Αρχική / ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ / Ομοιότητες μεταξύ Web 3.0 και Metaverse – Που συναντιούνται οι δύο τεχνολογίες αιχμής

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

16/01/202415:47

Ομοιότητες μεταξύ Web 3.0 και Metaverse – Που συναντιούνται οι δύο τεχνολογίες αιχμής

Οι διαφορές, τα σημεία σύγκλισης και το κοινό μέλλον τους

Freepik
Φωτ. Freepik

Γράφει ThessNews-DESK

 

 

του Dr. Erol User

 

 

 

 

 

 

Το Web3 είναι η επόμενη γενιά του διαδικτύου. Εν τω μεταξύ, το Metaverse είναι ένας εικονικός κόσμος που λειτουργεί σε ένα αποκεντρωμένο δίκτυο Blockchain.

– Τόσο το Web3 όσο και το Metaverse είναι αποκεντρωμένα συστήματα. Το Web3 αξιοποιεί την τεχνολογία Blockchain για να παρέχει έναν αποκεντρωμένο ιστό. Αυτό σημαίνει ότι αντί να βασίζεται σε κεντρικούς διακομιστές, το Web3 βασίζεται σε ένα δίκτυο υπολογιστών peer-to-peer. Στο Web3, δεν υπάρχει καμία κεντρική αρχή που να το ελέγχει. Ομοίως, το Metaverse είναι ένας εικονικός κόσμος που λειτουργεί σε ένα αποκεντρωμένο δίκτυο Blockchain. Επιτρέπει μια πιο καθηλωτική και καθοδηγούμενη από τον χρήστη εμπειρία.

– Το Web3 και το Metaverse επιτρέπουν στους χρήστες να κατέχουν και να ελέγχουν τα ψηφιακά τους περιουσιακά στοιχεία. Το Web3 υποστηρίζει τη χρήση κρυπτονομισμάτων και άλλων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία αποθηκεύονται σε αποκεντρωμένα πορτοφόλια και παραμένουν υπό τον απόλυτο έλεγχο των χρηστών. Ομοίως, στο Metaverse, οι χρήστες μπορούν να κατέχουν εικονικά ακίνητα και άλλα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Σε αυτά περιλαμβάνονται και τα μη φθαρτά μάρκες (non-fungible tokens, NFTs). Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία μπορούν επίσης να διαπραγματεύονται και να χρησιμοποιούνται εντός της πλατφόρμας.

– Η διαλειτουργικότητα είναι ένα άλλο παρόμοιο χαρακτηριστικό που συναντάται τόσο στο Web3 όσο και στο Metaverse. Το Web3 έχει σχεδιαστεί για να είναι διαλειτουργικό με άλλες πλατφόρμες Blockchain. Επιτρέπει την ανταλλαγή ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και τη δημιουργία και χρήση αποκεντρωμένων εφαρμογών (dApps) σε πολλαπλά δίκτυα. Ομοίως, το Metaverse έχει σχεδιαστεί για να είναι μια πλατφόρμα για τη δημιουργία αποκεντρωμένων εφαρμογών και εικονικών εμπειριών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες πλατφόρμες και δίκτυα.

– Τόσο το Web 3.0 όσο και το Metaverse παρέχουν καθηλωτικές εμπειρίες στους χρήστες τους. Το Metaverse αξιοποιεί την εικονική πραγματικότητα και την επαυξημένη πραγματικότητα για να δημιουργήσει μια πιο διαδραστική και ελκυστική εμπειρία χρήστη. Εν τω μεταξύ, το Web3 στοχεύει στην παροχή μιας πιο απρόσκοπτης και φιλικής προς τον χρήστη εμπειρίας. Χρησιμοποιεί αποκεντρωμένες εφαρμογές που είναι πιο ασφαλείς, αποτελεσματικές και διαφανείς από τις παραδοσιακές εφαρμογές ιστού.

– Το Web3 και το Metaverse είναι συστήματα με γνώμονα την κοινότητα. Το Web3 βασίζεται στην ενεργό συμμετοχή των προγραμματιστών, των χρηστών και άλλων ενδιαφερομένων για την οικοδόμηση και τη συντήρηση του αποκεντρωμένου ιστού. Ομοίως, το Metaverse βασίζεται στην κοινότητά του για τη δημιουργία εικονικών εμπειριών και εφαρμογών, τη διακυβέρνηση της πλατφόρμας και τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη μελλοντική της κατεύθυνση.
Metaverse έναντι Web 3.0

– Στόχος
Μια σημαντική εξέλιξη του Web2, το Web3 είναι η τεχνολογία επόμενης γενιάς που θέλει ένα δημοκρατικό και αποκεντρωμένο περιβάλλον διαδικτύου. Ένας μεμονωμένος χρήστης μπορεί να είναι ιδιοκτήτης ή μέτοχος, όχι ένας τεχνολογικός γίγαντας. Στο Web3, ο χρήστης δεν χρειάζεται ούτε άδεια ούτε να ακολουθεί προκαθορισμένους κανόνες. Το σύστημα Metaverse θέλει να δημιουργήσει έναν τρισδιάστατο κόσμο ή μια εικονική πραγματικότητα για τους χρήστες.

– Εφαρμογή
Να θυμάστε ότι το Web 3.0 είναι η μηχανή διεργασιών που χρησιμοποιεί τις εξελίξεις του Blockchain. Το Metaverse είναι μια νέα διάσταση που περιλαμβάνει την υγεία, το παιχνίδι, τον κινηματογράφο, τη συναυλία, την ψυχαγωγία, τις κοινωνικές πλατφόρμες, την εκπαίδευση, τις τεχνικές εικονικής εκπαίδευσης που χρησιμοποιούν τις τεχνολογικές εξελίξεις του Web 3.0 για να επιτύχουν τον στόχο τους.

– Θεμελιώδης διαφορά
Το Metaverse φιλοξενεί διάφορες κρίσιμες τεχνολογίες που βοηθούν στη λειτουργία ολόκληρου του οικοσυστήματος. Για την οικοδόμηση του Metaverse απαιτούνται σύνδεση, διεπαφές, αποκέντρωση, οικονομία δημιουργών και προηγμένη τεχνολογία.
Ο στόχος του Web 3.0 είναι να δημιουργηθεί ένας αποκεντρωμένος ιστός που θα βασίζεται μόνο στην αλυσίδα μπλοκ (Blockchain). Οι χρήστες θα μπορούν να συνδέονται με διαδικτυακές υπηρεσίες χρησιμοποιώντας Blockchain, που θα διέπονται από έναν αποκεντρωμένο κόσμο ομότιμων δικτύων.

– Πορτραίτα του Metaverse και του Web3
Φυσικά, το κρίσιμο σημείο σύγκρισης είναι τα πορτρέτα του Web 3.0 και του Metaverse. Το Metaverse είναι ένας τρισδιάστατος κόσμος όπου μπορείτε να αλληλεπιδράσετε με τρισδιάστατους φίλους, αντικείμενα, μέρη. Για παράδειγμα, μπορείτε να παίξετε παιχνίδια με τους φίλους σας από το έδαφος του δημιουργού. Στην περίπτωση του Web3, οι χρήστες μπορούν να καλλιεργούν, να κατέχουν, να πωλούν και να αγοράζουν το περιεχόμενό τους. Επιπλέον, οι χρήστες μπορούν να χρεώνουν τις δημιουργίες τους.

– Αντίληψη των διαφορετικών τρόπων
Ενώ το Web 3.0 ασχολείται κυρίως με το ποιος θα κυβερνήσει( τεχνολογικοί γίγαντες ή ιδιώτες) και θα διέπει το διαδίκτυο στο μέλλον, το Metaverse ασχολείται με το πώς οι χρήστες θα αλληλεπιδρούν με αυτό. Ένα μεγάλο τμήμα των ανθρώπων χρησιμοποιεί πλέον υπολογιστές, smartphones και tablets για να περιηγηθεί σε ιστότοπους και να αποκτήσει πρόσβαση σε εφαρμογές. Οι υποστηρικτές του Metaverse πιστεύουν ότι αύριο θα χρησιμοποιούμε την τεχνολογία της Εικονικής Πραγματικότητας (VR) για να εισέλθουμε στο διαδίκτυο, περιηγούμενοι μεταξύ εικονικών κόσμων ως ψηφιακά άβαταρ.
Κάνοντας χρήση του συστήματος Blockchain και για τα δύο, το ένα μετά το άλλο, τα δεδομένα ανήκουν, είναι ανοικτά, καλά διανεμημένα και συλλογικά από ομότιμα δίκτυα, αλλά είναι διαφορετικά στην περίπτωση που κάποιος μπορεί να βρει να κάνει επιχειρήσεις μέσω VR, ενώ κάποιος άλλος βοηθά τους συνεισφέροντες να κατέχουν τα δεδομένα τους.

– Βασική τεχνολογία
Ας φτιάξουμε ένα σύνολο βασικών τεχνολογιών πίσω από τη διαδικασία Web3- Blockchain, αποκεντρωμένη αυτόνομη οργάνωση και κρυπτονόμισμα. Ο κρυπτογραφικός οργανισμός προέκυψε ως το πρώτο παγκόσμιο αποκεντρωμένο βήμα προς το Web3. Από την άλλη πλευρά, το Metaverse είναι χτισμένο στη βάση της επαυξημένης πραγματικότητας, της ανθρώπινης διεπαφής, του edge computing, της οικονομίας του δημιουργού, των NFTs, του Multitasking UI, του 5g και του wifi 6g (σε εκκολαπτόμενο στάδιο).

– Μάχη ιδιοκτησίας
Στόχος του Web3 είναι να κρατήσει το διαδίκτυο μακριά από το μονοπώλιο των τεχνολογικών κολοσσών και να το καταστήσει δημόσια ελεγχόμενη ιδιοκτησία. Τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα είναι η παγκόσμια αγορά κρυπτογράφησης bitcoin.
Από την άλλη πλευρά, τα τεχνολογικά μαμούθ αρχίζουν να αναμορφώνονται ή προσπαθούν να εξαγοράσουν επιχειρήσεις του Metaverse για να ελέγξουν ήδη αυτόν τον κόσμο. Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες διαβεβαίωσαν ότι ο δημόσιος έλεγχος του διαδικτύου θα καταστήσει δύσκολο για τις εταιρείες να κατέχουν τον κόσμο του meta.

Πώς το Web 3.0 και το Metaverse συνεργάζονται
Φανταστείτε έναν κόσμο όπου το διαδίκτυο και το Metaverse ενσωματώνονται απρόσκοπτα. Θα έχετε τα καλύτερα και από τους δύο κόσμους. Αυτό είναι το μέλλον που οικοδομούν το Web 3.0 και το Metaverse. Σε αυτόν τον κόσμο, οι χρήστες μπορούν να έχουν τον πλήρη έλεγχο των διαδικτυακών τους ταυτοτήτων, των περιουσιακών στοιχείων και των δεδομένων τους και μπορούν να μετακινούνται απρόσκοπτα μεταξύ του φυσικού και του εικονικού κόσμου.

Η ενσωμάτωση του Web 3.0 και του Metaverse μπορεί να δημιουργήσει μια πιο απρόσκοπτη και ασφαλή ψηφιακή εμπειρία. Για παράδειγμα, στο Metaverse, οι χρήστες μπορούν να κατέχουν εικονικά περιουσιακά στοιχεία όπως γη, κτίρια και σπάνια ψηφιακά συλλεκτικά αντικείμενα. Με τη δύναμη του Web 3.0, αυτά τα εικονικά περιουσιακά στοιχεία μπορούν να συμβολαιοποιηθούν και να αποθηκευτούν σε ένα Blockchain, δίνοντας στους χρήστες πλήρη ιδιοκτησία και έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες μπορούν να αγοράζουν, να πωλούν και να ανταλλάσσουν τα εικονικά περιουσιακά τους στοιχεία όπως ακριβώς θα έκαναν με τα φυσικά περιουσιακά στοιχεία στον πραγματικό κόσμο. Σημαίνει επίσης ότι η ιδιοκτησία των εικονικών περιουσιακών στοιχείων μπορεί να επαληθευτεί και να προστατευτεί από κλοπή ή απάτη.

Για παράδειγμα, ας πούμε ότι έχετε ένα εικονικό περιουσιακό στοιχείο στο Metaverse. Με τη δύναμη του Web3, θα μπορούσατε πραγματικά να κατέχετε αυτό το περιουσιακό στοιχείο με ασφαλή και επαληθεύσιμο τρόπο, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Blockchain. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσατε να αγοράζετε, να πουλάτε και να εμπορεύεστε τα εικονικά σας περιουσιακά στοιχεία όπως ακριβώς θα κάνατε με τα φυσικά περιουσιακά στοιχεία στον πραγματικό κόσμο.

Επιπλέον, το Web3 μπορεί να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι η εικονική σας ταυτότητα και τα δεδομένα σας είναι ασφαλή και ιδιωτικά, δίνοντάς σας πλήρη έλεγχο στο ποιος έχει πρόσβαση στις προσωπικές σας πληροφορίες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε ένα ιδιαίτερα καθηλωτικό περιβάλλον όπως το Metaverse, όπου οι χρήστες μπορούν να περάσουν ώρες ή ακόμη και ημέρες σε έναν εικονικό κόσμο.

Για παράδειγμα, η Decentraland συνδυάζει στην πλατφόρμα της το Metaverse και το Web3. Πρόκειται για έναν εικονικό κόσμο που χρησιμοποιεί την τεχνολογία Blockchain για να δώσει στους χρήστες την κυριότητα και τον έλεγχο εικονικής γης και κτιρίων. Οι χρήστες μπορούν να αγοράζουν, να πωλούν και να εμπορεύονται τα εικονικά περιουσιακά τους στοιχεία και μπορούν να τα χρησιμοποιούν για να δημιουργούν μοναδικές και καθηλωτικές εμπειρίες. Η Decentraland χρησιμοποιεί επίσης την τεχνολογία Blockchain για τη δημιουργία ασφαλών και επαληθεύσιμων ψηφιακών ταυτοτήτων για τους χρήστες της.

Το μέλλον του Web 3.0 και του Metaverse
Οι δυνατότητες του Web 3.0 και του Metaverse είναι τεράστιες. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι τεχνολογίες αυτές θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, εργαζόμαστε και αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας. Το 2022, περίπου το 46% των χρηματοοικονομικών εφαρμογών θα βασίζονται στην τεχνολογία Web 3.0. Και οι αριθμοί αυξάνονται συνεχώς. Εν τω μεταξύ, στο Metaverse, οι χρήστες μπορούν να βιώσουν μια πιο καθηλωτική και ελκυστική εμπειρία με τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης με ψηφιακά αντικείμενα σε τρισδιάστατο περιβάλλον. Μέχρι το 2030 η αξία της παγκόσμιας αγοράς του Metaverse αναμένεται να φτάσει τα 678,80 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το Web 3.0 και το Metaverse προσφέρουν τεράστιες ευκαιρίες. Για παράδειγμα, η σύγκλιση του Web 3.0 και του Metaverse μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα εποχή ψηφιακής καινοτομίας. Καθώς το Web 3.0 γίνεται πιο αποκεντρωμένο και ελεγχόμενο από τον χρήστη, είναι πιθανό το Metaverse να γίνει επίσης πιο προσιτό και προσαρμόσιμο. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν εικονικό κόσμο που θα είναι πλήρως ενσωματωμένος στο διαδίκτυο. Σε έναν τέτοιο κόσμο, οι χρήστες θα μπορούν να μετακινούνται απρόσκοπτα μεταξύ του φυσικού και του ψηφιακού κόσμου.

Ωστόσο, υπάρχουν επίσης πιθανές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις είναι το ζήτημα της διαλειτουργικότητας. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι το Web3 και το Metaverse είναι συμβατά μεταξύ τους για να προσφέρουν μια απρόσκοπτη εμπειρία χρήσης.

Μια άλλη πρόκληση είναι το ζήτημα της προσβασιμότητας. Οι προσφορές του Web3 και του Metaverse μπορούν να διευρύνουν το ψηφιακό χάσμα. Τα άτομα και οι κοινότητες που δεν έχουν πρόσβαση σε διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας ή στο απαραίτητο υλικό και λογισμικό μπορεί να μείνουν πίσω. Είναι σημαντικό να καταβληθούν προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι αυτές οι τεχνολογίες είναι προσβάσιμες σε όλους χωρίς καμία διάκριση.

Συμπέρασμα
Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το Metaverse είναι ένας τρισδιάστατος κόσμος όπου μπορείτε να αλληλεπιδράσετε με τρισδιάστατους φίλους, αντικείμενα, μέρη. Για παράδειγμα, μπορείτε να παίξετε παιχνίδια με τους φίλους σας από το έδαφος του δημιουργού.

Στην περίπτωση του Web3, οι χρήστες μπορούν να καλλιεργούν, να κατέχουν, να πωλούν και να αγοράζουν το περιεχόμενό τους. Επιπλέον, οι χρήστες μπορούν να χρεώνουν τις δημιουργίες τους.
Καθώς αυτό το σύστημα βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης, πρέπει να παρατηρούμε συνεχώς αυτόν τον κόσμο αν διευρύνει το χάσμα ή αν θέλει να αφομοιωθεί στο εγγύς μέλλον.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ThessNews-DESK

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

24.10.202413:55

  Σύμφωνα με το Taste Atlas, τα φιστίκια Αιγίνης, τα οποία φημίζονται για τη γεύση και την ποιότητά τους, κατάφεραν να πάρουν την 1η θέση στην σχετική λίστα, για το μοναδικό άρωμα και την απαλή υφή τους. Η Αίγινα, που

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

23.10.202415:47

  Πάνω από 700 συμμετέχοντες από 15 χώρες, βρέθηκαν για δύο ημέρες 18 και 19 Οκτωβρίου 2024, στο συνεδριακό κέντρο “Ιωάννης Βελλίδης” κατά τη διάρκεια του φετινού Voxxed Days Thessaloniki. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το συνέδριο εστιάζει στις

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

23.10.202409:35

  Περισσότεροι από 2.000 φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα κληθούν μέσα στο 2025 να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς που φέρνει η εφαρμογή της NIS 2, της πιο πρόσφατης οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κυβερνοασφάλεια. Σε διαφορετική περίπτωση,

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

22.10.202415:44

Διπλή διάκριση στον τομέα της εφαρμοσμένης έρευνας του Παγκόσμιου Διαγωνισμού «IAS Student Thesis Contest» του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών IEEE, κέρδισαν οι ερευνητικές εργασίες που εκπονήθηκαν στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Η

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

22.10.202412:09

  Πρόκειται για το Intex-Sema το οποίο διακινήθηκε παράνομα μέσω διαδικτύου   Ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση των αρχών της Αυστρίας και της Εσθονίας, διακινήθηκε παράνομα το σκεύασμα Intex-Sema, για την απώλεια βάρους ή την αυξημένη σωματική

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

21.10.202417:53

  Τα ηχητικά κύματα μετατράπηκαν σε συχνότητες ακουστές από τον άνθρωπο, μετατοπίζοντας τα κατά 57 και 58 οκτάβες. Ο ήχος που ακούγεται είναι απόκοσμος, σαν ένα θυμωμένο ουρλιαχτό, και αυτή είναι η πρώτη φορά που τέτοια ηχητικά κύματα καταγράφηκαν και

thess

Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

25.10.202415:20

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή