Αρχική / ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ / Μια μέρα ανάμεσα στους clochard της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ+AUDIO)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17/01/202415:55

Μια μέρα ανάμεσα στους clochard της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ+AUDIO)

Ο David, o Τηλέμαχος και κάποιοι άλλοι είναι άστεγοι από επιλογή, για τους δικούς τους λόγους ο καθένας…

Μια μέρα ανάμεσα στους clochard της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ+AUDIO)

Γράφει 3dsmin@

 

Κοιμούνται σε πεζοδρόμια, παγκάκια, εισόδους καταστημάτων και πολυκατοικιών και δίνουν μάχη για να εξασφαλίσουν μια μερίδα φαγητού.

 

 

169 άστεγοι και επαίτες, σύμφωνα με τα στατιστικά του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2023, βρίσκονται καθημερινά στο δρόμο, αρνούμενοι να μεταβούν σε κάποια από τις δομές του δήμου.

Οι 50 απ’ αυτούς έχουν βρει στέκι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με τα σημεία τους να είναι καταγεγραμμένα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, αλλά και από τους εθελοντές που τους προσφέρουν απλόχερα την έμπρακτη βοήθεια, τη στήριξη και την αγάπη τους.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Πρόνοιας Μάκη Χατζηθεόκλητο το 80% των αστέγων είναι άνδρες και το 20% γυναίκες. Άτομα με ψυχικές ασθένειες ή χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Δεν είναι όμως μικρός ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν στον δρόμο καθαρά από δική τους επιλογή.

 

 

«Τις προηγούμενες ημέρες που είχαμε χαμηλές θερμοκρασίες και ανοίξαμε το Κέντρο Ημερησίας Απασχόλησης Αστέγων είχαμε μόνο 25 φιλοξενούμενους, θα μπορούσαμε να είχαμε περισσότερους. Οι άνθρωποι αυτοί και το ξέρουν και τους ενημερώνουμε αλλά οι ίδιοι δεν θέλουν να έρθουν στις δομές. Ωστόσο την επόμενη εβδομάδα που αναμένεται κακοκαιρία, ετοιμάζουμε νέα δράση όπου θα βγούμε στους δρόμους με διακριτικά γιλέκα και θα τους προσεγγίσουμε ξανά με στόχο να αναθερμάνουμε τις σχέσεις μας μαζί τους και να τους πείσουμε να έρθουν στις δομές. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε», σημείωσε ο κ. Χατζηθεόκλητος.

Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια και καθημερινό στήριγμα των ανθρώπων αυτών είναι και η Κυριακή Φράγκου, η πρόεδρος της εθελοντικής διακονίας αστέγων, η οποία τα τελευταία εννιά χρόνια προσφέρει φαγητό, ρούχα αλλά και άλλες υπηρεσίες σε περίπου 70 άστεγους μαζί με άλλους 64 εθελοντές.

«Μας αποδέχονται σαν δικούς τους ανθρώπους, όπως περιμένει η μητέρα το παιδί από το σχολείο. Πολλές φορές με λένε μητέρα, με λένε αδερφή με λένε Κυριακή μου. Εχω ακούσει τα πιο ωραία σ’αγαπώ απ αυτούς τους ανθρώπους. Τρώμε μαζί τους για να μοιραστούμε αυτή τη στιγμή, να γίνει η στιγμή η δίκη μας δική τους», αναφέρει η κ. Φράγκου

Σημειώνεται πως η Εθελοντική Διακονία Αστέγων δεν αποτελεί ΜΚΟ και παρ’ όλα αυτά έχει καταφέρει πέρα από τα συσσίτια, να βοηθά 12 Μητροπόλεις, 4 Ορφανοτροφεία, 4 Γηροκομεία, τις Φυλακές Διαβατών & Κασσάνδρειας, το Ογκολογικό Παίδων Ιπποκράτειου, την Ιεραποστολή Κεντρικής Τανζανίας Αρρούσας, καθώς και Ιερές μονές εντός κι εκτός Αγίου Όρους.

Οι ιστορίες των αστέγων πίσω από τα πρόσωπα

Περίπου στις οκτώμιση το βράδυ, οι εθελοντές φτάνουν στην πλατεία Τσιρογιάννη που βρίσκεται στη «σκιά» του Λευκού Πύργου και αποτελεί γνωστό σημείο όπου «διαμένουν» αρκετοί άστεγοι.

Έξω από τη Λέσχη Αξιωματικών στο ύψος του Λευκού Πύργου, μεταξύ άλλων ζει και ο David, ο οποίος ήρθε από την Γερμανία πριν απο έξι χρόνια.

 

 

Όπως περιγράφει στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» μετά τον θάνατό της γυναίκας του αναθεώρησε τα πράγματα και επέλεξε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Δεν τον ενοχλεί το κρύο, νιώθει ελεύθερος, ενώ όπως λέει έχει εισπράξει πολύ αγάπη από τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης.

 

 

Λίγα μέτρα πιο κάτω, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου συναντήσαμε τον Τηλέμαχο, ο οποίος αστειευόμενος μας αναφέρει πως πήρε το όνομά του από τον γιο του Οδυσσέα.

 

Ο Τηλέμαχος είναι 69 ετών και ζει σε συνθήκες αστεγίας περίπου 15 χρόνια. Ο ίδιος μας εξιστορεί πως βρέθηκε στον δρόμο εξαιτίας μιας γυναίκας, αλλά δεν το έχει μετανιώσει.

Παράλληλα, εξηγεί τους λόγους που δεν θα επισκεφτεί ξανά το υπνωτήριο αστέγων αλλά και συγκινητικές στιγμές της ζωής του.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο 3dsmin@

/ Δείτε ακόμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

26.10.202410:32

Η γιορτή του μηχανοκίνητου αθλητισμού που λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες στην Βαλένθια συνεχίζεται, με τους Έλληνες αθλητές να ρίχνονται στη μάχη με το χρόνο στις εκάστοτε κατηγορίες. Στην τρίτη διοργάνωση των FIA Motorsport Games λαμβάνουν μέρος συνολικά 9 αθλητές από τη χώρα μας, συμμετέχοντας σε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17.10.202406:52

  Το ατύχημα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στο δρόμο Ν. Ρυσίου- Βασιλικών στο ύψος των Ταγαράδων. Εμπλέκονται δύο φορτηγά και ένα αυτοκίνητο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.        

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202422:09

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης πέρασε το απόγευμά του σε νοσοκομείο της πόλης όπου υποβλήθηκε σε στεφανιογραφία, ευτυχώς με καθησυχαστικά αποτελέσματα. Ο Στέλιος Αγγελούδης είχε ενοχλήσεις στο στήθος από το πρωί ωστόσο τήρησε κανονικά το πρόγραμμά του. Μετά τα εγκαίνια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:44

    Ήταν μια συμβολική επιλογή, καθώς το αγαπημένο  τραγούδι του Στέλιου Αγγελούδη ακουγόταν από τα ηχεία,  στο εκλογικό κέντρο του της οδού Βενιζέλου όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στις 15 Οκτωβρίου 2023.         «Μόνο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:15

  Επιλεγμένες ετικέτες από 14 μικρά οινοποιεία και 2 αποστακτήρια, σερβιρίστηκαν όσοι εκτιμούν τις αυθεντικές γεύσεις και δεν χάνουν καμία εκδήλωση που διοργανώνει το Blé Vin και η Blé Taste Gallery.   Απόψε, o πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας δεν στάθηκε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202420:00

  Πολύ θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Πληρώνω όσο Πετάω» που ξεκίνησε στο Δήμο Θέρμης πριν από έναν ακριβώς χρόνο, τον Οκτώβριο του 2023.   Πρόκειται για μία νέα γραμμή συλλογής βιοαπόβλητων απορριμμάτων η

thess

Επικαιρότητα

AUTO MOTOSPORTS

26.10.202410:18

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή