Αρχική / ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ / «Εφαρμογή Θεσσαλονίκη»: Το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» – Ο νέος θεσμός και ποια ήταν η Αυτοκράτειρα στη μεσαιωνική Γερμανία (video)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

07/10/202019:18

«Εφαρμογή Θεσσαλονίκη»: Το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» – Ο νέος θεσμός και ποια ήταν η Αυτοκράτειρα στη μεσαιωνική Γερμανία (video)

«Εφαρμογή Θεσσαλονίκη»: Το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» – Ο νέος θεσμός και ποια ήταν η Αυτοκράτειρα στη μεσαιωνική Γερμανία (video)

Σήμερα η απονομή του νέου Ευρωπαϊκού Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», που καθιερώνεται από φέτος ως ο νέος διεθνής θεσμός της Θεσσαλονίκης.  Οι εκδηλώσεις, το βραβείο και ποια ήταν η Θεοφανώ στην εκπομπή «Εφαρμογή Θεσσαλονίκη», το ζωντανό ραδιοφωνικό περιοδικό του Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5 fm.

 

Το νέο Ευρωπαϊκό Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», θα απονεμηθεί φέτος για πρώτη φορά. Η τελετή της απονομής του βραβείου θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 18:30 στο μνημείο της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το πρώτο βραβείο απονέμεται στο δίκτυο Erasmus και η πρώτη προσωπικότητα που ήταν να το παραλάβει είναι η Πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen, όμως λόγω κορωνοϊού, στην πόλη θα βρεθεί για να το παραλάβει εκ μέρους της ο αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς.

Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής των βραβείων είναι ο  Επίτιμος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy. Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρίας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, Σταύρος Ανδρεάδης.

Στην τελετή ο κορυφαίος συνθέτης Δημήτρης Μαραμής θα παρουσιάσει απόσπασμα από τη «Μουσική της Ροτόντας», το οποίο συνέθεσε ο ίδιος το 2018, έπειτα από ανάθεση του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αναδεικνύοντας την ιδιαιτερότητα της ακουστικής του μνημείου.

 

Το βραβείο στο Erasmus

Το νέο πανευρωπαϊκό κύρους και εμβέλειας βραβείο, θα απονέμεται κάθε χρόνο σε κορυφαίες προσωπικότητες και θεσμούς για τη συμβολή τους στην ανάδειξη των αρχών και των αξιών, που διαμορφώνουν τη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιδέα και ταυτότητα.

Για το νέο Ευρωπαϊκό Βραβείο Αυτοκράτειρα Θεοφανώ, στην πρώτη χρονιά και φορά που απονέμεται, επελέγη ο θεσμός του Erasmus, του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Erasmus είναι μία ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας. Είναι το πρόγραμμα που έδωσε τα τελευταία 33 χρόνια, σε περισσότερους από εννέα εκατομμύρια νέους, τη δυνατότητα να έρθουν πιο κοντά και να κατανοήσουν καλύτερα τις διαφορετικές κουλτούρες που συνθέτουν την πολιτισμική ενότητα της Ευρώπης.

 

Ποια ήταν η αυτοκράτειρα Θεοφανώ

Η Αυτοκράτειρα της Γερμανίας Θεοφανώ ήταν ανηψιά του Τσιμισκή (βυζαντινή πριγκίπισσα), σύζυγος του γερμανού αυτοκράτορα Όθωνα Β’ που μετά τον θάνατό του, κυβέρνησε με επιτυχία για πολλά χρόνια το γερμανικό κράτος.

Η νεαρή Ελληνίδα αυτοκράτειρα μετέφερε και εισήγαγε στην γερμανική αυλή την λεπτεπίλεπτη εθιμοτυπία και την πολυτέλεια του Βυζαντίου ενώ έθεσε παράλληλα τις βάσεις της μελέτης των Ελληνικών Γραμμάτων και των Τεχνών στην πολιτιστικά υπανάπτυκτη τότε Γερμανία.

 

Ακούστε το σχετικό απόσπασμα της εκπομπής για την ιστορία και δράση της Αυτοκράτειρας Θεοφανούς

 

____________

 

“Εφαρμογή Θεσσαλονίκη” – Το ζωντανό ραδιοφωνικό περιοδικό στους 94,5 fm

Καθημερινά Δευτέρα-Παρασκευή από τις 15:00-18:00.

Σερφάροντας στο κύμα της επικαιρότητας

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο Θεοδώρα Καρακιουλάχ

Θεοδώρα Καρακιουλάχ. Κατάγεται από την γη της φωτιάς και της πέτρας, την πατρογονική Καππαδοκία. Ξεκίνησε το ραδιόφωνο στην εφηβική ηλικία και έκτοτε την κέρδισε η δημοσιογραφία. Εργάζεται στο Ράδιο Θεσσαλονίκη από τότε που μετοίκησε από την Καβάλα στην Θεσσαλονίκη για σπουδές.

/ Δείτε ακόμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17.10.202406:52

  Το ατύχημα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στο δρόμο Ν. Ρυσίου- Βασιλικών στο ύψος των Ταγαράδων. Εμπλέκονται δύο φορτηγά και ένα αυτοκίνητο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.        

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202422:09

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης πέρασε το απόγευμά του σε νοσοκομείο της πόλης όπου υποβλήθηκε σε στεφανιογραφία, ευτυχώς με καθησυχαστικά αποτελέσματα. Ο Στέλιος Αγγελούδης είχε ενοχλήσεις στο στήθος από το πρωί ωστόσο τήρησε κανονικά το πρόγραμμά του. Μετά τα εγκαίνια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:44

    Ήταν μια συμβολική επιλογή, καθώς το αγαπημένο  τραγούδι του Στέλιου Αγγελούδη ακουγόταν από τα ηχεία,  στο εκλογικό κέντρο του της οδού Βενιζέλου όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στις 15 Οκτωβρίου 2023.         «Μόνο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:15

  Επιλεγμένες ετικέτες από 14 μικρά οινοποιεία και 2 αποστακτήρια, σερβιρίστηκαν όσοι εκτιμούν τις αυθεντικές γεύσεις και δεν χάνουν καμία εκδήλωση που διοργανώνει το Blé Vin και η Blé Taste Gallery.   Απόψε, o πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας δεν στάθηκε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202420:00

  Πολύ θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Πληρώνω όσο Πετάω» που ξεκίνησε στο Δήμο Θέρμης πριν από έναν ακριβώς χρόνο, τον Οκτώβριο του 2023.   Πρόκειται για μία νέα γραμμή συλλογής βιοαπόβλητων απορριμμάτων η

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202419:00

      Μετά την επιτυχία της πρώτης δράσης, συνεχίζει την συλλογική  προσπάθεια για κοινωνική αλληλεγγύη και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, μαζί με τους «Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης» στο πάρκινγκ πίσω από το Κατσάνειο, για να δώσουμε νέα πνοή στον χώρο της κοινότητάς μας!

thess

Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

24.10.202416:48

ΕΛΛΑΔΑ

24.10.202416:47

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή