Αρχική / ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ / Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει μέλλον μόνο με οικονομική αυτοτέλεια και μητροπολιτική διαχείριση

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

09/09/202312:30

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει μέλλον μόνο με οικονομική αυτοτέλεια και μητροπολιτική διαχείριση

Οι κρατικές επιχορηγήσεις στην αυτοδιοίκηση δημιουργούν εξαρτήσεις.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει μέλλον μόνο με οικονομική αυτοτέλεια και μητροπολιτική διαχείριση

Γράφει thessnews

 

Οι Δήμοι οφείλουν να είναι σήμερα πόλοι ανάπτυξης, καινοτομίας, απασχόλησης, βιωσιμότητας, αειφορίας, παιδείας και κοινωνικής συνοχής.
Σήμερα η αυτοδιοίκηση είναι έτοιμη να αναλάβει ακόμη πιο ουσιαστικές αρμοδιότητες σε ένα πλαίσιο σύγχρονης πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.
Οι Δήμοι μπορούν να συμβάλλουν στην παραγωγική αναγέννηση της χώρας.
Να περάσουμε οριστικά από τις κάθε είδους κρατικές επιχορηγήσεις στην οικονομική αυτοτέλεια.

Η οργανωτική αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αναγκαία παράµετρος, στην κατεύθυνση ανάδειξής της ως πόλου πραγµατικής παρεµβατικής δοµής, η οποία πρέπει να ενταχθεί στον γενικότερο προβληµατισµό του µετασχηµατισµού του πολιτικού και διοικητικού συστήµατος της χώρας.

Η ουσιαστική αποκέντρωση των πόρων, αρµοδιοτήτων και αναπτυξιακών σχεδιασµών µπορεί να οδηγήσει σε αναβαθµισµένους ΟΤΑ, δηµότες µε εµπιστοσύνη στην άσκηση εξουσίας και πολίτες µε αίσθηµα υπευθυνότητας και σεβασµού στο περιβάλλον µέσα στο οποίο ζουν, εργάζονται και παράγουν.
Σε ένα περιβάλλον διαρκούς αβεβαιότητας και αυξανόμενης ζήτησης, οι δήμοι πρέπει να βρουν βιώσιμους τρόπους να χρηματοδοτούν υπηρεσίες και υποδομές. Η τεχνολογία προσφέρει ευκαιρίες εξερεύνησης νέων μοντέλων παροχής υπηρεσιών, προκειμένου να βελτιώσει τη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων μέσω αποδοτικότερης αναδιανομής αυτών και να συνδέσει τα κόστη της επένδυσης με το αποτέλεσμα που προσφέρει στους πολίτες προωθώντας το αίσθημα της υπευθυνότητας και της εμπιστοσύνης.

 

Τοπική αυτοδιοίκηση σημαίνει να μπορείς να αυτοδιοικείσαι

Για να κρατήσουμε όρθιες τις πόλεις και τους δημότες, πρέπει οι Δήμοι να στέκονται γερά στα πόδια τους. Άλλωστε τοπική αυτοδιοίκηση σημαίνει να μπορείς να αυτοδιοικείσαι.
Για να γίνει αυτό, χρειάζονται τολμηρές και μελετημένες κινήσεις, με πιο βασικές τη φορολογική αποκέντρωση για την ουσιαστική ενίσχυση της δημοσιονομικής αυτονομίας των Δήμων.

 

 

Η αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των δημοτών-πολιτών απαιτείται να είναι ο απώτερος στόχος των δημοτικών διοικήσεων και ταυτόχρονα η προστασία του περιβάλλοντος, προκειμένου να το παραδώσουμε σε καλύτερη κατάσταση στις επόμενες γενιές.
Οι Δήμοι μοιραία, αλλά και αναγκαία, χρειάζεται να διαμορφώσουν έναν κατάλληλο προσανατολισμό, να αποτυπώσουν πολιτικές και να υλοποιήσουν δράσεις στα ζητήματα της αειφορίας, της κυκλικής οικονομίας και της εξοικονόμησης ενέργειας.
Μία δέσμη ανάλογων δράσεων περιλαμβάνει πρωτοβουλίες στους ακόλουθους τομείς:

Υποδομές Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Λύσεις για την υποστήριξη, την παρακολούθηση και τη βελτιστοποίηση των υποδομών με τη χρήση οπτικών ινών, ασύρματων δικτύων κ.ά.

Περιβάλλον. Παρακολούθηση, βέλτιστη διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος μέσω της μείωσης ρύπων, θορύβου, ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας με τη χρήση αισθητήρων μέτρησης διαφόρων παραμέτρων κ.ά.

Μεταφορές – Μετακινήσεις. Βελτίωση του δικτύου μεταφορών αλλά και της ποιότητάς του. Λύσεις όπως προγραμματισμός μεταφορών σε πραγματικό χώρο, συνεχή παροχή πληροφοριών σχετικά με τα μέσα μεταφοράς σε πραγματικό χρόνο κ.ά.

Ενέργεια. Εξοικονόμηση ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συστημάτων διαχείρισης της ενέργειας για τα δημόσια κτήρια, αισθητήρες φωτισμού, ηλιακά πάνελ κ.ά.

Διαχείριση Αποβλήτων & Υδάτινων πόρων. Μείωση κατανάλωσης ύδατος, αναβάθμιση της ποιότητας παροχής ύδρευσης και ορθή διαχείριση των αποβλήτων.

Τουρισμός/ Πολιτισμός/ Εκπαίδευση. Αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου με την ανάπτυξη, την προβολή και τη βελτιωμένη διαχείριση του τουριστικού και πολιτισμικού προϊόντος (π.χ. καινοτόμες εφαρμογές τουρισμού).

Οικονομία – Ανάπτυξη. Δημιουργία και συνεχή υποστήριξη μίας νέας οικονομικής δραστηριότητας – επιχειρηματικότητας με λύσεις όπως ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς επιχειρήσεις, προβολή επιχειρήσεων κλπ.

Ασφάλεια – Πολιτική Προστασία. Ηλεκτρονική και “έξυπνη” διαχείριση ζητημάτων ασφάλειας με εφαρμογές για την παρακολούθηση της ασφάλειας δημοσίων κτιρίων και εγκαταστάσεων, ηλεκτρονικό σύστημα αναφοράς περιστατικών από τους πολίτες κ.ά.

Ψηφιακή Διακυβέρνηση. Ενδυνάμωση της διαφάνειας των δημόσιων διαδικασιών και ενίσχυση της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών στα κοινά. Ηλεκτρονική υποβολή παραπόνων, αιτημάτων, βλαβών, ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση, ηλεκτρονικές πληρωμές κ.ά.

Μητροπολιτική ανάπτυξη

Την ίδια στιγμή υπάρχουν ζητήματα μητροπολιτικού ενδιαφέροντος, τα οποία όλοι οι Δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης απαιτείται να προωθήσουν.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η επέκταση του Μετρό προς τη δυτική Θεσσαλονίκη.

Οι Δήμοι της Θεσσαλονίκης με μία λογική υπερτοπική απαιτείται να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να διεκδικήσουν και να κερδίσουν για τους δημότες τους μία αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής και βελτίωση στην καθημερινότητά τους.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

26.10.202419:36

              Είναι φορές που στην κυριολεξία δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς τον Όλυμπο. Όποια διαδρομή και να ακολουθήσεις, σίγουρα θα γεμίσεις την ψυχή σου με αξέχαστες εικόνες, όμορφες μυρωδιές και υπέροχα χρώματα!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

26.10.202410:32

Η γιορτή του μηχανοκίνητου αθλητισμού που λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες στην Βαλένθια συνεχίζεται, με τους Έλληνες αθλητές να ρίχνονται στη μάχη με το χρόνο στις εκάστοτε κατηγορίες. Στην τρίτη διοργάνωση των FIA Motorsport Games λαμβάνουν μέρος συνολικά 9 αθλητές από τη χώρα μας, συμμετέχοντας σε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17.10.202406:52

  Το ατύχημα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στο δρόμο Ν. Ρυσίου- Βασιλικών στο ύψος των Ταγαράδων. Εμπλέκονται δύο φορτηγά και ένα αυτοκίνητο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.        

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202422:09

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης πέρασε το απόγευμά του σε νοσοκομείο της πόλης όπου υποβλήθηκε σε στεφανιογραφία, ευτυχώς με καθησυχαστικά αποτελέσματα. Ο Στέλιος Αγγελούδης είχε ενοχλήσεις στο στήθος από το πρωί ωστόσο τήρησε κανονικά το πρόγραμμά του. Μετά τα εγκαίνια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:44

    Ήταν μια συμβολική επιλογή, καθώς το αγαπημένο  τραγούδι του Στέλιου Αγγελούδη ακουγόταν από τα ηχεία,  στο εκλογικό κέντρο του της οδού Βενιζέλου όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στις 15 Οκτωβρίου 2023.         «Μόνο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:15

  Επιλεγμένες ετικέτες από 14 μικρά οινοποιεία και 2 αποστακτήρια, σερβιρίστηκαν όσοι εκτιμούν τις αυθεντικές γεύσεις και δεν χάνουν καμία εκδήλωση που διοργανώνει το Blé Vin και η Blé Taste Gallery.   Απόψε, o πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας δεν στάθηκε

thess

Επικαιρότητα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

26.10.202421:51

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

26.10.202421:40

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

26.10.202420:45

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή