Αρχική / BUSINESS - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Τα υποτιμημένα αλλά χρήσιμα επαγγέλματα για τα οποία δε μιλάμε συχνά

BUSINESS - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

19/12/202311:09

Τα υποτιμημένα αλλά χρήσιμα επαγγέλματα για τα οποία δε μιλάμε συχνά

Τα υποτιμημένα αλλά χρήσιμα επαγγέλματα για τα οποία δε μιλάμε συχνά

Γράφει thessnews

 

Είναι γεγονός ότι στη σύγχρονη εποχή συχνά επικεντρωνόμαστε σε επαγγέλματα που λαμβάνουν έντονη προβολή και αναγνώριση και αμελούμε άλλες, εξίσου απαραίτητες, ειδικότητες. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από τους λαμπερούς τίτλους και τα αξιόλογα πτυχία κρύβονται υποτιμημένα, αλλά αναγκαία αντικείμενα που συμβάλλουν σημαντικά στην κοινωνία. Αυτοί οι επαγγελματίες, παρότι μπορεί να μην αποτελούν το επίκεντρο των συζητήσεων, αναδεικνύονται ως οι σιωπηλοί ήρωες που διατηρούν τον κοινωνικό μας ιστό και διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία της καθημερινότητας.

 

Ποια είναι όμως εκείνα τα επαγγέλματα που ενώ παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην καθημερινή ζωή και την ευρυθμία της, δε λαμβάνουν την εκτίμηση που τους αξίζει; Πάμε να τα δούμε παρακάτω!

Καθαριστές

Είτε πρόκειται για καθαριστές, είτε για οδοκαθαριστές ή σκουπιδιάρηδες, το έργο που προσφέρουν είναι τεράστιο και είναι καλό να τους ευγνωμονούμε και να τους σεβόμαστε. Οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες φροντίζουν επιμελώς τους χώρους στους οποίους κινούμαστε και μας τους παραδίδουν καθαρούς σε καθημερινή βάση. Αν και δε λαμβάνουν την αναγνώριση που τους αξίζει, αρκεί μόνο να σκεφτούμε πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς τη σημαντική συνεισφορά τους, τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

 

Από την απαιτητική εργασία μιας καθαρίστριας στη Θεσσαλονίκη, μέχρι το δύσκολο ωράριο ενός οδοκαθαριστή στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, οι καθαριστές σίγουρα αξίζουν μία περίοπτη θέση στη λίστα με τα πιο σημαντικά επαγγέλματα της σύγχρονης ζωής. Είναι καιρός λοιπόν να τους δείξουμε την εκτίμηση που τους αξίζει!

Ρακοσυλλέκτες

Οι ρακοσυλλέκτες είναι ένα επάγγελμα που περνά απαρατήρητο και συνοδεύεται (αδίκως!) από κοινωνικό στίγμα. Αυτοί οι εργαζόμενοι όμως, αποτελούν σημαντικό μέρος της κοινωνίας, καθώς αφοσιώνονται στη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών, όπως χαρτί, πλαστικό, μέταλλο και άλλα, και συνεισφέρουν, έστω και άθελα τους, στη μείωση των απορριμμάτων και στην προστασία του περιβάλλοντος. Παρόλο που μπορεί να θεωρείται απλό, το έργο τους είναι ουσιώδες και δεν είναι τυχαίο που χαρακτηρίζονται ως οι πρωτεργάτες της ανακύκλωσης.

 

Πέρα από ανακυκλώσιμα υλικά, οι ρακοσυλλέκτες ξεδιαλέγουν καθετί πολύτιμο από τα σκουπίδια και το μεταπωλούν σε πολύ οικονομικές τιμές. Στα μεγάλα παζάρια που διοργανώνουν τα σωματεία τους, μπορούμε να βρούμε μικρούς θησαυρούς και να τους δώσουμε ξανά ζωή.

 

FACT! Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας ρακοσυλλέκτης βρήκε στα σκουπίδια το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδος, το οποίο και δώρισε στο ελληνικό κράτος!

Φροντιστές

Οι φροντιστές είναι σίγουρα ανεκτίμητοι σύμμαχοι στη μάχη για τη διατήρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Συχνά ξεχασμένοι, αλλά πάντοτε χρήσιμοι, αναλαμβάνουν τη φροντίδα των ανθρώπων που δεν μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους. Αυτοί οι αφοσιωμένοι επαγγελματίες εργάζονται σε υγειονομικές δομές ή αποκλειστικά στο σπίτι και παρέχουν ανακούφιση και συντροφιά σε άτομα με αναπηρίες, ηλικιωμένους και γενικότερα σε ανθρώπους που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.

 

Αποτελεί ένα από τα πιο υποτιμημένα επαγγέλματα, ωστόσο η ανθρωποκεντρική του φύση το καθιστά ιδιαίτερα σημαντικό. Για αυτό το λόγο χρειάζεται να του δώσουμε την αναγνώριση που πρέπει και να ευγνωμονούμε τους φροντιστές για την υπομονή και την αντοχή που δείχνουν, σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και στους δικούς μας ανθρώπους (ή και σε εμάς τους ίδιους!).

Σερβιτόροι

Οι σερβιτόροι, παρότι συχνά λειτουργούν στο παρασκήνιο, είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την ανεμπόδιστη λειτουργία της εστίασης. Με προσοχή στις λεπτομέρειες, οι σωστοί επαγγελματίες φροντίζουν για την άνεση των πελατών, παρέχοντας υπηρεσίες με ευγένεια και αμεσότητα. Το έργο τους είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς αναλαμβάνουν το συνολικό βάρος της εξυπηρέτησης, από τη λήψη των παραγγελιών έως τον καθαρισμό των τραπεζιών. Είναι αλήθεια ότι αποτελούν μία από τις πρώτες εικόνες που αντιλαμβάνονται οι πελάτες και με το χαμόγελό τους μπορούν να τους δημιουργούν όμορφες εμπειρίες.

 

Επιπροσθέτως, η εργασία τους απαιτεί ευελιξία και ταχύτητα και η φιλοξενία που προσφέρουν είναι καθοριστική για την επιτυχία του χώρου στον οποίο εργάζονται. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αλληλοεπιδράσουμε με έναν καλό σερβιτόρο, είναι καλό να του δείξουμε την εκτίμηση που του αξίζει και να τον ευχαριστήσουμε για την άψογη εξυπηρέτησή του.

Διανομείς

Ένα από τα επαγγέλματα που έχει ανθίσει τα τελευταία χρόνια είναι αυτό του διανομέα. Οι επαγγελματίες του χώρου είναι στην πόρτα μας ανεξαρτήτως συνθηκών και διευκολύνουν σημαντικά την καθημερινότητά μας με τις υπηρεσίες τους. Αν και αποτελεί μία από τις δυσκολότερες εργασίες, καθώς χαρακτηρίζεται από αυξημένους σωματικούς κινδύνους, δεν αναγνωρίζεται ευρέως.

 

Τα εξοντωτικά ωράρια, οι χαμηλές χρηματικές απολαβές και οι δυσχερείς καιρικές συνθήκες, το βάζουν στη λίστα με τα πιο δύσκολα επαγγέλματα, αν και φαίνεται να προτιμάται από χιλιάδες νέους και μεγαλύτερους σε ηλικία ενήλικες. Ας σεβαστούμε λοιπόν τους επαγγελματίες διανομείς για τις σημαντικές ευκολίες που μας χαρίζουν και ας τους προστατεύσουμε όσο περισσότερο μπορούμε.

 

Φτάνοντας ως εδώ, καταλαβαίνουμε ότι τα υποτιμημένα μεν, αλλά χρήσιμα δε επαγγέλματα που είδαμε παραπάνω, αποτελούν τη βάση της κοινωνίας μας. Ας αναγνωρίσουμε λοιπόν τη σημασία τους και ας τους αποδώσουμε την εκτίμηση που τους αξίζει, δείχνοντας τον έμπρακτο σεβασμό μας!

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

BUSINESS - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

25.10.202419:13

  Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή της επισημαίνει: «με απόφασή του το Ολλανδικό Δικαστήριο δικαίωσε τη Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης επιβεβαιώνοντας την αλληλέγγυα ευθύνη της Heineken για τις αντιανταγωνιστικές πρακτικές της θυγατρικής της, Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Η αγωγή που κατέθεσε η ΖΜΘ το 2017,

BUSINESS - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

25.10.202409:50

  Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαστεργίου επεσήμανε ότι «το consent είναι έτοιμο, θα το παρουσιάσουμε σύντομα, ο πάροχος απλά θα στέλνει στον πολίτη ένα μήνυμα». Στο μεταξύ, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «το 2025 θα είναι μια εξαιρετική χρονιά, γιατί πολλά από

BUSINESS - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

25.10.202409:00

  Οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών και διαμορφώνονται ως ακολούθως: -Σήμερα Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024 θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις από τα τέως ταμεία Μη Μισθωτών ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, οι κύριες

BUSINESS - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

24.10.202416:36

Την άρση αποφάσισε η Οικονομική Εισαγγελία, έπειτα από αιτήσεις των πολιτικών προσώπων, τα ονόματα των οποίων είχαν εμπλακεί στην υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από εισηγήσεις των αρμόδιων Εισαγγελέων που εξέτασαν την υπόθεση, αίρεται το καθεστώς προστασίας για τους δύο

BUSINESS - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

24.10.202416:17

Αύξηση κατά 11,4 δισεκατομμύρια ευρώ ή 8,1% (από 140,3 δισ. ευρώ σε 151,7 δισ. ευρώ) σημείωσε πέρυσι, σε σύγκριση με το 2022, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών οργανισμών που εξυπηρετούν νοικοκυριά. Παράλληλα, η τελική καταναλωτική δαπάνη

BUSINESS - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

24.10.202413:03

  Έγινε σήμερα η μηνιαία κλήρωση της φορολοταρίας από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).   Η κλήρωση της ΑΑΔΕ πραγματοποιήθηκε για τις συναλλαγές που έγιναν τον Αύγουστο του 2024. Σημειώνεται πως ένας από τους τυχερούς λαχνούς της φορολοταρίας κερδίζει

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή