμο Θέρμης πριν από έναν ακριβώς χρόνο, τον Οκτώβριο του 2023.   Πρόκειται για μία νέα γραμμή συλλογής βιοαπόβλητων απορριμμάτων η

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202419:00

      Μετά την επιτυχία της πρώτης δράσης, συνεχίζει την συλλογική  προσπάθεια για κοινωνική αλληλεγγύη και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, μαζί με τους «Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης» στο πάρκινγκ πίσω από το Κατσάνειο, για να δώσουμε νέα πνοή στον χώρο της κοινότητάς μας!

thess

Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

25.10.202420:31

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή