Αρχική / ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ / 17 Ιανουαρίου: Ο Al Capone, η ανταλλαγή πληθυσμών, ο Μοχάμεντ Άλι και ο «Βυσσινόκηπος»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17/01/202407:15

17 Ιανουαρίου: Ο Al Capone, η ανταλλαγή πληθυσμών, ο Μοχάμεντ Άλι και ο «Βυσσινόκηπος»

1929 Ο Popeye κάνει το ντεμπούτο του σε δεύτερο ρόλο, σε μία σειρά κόμικς που δημοσιεύει η εφημερίδα της Νέας Υόρκης «Evening Journal».

Γενέθλια για τον μεγάλο σύγχρονο κωμικό Τζιμ Κάρεϊ- EntertainmentToday
Φωτ. Γενέθλια για τον μεγάλο σύγχρονο κωμικό Τζιμ Κάρεϊ- EntertainmentToday

Γράφει ThessNews-DESK

 

 

Χρόνια πολλά στους Αντώνηδες και τις Αντωνίες!

 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1773 Ο Τζέιμς Κουκ και το πλήρωμά του γίνονται οι πρώτοι Ευρωπαίοι που πλέουν στον Ανταρκτικό Κύκλο.

1817 Ο Ιωάννης Καποδίστριας γίνεται Ελβετός πολίτης, σε αναγνώριση της συμβολής του στη δημιουργία του ομοσπονδιακού συστήματος της Ελβετίας.

1824 Οι πολιτικές αντιθέσεις μεταξύ των επαναστατημένων Ελλήνων εκφράζονται με την παρουσία δύο κυβερνήσεων: Η μία έχει την έδρα της στην Τρίπολη υπό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και η άλλη στο Κρανίδι υπό τον Γεώργιο Κουντουριώτη.

1839 Ιδρύεται στο Λονδίνο η Ιονική Κρατική Τράπεζα, μετέπειτα Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα

1904 Ο «Βυσσινόκηπος» του Άντον Τσέχοφ κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Τέχνης της Μόσχας.

1912 Ο Ρόμπερτ Φάλκον Σκοτ φτάνει στον Νότιο Πόλο ένα μήνα μετά τον Ρόαλντ Αμούνδσεν.

1923 Υπογράφεται σύμβαση στη Λοζάνη για την ανταλλαγή των πληθυσμών των αιχμαλώτων και των πολιτικών ομήρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

1962 Η διοίκηση του Ολυμπιακού εξαγγέλλει την κατασκευή γηπέδου στου Ρέντη, χωρητικότητας 110.000 θέσεων.

1966 Ένα βομβαρδιστικό Β-52 συγκρούεται στον αέρα με ένα ΚC 135, αεροσκάφος ανεφοδιασμού καυσίμων, πάνω από την Ισπανία, ρίχνοντας τρεις βόμβες υδρογόνου 70 κιλοτόνων κοντά στην πόλη Παλομάρ και μια κοντά στη θάλασσα.

1974 Γεννιούνται οι σιαμαίες Ιρανές αδελφές Λαντάν και Λαλέχ Μπιτζανί, που ήταν ενωμένες στο κεφάλι. Πέθαναν στις 8 Ιουλίου 2003, λίγες ώρες μετά την εγχείρηση διαχωρισμού τους.

1986 Εγκαινιάζεται το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα.

1989 Αντιδράσεις προκαλεί στην Ελλάδα η χριστουγεννιάτικη πρωτοβουλία του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ να απευθύνει για πρώτη φορά το εορταστικό του μήνυμα και στη «μακεδονική» γλώσσα.

1991 Αρχίζει η επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου» κατά την οποία οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους επιτίθενται εναντίον του Ιράκ, που έχει καταλάβει το Κουβέιτ. Το ίδιο βράδυ, το Ιράκ εκτοξεύει οκτώ πυραύλους Σκουντ εναντίον του Ισραήλ.

1992 Το Ισραήλ επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας στους Παλαιστινίους από τη Δυτική Όχθη μέχρι τη Λωρίδα της Γάζας.

1993 Ο επιθεωρητής του ΟΗΕ, Ταντέους Μαζοβιέτσκι, δηλώνει ότι τα Σκόπια έχουν μετατραπεί σε πυριτιδαποθήκη διαφόρων εθνοτήτων.

1995 Ψηφίζεται στη Βουλή ο νέος Στρατιωτικός Ποινικός Κώδικας με τον οποίο καταργείται, μεταξύ άλλων, η θανατική ποινή εν καιρώ ειρήνης.

1997 Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι υπογράφουν την επίσημη συμφωνία για τη Χεβρώνα και η πόλη παραδίδεται στην Παλαιστινιακή Αρχή μετά από 30 χρόνια ισραηλινής κατοχής.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1706  Βενιαμίν Φραγκλίνος, Αμερικανός συγγραφέας και εφευρέτης

1820  Αν Μπροντέ, Αγγλίδα συγγραφέας, η νεότερη από τις αδελφές Μπροντέ. Εργάστηκε ως γκουβερνάντα και το 1847 δημοσίευσε το πρώτο της μυθιστόρημα «Agnes Grey», εμπνευσμένο από τις εμπειρίες της ως νταντά πλούσιων και κακομαθημένων παιδιών και τον Ιούνιο του 1848 δημοσίευσε το τελευταίο της μυθιστόρημα «Η ένοικος του Ουάιλντφελ Χωλ» όπου ξεδίπλωνε τις φεμινιστικές της θέσεις. Και τα δυο έργα τα εξέδωσε με το ανδρικό ψευδώνυμο Άκτον Μπελ.

Το δεύτερο μυθιστόρημά της συνάντησε αμέσως μεγάλη επιτυχία και μέσα σε 6 εβδομάδες είχε κιόλας εξαντληθεί η πρώτη έκδοση.

Πέθανε από φυματίωση και θάφτηκε στο θέρετρο Σκάρμπορο που παραθέριζε τα καλοκαίρια με την οικογένεια που ήταν νταντά.

1860  Άντον Τσέχοφ, Ρώσος θεατρικός συγγραφέας

1863  Ντέιβιντ Λόυδ Τζορτζ, πρωθυπουργός της Αγγλίας

1899  Αλ Καπόνε, Ιταλοαμερικανός γκάνγκστερ, ο Alphonse Gabriel Capone ήταν λαθρέμπορος οινοπνευματωδών ποτών και κυριαρχούσε  στον κόσμο του οργανωμένου εγκλήματος την περίοδο της Ποτοαπαγόρευσης.

Γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Στα 14, εγκατέλειψε το σχολείο και ήταν ήδη μέλος δύο συμμοριών, στους «Μαχαιροβγάλτες» και στους «Σαράντα κλέφτες Τζούνιορς». Σύντομα έγινε μέλος της συμμορίας του Μανχάταν «Five Points». Τότε ήταν που έπιασε δουλειά στο πανδοχείο Χάρβαρντ. Εκεί απέκτησε και τις ουλές στο αριστερό του μάγουλο, που του χάρισαν το προσωνύμιο «Scarface». Αιτία ήταν ένα τολμηρό σχόλιο για την αδερφή ενός θαμώνα, ο οποίος δεν δίστασε να του χαράξει το μάγουλο.

Ύστερα από δύο δολοφονίες,  μετακόμισε στο Σικάγο με την Ιρλανδή σύζυγό του Μαίρη Κάφλιν και τον γιο του Άλμπερτ Σόνυ Φράνσις Καπόνε και χρίστηκε υπαρχηγός στην ιεραρχία της συμμορίας.

Εκμεταλλευόμενος την Ποτοαπαγόρευση κατάφερε να αναδειχθεί σε έναν από τους ισχυρότερους γκάνγκστερ των ΗΠΑ. Το 1927 η περιουσία του υπολογιζόταν στα 100.000.000 δολάρια ελέγχοντας στοιχήματα, κλαμπ, οίκους ανοχής κ.α. Δεν δίστασε μάλιστα να δωροδοκήσει τον δήμαρχο του Σικάγου Ουίλιαμ Χέϊλι Τόμσον, τον οποίο μάλιστα βοήθησε να εκλεγεί για δεύτερη φορά στις εκλογές του 1927.

Ο Καπόνε τότε εγκατέλειψε το Σικάγο για λόγους ασφαλείας και εγκαταστάθηκε στη Φλόριντα. Στις 14 Φεβρουαρίου του 1929 έμελλε να διαπραχθεί το έγκλημα που έμεινε στην ιστορία ως η σφαγή του «Αγίου Βαλεντίνου». Κάποιοι άντρες του Καπόνε, μεταμφιεσμένοι σε αστυνομικούς, εσέβαλαν αιφνιδιαστικά σε ένα γκαράζ. Σκοπός τους ήταν να σκοτώσουν ή έστω να προειδοποιήσουν τον Τζορτζ Μόραν, αρχηγό της συμμορίας του Βορείου Σικάγο. Στο γκαράζ βρισκόνταν έξι άντρες του Μόραν που διέσχιζε τον δρόμο όταν είδε τους άντρες του Καπόνε μεταμφιεσμένους σε αστυνομικούς. Βλέποντας τους τράπηκε σε φυγή. Οι έξι όμως άντρες του δεν είχαν την ίδια τύχη αφού γαζώθηκαν από τουλάχιστον 150 σφαίρες.

Ύστερα από αυτό το περιστατικό η αστυνομία άρχισε τις συστηματικές προσπάθειες για τη σύλληψη του. Τον Μάιο του 1929 συνελήφθη για παράνομη οπλοφορία, καταδικάστηκε σε διετή κάθειρξη αλλά αποφυλακίστηκε εννέα μήνες αργότερα λόγω καλής διαγωγής.

Το 1931 και ύστερα από πολύχρονες έρευνες του επιθεωρητή Ουίλσον ο Καπόνε καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή. Η κατηγορία στηρίχθηκε στη μαρτυρία του δικηγόρου του Λώρενς Μάτινγκλυ, σε διάφορα στοιχεία με έσοδα του γκάνγκστερ και σε διάφορες άλλες μαρτυρίες.

Θ δικαστής Ουίλκερσον τον καταδίκασε σε δέκα χρόνια φυλάκιση επιβάλλοντάς του επιπλέον και πρόστιμα 50.000 δολαρίων.

Το 1932 μεταφέρθηκε στις φυλακές της Ατλάντα και στη συνέχεια σε αυτές του Αλκατράζ. Λίγο μετά το 1935 άρχισε να δείχνει συμπτώματα συφιλιδικής παράνοιας και άρχισε να νοσηλεύεται. Τον τελευταίο χρόνο της ποινής του βρισκόταν στο Τέρμιναλ Άιλαντ της Καλιφόρνια. Αποφυλακίστηκε στις 16 Νοεμβρίου του 1939 αφού πλήρωσε 37.617,51 δολάρια και αποσύρθηκε στο κτήμα του στη Φλόριντα.

Πέθανε από ανακοπή καρδιάς στις 25 Ιανουαρίου του 1947 στο σπίτι του. Ο γιος του, μετά από λίγα χρόνια άλλαξε το επίθετό του σε Φράνσις.

Η ταινία «Οι Αδιάφθοροι» και η πολυβραβευμένη σειρά «Boardwalk Empire» καθώς και ο 4ος κύκλος της δημοφιλούς σειράς Peaky Blinders είναι εμπνευσμένες από τον βίο και την πολιτεία του.

1927  Έρθα Κιτ, Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός

1928  Βιντάλ Σασούν, κομμωτής και κατασκευαστής προϊόντων για τα μαλλιά.

1931  Τζέιμς Ερλ Τζόουνς, Αμερικανός ηθοποιός

1933  Δαλιδά, Γαλλίδα τραγουδίστρια

1942  Μοχάμεντ Άλι, Αμερικανός πυγμάχος

1948  Μικ Τέιλορ, μουσικός

1956  Πολ Γιανγκ, Βρετανός μουσικός

1962  Τζιμ Κάρεϊ, διάσημος Καναδός κωμικός ηθοποιός

1971  Κιντ Ροκ, Αμερικανός τραγουδιστής της ραπ

 

ΘΑΝΑΤΟΙ

395  Θεοδόσιος Α’, Ρωμαίος αυτοκράτορας

1848  Πέτρος Μαυρομιχάλης, γνωστός και ως Πετρόμπεης, ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης.

1981 Λουκάς Πανουργιάς, Έλληνας ποδοσφαιριστής και παράγοντας του Παναθηναϊκού

2002  Καμίλο Χοσέ Θέλα Τρουλόκ, Ισπανός Νομπελίστας συγγραφέας

2008  Μπόμπι Φίσερ, Αμερικανός σκακιστής

2010  Μιχάλης Παπακωνσταντίνου,  Έλληνας δικηγόρος, πολιτικός και συγγραφέας. Διατέλεσε επί σειρά ετών βουλευτής Κοζάνης, προδικτατορικά με την «Ένωση Κέντρου» και μεταπολιτευτικά με τη «Νέα Δημοκρατία» και χρημάτισε υπουργός στις κυβερνήσεις του Γεωργίου Παπανδρέου (στον οποίο έμεινε πιστός κατά την Αποστασία του 1965) και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Γεννήθηκε το 1919 στην Κοζάνη. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ )και πήρε μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο από τα Πανεπιστήμια του Μάντσεστερ και του Κέιμπριτζ και της Χαϊδελβέργης. Μιλούσε τρεις γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.

Το 1995 βραβεύτηκε με το βραβείο Ιπεκτσί για την ελληνοτουρκική φιλία. Απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών. Ανιψιός του, γιος του αδελφού του, είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ThessNews-DESK

/ Δείτε ακόμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17.10.202406:52

  Το ατύχημα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στο δρόμο Ν. Ρυσίου- Βασιλικών στο ύψος των Ταγαράδων. Εμπλέκονται δύο φορτηγά και ένα αυτοκίνητο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.        

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202422:09

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης πέρασε το απόγευμά του σε νοσοκομείο της πόλης όπου υποβλήθηκε σε στεφανιογραφία, ευτυχώς με καθησυχαστικά αποτελέσματα. Ο Στέλιος Αγγελούδης είχε ενοχλήσεις στο στήθος από το πρωί ωστόσο τήρησε κανονικά το πρόγραμμά του. Μετά τα εγκαίνια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:44

    Ήταν μια συμβολική επιλογή, καθώς το αγαπημένο  τραγούδι του Στέλιου Αγγελούδη ακουγόταν από τα ηχεία,  στο εκλογικό κέντρο του της οδού Βενιζέλου όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στις 15 Οκτωβρίου 2023.         «Μόνο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:15

  Επιλεγμένες ετικέτες από 14 μικρά οινοποιεία και 2 αποστακτήρια, σερβιρίστηκαν όσοι εκτιμούν τις αυθεντικές γεύσεις και δεν χάνουν καμία εκδήλωση που διοργανώνει το Blé Vin και η Blé Taste Gallery.   Απόψε, o πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας δεν στάθηκε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202420:00

  Πολύ θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Πληρώνω όσο Πετάω» που ξεκίνησε στο Δήμο Θέρμης πριν από έναν ακριβώς χρόνο, τον Οκτώβριο του 2023.   Πρόκειται για μία νέα γραμμή συλλογής βιοαπόβλητων απορριμμάτων η

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202419:00

      Μετά την επιτυχία της πρώτης δράσης, συνεχίζει την συλλογική  προσπάθεια για κοινωνική αλληλεγγύη και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, μαζί με τους «Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης» στο πάρκινγκ πίσω από το Κατσάνειο, για να δώσουμε νέα πνοή στον χώρο της κοινότητάς μας!

thess

Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

25.10.202420:31

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή