Αρχική / ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ / Αναστηλώνεται η Μονή της Αναλήψεως στην Καρβάλη της Καππαδοκίας – Η ιστορία του Ναού (ΦΩΤΟ+VIDEO)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

19/07/201915:34

Αναστηλώνεται η Μονή της Αναλήψεως στην Καρβάλη της Καππαδοκίας – Η ιστορία του Ναού (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Αναστηλώνεται η Μονή της Αναλήψεως στην Καρβάλη της Καππαδοκίας – Η ιστορία του Ναού (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Ο ναός της Αναλήψεως στην Καρβάλη της Καππαδοκίας, χτισμένος τον 19ο αιώνα, αποτελεί ένα από τα ιστορικά μνημεία της περιοχής. Βρίσκεται μερικά μέτρα έξω από το χωριό, πάνω σε ένα βραχώδη λόφο όπου από κάτω εκτείνεται η λίμνη και απέναντι υψώνεται το πανέμορφο χωριό της Καρβάλης ή αλλιώς Γκέλβερι χαρίζοντας  στο τοπίο θεά απαράμιλλης ομορφιάς.

Πριν μερικές μέρες έγιναν εργασίες αναστήλωσης, αποκατάστασης και συντήρησης του ναού, καθαρίστηκαν τα γκράφιτι μέσα από την εκκλησία και αναμένεται να καθαριστεί και να συντηρηθεί το κτήριο που αποτελούσε το μοναστήρι  μέσα στον αύλειο χώρο του ναού.

Σύμφωνα με την διεύθυνση του Μουσείου Aksaray στο Güzelyurt, σε συνεργασία με το περιφερειακό εργαστήριο αναστήλωσης και συντήρησης του Nevşehir, ο καθαρισμός του Ναού της Αναλήψεως ολοκληρώθηκε κατά 90%.

 

Η ιστορία του Ναού

Η Μονή της Αναλήψεως χτίστηκε το 1864, όπως γράφει και στην επιγραφή στην δυτική είσοδο του ναού και άρχισε να λειτουργεί το 1896. Η μονή οικοδομήθηκε με έξοδα του Γεωργάκη εφένδη Τσολάκογλου στα ερείπια βυζαντινού παρεκκλησιού πάνω σε βραχώδες λόφο απέναντι από την Καρβάλη. Στο βιβλίο του Συμεών Κοιμίσογλου «Καππαδοκία» διαβάζουμε: «…Η τοποθεσία είναι εξαιρετική. Η Μονή αυτή κοσμήθηκε με πολύ ωραίους πολυελαίους και αξιόλογες εικόνες. Θα λειτουργούσε ως ιερατική σχολή της Ανατολής, όπως είχε προτείνει ο αρχιμανδρίτης και ερευνητής Ιωάννης Παντελεημονίδης (1850-1901) και το είχαν αποδεχτεί όλοι, αλλά… αλλιώς τα θέλαν οι άνθρωποι και αλλιώς τα έφερε η μοίρα. Σήμερα οι Τούρκοι την ονομάζουν Γιουκαρί Κιλισέ».

Στα βορειοανατολικά της μονής υπάρχει μοναστήρι με έξι κελιά  με μεγάλο χώρο τραπεζαρίας και σπουδαστήριο. Ανάμεσα στο μοναστήρι και την εκκλησία υπάρχει μεγάλη δεξαμενή χτισμένη πάνω στον βράχο.

Η θέα από την μονή κόβει την ανάσα στο επ[ισκέπτη καθώς από κάτω απλώνεται η τεχνική λιμνη και ακριβώς απέναντι πάνω στον λόφο η Καρβάλη με τα υπόσκαφα και τα μοναστήρια φαντάζει σαν να σταμάτησε ο χρόνος σε άλλη εποχή.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, το 2011 βρέθηκε στην Κρβάλη της Καππαδοκίας και έκανε τα θυρανοίξια της Μονής της Αναλήψεως.

 

Στο video και στις φωτογραφίες φαίνεται πως ήταν η μονή πριν περίπου τρεις μήνες, το Πάσχα του 2019 από το πρόσφατο ταξίδι μου.

Η μονή της Αναλήψεως στην Καρβάλη της Καππαδοκίας

Η διαδρομή για να φτάσει κανείς στο μοναστήρι

Η επιγραφή στο ναό

 


Η θέα σου κόβει την ανάσα. Απέναντι η Καρβάλη στην Καππαδοκία


Η μονή της Αναλήψεως στην Καππαδοκία


Κελί του μοναστηριού


Ο ναός μέσα και ο βανδαλισμός


Ο ναός μέσα


Το μοναστήρι


Οι εργασίες αποκατάστασης και αναστήλωσης του ναού

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο Θεοδώρα Καρακιουλάχ

Θεοδώρα Καρακιουλάχ. Κατάγεται από την γη της φωτιάς και της πέτρας, την πατρογονική Καππαδοκία. Ξεκίνησε το ραδιόφωνο στην εφηβική ηλικία και έκτοτε την κέρδισε η δημοσιογραφία. Εργάζεται στο Ράδιο Θεσσαλονίκη από τότε που μετοίκησε από την Καβάλα στην Θεσσαλονίκη για σπουδές.

/ Δείτε ακόμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17.10.202406:52

  Το ατύχημα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στο δρόμο Ν. Ρυσίου- Βασιλικών στο ύψος των Ταγαράδων. Εμπλέκονται δύο φορτηγά και ένα αυτοκίνητο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.        

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202422:09

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης πέρασε το απόγευμά του σε νοσοκομείο της πόλης όπου υποβλήθηκε σε στεφανιογραφία, ευτυχώς με καθησυχαστικά αποτελέσματα. Ο Στέλιος Αγγελούδης είχε ενοχλήσεις στο στήθος από το πρωί ωστόσο τήρησε κανονικά το πρόγραμμά του. Μετά τα εγκαίνια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:44

    Ήταν μια συμβολική επιλογή, καθώς το αγαπημένο  τραγούδι του Στέλιου Αγγελούδη ακουγόταν από τα ηχεία,  στο εκλογικό κέντρο του της οδού Βενιζέλου όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στις 15 Οκτωβρίου 2023.         «Μόνο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:15

  Επιλεγμένες ετικέτες από 14 μικρά οινοποιεία και 2 αποστακτήρια, σερβιρίστηκαν όσοι εκτιμούν τις αυθεντικές γεύσεις και δεν χάνουν καμία εκδήλωση που διοργανώνει το Blé Vin και η Blé Taste Gallery.   Απόψε, o πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας δεν στάθηκε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202420:00

  Πολύ θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Πληρώνω όσο Πετάω» που ξεκίνησε στο Δήμο Θέρμης πριν από έναν ακριβώς χρόνο, τον Οκτώβριο του 2023.   Πρόκειται για μία νέα γραμμή συλλογής βιοαπόβλητων απορριμμάτων η

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202419:00

      Μετά την επιτυχία της πρώτης δράσης, συνεχίζει την συλλογική  προσπάθεια για κοινωνική αλληλεγγύη και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, μαζί με τους «Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης» στο πάρκινγκ πίσω από το Κατσάνειο, για να δώσουμε νέα πνοή στον χώρο της κοινότητάς μας!

thess

Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

24.10.202416:48

ΕΛΛΑΔΑ

24.10.202416:47

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202416:39

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

24.10.202416:36

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202416:34

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

24.10.202416:30

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

24.10.202415:42

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή