Αρχική / ΕΛΛΑΔΑ / CHRISTMAS & THE CITY

ΕΛΛΑΔΑ

18/12/202312:30

CHRISTMAS & THE CITY

CHRISTMAS & THE CITY

Γράφει thessnews

 

 

Ήρθαν φίλοι από το εξωτερικό που τόσα εγκώμια έχουν ακούσει για την ιστορική, παραθαλάσσια πόλη που ζείτε; Φιλοξενείτε αγαπημένους συγγενείς που μένουν σε άλλο τόπο; Δυστυχώς, δε θα μείνουν πολύ! Έχετε στη διάθεσή σας τρεις μέρες και δύο νύχτες για να τους συστήσετε με όλα τα πρόσωπα της Θεσσαλονίκης. 72 ώρες γεμάτες πολιτισμό, διασκέδαση, ανεξίτηλες εντυπώσεις, εικόνες, παραστάσεις και εμπειρίες. Αρκούν;

TIPS

Χωρίστε τον χρόνο σας σε βόλτες που συμπεριλαμβάνουν λίγο απ΄ όλα! Καφέ, αξιοθέατα, φαγητό, shopping, περίπατο: ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των φιλοξενούμενων. Δε θα τους μείνει αξέχαστη η πόλη, αν τους παρασύρετε στις δικές σας αγαπημένες ασχολίες. Για να μην κουραστούν, ένα πρόγραμμα με ποικιλία θα φανεί πιο διασκεδαστικό και ξεκούραστο σε όλους!

Εφ’ όσον γνωρίζετε την άφιξή τους, προγραμματίστε έγκαιρα τις νυχτερινές σας εξόδους. Τα θέατρα, τα εστιατόρια, τα κέντρα διασκέδασης, οι συναυλίες, όποια είναι η επιλογή σας, ειδικά τέτοιες ημέρες είναι sold out και fully booked και αν δεν προνοήσετε, πιθανότατα θα απογοητεύσετε τους ξένους σας.

Για τον ίδιο λόγο, πληροφορηθείτε πότε είναι ανοιχτά και πότε κλειστά τα μουσεία και τα καταστήματα, ώστε να μην βρεθείτε προ δυσάρεστης εκπλήξεως!

ΗΜΕΡΑ 1

BREAKFAST & MORE

Ακόμη και το πιο πλούσιο πρωινό ξενοδοχείου δε συγκρίνεται με ένα τραγανό κουλούρι Θεσσαλονίκης! Απλό ή γεμιστό, υπάρχει κάθε πέντε βήματα στους κλασικούς πλανόδιους στις κεντρικές λεωφόρους, με γκουρού τον Στέλιο στην Τσιμισκή, στις αλυσίδες «Κουλουράδες» και «Mon Koulour» για πειραγμένες παραλλαγές και σε κάθε φούρνο και αρτοζαχαροπλαστείο που θα συναντήσετε, έτσι ώστε οι φιλοξενούμενοί σας να το αφαιρέσουν από τη λίστα των «to do».

 

 

Εκτός και αν προτιμούν μπουγάτσα! Με τυρί, με κρέμα, κανέλλα και άχνη, ακόμη και με κιμά αλλά και …υβριδική, στο «Estrella», μια διασταύρωση κρουασάν-μπουγάτσα που ονομάστηκε «μπουγατσάν», θα τους την κεράσετε μαζί με ένα cappuccino για να πάρουν δυνάμεις για τη συνέχεια. Με θέα τον Θερμαϊκό κατά προτίμηση, πιείτε γρήγορα τις ζεστές γουλιές του, γιατί υπάρχουν τόσα πολλά στην ημερήσια διάταξη!

 

ΒΟΥΤΙΑ ΣΤΟ ΧΘΕΣ

Ας ξεκινήσουμε θεωρητικά από την πλατεία Ελευθερίας. Πρόσεξαν το Μέγαρο Stein; Το μνημείο για το Ολοκαύτωμα; Πυξίδα προς ανατολάς. Πανοραμική φωτογραφία πλατεία Αριστοτέλους -αυτό εκεί είναι το «Ολύμπιον», όπου βράβευσαν τη Μόνικα Μπελούτσι, ως εκεί που φτάνει το μάτι είναι η Άνω Πόλη. Το art deco κτήριο Λεωφόρου Νίκης με Πλουτάρχου γωνία, «φιλοξενούσε» τη Γερμανική Κομμαντατούρ στην Κατοχή.

 

 

Ούτε που το καταλάβαμε πώς φτάσαμε στον Λευκό Πύργο! Από εδώ τυπικά αρχίζει η Νέα Παραλία. Αν είστε όλοι γυμνασμένοι και ειδικά αν έχετε παιδιά μαζί σας, ανεβείτε τους 6 ορόφους του, χαζέψτε ή εντρυφήστε στις διαδραστικές παρουσιάσεις της ιστορίας της πόλης και μετά, από την κορυφή, δείτε την πόλη πανοραμικά.

Κατεβαίνοντας τα σκαλοπάτια, απαντήστε στο δίλημμα: συνεχίζουμε παραλία ή στρεφόμαστε προς Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο; Ας βάλουμε κάτω τα επιχειρήματα γρήγορα – πριν φτάσει η ώρα του φαγητού: Σε απόσταση αναπνοής το ένα από το άλλο, το Αρχαιολογικό κρύβει τον «Χρυσό των Μακεδόνων», τα πολύτιμα ευρήματα των χρόνων του Φιλίππου, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά και πρόσφατων ανασκαφών. Το Βυζαντινό πάλι μας ξεναγεί στα χρόνια που η Θεσσαλονίκη λογίζονταν Συμβασιλεύουσα μετά την Κωνσταντινούπολη και οι βυζαντινές εικόνες του είναι απλά συγκλονιστικές. Απέναντι, το Γ’ Σώμα Στρατού, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα που άφησε ο διάσημος Ιταλός αρχιτέκτονας Vitaliano Poselli στην πόλη.

Αυτή ήταν μία επιλογή. Η άλλη θα ήταν να ξεκουραστούμε…εν πλω! Επιβιβαζόμαστε σε ένα από τα γραφικά καραβάκια, το «πειρατικό του Κάπτεν Χουκ» ή το πιο minimal και βλέπουμε την πόλη από τη θάλασσα.

 

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

Τι ώρα πήγε; Ας τσιμπήσουμε κάτι ελαφρύ, γιατί το βράδυ έχουμε κράτηση στο «Όλυμπος-Νάουσα», το ιστορικό εστιατόριο που ξανάνοιξε την κουζίνα του πέρυσι, στην ίδια θέση αλλά με πιο gourmet προσέγγιση, εκεί όπου κάποτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο πρεσβύτερος έδινε παραγγελία για τα φημισμένα «μαγειρευτά» του. Όποια κατεύθυνση και αν πάρουμε θα βρούμε μία πρόταση: Ζύθος Ντορέ, Oval, Marea, Ελληνικό, Salonica, Garcon, Kitchen Bar, Christofer, Δέκα Τραπέζια, Clochard, Canteen, Μαμαλούκα, Διαγώνιος και Διάβαση για τα περιβόητα σουτζουκάκια, Moldee, Avenue, Οψοποιών Μαγγανείαι, και τόσα άλλα, ων ουκ έστι αριθμός!

 

 

Για επιδόρπιο, τρίγωνα Πανοράματος! Πάρτε ένα κουτί από τον «Κωνσταντινίδη» και ένα από τον «Ελενίδη» και αποφασίστε ποιο είναι πιο κοντά στη γευστική σας παλέτα!

ΗΜΕΡΑ 2η

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ & ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ

Εγερτήριο, πρωινό σε διαφορετικό σημείο από χθες φυσικά, ίσως στο «Passagio», μήπως συναντήσουμε τη συνιδιοκτήτρια Πάολα να παίρνει τον καφέ της! Σήμερα ας τους προτείνουμε κάτι πιο χαλλλλλαρό, γιατί όσα έχουμε κατά νου για ξενάγηση δείχνουν πιο συναρπαστικά μόλις αρχίσει να βραδιάζει…

Μια βόλτα με το αυτοκίνητο για μία δόση αρχιτεκτονικής και ιστορίας θα μπορούσε να εκκινήσει από τη «Νομαρχία», και αυτή σχέδιο του Ποζέλι, χτισμένη το 1888 στην αριστοκρατική συνοικία των «Εξοχών». Διηγηθείτε τους τη ρομαντική ιστορία του απαγορευμένου έρωτα της Βίλας Αλλατίνι και δείξτε τους όλα τα υπέροχα κτήρια, όπως κατεβαίνετε την Βασιλίσσης Όλγας, αυτά που διασώζονται κατά μήκος της. Παρκάρετε όπου μπορέσετε και κάντε επιτέλους τον κλασικό παραλιακό περίπατο! Με το Μέγαρο Μουσικής, το Φεγγαράκι, τις Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, τους Κήπους της νέας παραλίας, τον Μέγα Αλέξανδρο. Αν έχει καθαρό ουρανό, θα τους δείξετε και το «Παλατάκι» στο βάθος.

 

 

Μετά; Επιβάλλεται ένας δεύτερος καφές, γιατί έχουμε περπάτημα. Μήπως έπρεπε να το είχατε κάνει κοντά στο «Ελληνικόν», γιατί το «αρμενοβίλ» (φανταστείτε κάτι σαν semifreddo), σκέτο ή περιχυμένο με σως σοκολάτας, είναι ένα…τοπόσημο, είναι ένα σήμα κατατεθέν γλυκό της Θεσσαλονίκης, λιγότερο γνωστό και γι΄ αυτό θα σας ευγνωμονούν που τους μυήσατε στις αστικές συνήθειες των ντόπιων, αυτές που δε γνωρίζουν οι πολλοί!

Για μια γερή δόση καθόλου βαρετής Ιστορίας, παίξτε κορώνα-γράμματα μεταξύ μιας βόλτας στο εμπορικό κέντρο του χθες. Από το εξαίσιο κτήριο του Κρατικού Ωδείου στην Φράγκων και την Καθολική Εκκλησία βηματίζουμε στα γραφικά στενά με μαγαζάκια «παλαιού τύπου», καφενεδάκια και ταβερνάκια ως τα «Λουτρά» της Κομνηνών, Yahudi Hammam. Πήραν το όνομά τους επειδή βρίσκονταν σε περιοχή με καταστήματα Εβραίων. Ζητήστε από τους φίλους σας να κοιτούν ψηλά, τα απομεινάρια μιας αρχοντικής αρχιτεκτονικής που μαρτυρά το πέρασμα πλούτου και πολιτισμού…

 

ΟΥΚ ΕΠ΄ΑΡΤΩ ΜΟΝΩ ΖΗΣΕΤΑΙ…

Επόμενη στάση, Αγορά Μοδιάνο! Από όποια είσοδο και αν μπείτε, γυρίστε την όλη την ανακαινισμένη αγορά τροφίμων και μυρίστε τα μπαχαρικά που νοστίμιζαν τη ζωή άλλων δεκαετιών, άλλων αιώνων. Αφήστε τις σακούλες με τις λιχουδιές που αγοράσατε στο σπίτι ή στο ξενοδοχείο και ….ευτυχώς, το φως της μέρας άρχισε να πέφτει!
Κατεύθυνση προς Δ.Ε.Θ. Μια γρήγορη ομαδική selfie με την Χ.Α.Ν.Θ. να δεσπόζει φωταγωγημένη στο φόντο, μια ακόμη μπροστά στο γλυπτό της νότιας πύλης, τον «Κόσμο» του Παύλου Κουγιουμτζή, ένα ανέβασμα στον πύργο του ΟΤΕ για το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα 360 μοιρών και μία πόζα με πλάτη στα πλοία που αγκυροβολούν στον Θερμαϊκό και μετά…βουτιά στην Τέχνη!

 

 

Στο MOMus, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μέσα στο εκθεσιακό κέντρο, εκτός από τη μόνιμη συλλογή φιλοξενούνται και πολλές περιοδικές εκθέσεις Ελλήνων και ξένων εικαστικών δημιουργών.
Μόλις ολοκληρώσετε τη διαδρομή, σας περιμένει ο «Αστερόκοσμος», που ανοίγει τις παραμυθένιες πόρτες του αρχές Δεκεμβρίου και μας διασκεδάζει έως ότου έρθει η ώρα να ξανανοίξουν τα σχολεία!

Το γιορτινό fun park έχει παγοδρόμιο, πολλά παιχνίδια, πρόγραμμα με συναυλίες, μουσικοκινητικές παραστάσεις, happenings, τα Ξωτικά του Αϊ- Βασίλη, το Σπίτι του Αϊ-Βασίλη, το Σπίτι της Έκπληξης, το Σπίτι των Κατασκευών, carousel, Άγιο Βασίλη 5 μέτρα ψηλό στο περίπτερο 15 για να βγάλετε φωτογραφίες μαζί του, λαβύρινθο με καθρέφτες, show μαγείας με τον μάγο Grey Ampa, παραστάσεις Καραγκιόζη από τον Αγάπιο Αγαπίου και παραστάσεις κουκλοθέατρου με τους ΤΙΚΝΙΚ.

 

 

Ζαλισμένοι ακόμη, περπατήστε όλη την Τσιμισκή, φωταγωγημένη και λαμπερή ως την trendy γειτονιά της Βαλαωρίτου και από εκεί μέχρι τα Πάνω Λαδάδικα και τα Κάτω -από την Τσιμισκή- Λαδάδικα. Εδώ κάποτε βρίσκονταν αποθήκες χονδρικής. Το ένα μετά το άλλο, τα κτήρια αναπαλαιώθηκαν, αναπλάστηκαν και έγινε trendy. Μετά, η μόδα πέρασε, έγιναν πολύ «τουριστικά» και οι ντόπιοι τα απέφευγαν. Όμως η γοητεία τους δεν έσβησε. Έλαμψε πάλι τα τελευταία χρόνια και γέμισαν τα καλντερίμια ατμοσφαιρικά εστιατόρια και μπαρ που πλέον συγκεντρώνουν την προτίμηση και των Θεσσαλονικέων: Κιούπια, Τριζόνι, Ζύθος, Χαρούπι, Μάραθος, Συντροφή και τόσα άλλα – ανοίξτε το μενού τους και απολαύστε μεζέδες!

ΗΜΕΡΑ 3η

MAKE THE MOST OF IT!

Φτιάξτε κακόκεφοι τη βαλίτσα της επιστροφής. Πάρτε τσουρέκια από τον «Τερκενλή», για να χαρίσετε στην επιστροφή σας – αν δεν τα τσιμπολογήσετε στον δρόμο…

Ανεβείτε αργά και απολαυστικά την πλατεία Αριστοτέλους, φτάστε Εγνατία, στο Χαμάμ Μπέη, ένα από τα οθωμανικά λουτρά της πόλης, ανηφορίστε στην Αρχαία Αγορά, το ρωμαϊκό forum. Ένα τετράγωνο μόλις πιο επάνω, η εκκλησία του πολιούχου Αγίου Δημητρίου και αν αντέχετε λίγο πιο πάνω, στην οδό Κασσάνδρου το Αλατζά Ιμαρέτ θα είναι και το τελευταίο σημείο της αποχαιρετιστήριας βόλτας στη Θεσσαλονίκη.

Ας πάρουμε διαγώνια την κάθοδο για να πάμε στη Ροτόντα, να κατηφορίσουμε στην Καμάρα, την Αψίδα του Γαλερίου και να φτάσουμε στη νεανική πλατεία Ναυαρίνου: γύρω από τα ρωμαϊκά ανάκτορα και δίπλα στον Ιππόδρομο.

 

 

Γίνεται να επιστρέψετε χωρίς μερικά σουβενίρ και δώρα; Στο κέντρο, οι οδοί Προξένου Κορομηλά, Τσιμισκή και Μητροπόλεως από άκρη σε άκρη, Αγίας Σοφίας (στο τέλος της, βρίσκεται ο ναός της του Θεού Σοφίας, μια μικρή εκδοχή αυτής της Κωνσταντινούπολης) και οι κάθετοί τους στεγάζουν καταστήματα με πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις. Το Notos Galleries μαζί με το Attica και τον Κανελλόπουλο είναι τα department stores, ενώ δεκάδες boutique και franchise με όλα όσα μπορεί να θέλετε βρίσκονται συγκεντρωμένα σε μερικά οικοδομικά τετράγωνα.

Αν φεύγετε με αεροπλάνο, το «Μediterranean Cosmos» και το «Μega outlet» για shopping είναι πολύ καλή ιδέα, αφού είναι τόσο κοντά στο αεροδρόμιο! Όσοι δε θέλουν να ακολουθήσουν είτε τρώνε κάτι στο Food Hall είτε παρακολουθούν ένα από τα happenings που το mall οργανώνει κάθε χρόνο τέτοιες μέρες. Αν πάλι φεύγετε προς δυτικά, οδικώς, μια στάση στο «Οne Salonika» θα καλύψει τις καταναλωτικές σας ανάγκες και τις κοινωνικές υποχρεώσεις των ημερών!

Μήπως ο χρόνος σας επιτρέπει να δώσετε λίγη ακόμη χαρά στα παιδιά; Στο «Νoesis», το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, την εντυπωσιακή ασημένια σφαίρα, κοντά στο Med. Cosmos, αυτήν την εποχή στεγάζεται το «Eco Zoo», το πρώτο πάρκο ζώων, που συνδυάζει τη ψυχαγωγία και την εκπαίδευση με μοναδικό τρόπο. Όλα τα ζώα είναι ρομποτικά, σε ρεαλιστική αναπαράσταση και διαθέτουν εντυπωσιακή κίνηση και ήχο και με μεταφορικό μέσο μια εντυπωσιακή «Χρονομηχανή», περιηγείται σε ιδιαίτερα σημεία του πλανήτη, σε διαφορετικές χρονολογίες κάθε φορά – έχει και δεινόσαυρους και μαμούθ! Μπορεί να προτιμήσετε την έκθεση για την αρχαία ελληνική τεχνολογία, το επίσης διαδραστικό Τεχνοπάρκο, να συστηθείτε με τους κόκκινους γίγαντες και τους άσπρους νάνους, τους μετεωρίτες και τις μαύρες τρύπες, στην πανοραμική, θολωτή οθόνη του Πλανηταρίου και όλα όσα ακόμη προλαβαίνετε!

Τι ώρα πήγε; Μη χάσετε την πτήση σας, βυθισμένοι σε άλλους αιώνες! Η Θεσσαλονίκη θα είναι πάντα εδώ, φιλόξενη και πολυπρόσωπη για να σας αποκαλυφθεί…

Η ΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ

Όταν ξανάρθουν, θα πάμε :
# στο Εβραϊκό Μουσείο, που καταγράφει τη μακραίωνη ιστορία των Σεφαραδιτών της πόλης
# στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, που είναι αφιερωμένο στην ιστορία απελευθέρωσης της πόλης .
# στην Άνω Πόλη και στα κάστρα
# στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών
# στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στο λιμάνι
# στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών
# σε μια παράσταση του Μεγάρου Μουσικής
# στο roof garden του «Τhe Met», που είναι κλειστό τον χειμώνα
# στους «Ορίζοντες» του Εlectra Palace και στο bar του Makedonia Palace
# στο Magic Park τα παιδιά (και τους μπαμπάδες τους!)
# στην Τούμπα ή στο Χαριλάου, για να δούμε έναν αγώνα ποδοσφαίρου και να νιώσουμε τον παλμό των ομάδων της πόλης!
# αισίως, θα επιβιβαστούμε στο μετρό!

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΕΛΛΑΔΑ

26.10.202419:10

  Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την οδηγία 2000/84/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ε.Ε. της 19ης Ιανουαρίου 2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Ως

ΕΛΛΑΔΑ

26.10.202418:48

  Τη ζωή του από πνιγμό κατάποσης έχασε νήπιο κοριτσάκι 2 ετών στα Χανιά. Πάρα τις αρχικές προσπάθειες της μητέρας του, δεν μπόρεσε να βοηθηθεί. ‘Αμεσα έφτασε το ΕΚΑΒ οι διασώστες του οποίου μετέφεραν τη μικρή στο ΤΕΠ παιδιατρικό του

ΕΛΛΑΔΑ

26.10.202418:32

  Σημείο συνάντησης της παράδοσης και της βυζαντινής αγιογραφίας με τη νεωτερική δυτικοευρωπαϊκή ζωγραφική χαρακτήρισε την έκθεση «Εικαστικό ταξίδι στο ‘Αγιον Όρος» η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εγκαινιάζοντάς την στην Αγιορειτική Εστία. «Παράδοση και νεωτερικότητα αλληλεπιδρούν και συνυπάρχουν σε

ΕΛΛΑΔΑ

26.10.202417:58

  Ειδικότερα, με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη οι πολίτες έχουν, πλέον, τη δυνατότητα να καταθέτουν τα δικαιολογητικά για την έκδοση νέου δελτίου ταυτότητας στις αρμόδιες Υπηρεσίες Ασφάλειας, ανεξαρτήτως του τόπου κατοικίας τους. Η αρμοδιότητα έκδοσης Δελτίων

ΕΛΛΑΔΑ

26.10.202417:38

  Ναυάγιο βορειοδυτικά της Σάμου στην περιοχή του Αγίου Ισιδώρου εντοπίστηκε από σκάφη του λιμενικού τα οποία έσπευσαν στο σημείο για βοήθεια. Σύμφωνα με ενημέρωση του Λιμενικού, η λέμβος στην οποία επέβαιναν άρχισε να βουλιάζει σιγά-σιγά με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες

ΕΛΛΑΔΑ

26.10.202417:20

  Κατά την περίοδο 29 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου, θα καταβληθούν 1.185.877.772 ευρώ σε 1.788.952 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e- ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.   1. Ειδικότερα από τον e-ΕΦΚΑ: • Στις 30 Οκτωβρίου θα

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή