Αρχική / ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ / Σταθερότητα και στήριξη των επιχειρήσεων με φοροελαφρύνσεις ζητά η επιχειρηματική κοινότητα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

09/09/202312:00

Σταθερότητα και στήριξη των επιχειρήσεων με φοροελαφρύνσεις ζητά η επιχειρηματική κοινότητα

Το πρώτο επτάμηνο του 2023 ο αριθμός των καθαρών εγγραφών επιχειρήσεων στο ΕΒΕΘ (εγγραφές-διαγραφές) ανέβηκε κατά 40% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022Του Ιωάννη Μασούτη, Προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Σταθερότητα και στήριξη των επιχειρήσεων με φοροελαφρύνσεις ζητά η επιχειρηματική κοινότητα

Γράφει thessnews

 

Η 87η ΔΕΘ διοργανώνεται σε μια στιγμή που η χώρα μας, μετά τις αλλεπάλληλες προκλήσεις που αντιμετώπισε, προσπαθεί να επανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Ήδη οι αγορές δείχνουν εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και τις αναπτυξιακές προοπτικές της, ωστόσο η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα βάλει τη σφραγίδα σε όλη αυτή την προσπάθεια, αυξάνοντας τις ιδιωτικές επενδύσεις. Επιπλέον, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ μπορούν να απογειώσουν κυριολεκτικά την ελληνική οικονομία.

Ανασταλτικός παράγοντας στην αναπτυξιακή πορεία αποτελεί ο πληθωρισμός, που όμως είναι ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο, το οποίο από τη μια ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών περιορίζοντας την κατανάλωση και απ’ την άλλη πιέζει ανοδικά τα επιτόκια επηρεάζοντας αρνητικά τις επενδύσεις.

Η επιχειρηματική κοινότητα ζητά σταθερότητα και στήριξη των επιχειρήσεων με φοροελαφρύνσεις (ανταγωνιστικό φορολογικό περιβάλλον χωρίς αιφνιδιασμούς), αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης με περαιτέρω αύξηση των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μίγμα της χώρας με παράλληλη επένδυση στα δίκτυα διανομής και αποθήκευσης. Για το ζήτημα της ενέργειας, όμως, θα πρέπει να τονίσω ότι ειδικά στους μεγάλους καταναλωτές ρεύματος, όπως η μεταποίηση, που χρειάζεται μια σταθερή τιμή ενέργειας για να μπορέσει να δεσμευτεί σε συμβόλαια παραγωγής, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας, είτε μέσω επιδοτήσεων είτε μέσω της δυνατότητας να συνάπτουν πράσινα διμερή συμβόλαια, κάτι που δεν μπορεί να γίνει τώρα. Μόνο έτσι θα περιοριστεί ο κίνδυνος αποβιομηχάνισης.

 

Πολιτικές ενδυνάμωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω, αναμένουμε από τη νέα Κυβέρνηση πολιτικές για την ουσιαστική ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων: με βελτίωση της πρόσβασής τους σε χρηματοδοτικά εργαλεία και ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με δραστική αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, με βελτίωση των υφιστάμενων ρυθμίσεων οφειλών, με επίσπευση των προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης.

Αναμένουμε την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, στη δικαιοσύνη, στην υγεία, στην παιδεία, στην πολιτική προστασία και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Τα Επιμελητήρια της χώρας, και μιλάω με την ιδιότητα του Προέδρου Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, στο πλαίσιο του θεσμοθετημένου ρόλου του συμβούλου της Πολιτείας, θα συνεργαστούν, όπως πάντα, με τα αρμόδια υπουργεία, με τεκμηριωμένες προτάσεις, προκειμένου η χώρα μας να περάσει σε μια φάση ισχυρής και σταθερής ανάπτυξης, στην οποία θα συμβάλλουν όλες οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους.

Όσον αφορά στην τοπική οικονομία, είναι γνωστό ότι στην περιοχή μας δραστηριοποιούνται μεγάλες ξένες επιχειρήσεις διεθνούς βεληνεκούς, οι οποίες όχι μόνο έχουν δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, αλλά λειτουργούν και ως πόλος έλξης κι άλλων ξένων επενδύσεων. Στην απόφασή τους να επενδύσουν εδώ μεγάλο ρόλο έπαιξε η σταθερότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος την οποία δημιούργησε η Κυβέρνηση την τελευταία τετραετία, που εύχομαι να συνεχιστεί και κατά τη νέα θητεία της. Οι επενδύσεις αυτές δημιουργούν το κλίμα εκείνο που θα φέρει πίσω το ανθρώπινο δυναμικό που έφυγε από τη χώρα μας τα χρόνια της κρίσης και θα τους δώσει την ευκαιρία να αξιοποιήσουν στην πατρίδα τους τις γνώσεις και τις εμπειρίες που απέκτησαν στο εξωτερικό. Ήρθε η ώρα το brain drain να αντιστραφεί σε brain gain.

 

Μεγάλη αύξηση στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων

Το πρώτο επτάμηνο 2023 ο αριθμός των καθαρών εγγραφών επιχειρήσεων στο ΕΒΕΘ (εγγραφές-διαγραφές) ανέβηκε κατά 40% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Η αύξηση ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή στις ανώνυμες εταιρείες, όπου ξεπέρασε το 305%, ανεβαίνοντας από τις 18 στις 73, όπως και στις ατομικές επιχειρήσεις, που ανέβηκαν από τις 83 στις 234, δηλαδή κατά 182%, αλλά και στις ετερόρρυθμες η αύξηση ξεπέρασε το 90%.

Για εμάς στο ΕΒΕΘ, πέραν των προαναφερθέντων ζητημάτων (πληθωρισμός, μεταρρυθμίσεις, ενεργειακό, φορολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα κλπ) για τα οποία συνεργαζόμαστε στενά με τα αρμόδια Υπουργεία και καταθέτουμε τεκμηριωμένες προτάσεις, οι προσπάθειές μας θα επικεντρωθούν, για άλλη μια χρονιά, στην ανάπτυξη της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων με τη νέα πραγματικότητα που φέρνουν οι διατάξεις που αφορούν στο ESG.

Για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, ειδικότερα, θέλω να υπογραμμίσω τη σημασία των έργων υποδομής και συγκεκριμένα των έργων πρώτης προτεραιότητας όπως:

• Η ολοκλήρωση του μετρό με τις επεκτάσεις σε πρώτη φάση προς τα ανατολικά με στόχο τη σύνδεσή του με το αεροδρόμιο και σε δεύτερη φάση προς τα δυτικά.

• Η σύνδεση του λιμανιού με το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο και η δημιουργία του κέντρου logistics στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου και σύνδεσή του με το σιδηροδρομικό δίκτυο

• Η Σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Καβάλα και τους Τοξότες Ξάνθης

• Η ανάπλαση του εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου Θεσσαλονίκης

• Η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη.

Πέραν των έργων υποδομής, απαιτείται η ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας και πιο συγκεκριμένα πρωτοβουλιών όπως η Αλεξάνδρεια Ζώνη καινοτομίας, ΕΚΕΤΑ και το Τεχνολογικό Πάρκο Thessintec.

Τέλος, απαιτείται η επιτάχυνση των πρωτοβουλιών για τη μετατροπή των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων της Κεντρικής Μακεδονίας σε οργανωμένους υποδοχείς επιχειρήσεων. Για την περιοχή της Θεσσαλονίκης, το Καλοχώρι είναι σε πρώτη προτεραιότητα.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

26.10.202419:36

              Είναι φορές που στην κυριολεξία δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς τον Όλυμπο. Όποια διαδρομή και να ακολουθήσεις, σίγουρα θα γεμίσεις την ψυχή σου με αξέχαστες εικόνες, όμορφες μυρωδιές και υπέροχα χρώματα!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

26.10.202410:32

Η γιορτή του μηχανοκίνητου αθλητισμού που λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες στην Βαλένθια συνεχίζεται, με τους Έλληνες αθλητές να ρίχνονται στη μάχη με το χρόνο στις εκάστοτε κατηγορίες. Στην τρίτη διοργάνωση των FIA Motorsport Games λαμβάνουν μέρος συνολικά 9 αθλητές από τη χώρα μας, συμμετέχοντας σε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17.10.202406:52

  Το ατύχημα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στο δρόμο Ν. Ρυσίου- Βασιλικών στο ύψος των Ταγαράδων. Εμπλέκονται δύο φορτηγά και ένα αυτοκίνητο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.        

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202422:09

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης πέρασε το απόγευμά του σε νοσοκομείο της πόλης όπου υποβλήθηκε σε στεφανιογραφία, ευτυχώς με καθησυχαστικά αποτελέσματα. Ο Στέλιος Αγγελούδης είχε ενοχλήσεις στο στήθος από το πρωί ωστόσο τήρησε κανονικά το πρόγραμμά του. Μετά τα εγκαίνια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:44

    Ήταν μια συμβολική επιλογή, καθώς το αγαπημένο  τραγούδι του Στέλιου Αγγελούδη ακουγόταν από τα ηχεία,  στο εκλογικό κέντρο του της οδού Βενιζέλου όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στις 15 Οκτωβρίου 2023.         «Μόνο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:15

  Επιλεγμένες ετικέτες από 14 μικρά οινοποιεία και 2 αποστακτήρια, σερβιρίστηκαν όσοι εκτιμούν τις αυθεντικές γεύσεις και δεν χάνουν καμία εκδήλωση που διοργανώνει το Blé Vin και η Blé Taste Gallery.   Απόψε, o πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας δεν στάθηκε

thess

Επικαιρότητα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

26.10.202421:51

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

26.10.202421:40

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

26.10.202420:45

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή