Αρχική / ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ / Γιατροί Χωρίς …Αύριο! – Οι συνεχείς μετακινήσεις, η ανεπάρκεια του συστήματος (ΦΩΤΟ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

22/01/202414:56

Γιατροί Χωρίς …Αύριο! – Οι συνεχείς μετακινήσεις, η ανεπάρκεια του συστήματος (ΦΩΤΟ)

Οι νομάδες-γιατροί συνεπάγονται τεράστιο κίνδυνο για τους ασθενείς, τονίζουν

Γιατροί Χωρίς …Αύριο! – Οι συνεχείς μετακινήσεις, η ανεπάρκεια του συστήματος (ΦΩΤΟ)

Γράφει 3dsmin@

 

 

Μορφή «χιονοστιβάδας» έχουν πάρει οι μετακινήσεις ιατρών από και προς τα νοσοκομεία της επαρχίας, όπως επισήμαναν νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα το μεσημέρι.

 

 

Οι νοσοκομειακοί γιατροί καταγγέλλουν πως πρόκειται για μια πάγια τακτική του Υπουργείου Υγείας που έχει ως αποτέλεσμα τα κενά να διογκώνονται, οι γιατροί να εξουθενώνονται και οι ασθενείς να κινδυνεύουν.

Οι ίδιοι χαρακτήρισαν τους εαυτούς τους ως «ιατρικούς νομάδες» και ανέφεραν πως μετακινούνται μηνιαίως πάνω από 60 γιατροί, ενώ οι παραιτήσεις είναι συχνό φαινόμενο το τελευταίο διάστημα.

Μίλησαν για κινήσεις που μοιάζουν με «μπαλώματα», καθώς οι μετακινούμενοι γιατροί δε γνωρίζουν τους ασθενείς των νοσοκομείων όπου μετακινούνται και δε μπορούν να προσφέρουν όλα όσα θα έπρεπε.

Ιδιαίτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους παθολόγους, τους ακτινολόγους και τους αναισθησιολόγους, οι οποίοι μετακινούνται ακόμη και για μεγάλα διαστήματα σε Δράμα, Ξάνθη, Σέρρες και Χαλκιδική χωρίς καν να καλύπτονται επαρκώς τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διαβίωσής τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστο Καραχρήστο το τελευταίο μήνα παραιτήθηκαν 3 παθολόγοι από τις Σέρρες.

«Η λύση δεν είναι να δουλεύουμε παραπάνω και να μετακινούμαστε καθημερινά, αλλά να γίνουν μαζικές και μόνιμες προσλήψεις. Επίσης, ζητάμε να δοθούν οικονομικά κίνητρα και φυσικά μείωση του εργάσιμου χρόνου για να έρθουν οι συνάδελφοι κι να εργαστούν» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ.

Ακόμη, πρόεδρος της ΕΝΙΘ τονίζει πως δεκάδες γιατροί από τη Θεσσαλονίκη κάθε μήνα μεταφέρονται σε Δράμα, Ξάνθη, Φλώρινα, Πτολεμαΐδα, Κοζάνη, Γιαννιτσά, Πολύγυρο και Κιλκίς.

Ο Παναγιώτης Κολλάρας λοιμωξιολόγος-παθολόγος και διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ μίλησε για την προσωπική του εμπειρία και για όλα όσα καλείται να αντιμετωπίσει.

«Κλήθηκα να πάω στο νοσοκομείο της Δράμας. Ήταν μια κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη με εφημερία 24ωρη με έναν ειδικευμένο πάνω κάτω. Καταλαβαίνετε ότι είναι σωματικά αδύνατον ένας άνθρωπος σε αυτή την ηλικία να εργαστεί σε τέτοιες συνθήκες εργασίας. Αυτό έγινε πριν ένα μήνα όπου εκείνη την ημέρα έγιναν 10 εισαγωγές covid, γύρω στις 20 εισαγωγές από την εφημερία συν άλλες 10 ασθενείς, δηλαδή ήμασταν υπεύθυνοι για 40 ασθενείς. Το πιο τραγικό όμως είναι η Ξάνθη όπου δεν υπάρχει υπεύθυνος γιατρός. Σε ποιον να απευθυνθείς; Από ποιον θα παραλάβεις; Αυτή η εναλλαγή των γιατρών σημαίνει μεγάλο κίνδυνο για τους ασθενείς. Οι γιατροί κάνουν τους νομάδες ανά μια μέρα ανά δύο ημέρες. Το σύστημα στον covid μας εκμεταλλεύτηκε και εμείς βάλαμε πλάτη, αλλά όχι πια δεν θα το κάνουμε».

 

 

 

Η λοιμωξιολόγος στο ΑΧΕΠΑ Ισιδώρα Μπακαΐρη, σημείωσε πως «στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στις δύο παθολογικές κλινικές υπηρετούν αυτή τη στιγμή 8 παθολόγοι δύο εξ αυτών είναι επικουρικοί γιατροί και μια ιατρός έχει αναρρωτική άδεια. Επομένως 7 γιατροί σε περίοδο έξαρσης ιώσεων δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις περίπου 100 εισαγωγές εκ των οποίων οι 80 είναι στην Παθολογική κλινική, συν του ότι δυο παθολόγοι μετακινούνται σε νοσοκομεία της Δράμας και της Ξάνθης».

Παραλληλα η κ. Μπακαΐρη τόνισε πως «Ειναι τραγικό που στην Ξάνθη δεν υπάρχει θεράπων ιατρός παρά μόνον εφημερεύων ιατρός» και ανέφερε πως «γιατρός σήμερα μετακινήθηκε από το ΑΧΕΠΑ για την Ξάνθη ενώ το ΑΧΕΠΑ είχε εφημερία».

«Διάλυση» στο νοσοκομείο Σερρών καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Σερρών, Βαγγέλης Παπαμιχάλης.

«Την τελευταία τετραετία έχει κλείσει η Ουρολογική κλινική, έχει απαξιωθεί η Αναισθησιολογική. Γιατροί υπάρχουν, αλλά το ότι δεν έρχονται στο νοσοκομείο οφείλεται στις άθλιες συνθήκες. Κάθε χρόνο στα επείγοντα εισέρχονται πάνω από 75.000 ασθενείς, δυο παθολογικές στις οποίες η πληρότητα κυμαίνεται από 80 έως 100%. Το συμπέρασμα; Διάλυση! Το νοσοκομείο της Δράμας έχει πρόβλημα με τους παθολόγους πάνω από 3 χρόνια και το Υπουργείο σφυρίζει αδιάφορα».

Κλείνοντας η Εντατικολογος στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Χριστίνα Κυδώνα σημειώνει πως γιατροί με τεράστια και βαριά βιογραφικά μένουν στο ΕΣΥ από επιλογή.

«Βάλαμε πλάτη 4 χρόνια με μια υπερηφάνεια και μια υπόγεια χαρά. Τώρα μας λένε ότι έχουμε το καθήκον να καλύψουμε και την επαρχία.
Ο λόγος που εξακολουθούμε να είμαστε στο ΕΣΥ είναι γιατί αγαπάμε τη δουλειά μας, θέλουμε να παρέχουμε στο κοινωνικό σύνολο υπηρεσίες υγείας αντάξιες ενός πολιτισμένου κράτους. Το νοσοκομείο το αγαπάμε γιατί μας αφήνει να κάνουμε τη δουλειά μας όπως θέλουμε, όπως πρέπει, είναι μια συλλογική δουλειά, πολλά μυαλά συνεργάζονται για να σώσουν ζωές.

Η Παθολογία δεν είναι έχεις πίεση πάρε ένα χαπάκι. Μιλάμε για πολύπλοκη επιστήμη. Χρειάζεται κλινική εκτίμηση, γνώση του ασθενούς. Ο γιατρός είναι μια καλή στοργική μητέρα. Πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε τι προσφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Σε αυτή τη φάση μας φέρονται σαν σκουπίδια. Καλούμαστε να κάνουμε αμυντική ιατρική, να μην παίρνουμε ευθύνες και πρωτοβουλίες».

Τέλος, οι νοσοκομειακοί γιατροί τονίζουν όπως θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους το επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από αύριο Τρίτη οπότε θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας των υγειονομικών στην 4η ΥΠΕ στις 10 π.μ.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο 3dsmin@

/ Δείτε ακόμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

26.10.202410:32

Η γιορτή του μηχανοκίνητου αθλητισμού που λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες στην Βαλένθια συνεχίζεται, με τους Έλληνες αθλητές να ρίχνονται στη μάχη με το χρόνο στις εκάστοτε κατηγορίες. Στην τρίτη διοργάνωση των FIA Motorsport Games λαμβάνουν μέρος συνολικά 9 αθλητές από τη χώρα μας, συμμετέχοντας σε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17.10.202406:52

  Το ατύχημα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στο δρόμο Ν. Ρυσίου- Βασιλικών στο ύψος των Ταγαράδων. Εμπλέκονται δύο φορτηγά και ένα αυτοκίνητο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.        

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202422:09

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης πέρασε το απόγευμά του σε νοσοκομείο της πόλης όπου υποβλήθηκε σε στεφανιογραφία, ευτυχώς με καθησυχαστικά αποτελέσματα. Ο Στέλιος Αγγελούδης είχε ενοχλήσεις στο στήθος από το πρωί ωστόσο τήρησε κανονικά το πρόγραμμά του. Μετά τα εγκαίνια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:44

    Ήταν μια συμβολική επιλογή, καθώς το αγαπημένο  τραγούδι του Στέλιου Αγγελούδη ακουγόταν από τα ηχεία,  στο εκλογικό κέντρο του της οδού Βενιζέλου όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στις 15 Οκτωβρίου 2023.         «Μόνο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:15

  Επιλεγμένες ετικέτες από 14 μικρά οινοποιεία και 2 αποστακτήρια, σερβιρίστηκαν όσοι εκτιμούν τις αυθεντικές γεύσεις και δεν χάνουν καμία εκδήλωση που διοργανώνει το Blé Vin και η Blé Taste Gallery.   Απόψε, o πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας δεν στάθηκε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202420:00

  Πολύ θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Πληρώνω όσο Πετάω» που ξεκίνησε στο Δήμο Θέρμης πριν από έναν ακριβώς χρόνο, τον Οκτώβριο του 2023.   Πρόκειται για μία νέα γραμμή συλλογής βιοαπόβλητων απορριμμάτων η

thess

Επικαιρότητα

AUTO MOTOSPORTS

26.10.202410:18

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή