Αρχική / ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ / ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ – Πού βρισκόμαστε και πού πηγαίνουμε;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

09/09/202314:15

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ – Πού βρισκόμαστε και πού πηγαίνουμε;

Άρθρο του Προέδρου ΔΣ της Εγνατίας Οδού ΑΕ, Γιώργου Κωνσταντόπουλου.

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ – Πού βρισκόμαστε και πού πηγαίνουμε;

Γράφει thessnews

 

Το μεγάλο κεφάλαιο της ΕΟΑΕ ήταν και συνεχίζει να είναι το ισχυρό ανθρώπινο δυναμικό της. Επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό με άριστη τεχνογνωσία στον Τομέα των Υποδομών. Όλοι είμαστε μια δυνατή οικογένεια που γνωρίζουμε καλά από πού ερχόμαστε και πού πηγαίνουμε.

Μελετήσαμε και κατασκευάσαμε τον πιο άρτιο και σύγχρονο αυτοκινητόδρομο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που ενώνει την Ανατολή με τη Δύση. 50χλμ κλειστής σήραγγας και 770χλμ ανοιχτής οδοποιίας διπλής κατεύθυνσης με 73 δίδυμες οδικές σήραγγες και 177 μεγάλες γέφυρες, 63 κόμβους σύνδεσης, 43 περάσματα ποταμών κλπ.

Ένα πρωτόγνωρο έργο για τα ελληνικά κι όχι μόνο δεδομένα, που ανάγκασε όλα τα βλέμματα των κατασκευαστών και συγκοινωνιολόγων εντός κι εκτός Ελλάδος να στραφούν στην εταιρεία μας και στους ανθρώπους της.

 

 

Έκτοτε η ΕΟΑΕ ήταν παρούσα σε Ελλάδα κι εξωτερικό με μελετητικά κι όχι μόνο έργα υποδομών, ιδιαίτερα σε κρίσιμες περιόδους φυσικών καταστροφών.

Σήμερα μελετά κι επιβλέπει την κατασκευή των κάτωθι έργων:

1. Δημάριο – Ελληνοβουλγαρικά σύνορα
Πρόκειται για τον Κάθετο Άξονα «Ξάνθη – Εχίνος – Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα», που συνδέει την Εγνατία Οδό με τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα σε θέση νέου μεθοριακού σταθμού. Πρόκειται για εθνικής σημασίας μεγάλο έργο που σύντομα εντός του 2023 ολοκληρώνεται, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του τμήματος Μελίβοια-Δημάριο μετά την εκδίκαση των προσφυγών στο ΣτΕ.

2. Σύνδεση 6ου Προβλήτα Λιμένα Θεσσαλονίκης με ΠΑΘΕ και Εγνατία Οδό (ΟΛΘ) (μήκος 3,6 χλμ. κατά το πλείστον επί οδογέφυρας), προϋπολογισμού 65 εκ. €.

3. Κατασκευή επαρχιακής οδού Καστοριάς – Πτολεμαΐδας με σήραγγα στην Κλεισούρα, προϋπολογισμού 57.320.160€ (πλέον ΦΠΑ). Συμβατική ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου είναι η 10.12.2025.

4. Κάθετος Άξονας 61 Εγνατίας Οδού: Τμήμα “Δράμα – Καβάλα” Υποτμήμα : “Α/Κ Κρηνίδων – Ι/Κ Σταυρού”», προϋπολογισμού δημοπράτησης 49.000.000 € (πλέον Φ.Π.Α.). Εκτίμηση περαίωσης του πρώτου τμήματος σε 24 μήνες.

5. Εγνατία Οδός : Επείγουσες εργασίες αποκατάστασης και ενίσχυσης της δομικής επάρκειας της παλαιάς γέφυρας του δεξιού κλάδου του Αξιού ποταμού», προϋπολογισμού δημοπράτησης 10.982.281,39 € (πλέον Φ.Π.Α.). Η σύμβαση κατασκευής υπογράφηκε στις 26/7/2023. Ένα έργο μείζονος σημασίας, που αφορά τα επώδυνα μέτρα περιορισμού φορτίου και κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων.

Παράλληλα προχωρούν οι μελέτες σε δεκάδες έργα μεγάλης σημασίας σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ιδιαίτερα σε Ήπειρο, Δυτική, Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Σημειώνεται ότι δόθηκαν ήδη σε κυκλοφορία τα έργα στον οδικό άξονα Θέρμη-Γαλάτιστα και το «ορφανό» χλμ στην Ποτίδαια.

 

Φώτο: Ποτίδαια – «Ορφανό» χιλιόμετρο.

Σήμερα, λειτουργούμε και συντηρούμε την Εγνατία Οδό, εισπράττοντας το ήμισυ των διοδίων (3λεπτά/χλμ) που εισπράττουν οι αυτοκινητόδρομοι της χώρας, χωρίς να έχουμε πάρει την αποζημίωση εξαιτίας της πανδημίας COVID 19. Είμαστε υπερήφανοι για το πού βρισκόμαστε σήμερα κι ευχαριστούμε τους 220.000 οδηγούς που προμηθεύτηκαν το Egnatia Pass για τη διευκόλυνση των μετακινήσεών τους.

Θεαματική είναι η παρουσίαση των εσόδων από τα διόδια της Εγνατίας οδού, που με το μισό τίμημα ανά χιλιόμετρο σε σχέση με τους υπόλοιπους αυτοκινητοδρόμους, προσφέρουν πολύ υψηλότερο επίπεδο λειτουργίας και κερδοφορία για την Εγνατία Οδό Α.Ε, η οποία θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, όπως φαίνεται στο διάγραμμα, αν ίσχυε το τιμολόγιο των 6 λεπτών, όπως ισχύει για τους άλλους αυτοκινητοδρόμους, τη στιγμή μάλιστα που αυτοί ζητούν περαιτέρω αύξηση της τιμής των διοδίων.

Η ΕΟΑΕ ολοκληρώνει τις μελέτες πολλών έργων:
1. Παράκαμψη Ηγουμενίτσας και Ηγουμενίτσας – Σαγιάδα – Μαυρομάτι
2. Αποκατάσταση Γέφυρας παλαιού νοσοκομείου Καβάλας
3. Οδικός άξονας 50: Πτολεμαΐδα -Φλώρινα μήκους 50χλμ
4. Εξωτερικός οδικός Δακτύλιος Θεσσαλονίκης
5. Νιγρίτα Σοχός Ασκός Βαϊοχώρι
6. Περιμετρική οδός Καβάλας
7. Γέφυρα Κήπων

 

Φώτο: Γέφυρα Κήπων πριν

 

Φώτο: Γέφυρα Κήπων μετά

 

8. Έργα αποκατάστασης ζημιών στη Σαμοθράκη
9. Πλατεία Διοικητηρίου – επικαιροποίηση μελετών
10. Ανατολική παράκαμψη Ξάνθης
11. Μελέτη κόμβων οδικών δικτύων Δήμου Σερρών
12. Οδικό τμήμα «Α/Κ Κοίλων επί της Εγνατίας οδού – Βόρειο ακρόβαθρο γέφυρας Ρυμνίου, περιφερειακός δακτύλιος Κοζάνης
13. Ξάνθη – Μελίβοια
14. Πρόγραμμα έργων βελτίωσης οδικής ασφάλειας (ΠΕΒΟΑ)
Παρεμβάσεις σε 7000 επικίνδυνες θέσεις σε οδικό δίκτυο 2.300χλμ.

Υπενθυμίζουμε ότι η Εγνατία Οδός Α.Ε. το 2019 είχε παρουσιάσει τις μελέτες του fly over στον πρωθυπουργό, ο οποίος τις αποδέχτηκε και σε συνεργασία με την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ΥποΜε προχωρήσαν άμεσα στις αναγκαίες κινήσεις για την άμεση δημοπράτηση του έργου.

Η χρήση ενός τέτοιου έργου σε αντίθεση με υψηλά διόδια αντιστοίχων έργων, της γέφυρας του Ρίου – Αντίριου, της Αττικής οδού ή των παρόμοιων έργων στην Ευρώπη, θα είναι δωρεάν για τα επόμενα 26 χρόνια που θα ακολουθήσουν την ολοκλήρωση της κατασκευής του.

Το κόστος αυτό είναι ένα δώρο του Πρωθυπουργού στους Θεσσαλονικείς, καθώς η διέλευση θα είναι δωρεάν και ερχόμαστε στο σήμερα, που ακούμε γκρίνια ότι θα υπάρξει ταλαιπωρία για τα τέσσερα χρόνια της κατασκευής του fly over στους χρήστες της περιφερειακής οδού.

Με την εμπειρία του χτες, την επίλυση των προβλημάτων του σήμερα, ατενίζουμε και σχεδιάζουμε το μέλλον με πίστη κι αισιοδοξία.

Δίνουμε βάση στην εξωστρέφεια της Εταιρείας υπογράφοντας με χώρες που βρίσκονται σε ανασυγκρότηση των έργων υποδομής τους.
Ήμασταν παρόντες σε Σερβία, Ρουμανία και θα είμαστε σε Λιβύη και Ουκρανία.
Έχουμε την επιστημονική δύναμη της γνώσης.

Έχουμε τη θέληση και μπορούμε να επιτύχουμε. Καταθέσαμε τις προτάσεις μας δουλεύοντας σκληρά στο σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία στο πλαίσιο της Απολιγνιτοποίησης.

Δε φοβόμαστε το μέλλον μας μετά την παραχώρηση και συμβάλλουμε σε ό,τι μας ζητήθηκε για την υλοποίηση. Το υψηλό αντίτιμο που θα δοθεί είναι και αποτέλεσμα της υψηλής ποιότητας δουλειάς μας.

Η μεγαλύτερη ΔΕΚΟ της χώρας στις υποδομές με έδρα τη Θεσσαλονίκη σχεδιάζει την επόμενη και μεθεπόμενη μέρα με πίστη στη δύναμη τεχνογνωσίας και στις αστείρευτες δυνάμεις των ανθρώπων της και της κοινωνίας των πολιτών που την εμπιστεύονται.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

26.10.202419:36

              Είναι φορές που στην κυριολεξία δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς τον Όλυμπο. Όποια διαδρομή και να ακολουθήσεις, σίγουρα θα γεμίσεις την ψυχή σου με αξέχαστες εικόνες, όμορφες μυρωδιές και υπέροχα χρώματα!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

26.10.202410:32

Η γιορτή του μηχανοκίνητου αθλητισμού που λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες στην Βαλένθια συνεχίζεται, με τους Έλληνες αθλητές να ρίχνονται στη μάχη με το χρόνο στις εκάστοτε κατηγορίες. Στην τρίτη διοργάνωση των FIA Motorsport Games λαμβάνουν μέρος συνολικά 9 αθλητές από τη χώρα μας, συμμετέχοντας σε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17.10.202406:52

  Το ατύχημα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στο δρόμο Ν. Ρυσίου- Βασιλικών στο ύψος των Ταγαράδων. Εμπλέκονται δύο φορτηγά και ένα αυτοκίνητο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.        

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202422:09

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης πέρασε το απόγευμά του σε νοσοκομείο της πόλης όπου υποβλήθηκε σε στεφανιογραφία, ευτυχώς με καθησυχαστικά αποτελέσματα. Ο Στέλιος Αγγελούδης είχε ενοχλήσεις στο στήθος από το πρωί ωστόσο τήρησε κανονικά το πρόγραμμά του. Μετά τα εγκαίνια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:44

    Ήταν μια συμβολική επιλογή, καθώς το αγαπημένο  τραγούδι του Στέλιου Αγγελούδη ακουγόταν από τα ηχεία,  στο εκλογικό κέντρο του της οδού Βενιζέλου όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στις 15 Οκτωβρίου 2023.         «Μόνο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:15

  Επιλεγμένες ετικέτες από 14 μικρά οινοποιεία και 2 αποστακτήρια, σερβιρίστηκαν όσοι εκτιμούν τις αυθεντικές γεύσεις και δεν χάνουν καμία εκδήλωση που διοργανώνει το Blé Vin και η Blé Taste Gallery.   Απόψε, o πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας δεν στάθηκε

thess

Επικαιρότητα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

26.10.202421:51

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

26.10.202421:40

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

26.10.202420:45

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή