Αρχική / ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ / Ρινικό εμβόλιο: Θετικές οι προκλινικές δοκιμές

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

19/09/202114:30

Ρινικό εμβόλιο: Θετικές οι προκλινικές δοκιμές

Ρινικό εμβόλιο: Θετικές οι προκλινικές δοκιμές

Γράφει ThessNews-DESK

Πολύ θετικές είναι οι προκλινικές δοκιμές σε ζώα, από ένα ρινικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που αναπτύσσει η Γαλλία.

Το υποψήφιο εμβόλιο, που βασίζεται σε ιικές πρωτεΐνες και αναπτύσσεται από την ερευνητική ομάδα BioMAP, που περιλαμβάνει πανεπιστήμια και εταιρείες της Γαλλίας, είναι το όγδοο στον κόσμο ρινικό εμβόλιο που πρόκειται να υποβληθεί σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Σε αντίθεση με τα συμβατικά εμβόλια,  που χορηγούνται μέσω ένεσης, όπως διαβάζουμε στο iefimerida.gr,  μόνο τα ρινικά εμβόλια μπορούν να μπλοκάρουν άμεσα τον κορωνοϊό στη μύτη, επιφέροντας έτσι τοπική ανοσία στον ρινικό βλεννογόνο, την κατ’ εξοχήν «πύλη» εισόδου και πολλαπλασιασμού του ιού στον οργανισμό.

Στα μέσα Αυγούστου είχε γίνει γνωστό ότι, κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα ξεκινήσουν για δύο εμβόλια κατά της Covid-19 που χορηγούνται μέσω ρινικού σπρέι και τα οποία αναπτύχθηκαν στην Ταϊλάνδη. Οι δοκιμές στα ποντίκια είχαν θετικά αποτελέσματα, όπως έγινε γνωστό.

Το σταθερό και μη τοξικό εμβόλιο της κοινοπραξίας BioMAP, ενσωματώνει τμήματα της πρωτεΐνης του ιού μέσα σε λιπώδη νανοσωματίδια. Η συγκεκριμένη τεχνολογία των ρινικών εμβολίων έχει ήδη αποδειχθεί αποτελεσματική κατά της λοίμωξης από τοξοπλάσμωση σε πρωτεύοντα ζώα (μαϊμούδες) και τώρα δοκιμάζεται κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές και όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το εμβόλιο περιέχει, τόσο την πρωτεΐνη ακίδα του SARS-CoV-2, όσο και άλλες πρωτεΐνες του που δεν είναι επιρρεπείς σε μεταλλάξεις, συνεπώς οι εμβολιασμένοι θα προστατεύονται άσχετα με τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού που θα κυκλοφορούν.

Οι δοκιμές του εμβολίου σε τρωκτικά (δύο δόσεις με χρονική απόσταση τριών εβδομάδων) προκάλεσαν ισχυρή ανοσιακή απόκριση στα ζώα. Επίσης διαπιστώθηκε αποτελεσματική προστασία στα ζώα που είχαν λοίμωξη από κορωνοϊό, καθώς σε ποσοστό 100% επέζησαν χωρίς κλινικά συμπτώματα (δύσπνοια, απώλεια βάρους κ.α.), αντίθετα με την ομάδα ελέγχου των μη εμβολιασμένων ζώων. Δεν ανιχνεύθηκε ο ιός, ούτε στη μύτη, ούτε στους πνεύμονες των εμβολιασμένων ζώων, αντίθετα με τα μη εμβολιασμένα τρωκτικά που είχαν υψηλά επίπεδα ιικού RNA.

Τα ανωτέρω αποτελέσματα, σύμφωνα με τους Γάλλους επιστήμονες, αποτελούν βάσιμες ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα του ρινικού εμβολίου και στους ανθρώπους, κάτι που πάντως θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από κλινικές δοκιμές. Αν όντως αυτό συμβεί, τότε το ρινικό εμβόλιο, πιθανώς θα μπορεί να «φρενάρει» πιο αποτελεσματικά τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού σε σχέση με τα υπάρχοντα εμβόλια.

Πρακτικά, το εμβόλιο θα χορηγείται μέσω μιας σύριγγας χωρίς βελόνα που θα εισχωρεί στη ρινική κοιλότητα. Το εμβόλιο διατηρείται σταθερό σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ η διατήρησή του παρατείνεται χρονικά σε θερμοκρασία ψύξης 4 βαθμών Κελσίου. Στόχος του ρινικού εμβολίου θα είναι η προστασία των μη εμβολιασμένων κατά της μέτριας ή σοβαρής Covid-19, ή η χρήση του ως ενισχυτικής δόσης σε ήδη εμβολιασμένους.

Στην ανάπτυξη του ρινικού εμβολίου συμμετέχουν ερευνητικά ινστιτούτα γαλλικών πανεπιστημίων και οι εταιρείες βιοτεχνολογίας-φαρμακευτικές Vaxinano (με έδρα στη Λιλ), GTP Bioways (Τουλούζη), C.RIS Pharma (Σεν Μαλό) και Recipharm (Τουρ). Η έναρξη κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους προγραμματίζεται για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και η κυκλοφορία του εμβολίου στην αγορά εντός του 2023.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ThessNews-DESK

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

7.11.202408:41

  Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι ο Μιχαήλ Άγγελος πιθανόν απεικόνισε σημάδια καρκίνου του μαστού στην τοιχογραφία του «Κατακλυσμού» στην Καπέλα Σιξτίνα, παρουσιάζοντας τη βαθιά γνώση του για την ανθρώπινη ανατομία και τις ασθένειες. Η ανάλυση επικεντρώθηκε σε μια γυναικεία φιγούρα

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

6.11.202416:29

  Στο Κέντρο Υγείας λειτουργούν και απογευματινά ιατρεία, από τις 2.30 μ.μ. έως τις 9.30 μ.μ., ενώ στη διευρυμένη λειτουργία έχει συμπεριληφθεί μια σειρά ιατρικών ειδικοτήτων (Οφθαλμίατρος, Καρδιολόγος, ΩΡΛ), σύμφωνα με πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί και είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

6.11.202408:38

  Αρχικά, οι σκούρες κάλτσες μπορεί να βάψουν το δέρμα ή τα νύχια, δημιουργώντας ερεθισμούς και προκαλώντας σύγχυση με μώλωπες. Προτιμότερο είναι να πλένονται πριν από την πρώτη χρήση για μείωση αυτών των κινδύνων. Επιπλέον, οι κάλτσες που συγκρατούν υγρασία

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

5.11.202417:57

  Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση προς τους παρόχους υπηρεσιών υγείας, οι οποίοι δεν τηρούν τους όρους και τις υποχρεώσεις, που απορρέουν από τη σύμβαση, που έχουν υπογράψει με τον Οργανισμό. Σε ανακοίνωσή του, ο ΕΟΠΥΥ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

5.11.202416:30

  Παιδιά, έφηβοι, ενήλικες, ηλικιωμένοι. Όλοι ανοίγουν στα κινητά τους εφαρμογές, παιχνίδια, ιστοσελίδες, κάνουν e-shopping και περνούν σχεδόν 4 ώρες καθημερινά κοιτάζοντας το κινητό τους. Η πληθώρα των πραγμάτων που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι στα κινητά τους, δημιουργεί ένα

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

5.11.202415:23

Radio Thessaloniki 94.5 · Γιάννης Μπέτσας για το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιστορίας της Εκπαίδευσης   Ο καθηγητής και διοργανωτής Ιωάννης Μπέτσας, απαντά στα ερωτήματα της Πέτρας Καρυώτη στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5 fm : Σε τι συνεισφέρει το συνέδριο; Πώς μπορεί

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή