Αρχική / ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ / Ενός λεπτού σιγή για τους 46.000 Εβραίους της Σαλονίκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

28/01/202414:48

Ενός λεπτού σιγή για τους 46.000 Εβραίους της Σαλονίκης

81 χρόνια συμπληρώνονται από την εξόντωση των Εβραίων της πόλης στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης της Πολωνίας και της Γερμανίας.

Ενός λεπτού σιγή για τους 46.000 Εβραίους της Σαλονίκης

Γράφει 3dsmin@

 

 

81 χρόνια συμπληρώνονται από την εξόντωση των 45.000 Εβραίων της πόλης στα ναζιστικά στρατόπεδα της Πολωνίας και της Γερμανίας.

Η Θεσσαλονίκη για μια ακόμα χρονιά, τιμά με εκδηλώσεις τη «μαύρη» επέτειο, στην πλατεία Ελευθερίας όπου παίχτηκε η πρώτη πράξη του δράματος με τον δημόσιο εξευτελισμό και βασανισμό 9.000 Εβραίων τον Ιούλιο του 1943.

Η σεμνή τελετή ξεκίνησε με την Εβραϊκή επιμνημόσυνη δέηση Ασκαβά και την χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας η οποία έψαλε ψαλμούς του Δαυίδ.

Αμέσως μετά απηύθυναν χαιρετισμούς ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο πρέσβης των ΗΠΑ George Tsunis, ο πρέσβης του Ισραήλ, Νoam Κatz, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης , ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.

Το παρών έδωσε και ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Ο Δήμαρχος ανακοίνωσε πως “Έγινε δυνατή η εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης ώστε να προχωρήσουμε άμεσα στη δημοπράτηση του έργου. Να είστε βέβαιοι ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι έτοιμος να προχωρήσει στην άμεση δημοπράτηση αυτού του έργου. Είναι ημέρα πένθους η σημερινή, η ημέρα που γυρνάμε το ρολόι πίσω, στα χρόνια της φρίκης, στην μαρτυρική εκείνη εποχή που η Θεσσαλονίκη η πόλη της αρμονικής συμβίωσης, επρόκειτο να στερηθεί ένα σημαντικό κομμάτι της πολυπολιτισμικής της ταυτότητας, ένα κομμάτι της ίδιας της ψυχής της. Είναι η μέρα που αποδίδουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα του τρόμου και επιβεβαιώνουμε με τον πλέον εμφατικό τρόπο πως δεν ξεχνάμε”.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Αγγελούδης: “Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω πως με την έμπρακτη στήριξη της Κυβέρνησης έγινε δυνατή η εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης ώστε να προχωρήσουμε άμεσα στη δημοπράτηση του έργου. Το πάρκο μνήμης θα δημιουργηθεί στην νέα πλατεία Ελευθερίας και μαζί με το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα αποτελέσουν δύο κορυφαία τοπόσημα που θα υπηρετούν τόσο την ανάγκη διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης στο διηνεκές όσο και στην ανάδειξη της αλήθειας του ολοκαυτώματος, μιας αλήθειας που κάποιοι εξακολουθούν να αποκρύπτουν, να φαλκιδευουν, να διαστρεβλώνουν.

Ελάχιστοι ήταν εκείνοι που επιβίωσαν. Κατόρθωσαν, όμως, χάρη στο πείσμα, στην αποφασιστικότητα και στην επιμονή τους, να συγκροτήσουν και πάλι την κοινότητά τους, να οικοδομήσουν, όπως έχει επισημάνει στο παρελθόν ο πρόεδρος της κοινότητας, ο Δαυίδ Σαλτιέλ, μια νέα ζωή πάνω στα ερείπια.

Σε αυτούς τους ανθρώπους, σε αυτούς που χάθηκαν στα κρεματόρια και σε αυτούς που επέστρεψαν, η πόλη δεν έχει εκπληρώσει το χρέος της. Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι συνιστά ύβρη το γεγονός, πως η πλατεία αυτή δεν έχει αποδοθεί ακόμη στη συλλογική μνήμη».

Τζιτζικώστας: «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει τις δράσεις που κρατούν ζωντανή τη μνήμη του τόπου»

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της, τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που κρατούν ζωντανή τη μνήμη, που διαφυλάσσουν και αναδεικνύουν την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας. Το Πάρκο Μνήμης που θα δημιουργηθεί στην πλατεία Ελευθερίας αλλά και το Μουσείο Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης θα αποτελούν ζωντανό μάθημα της ιστορίας του τόπου μας και του Εβραϊκού Ελληνισμού αλλά και καθημερινή υπενθύμιση του καθήκοντος όλων μας να μην ξεχνάμε. Να μην αδιαφορούμε. Να μην κλείνουμε τα μάτια. Να μην σιωπούμε», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.

Πατουλίδου: “Το Μουσείο Ολοκαυτώματος είναι ένα ουσιαστικό κομμάτι του παζλ της πόλης”

“Από τις σχεδόν 46.,000 εβραίους της Θεσσαλονίκης επέστρεψαν 900 άνθρωποι…
Βρήκαν μια άδεια πόλη. Αναζήτησαν τα σπίτια τους. Η επιστροφή τους ήταν μια θλιβερή πραγματικότητα. Ένα νέο αδιέξοδο για την Εβραϊκή κοινότητα. Αδιέξοδες ιστορίες που δεν τιμούν πολλούς χριστιανούς εκείνης της εποχής.

Μια τραγική λεπτομέρεια…
Όταν άρχισαν να στήνουν τις ζωές τους από την αρχή, οι άνθρωποι παντρεύονταν ομαδικά. Γιατί; Γιατί δεν είχαν πια οικογένειες, φίλους, συγγενείς. Τι τροφοδοτεί τον ρατσισμό ; Η άγνοια. Κάθε παθογένεια μιας κοινωνίας οφείλεται στην άγνοια. Όπως μικρές αναφορές υπάρχουν στα εκπαιδευτικά βιβλία για την γενοκτονία των Ποντίων έτσι συμβαίνει και με το Ολοκαύτωμα. Λείπει από την εκπαίδευσή μας η ιστορία μας.
Αυτό το κενό γεννάει παρενέργειες με κυριότερη το μίσος. Θρέφει ψυχώσεις.
Κι όταν η ψύχωση δηλητηριάζει τους λαούς γεννάει εκατόμβες νεκρών.
Όχι δεν ήταν 46.000 οι εβραίοι της Θεσσαλονίκης που κάηκαν στα κρεματόρια.
Τα νούμερα από μόνα τους μπορεί να είναι σοκαριστικά αλλά αυτά τα νούμερα έχουν πίσω τους πρόσωπα ζωές, συναισθήματα, αγωνίες, προσδοκίες.
Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης δεν είχαν ούτε τάφο να τους θρηνήσει κάποιος.
Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος είναι ένα ουσιαστικό κομμάτι του παζλ της πόλης.
Υπάρχει ένας στίχος στον Επιτάφιο του Ρίτσου που λέει «κι όσοι αγαπιούνται και νεκροί, ποτέ τους δεν πεθαίνουν» Είθε αυτή η πόλη να ξαναγαπήσει τους νεκρούς της!
Αιωνία τους η μνήμη” είπε η κ. Πατουλίδου ολοκληρώνοντας τον συγκινητικό της λόγο.

Μετά τους χαιρετισμούς και την κεντρική ομιλία, τα παιδιά του δημοτικού σχολείου της Ισραηλιτικής κοινότητας στόλισαν το μνημείο του Ολοκαυτώματος με λουλούδια. Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Υμνο.

Το δεύτερο μέρος της Ημέρας Μνήμης θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 6.30 το απόγευμα, στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο 3dsmin@

/ Δείτε ακόμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17.10.202406:52

  Το ατύχημα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στο δρόμο Ν. Ρυσίου- Βασιλικών στο ύψος των Ταγαράδων. Εμπλέκονται δύο φορτηγά και ένα αυτοκίνητο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.        

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202422:09

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης πέρασε το απόγευμά του σε νοσοκομείο της πόλης όπου υποβλήθηκε σε στεφανιογραφία, ευτυχώς με καθησυχαστικά αποτελέσματα. Ο Στέλιος Αγγελούδης είχε ενοχλήσεις στο στήθος από το πρωί ωστόσο τήρησε κανονικά το πρόγραμμά του. Μετά τα εγκαίνια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:44

    Ήταν μια συμβολική επιλογή, καθώς το αγαπημένο  τραγούδι του Στέλιου Αγγελούδη ακουγόταν από τα ηχεία,  στο εκλογικό κέντρο του της οδού Βενιζέλου όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στις 15 Οκτωβρίου 2023.         «Μόνο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:15

  Επιλεγμένες ετικέτες από 14 μικρά οινοποιεία και 2 αποστακτήρια, σερβιρίστηκαν όσοι εκτιμούν τις αυθεντικές γεύσεις και δεν χάνουν καμία εκδήλωση που διοργανώνει το Blé Vin και η Blé Taste Gallery.   Απόψε, o πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας δεν στάθηκε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202420:00

  Πολύ θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Πληρώνω όσο Πετάω» που ξεκίνησε στο Δήμο Θέρμης πριν από έναν ακριβώς χρόνο, τον Οκτώβριο του 2023.   Πρόκειται για μία νέα γραμμή συλλογής βιοαπόβλητων απορριμμάτων η

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202419:00

      Μετά την επιτυχία της πρώτης δράσης, συνεχίζει την συλλογική  προσπάθεια για κοινωνική αλληλεγγύη και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, μαζί με τους «Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης» στο πάρκινγκ πίσω από το Κατσάνειο, για να δώσουμε νέα πνοή στον χώρο της κοινότητάς μας!

thess

Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

25.10.202420:31

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή