Αρχική / ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ / Πρωτοπόρος η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης στην καινοτομία και στην υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

09/09/202319:09

Πρωτοπόρος η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης στην καινοτομία και στην υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων

Συνέντευξη με τον Αναστάσιο Τζήκα, πρόεδρο ‘ΤΕΧΝΟΠΟΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ’ και πρόεδρο ΔΕΘ-HELEXPO.

Πρωτοπόρος η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης στην καινοτομία και στην υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων

Γράφει thessnews

 

Η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης αποτελεί το πρώτο Πάρκο Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας στην Ελλάδα, αποτέλεσμα ενός επενδυτικού σχεδίου άνω των 12,5 εκ. ευρώ. Σκοπός της εταιρείας ήταν η ίδρυση του πρώτου Πάρκου Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας στην Ελλάδα τόσο για την επίλυση μερικών από τα προβλήματα των εταιρειών του κλάδου, όπως οι στεγαστικές τους ανάγκες, αλλά ταυτόχρονα και η δημιουργία ενός πλέγματος σύγχρονων υποδομών και επενδυτικών ευκαιριών, το οποίο θα αποτελέσει πνεύμονα ανάπτυξης τόσο για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, όσο και για τη χώρα γενικότερα.

Αναστάσιος Τζήκας

 

 

-Πόσες εταιρείες είναι εγκατεστημένες σήμερα μέσα στην Τεχνόπολη και ποια είναι τα αντικείμενά τους;

Η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, μια πρωτοβουλία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), που ιδρύθηκε το 2001 με τη συμμετοχή των μεγαλύτερων επιχειρήσεων πληροφορικής και υψηλής τεχνολογίας της περιοχής, φιλοξενεί σήμερα περισσότερες από 20 εταιρείες εντός, αλλά και εκτός της θερμοκοιτίδας της.

 

 

Μεταξύ των πλέον γνωστών ενοίκων της είναι η Logismos Συστήματα Πληροφορικής, η οποία ήταν και η πρώτη που εγκαταστάθηκε στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, αλλά και η Deloitte, που απασχολεί 1.000 εργαζομένους στο πλαίσιο της μεγαλύτερης επένδυσης πολυεθνικής στη Θεσσαλονίκη.
Επίσης, η θερμοκοιτίδα της Τεχνόπολης αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του τεχνολογικού πάρκου, προσφέροντας τις απαραίτητες υποδομές, υποστηρικτικές υπηρεσίες και χρηματοδοτικά εργαλεία σε επιλεγμένες, καινοτόμες εταιρείες, ώστε να διασφαλίσουν την επιτυχία και τη βιωσιμότητά τους στην αγορά.
Όσο για το αντικείμενό τους, οι επιχειρήσεις που στεγάζονται στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης δραστηριοποιούνται σε επιμέρους πεδία της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών.

 

Ποιος είναι ο προγραμματισμός για την επέκταση της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης;

Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε μια πραγματική έκρηξη ενδιαφέροντος από πολυεθνικές εταιρείες νέων τεχνολογιών για την εγκατάστασή τους στη Θεσσαλονίκη. Άλλωστε, ο συνδυασμός του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, της πληθώρας των πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων, αλλά και του υψηλού επιπέδου των επιχειρήσεων πληροφορικής της πόλης είναι ένα ισχυρό δέλεαρ. Στο πλαίσιο αυτό η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης είναι στην παρούσα φάση ο μόνος οργανωμένος χώρος που μπορεί να υποδεχθεί με ευρωπαϊκούς όρους το εν λόγω momentum.
Αυτό το έντονο ενδιαφέρον για τη Θεσσαλονίκη πιστεύουμε πως θα αναδείξει ακόμα περισσότερο την Τεχνόπολη ως βασικό κόμβο της τοπικής κοινότητας καινοτομίας με την εγκατάσταση όλο και περισσότερων εταιρειών πληροφορικής και νέων τεχνολογιών.

 

-Ποιο είναι το απώτερο όραμα για τη μετεξέλιξη της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης σε τεχνολογικό hub μαζί και με τις υπόλοιπες υποδομές τεχνολογίας και πληροφορικής της Θεσσαλονίκης;

Η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης τις δύο προηγούμενες δεκαετίες υπήρξε μια από τις πρώτες οργανωμένες και σοβαρές προσπάθειες για να αναπτυχθεί στην πόλη ένα οικοσύστημα καινοτομίας και νέων τεχνολογιών. Ξεκίνησε το 2001 με μεγάλο ενθουσιασμό και με τη συνεργασία των σημαντικότερων εταιρειών πληροφορικής της πόλης, με σκοπό να εξελιχθεί στη Silicon Valley της ευρύτερης περιοχής, αλλά και της χώρας, στα πρότυπα του Sophia Antipolis στη Νίκαια της Γαλλίας και άλλων υποδομών καινοτομίας σε Ισραήλ, Φινλανδία και Ιρλανδία.

 

 

Το επόμενο διάστημα η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης με υψηλού επιπέδου υποδομές, όπως είναι τα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και οπτικών ινών που διαθέτει, αλλά και με ένα περιβάλλον που ευνοεί τη συνεργασία επιχειρήσεων και ερευνητικών ιδρυμάτων εκτιμώ ότι θα διαδραματίσει ρόλο καταλύτη για τη μετεξέλιξη που έχει ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη και θα την αναδείξει σε αυτό που είχε οραματιστεί η γενιά του ΣΕΠΒΕ της δεκαετίας του ’90 και του 2000: να γίνει δηλαδή η πληροφορική και δη η βιομηχανία λογισμικού ένας από τους στρατηγικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

26.10.202419:36

              Είναι φορές που στην κυριολεξία δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς τον Όλυμπο. Όποια διαδρομή και να ακολουθήσεις, σίγουρα θα γεμίσεις την ψυχή σου με αξέχαστες εικόνες, όμορφες μυρωδιές και υπέροχα χρώματα!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

26.10.202410:32

Η γιορτή του μηχανοκίνητου αθλητισμού που λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες στην Βαλένθια συνεχίζεται, με τους Έλληνες αθλητές να ρίχνονται στη μάχη με το χρόνο στις εκάστοτε κατηγορίες. Στην τρίτη διοργάνωση των FIA Motorsport Games λαμβάνουν μέρος συνολικά 9 αθλητές από τη χώρα μας, συμμετέχοντας σε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17.10.202406:52

  Το ατύχημα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στο δρόμο Ν. Ρυσίου- Βασιλικών στο ύψος των Ταγαράδων. Εμπλέκονται δύο φορτηγά και ένα αυτοκίνητο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.        

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202422:09

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης πέρασε το απόγευμά του σε νοσοκομείο της πόλης όπου υποβλήθηκε σε στεφανιογραφία, ευτυχώς με καθησυχαστικά αποτελέσματα. Ο Στέλιος Αγγελούδης είχε ενοχλήσεις στο στήθος από το πρωί ωστόσο τήρησε κανονικά το πρόγραμμά του. Μετά τα εγκαίνια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:44

    Ήταν μια συμβολική επιλογή, καθώς το αγαπημένο  τραγούδι του Στέλιου Αγγελούδη ακουγόταν από τα ηχεία,  στο εκλογικό κέντρο του της οδού Βενιζέλου όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στις 15 Οκτωβρίου 2023.         «Μόνο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:15

  Επιλεγμένες ετικέτες από 14 μικρά οινοποιεία και 2 αποστακτήρια, σερβιρίστηκαν όσοι εκτιμούν τις αυθεντικές γεύσεις και δεν χάνουν καμία εκδήλωση που διοργανώνει το Blé Vin και η Blé Taste Gallery.   Απόψε, o πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας δεν στάθηκε

thess

Επικαιρότητα

ΕΛΛΑΔΑ

27.10.202409:10

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

26.10.202421:51

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

26.10.202421:40

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

26.10.202420:45

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή