Αρχική / ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ / Τα κανόνια των Ναζί στο Πόρτο Κουφό – Μία άγνωστη ιστορία (ΦΩΤΟ+VIDEO)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

28/10/201918:57

Τα κανόνια των Ναζί στο Πόρτο Κουφό – Μία άγνωστη ιστορία (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Τα κανόνια των Ναζί στο Πόρτο Κουφό – Μία άγνωστη ιστορία (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Τα πυροβολεία, το νοσοκομείο, οι υπόγειες στοές και τα παρατηρητήρια που κατασκέυασαν οι Γερμανοί κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου στο Πόρτο Κουφό. Από το ψηλότερο σημείου του ορεινού όγκου επέβλεπαν όλο το Βόρειο Αιγαίο.

Το Πόρτο κουφό στην Σιθωνία Χαλκιδικής το γνωρίζουμε για τις υπέροχες παραλίες του και το μοναδικό φυσικό λιμάνι, το ασφαλέστερο αγκυροβόλιο για τα πλοία των Τορωναίων.

Ο Κωφός Λιμήν όπως ονομαζόταν στην αρχαιότητα, κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου πολέμου χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς ως βάση για τα υποβρύχια και όλη η περιοχή είχε ισχυρή οχύρωση με αποκορύφωμα τα τρία πυροβολεία που σώζονται ως σήμερα.

(πηγή φωτο: forum.axishistory.com)

Προφορικές μαρτυρίες αναφέρουν ότι κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, στρατιωτικό απόσπασμα 120 Γερμανών εγκαταστάθηκε στο Πόρτο Κουφό. Κατά την παραμονή του εκεί, έχτισε τις εγκαταστάσεις τους, μεταξύ άλλων και νοσοκομείων, στο διάσελο μεταξύ Κουφό και Αντίκουφο, απομεινάρια του οποίου διακρίνονται ως σήμερα. Το αποκορύφωμα του οικοδομικού τους έργου ήταν τα τρία πυροβολεία στο πιο στρατηγικό σημείο του συγκεκριμένου ορεινού όγκου.

Στο σημείο όπου βρίσκονται τα πυροβολεία, στο πιο ψηλό σημείο της περιοχής, είχαν την δυνατότητα να επιτηρούν την ευρύτερη περιοχή του Βορείου Αιγαίου. Υπάρχουν υπόγειες στοές, παρατηρητήρια και θέσεις πυροβόλων που κάποια σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση.

Στην είσοδο του λιμανιού τοποθέτησαν ατσάλινο δίχτυ κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας το οποίο ένωνε τις δύο πλευρές της εισόδου. Το δίχτυ, τμήμα του οποίου υπάρχει ως σήμερα, συγκρατούνταν από μεγάλα βαρέλια τα οποία γέμιζαν με αέρα σηκώνοντας το δίχτυ στην επιφάνεια για να προστατεύσουν τα γερμανικά πλοία στο λιμάνι.

Στο τμήμα της απόκρημνης ακτής κάτω από το πυροβολείο και σε βάθος τριώνπερίπου μέτρων βρίσκεται βυθισμένο το κανόνι του πυργίσκου.

Η διαδρομή για να φτάσει κανείς στα «Κανόνια» όπως ονομάζεται σήμερα το σημείο, είναι μοναδική.

Θα πρέπει κανείς να φτάσει στην αρχαία Τορώνη εκεί όπου σήμερα σώζεται το κάστρο της Ληκύθου.

Μέσα από μια διαδρομή 3 χιλιομέτρων γεμάτη ελαιόδεντρα καταμήκος της ακτής, ακολουθήσαμε τις πινακίδες «Κανόνια» και φτάσαμε στην περιοχή Αντίκουφο.

Χρειάζεται να ανηφορίσει κανείς μια απότομη πλαγιά για να φτάσει στο σημείο όπου βρίσκονται τα πυροβολεία.

Ακριβώς απέναντι από το πρώτο πυροβολείο αντικρίζει κανείς το μικρό νησί στα δεξιά, το Περιστερωνήσι, στο οποίο υπάρχουν ερείπια πρωτοβυζαντινού ναού. Από την αριστερή πλευρά, σαν καρτ ποστάλ, ξεπροβάλει η είσοδος του λιμανιού Πόρτο Κουφό.

Η θέα από το σημείο είναι συγκλονιστική!

(πηγή φωτο: forum.axishistory.com)

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο Θεοδώρα Καρακιουλάχ

Θεοδώρα Καρακιουλάχ. Κατάγεται από την γη της φωτιάς και της πέτρας, την πατρογονική Καππαδοκία. Ξεκίνησε το ραδιόφωνο στην εφηβική ηλικία και έκτοτε την κέρδισε η δημοσιογραφία. Εργάζεται στο Ράδιο Θεσσαλονίκη από τότε που μετοίκησε από την Καβάλα στην Θεσσαλονίκη για σπουδές.

/ Δείτε ακόμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17.10.202406:52

  Το ατύχημα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στο δρόμο Ν. Ρυσίου- Βασιλικών στο ύψος των Ταγαράδων. Εμπλέκονται δύο φορτηγά και ένα αυτοκίνητο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.        

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202422:09

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης πέρασε το απόγευμά του σε νοσοκομείο της πόλης όπου υποβλήθηκε σε στεφανιογραφία, ευτυχώς με καθησυχαστικά αποτελέσματα. Ο Στέλιος Αγγελούδης είχε ενοχλήσεις στο στήθος από το πρωί ωστόσο τήρησε κανονικά το πρόγραμμά του. Μετά τα εγκαίνια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:44

    Ήταν μια συμβολική επιλογή, καθώς το αγαπημένο  τραγούδι του Στέλιου Αγγελούδη ακουγόταν από τα ηχεία,  στο εκλογικό κέντρο του της οδού Βενιζέλου όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στις 15 Οκτωβρίου 2023.         «Μόνο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:15

  Επιλεγμένες ετικέτες από 14 μικρά οινοποιεία και 2 αποστακτήρια, σερβιρίστηκαν όσοι εκτιμούν τις αυθεντικές γεύσεις και δεν χάνουν καμία εκδήλωση που διοργανώνει το Blé Vin και η Blé Taste Gallery.   Απόψε, o πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας δεν στάθηκε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202420:00

  Πολύ θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Πληρώνω όσο Πετάω» που ξεκίνησε στο Δήμο Θέρμης πριν από έναν ακριβώς χρόνο, τον Οκτώβριο του 2023.   Πρόκειται για μία νέα γραμμή συλλογής βιοαπόβλητων απορριμμάτων η

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202419:00

      Μετά την επιτυχία της πρώτης δράσης, συνεχίζει την συλλογική  προσπάθεια για κοινωνική αλληλεγγύη και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, μαζί με τους «Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης» στο πάρκινγκ πίσω από το Κατσάνειο, για να δώσουμε νέα πνοή στον χώρο της κοινότητάς μας!

thess

Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

24.10.202416:48

ΕΛΛΑΔΑ

24.10.202416:47

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202416:39

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

24.10.202416:36

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202416:34

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

24.10.202416:30

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

24.10.202415:42

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή