Αρχική / ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ / Ακράτεια ούρων: Τι είναι & ποια τα είδη της;

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

20/12/202315:25

Ακράτεια ούρων: Τι είναι & ποια τα είδη της;

Ακράτεια ούρων: Τι είναι & ποια τα είδη της;

Γράφει thessnews

 

Η ακράτεια ούρων είναι μια συχνή πάθηση από την οποία πάσχουν εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Πρόκειται για μια πάθηση που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής, την αυτοεκτίμηση, την ανεξαρτησία και την καθημερινότητα ενός ατόμου.

 

Βέβαια, υπάρχουν ιδιαίτερα αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισής της. Για παράδειγμα, αν πάσχετε από αυτή την πάθηση, μπορείτε να προμηθευτείτε ποιοτικές απορροφητικές πάνες ακράτειας και να συνεχίσετε την καθημερινότητά σας χωρίς προβλήματα!

 

Πάμε, όμως, να δούμε μερικά πράγματα για την ακράτεια και τα είδη της!

 

Τι είναι η ακράτεια ούρων;

 

Η ακράτεια είναι ουσιαστικά η απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης σας, με αποτέλεσμα την ακούσια διαρροή ούρων.

 

Αυτή η ακούσια απώλεια ούρων μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους και μπορεί να εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο στον καθένα.

 

Η κατανόηση των κύριων τύπων ακράτειας είναι ζωτικής σημασίας για την ακριβή διάγνωση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση.

 

Τύποι ακράτειας ούρων

 

Η ακράτεια, όπως είπαμε, μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε διάφορους τύπους, καθένας από τους οποίους έχει τα δικά του αίτια, συμπτώματα αλλά και τις δικές του στρατηγικές διαχείρισης.

 

Πάμε να δούμε ποια είναι τα κύρια είδη ακράτειας:

 

  • Ακράτεια από προσπάθεια

 

Η ακράτεια ούρων από προσπάθεια είναι ίσως ο πιο κοινός τύπος ακράτειας.

 

Εμφανίζεται όταν ασκείται πίεση στην ουροδόχο κύστη κατά τη διάρκεια σωματικών δραστηριοτήτων ή άλλων κινήσεων, προκαλώντας τη διαρροή ούρων.

 

Συνήθεις εκλυτικοί παράγοντες είναι ο έντονος βήχας, το δυνατό φτέρνισμα, το γέλιο, η άρση βαρών ή ακόμα και η απλή φυσική άσκηση.

 

Η ακράτεια συνδέεται συχνά με εξασθενημένους μύες του πυελικού εδάφους. Παράγοντες όπως η εγκυμοσύνη, ο τοκετός, η παχυσαρκία αλλά και η εμμηνόπαυση μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνισή της.

 

  • Επιτακτική ακράτεια

 

Η επιτακτική ακράτεια ούρων χαρακτηρίζεται από μια ξαφνική και έντονη επιθυμία για ούρηση, η οποία συχνά ακολουθείται από ακούσια διαρροή ούρων πριν ακόμα καταφέρετε να φτάσετε στην τουαλέτα.

 

Τα άτομα με επιτακτική ακράτεια μπορεί να νιώθουν μια συχνή και επείγουσα ανάγκη για ούρηση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

 

Η κατάσταση αυτή συχνά σχετίζεται με δυσλειτουργία των μυών της ουροδόχου κύστης ή με νευρολογικά προβλήματα που διαταράσσουν τον φυσιολογικό έλεγχο της ουροδόχου κύστης.

 

  • Ακράτεια από υπερπλήρωση

 

Η ακράτεια από υπερπλήρωση συμβαίνει όταν η ουροδόχος κύστη κατά την ούρηση δεν αδειάζει σωστά παρά μόνο ελάχιστα κάθε φορά. Αυτό σημαίνει ότι η κύστη είναι μόνιμα γεμάτη με ούρα.

 

Συχνότερα αίτια αυτού του τύπου ακράτειας είναι η χαλαρότητα του κυστικού τοιχώματος, η χρόνια απόφραξη της ουρήθρας ή νευρολογικά αίτια.

 

  • Λειτουργική ακράτεια

 

Η λειτουργική ακράτεια δεν προκαλείται πρωτίστως από κάποιο πρόβλημα της ουροδόχου κύστης ή του ουροποιητικού συστήματος, αλλά σχετίζεται περισσότερο με σωματικές ή ψυχικές διαταραχές που εμποδίζουν το άτομο να φτάσει εγκαίρως στην τουαλέτα.

 

Αυτός ο τύπος ακράτειας είναι πιο συχνός σε ηλικιωμένα άτομα ή σε άτομα με σωματικές ή νοητικές αναπηρίες.

 

  • Μεικτή ακράτεια

 

Η μεικτή ακράτεια είναι ένας συνδυασμός δύο ή περισσότερων τύπων ακράτειας ούρων.

 

Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να εμφανίζει συμπτώματα τόσο ακράτειας ούρων από προσπάθεια, όσο και επιτακτικής ακράτειας.

 

Το συγκεκριμένο είδος ακράτειας μπορεί να αποτελέσει πρόκληση όσον αφορά την αποτελεσματική διαχείρισή της, καθώς μπορεί να είναι αναγκαία μια εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση όλων των πιθανών παραγόντων που ευθύνονται για την εμφάνισή της.

 

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

25.10.202417:00

  Οι αφανείς ήρωες πέντε αγαπημένων ελληνικών σειρών συστήνονται για πρώτη φορά στο κοινό, με τη βοήθεια της AI τεχνολογίας. Περσόνες που ακούσαμε αλλά δεν είδαμε στις σειρές «Ντόλτσε Βίτα», «Δύο Ξένοι» και «Σαββατογεννημένες» παίρνουν μορφή μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης.

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

24.10.202413:55

  Σύμφωνα με το Taste Atlas, τα φιστίκια Αιγίνης, τα οποία φημίζονται για τη γεύση και την ποιότητά τους, κατάφεραν να πάρουν την 1η θέση στην σχετική λίστα, για το μοναδικό άρωμα και την απαλή υφή τους. Η Αίγινα, που

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

23.10.202415:47

  Πάνω από 700 συμμετέχοντες από 15 χώρες, βρέθηκαν για δύο ημέρες 18 και 19 Οκτωβρίου 2024, στο συνεδριακό κέντρο “Ιωάννης Βελλίδης” κατά τη διάρκεια του φετινού Voxxed Days Thessaloniki. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το συνέδριο εστιάζει στις

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

23.10.202409:35

  Περισσότεροι από 2.000 φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα κληθούν μέσα στο 2025 να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς που φέρνει η εφαρμογή της NIS 2, της πιο πρόσφατης οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κυβερνοασφάλεια. Σε διαφορετική περίπτωση,

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

22.10.202415:44

Διπλή διάκριση στον τομέα της εφαρμοσμένης έρευνας του Παγκόσμιου Διαγωνισμού «IAS Student Thesis Contest» του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών IEEE, κέρδισαν οι ερευνητικές εργασίες που εκπονήθηκαν στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Η

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

22.10.202412:09

  Πρόκειται για το Intex-Sema το οποίο διακινήθηκε παράνομα μέσω διαδικτύου   Ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση των αρχών της Αυστρίας και της Εσθονίας, διακινήθηκε παράνομα το σκεύασμα Intex-Sema, για την απώλεια βάρους ή την αυξημένη σωματική

thess

Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

26.10.202414:00

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή