Αρχική / ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ / 16 Ιανουαρίου: Ποτοαπαγόρευση, ο παππούς του Internet και… ηθοποιός σημαίνει Φως!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16/01/202407:15

16 Ιανουαρίου: Ποτοαπαγόρευση, ο παππούς του Internet και… ηθοποιός σημαίνει Φως!

1857 Ιδρύεται στην Ουάσινγκτον το πρώτο σχολείο για άτομα με προβλήματα ακοής.

Δημήτρης Χoρν -  Ogdoo
Φωτ. Δημήτρης Χoρν - Ogdoo

Γράφει ThessNews-DESK

 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1605 Εκδίδεται στη Μαδρίτη η πρώτη έκδοση του Δον Κιχώτη του Μιγκέλ ντε Θερβάντες.

1707 Το Σκωτσέζικο Κοινοβούλιο επικυρώνει την ένωση της Σκωτίας με την Αγγλία, που θα δημιουργήσει τη Μεγάλη Βρετανία.

1821 Αποφασίζεται στο Κισνόβιο της Βεσσαραβίας, το σημερινό Κισινάου της Μολδαβίας, η κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη.

1883 Εκδίδεται στο Ναύπλιο το πρώτο φύλλο της «Εφημερίδας της Κυβερνήσεως».

1920 Αρχίζει η Ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ.

1923 Παύει να ισχύει για την Ελλάδα το Ιουλιανό Ημερολόγιο και τίθεται σε ισχύ το Γρηγοριανό. Η 16.2.1923 με το Παλαιό γίνεται 1,3,1923 με το Νέο. Έτσι, δεν υπάρχει Έλληνας που να έχει γεννηθεί από 16.2 μέχρι και 28.2.1923.

1959 Στην Κούβα, ο Φιντέλ Κάστρο ανακηρύσσεται πρόεδρος της χώρας, μετά την πτώση του δικτάτορα Μπατίστα.

1978 Δημιουργείται στο Σικάγο το CBBS (computer bulletin board system), προάγγελος του Διαδικτύου, καθώς επιτρέπει την επικοινωνία των κομπιούτερ, που είναι συνδεδεμένοι μέσω τηλεφωνικού δικτύου.

1985 Στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου εγκαινιάζει το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, παρουσία 12.000 φιλάθλων, κατά την τελετή έναρξης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου.

1992 Το Ειδικό Δικαστήριο εκδίδει την ετυμηγορία του για το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης. Ο Ανδρέας Παπανδρέου αθωώνεται με ψήφους 7-6, ενώ καταδικάζονται ο Δημήτρης Τσοβόλας σε φυλάκιση 2,5 ετών και ο Γιώργος Πέτσος σε φυλάκιση 12 μηνών.

1994 Η Ελλάδα κηρύσσει μονομερές εμπάργκο στην Πρώην Γιογκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, εξαιτίας του προβλήματος που ανέκυψε με την ονομασία της γειτονικής χώρας.

2003 Εκλέγεται από τον πρώτο γύρο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Τάσσος Παπαδόπουλος, αντικαθιστώντας τον επί 14 χρόνια Πρόεδρο, Γλαύκο Κληρίδη.

2003 Το διαστημικό λεωφορείο «Κολούμπια» απογειώνεται για την τελευταία του πτήση στο διάστημα. Θα διαλυθεί 16 μέρες αργότερα, εισερχόμενο στη γήινη ατμόσφαιρα.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1901  Φουλχένσιο Μπατίστα, Κουβανός δικτάτορας που πέθανε 6 Αυγούστου 1973. Στρατηγός και πρόεδρος με την υποστήριξη των ΗΠΑ, ανατράπηκε από την Κουβανική Επανάσταση.

Στις 10 Μαρτίου 1952, τρεις μήνες μετά τις τελευταίες εκλογές, ο Μπατίστα με την υποστήριξη του στρατού κατέλυσε το πολίτευμα, θεωρώντας τις εκλογές άκυρες και ανακηρύχθηκε ο ίδιος «προσωρινός πρόεδρος». Επί ηγεσίας του, ο τζόγος ανθούσε στην Αβάνα και οι Αμερικανοί μαφιόζοι βρήκαν εύφορο έδαφος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ συνέστησε στον Μπατίστα, που σταδιακά έπεφτε στη δυσμένεια των ΗΠΑ, να προκηρύξει εκλογές. Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν, όμως ήταν νοθευμένες. Την 1η Ιανουαρίου 1959, καθώς οι επαναστατικές δυνάμεις του Φιντέλ Κάστρο προήλαυναν, μετά τη νίκη τους στην Σάντα Κλάρα, προς την Αβάνα, ο Μπατίστα διέφυγε από τη χώρα. Στο αεροπλάνο του στοιβάχτηκαν έργα Τέχνης και μετρητά συνολικής αξίας 700 εκατομμυρίων δολαρίων!

1935  Ούντο Λάτεκ, Γερμανός προπονητής ποδοσφαίρου

1948  Τζον Κάρπεντερ, Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός, γνωστός κυρίως για τις ταινίες τρόμου και επιστημονικής φαντασίας της δεκαετίας του 1970 και του 1980.

Μερικές από τις ταινίες του: Η Νύχτα με τις Μάσκες, Απόδραση από τη Νέα Υόρκη, Dark Star, The Thing, Starman, Big Trouble in Little China, They Live.

1979 Aaliyah, Αμερικανίδα τραγουδίστρια

1988 Νίκλας Μπέντνερ, Δανός ποδοσφαιριστής

ΘΑΝΑΤΟΙ 

1892 Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής, Έλληνας λόγιος

1988  Τομ Πάπας, Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας που συμμετείχε παρασκηνιακά στην ελληνική και αμερικάνικη πολιτική σκηνή των δεκαετιών 1960 και 1970.

Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά τα γεγονότα της αποστασίας, υποστήριξε θερμά την δικτατορία της 21ης Απριλίου, υπήρξε ένας από τους υποστηρικτές του Ρίτσαρντ Νίξον και του Σπύρου Άγκνιου ενώ το όνομά του αναμείχθηκε και στο σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ.

Το 1952, ο πρόεδρος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ του πρότεινε τη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, θέση που αρνήθηκε όμως κατά περιόδους εργάστηκε για την CIA. Υπήρξε στενός φίλος του Σπύρου Σκούρα της 20th Century Fox.

Τον Νοέμβριο του 1962 υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ του Τομ Πάπας και της κυβέρνησης Καραμανλή για τη δημιουργία διυλιστηρίων πετρελαίου, καθώς και εργοστασίων παραγωγής αμμωνίας και λιπασμάτων στη Βόρεια Ελλάδα υπό την επωνυμία «Esso Pappas».Πήρε ακόμη άδεια ανέγερσης εργοστασίων κονσερβοποιίας, παρασκευής χυμών φρούτων και εμφιαλώσεως της Coca-Cola, της οποίας ήταν αντιπρόσωπος στην Ελλάδα.

1998  Δημήτρης Χορν, είχε γεννηθεί 9 Μαρτίου 1921 και υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ηθοποιούς.

Γονείς του ήταν ο γνωστός θεατρικός συγγραφέας και στρατιωτικός Παντελής Χορν και η Ευτέρπη Αποστολίδη. Νονά του ήταν η διάσημη ηθοποιός Κυβέλη. Η πρώτη του εμφάνιση ήταν στην αγκαλιά της Κυβέλης, στο έργο «Γειτόνισσες» του πατέρα του. Η δεύτερη στην ηλικία των 4 ετών, όταν έπαιξε και πάλι με τη νονά του στη «Νόρα» του Ίψεν, κάνοντας ένα από τα μικρά παιδιά της ηρωίδας.

Με τη νονά του θα ξαναπαίξει ενήλικας πλέον, σε ηλικία 31 ετών, το 1954, στο έργο του Όσκαρ Ουάιλντ «Μια γυναίκα χωρίς σημασία». Την τρίτη εμφάνισή του στο θέατρο την έκανε σε ηλικία 14 ετών, όταν εμφανίστηκε στον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη, στο θερινό θέατρο Παρκ, στο έργο «Μαμά Κολιμπρί» του Μπατάιγ. Το 1937 γίνεται δεκτός στη δραματική σχολή του Εθνικού θεάτρου.

Σε ηλικία μόλις 21 ετών έκανε τον πρώτο του γάμο, με τη Ρίτα Φιλίππου. Τα επόμενα χρόνια συνεργάστηκε με τον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη και της Κατερίνας. Το 1944 συγκρότησε δικό του θίασο με τη Μαίρη Αρώνη και αργότερα με τη Βάσω Μανωλίδου. Το 1943 θα πάρει μέρος στην πρώτη του κινηματογραφική ταινία «Η φωνή της καρδιάς», την πρώτη παραγωγή της Φίνος Φιλμ.

Το 1951 έφυγε για την Αγγλία με υποτροφία ενός έτους του Βρετανικού Ινστιτούτου. Μετά έφυγε για την Αμερική, όπου ενημερώθηκε για την παγκόσμια θεατρική κίνηση.

Επιστρέφοντας, το 1952 συγκρότησε θίασο με τον Γιώργο Παππά και την Έλλη Λαμπέτη. Από τότε χρονολογείται ο έρωτας και η σχέση τους, που κράτησε 7 χρόνια. Ταινίες τους που άφησαν εποχή: «Κυριακάτικο ξύπνημα» του Μιχάλη Κακογιάννη, «Κάλπικη λίρα» του Γιώργου Τζαβέλλα  και «Το κορίτσι με τα μαύρα» του Μιχάλη Κακογιάννη.

Το 1958 γυρίζει την ταινία «Μια ζωή την έχουμε» του Γιώργου Τζαβέλλα. Το 1959 χωρίζει από την Έλλη Λαμπέτη. Το 1960 γυρίζει την ταινία «Μια του κλέφτη» και αποσπά το βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Το 1961 κερδίζει πάλι το βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την ταινία «Αλίμονο στους νέους» του Αλέκου Σακελλάριου, ενώ το 1962 συμμετέχει στην ταινία «Η Αθήνα τη νύχτα».

Το 1967 παντρεύτηκε την Άννα Γουλανδρή. Έζησαν μαζί μέχρι τον θάνατό της το 1988. Με τη σύζυγό του ίδρυσαν το Ίδρυμα Γουλανδρή-Χορν, σκοπός του οποίου είναι η μελέτη του ελληνικού πολιτισμού.

Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του ΕΙΡΤ από τον Αύγουστο έως το Νοέμβριο του 1974. Υπήρξε στενός φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Τιμήθηκε από την ελληνική πολιτεία με το μετάλλιο του Χρυσού Σταυρού Γεωργίου Α΄.

Έπασχε από τη νόσο Αλτσχάιμερ αλλά πέθανε από καρκίνο. Το 2000 καθιερώθηκε στη μνήμη του το Βραβείο Χορν, το οποίο απονέμεται στους καλύτερους πρωτοεμφανιζόμενους άνδρες ηθοποιούς.

2018  Βασίλης Κεδίκογλου, Έλληνας πολιτικός. Φεύγει στα 86 του, ο επί σειρά ετών βουλευτής Ευβοίας και υπουργός του ΠΑΣΟΚ σε δυο κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου.

2023 Tζίνα Λολομπρίτζιτα, φεύγει η ντίβα της cinecitta και σταρ του Χόλυγουντ, η «Λολό».

Σεξ σύμβολο της δεκαετίας του 1950 και του 1960 διεθνώς, το 1947 ένας φίλος της την έπεισε να λάβει μέρος στο διαγωνισμό της Miss Roma την τελευταία στιγμή. Κατατάχτηκε 2η και στους τελικούς για Μις Ιταλία κατέκτησε την 3η θέση. ανταγωνίστριά της στα καλλιστεία ήταν η Σιλβάνα Μάνγκανο!

Πρωταγωνιστεί σε ταινίες όπως «Πιο δυνατός απ’ τον Διάβολο» του Τζον Χιούστον, με τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, «Διασταυρούμενα σπαθιά» με τον Έρολ Φλιν και «Η ωραιότερη γυναίκα του κόσμου» με τον Βιτόριο Γκάσμαν. Στην «Παναγία των Παρισίων» είναι Εσμεράλδα δίπλα στον Άντονι Κουίν-Κουασιμόδο.

Το 1949 παντρεύτηκε τον γιατρό Μίλκο Σκόφιτς, ο οποίος φρόντιζε τους πρόσφυγες που στεγάζονταν προσωρινά στο κινηματογραφικό στούντιο της Τσινετσιτά. Το 1971 χώρισε τον σύζυγό της, με τον οποίο ζούσε τουλάχιστον 5 χρόνια χωριστά, καθώς εκείνος είχε ήδη αρχίσει μια σχέση με Αυστριακή τραγουδίστρια της όπερας.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ThessNews-DESK

/ Δείτε ακόμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17.10.202406:52

  Το ατύχημα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στο δρόμο Ν. Ρυσίου- Βασιλικών στο ύψος των Ταγαράδων. Εμπλέκονται δύο φορτηγά και ένα αυτοκίνητο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.        

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202422:09

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης πέρασε το απόγευμά του σε νοσοκομείο της πόλης όπου υποβλήθηκε σε στεφανιογραφία, ευτυχώς με καθησυχαστικά αποτελέσματα. Ο Στέλιος Αγγελούδης είχε ενοχλήσεις στο στήθος από το πρωί ωστόσο τήρησε κανονικά το πρόγραμμά του. Μετά τα εγκαίνια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:44

    Ήταν μια συμβολική επιλογή, καθώς το αγαπημένο  τραγούδι του Στέλιου Αγγελούδη ακουγόταν από τα ηχεία,  στο εκλογικό κέντρο του της οδού Βενιζέλου όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στις 15 Οκτωβρίου 2023.         «Μόνο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:15

  Επιλεγμένες ετικέτες από 14 μικρά οινοποιεία και 2 αποστακτήρια, σερβιρίστηκαν όσοι εκτιμούν τις αυθεντικές γεύσεις και δεν χάνουν καμία εκδήλωση που διοργανώνει το Blé Vin και η Blé Taste Gallery.   Απόψε, o πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας δεν στάθηκε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202420:00

  Πολύ θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Πληρώνω όσο Πετάω» που ξεκίνησε στο Δήμο Θέρμης πριν από έναν ακριβώς χρόνο, τον Οκτώβριο του 2023.   Πρόκειται για μία νέα γραμμή συλλογής βιοαπόβλητων απορριμμάτων η

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202419:00

      Μετά την επιτυχία της πρώτης δράσης, συνεχίζει την συλλογική  προσπάθεια για κοινωνική αλληλεγγύη και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, μαζί με τους «Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης» στο πάρκινγκ πίσω από το Κατσάνειο, για να δώσουμε νέα πνοή στον χώρο της κοινότητάς μας!

thess

Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

24.10.202416:48

ΕΛΛΑΔΑ

24.10.202416:47

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή