Αρχική / ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ / Τα προσφυγόπουλα στα ελληνικά σχολεία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/09/201606:10

Τα προσφυγόπουλα στα ελληνικά σχολεία

Τα προσφυγόπουλα στα ελληνικά σχολεία

Γράφει ThessNews-DESK

Μαθήματα σε σχολικές αίθουσες θα ξεκινήσουν από το τέλος του Σεπτέμβρη 22.000 προσφυγόπουλα σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας κ. Παντή, σχεδιάζεται η δημιουργία 800 τμημάτων υποστήριξης σε αίθουσες σχολείων που βρίσκονται κοντά στα κέντρα φιλοξενίας σε απόσταση από ένα έως δύο χιλιόμετρα.

Τα μαθήματα θα γίνονται μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου κατά τις απογευματινές ώρες, από τις 14:00μμ έως τις 18:00μμ. Η κάθε τάξη θα έχει 20 παιδιά και το πρόγραμμα διδασκαλίας θα περιλαμβάνει την ελληνική και αγγλική γλώσσα, τα μαθηματικά, την πληροφορική, τα καλλιτεχνικά και τη γυμναστική.

Επίσης θα δημιουργηθούν νηπιαγωγεία μέσα στα κέντρα φιλοξενίας για τα μικρότερα παιδιά.

«Αυτά τα παιδιά πρέπει να μπουν σε μια διαδικασία υποστήριξης και ταυτόχρονα προενταξιακή, η οποία μπορεί να διαρκέσει και ένα χρόνο, για να πάμε αργότερα στην ένταξή τους στο τυπικό σχολείο» δήλωσε στη ThessNews ο Γ.Γ του Υπουργείου .Παιδείας κ. Παντής.

Για τη λειτουργία του εκπαιδευτικού προγράμματος έχει εξασφαλιστεί κονδύλι από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης της τάξεως των 9.5 εκατομμυρίων ευρώ για τις μετακινήσεις των μαθητών, την καθαριότητα και τη φύλαξη των σχολείων τις απογευματινές ώρες, αλλά και για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης την ώρα των μαθημάτων.

Για το σχολικό πρόγραμμα  θα προσληφθούν 750 δάσκαλοι και καθηγητές. «Έχουμε εξασφαλίσει από το ΕΣΠΑ ακόμα ένα κονδύλι περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ για τους μισθούς των δασκάλων και των καθηγητών και για τη δημιουργία των νηπιαγωγείων. Προχωράμε και άλλες διαδικασίες, για να εξασφαλίσουμε χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο κ. Παντής.

 

Αντιδράσεις

 

Έντονες είναι οι αντιδράσεις από τους δημάρχους που έχουν επωμιστεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και μεταναστών στα κέντρα φιλοξενίας των δήμων τους. Αντίθετος με τη φοίτηση των προσφυγόπουλων στα δημόσια σχολεία δήλωσε στη ThessNews ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου. Για παντελή έλλειψη ενημέρωσης έκανε λόγο ο δήμαρχος Θέρμης. Για χώρους εκπαίδευσης  εντός των κέντρων φιλοξενίας μίλησε  ο δήμαρχος Λαγκαδά, τονίζοντας την υπόσχεση που είχε δώσει η κυβέρνηση για ίση κατανομή των προσφύγων στις δομές όλης της επικράτειας.

Εύλογα δημιουργούνται ερωτήματα για το αν υπάρχουν σχολεία σε κοντινή απόσταση από τα κέντρα φιλοξενίας, για το πώς θα μείνει ανεπηρέαστη η λειτουργία των ολοήμερων και για το αν τα κονδύλια που εξασφαλίστηκαν επαρκούν.

 

Ο μισός πληθυσμός των προσφύγων είναι παιδιά

 

Ο μισός προσφυγικός πληθυσμός όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και όπου υπάρχουν πρόσφυγες είναι παιδιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, που έκανε καταγραφή με ειδική επιστημονική ομάδα για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, έχουν καταγραφεί πάνω από 17.000 παιδιά για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Η κα Στέλλα Νάνου, μέλος του τομέα επικοινωνίας και ενημέρωσης της Υπάτης Αρμοστείας  για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, υποστηρίζει ότι οι αφίξεις των προσφύγων από την αρχή του περασμένου χρόνου είναι 163.000. Το 40% με 50% είναι παιδιά.

Πάνω από 3.000 είναι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Τα πρόσφατα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης μαρτυρούν πως πάνω από 3.000 παιδιά είναι ασυνόδευτα, στην πλειοψηφία τους αγόρια άνω των 14 ετών. Τα μισά από αυτά βρίσκονται σε λίστα αναμονής για να φιλοξενηθούν στις ειδικές δομές που υπάρχουν για ασυνόδευτους ανηλίκους, που αυτή τη στιγμή είναι υπερπλήρεις. «Πρέπει να δημιουργηθούν οπωσδήποτε νέες δομές φιλοξενίας για αυτά τα παιδιά. Η Ύπατη Αρμοστεία έχει παράσχει μέχρι στιγμής 450 θέσεις προσωρινής στέγης και αναμένεται να δημιουργηθούν άλλες 250» τονίζει στη ThessNews η κα Νάνου.

Στην Κεντρική Μακεδονία έχουν δημιουργηθεί δομές για ασυνόδευτα παιδιά και από την ΑΡΣΙΣ μόνο στα Διαβατά και στα Λαγκαδίκια, με 30 παιδιά σε κάθε δομή, σύμφωνα με τη συντονίστρια απροστάτευτων ανηλίκων της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ κα Βαλμπόνα Χυστούνα. «Δυστυχώς οι χώροι φιλοξενίας για τα ασυνόδευτα παιδιά είναι ελάχιστοι και αυτά τα παιδιά, μέχρι να δημιουργηθούν δομές, βρίσκονται σε κέντρα κράτησης.»

 

Η εκπαίδευση σανίδα σωτηρίας

«Για να μπορέσει να λειτουργήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας, θα πρέπει να γίνει σωστή ενημέρωση και πληροφόρηση στους πρόσφυγες. Η Ύπατη Αρμοστεία συνεργάζεται στενά με το υπουργείο και το Ινστιτούτο εκπαιδευτικής πολιτικής από τον Απρίλιο και είμαστε σε συνεχή επαφή για να βοηθήσουμε σε θέματα τεχνογνωσίας» συμπληρώνει η κα Νάνου.

Οι δομές απασχόλησης και εκπαίδευσης που έχουν δημιουργηθεί από διάφορες ΜΚΟ είναι άτυπες.

Η έλλειψη εκπαίδευσης είναι από τις βασικές αιτίες που αναγκάζουν τις οικογένειες των προσφύγων να αφήσουν πίσω τους τα πάντα και να ρισκάρουν τη ζωή τους. Υπάρχει δισταγμός από πολλές οικογένειες προσφύγων για το πρόγραμμα εκπαίδευσης, σύμφωνα με την κα Νάνου, διότι πολλοί πρόσφυγες πιστεύουν ότι αργά ή γρήγορα θα φύγουν από τη χώρα μας και ένα τέτοιο πρόγραμμα εκπαίδευσης θα πρέπει να το ξεκινήσουν στη χώρα μετεγκατάστασής τους.

 

Θα μείνουν στην Ελλάδα

Η Ελλάδα δέχτηκε ένα αρκετά μεγάλο αριθμό προσφύγων. Σύμφωνα με τις τελευταίες καταμετρήσεις αυτή τη στιγμή στη χώρα μας βρίσκονται πάνω από 63.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Οι προσφυγικές ροές στα νησιά μας μετά τα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία  έχουν αυξηθεί.

Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, προχωράει με ρυθμούς χελώνας. Μόλις 3.000 άτομα έχουν μετεγκατασταθεί σε άλλες χώρες, αριθμός που αναλογεί μόλις στο 4%, από τα 66.400 άτομα που δεσμεύτηκε η Ευρώπη να δεχτεί.  Το πρόγραμμα αυτό πρέπει να επιταχυνθεί, η υπηρεσία Ασύλου να κινηθεί με γρηγορότερους ρυθμούς  και να υπάρξει πολιτική βούληση από την  Ευρώπη ανοίγοντας περισσότερες θέσεις για τους πρόσφυγες.

 

Αναστολή  συμφωνίας Τουρκίας-Ε.Ε

Σύμφωνα με πληροφορίες ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, κ.Vincent Cochetel, εξέφρασε ανησυχίες για αναστολή της συμφωνίας της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τα Ελληνικά νησιά έχουν αποσυρθεί και δεν έχουν επιστρέψει ακόμα οι Τούρκοι αξιωματούχοι. Στη συμφωνία προβλεπόταν η παρουσία τους, προκειμένου να προχωρά η διαδικασία επαναπροωθήσεων.

Μέσα σε 3 μέρες έχουν εισέλθει σε ευρωπαϊκό έδαφος περισσότεροι από 11.000 πρόσφυγες που έχουν διασωθεί τόσο από το Αιγαίο, όσο και από τη Μεσόγειο ζητώντας άσυλο.

 

Η κατάσταση σήμερα

Μόνο στη Βόρεια Ελλάδα αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται σε δομές πάνω από 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Περισσότεροι  από 63.000 σε όλη τη χώρα, με τα νησιά του Αιγαίου αυτή τη στιγμή να φιλοξενούν πάνω από 13.000 πρόσφυγες.

Οι αφίξεις των προσφύγων και των μεταναστών αυξάνονται καθημερινά με αποτέλεσμα να μη χωρούν στα ήδη υπάρχοντα hot spot.

Μόνο στη Λέσβο φιλοξενούνται πάνω από 5.300 άνθρωποι και περισσότεροι  από 3.400 στη Χίο.

Στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και στους όμορους δήμους βρίσκονται περισσότερα από 10.000 άτομα σε κέντρα φιλοξενίας, σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία.

Έντονη είναι η ανησυχία του Δημάρχου Δέλτα,  Ευθύμιου Φωτόπουλου, που μιλώντας στη ThessNews έκανε λόγο για «Νέα Ειδομένη» στον Δήμο Δέλτα, καθώς φιλοξενεί πάνω από 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες. «Οι συνθήκες είναι απαράδεκτες. Υπάρχουν προβλήματα με παραβατικές συμπεριφορές και συχνές συγκρούσεις μέσα στα camp.Οι δομές φιλοξενίας είναι άθλιες. Θα πρέπει κάτι να γίνει.»

Για μη ελεγχόμενη κατάσταση στο κέντρο φιλοξενίας της Θέρμης στις αποθήκες Κορδογιάννη, μίλησε ο δήμαρχος, Θεόδωρος Παπαδόπουλος.

«Ζουν μέσα στις λαμαρίνες σε σκηνές 1270 άτομα. Αυτή η δομή δεν μπορεί να γίνει μόνιμη. Οι «αλληλέγγυοι» μπαινοβγαίνουν όποτε θέλουν, κόβουν τα σύρματα και δημιουργούν καταστάσεις. Υπάρχουν ΜΚΟ που έχουν αναλάβει ορισμένες αρμοδιότητες, όπως αθλοπαιδιές για την απασχόληση των παιδιών, έχουν φτιάξει άτυπα χώρους για την ένταξη των παιδιών στα σχολεία και έχουν δημιουργήσει έναν άτυπο χώρο νοσοκομειακής περίθαλψης. Εμείς σαν δήμος από την πλευρά μας προσπαθούμε να τους απαλύνουμε τον πόνο με διάφορες εκδηλώσεις, όπως προβολή ταινιών στη γλώσσα τους ή ανεβάζοντας θεατρικές παραστάσεις.  Υπάρχει πρόβλημα και θα πρέπει να κατανοήσει η πολιτεία ότι θα πρέπει να γίνει ίση κατανομή προσφύγων σε όλη την Ελλάδα.»

Για υγειονομική βόμβα μίλησε ο Αστέριος Γαβότσης, Δήμαρχος Ωραιοκάστρου.

«Στον Δήμο μας φιλοξενούνται 3.000 άτομα σε άθλιες συνθήκες. Συνέχεια δημιουργούνται φασαρίες μεταξύ τους και εκδηλώνουν παραβατική συμπεριφορά. Καθημερινά δέχομαι καταγγελίες για λεηλάτηση καλλιεργειών. Είναι άνθρωποι που πεινάνε.»

Για νέους βαλκανικούς διαδρόμους διαφυγής μίλησε ο Δήμαρχος Παιονίας κ. Χρήστος Γκουντενούδης. «Δεν έχουμε μόνο στη Νέα Καβάλα πρόσφυγες. Έχουμε και στα πέριξ, στα ρέματα και στα δάση. Η περιοχή είναι γεμάτη από πρόσφυγες που ψάχνουν τρόπους να φύγουν. Καθημερινά γίνονται γύρω στις 200 συλλήψεις από την αστυνομία, που τους επαναπροωθεί στα κέντρα φιλοξενίας.»

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #17 (03-04/09/2016

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ThessNews-DESK

/ Δείτε ακόμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17.10.202406:52

  Το ατύχημα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στο δρόμο Ν. Ρυσίου- Βασιλικών στο ύψος των Ταγαράδων. Εμπλέκονται δύο φορτηγά και ένα αυτοκίνητο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.        

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202422:09

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης πέρασε το απόγευμά του σε νοσοκομείο της πόλης όπου υποβλήθηκε σε στεφανιογραφία, ευτυχώς με καθησυχαστικά αποτελέσματα. Ο Στέλιος Αγγελούδης είχε ενοχλήσεις στο στήθος από το πρωί ωστόσο τήρησε κανονικά το πρόγραμμά του. Μετά τα εγκαίνια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:44

    Ήταν μια συμβολική επιλογή, καθώς το αγαπημένο  τραγούδι του Στέλιου Αγγελούδη ακουγόταν από τα ηχεία,  στο εκλογικό κέντρο του της οδού Βενιζέλου όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στις 15 Οκτωβρίου 2023.         «Μόνο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:15

  Επιλεγμένες ετικέτες από 14 μικρά οινοποιεία και 2 αποστακτήρια, σερβιρίστηκαν όσοι εκτιμούν τις αυθεντικές γεύσεις και δεν χάνουν καμία εκδήλωση που διοργανώνει το Blé Vin και η Blé Taste Gallery.   Απόψε, o πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας δεν στάθηκε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202420:00

  Πολύ θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Πληρώνω όσο Πετάω» που ξεκίνησε στο Δήμο Θέρμης πριν από έναν ακριβώς χρόνο, τον Οκτώβριο του 2023.   Πρόκειται για μία νέα γραμμή συλλογής βιοαπόβλητων απορριμμάτων η

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202419:00

      Μετά την επιτυχία της πρώτης δράσης, συνεχίζει την συλλογική  προσπάθεια για κοινωνική αλληλεγγύη και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, μαζί με τους «Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης» στο πάρκινγκ πίσω από το Κατσάνειο, για να δώσουμε νέα πνοή στον χώρο της κοινότητάς μας!

thess

Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

23.10.202422:45

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή