Αρχική / ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ / Σαφάρι για ένα σπίτι

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

30/08/201618:40

Σαφάρι για ένα σπίτι

Σαφάρι για ένα σπίτι

Γράφει ThessNews-DESK

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΕΤΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ  – ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΕΝΟΙΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ – ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

Μετά την επιτυχία στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, κάθε οικογένεια ξεκινά το κυνήγι για την πρώτη διαμονή του παιδιού τους μακριά από το «πατρικό» και τη ζεστή «αγκαλιά» της μάνας και του πατέρα.

Δεκάδες οικογένειες αυτό το Σαββατοκύριακο θα περπατήσουν τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, θα αγοράσουν εφημερίδες για να δουν τις μικρές αγγελίες και θα μιλήσουν με μεσίτες ευελπιστώντας να βρουν καλές ανέσεις για το τέκνο τους ,ώστε να ξεκινήσει με τον καλύτερο τρόπο την ακαδημαϊκή του φοίτηση.

Όμως αυτό το «σαφάρι» κρύβει αρκετές παγίδες, που με την βοήθεια των ειδικών θα τις «φωτίσουμε», ώστε γονείς και φοιτητές να μην πέσουν μέσα. Παράλληλα, «χαρτογραφούμε» τις τιμές ανά περιοχή, ώστε να γνωρίζουν όλοι εκ των προτέρων τι θα αντιμετωπίσουν.

10 ευρώ το τετραγωνικό

Στην αναζήτηση του πρώτου φοιτητικού σπιτιού συνήθως συγκρούονται τα «θέλω» του γονιού με του παιδιού. Οι γονείς με την εμπειρία τους αναζητούν ένα καλό σπίτι, ανακαινισμένο, σε καλή περιοχή, χωρίς αυτό να τους εκτινάσσει τον οικονομικό προϋπολογισμό. Από την άλλη, οι νέοι θέλουν να βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο, εκεί που ζει και αναπνέει ο φοιτητόκοσμος, εκεί που όλα «τα γυρνάς με τα πόδια».

Οι περιοχές γύρω από την πανεπιστημιακή κοινότητα (ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ) είναι οι πρώτες που αναζητούν οι γονείς για ένα πιθανό σπίτι. Σύμφωνα με τον Άγγελο Πασαλίδη, πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, οι τιμές στα ενοίκια κυμαίνονται για τα στούντιο (20-35 τμ) στα 180 έως 340 ευρώ για τις περιοχές του ιστορικού κέντρου, της Τριανδρίας ακόμα και της Τούμπας που προτιμάται από πληθώρα φοιτητών.

Για μία γκαρσονιέρα (50 τμ ) οι τιμές κυμαίνονται από 250 έως 380 ευρώ, ενώ για ένα δυάρι ξεκινούν από 300 ευρώ και μπορούν να φτάσουν ακόμα και σε διπλάσια τιμή ενοικίου. Στη Δυτική Θεσσαλονίκη (Βαρδάρη, Νεάπολη, Εύοσμο, Συκιές κλπ) οι τιμές των ενοικίων εμφανίζονται χαμηλότερες ακόμα και 40%, αλλά συνήθως, όπως εξηγεί ο κ. Πασαλίδης, προτιμώνται από τους γονείς που έχουν συγγενείς στις περιοχές αυτές.

Μεγάλη ζήτηση για φοιτητικά σπίτια έχουν περιοχές όπως οι 40 Εκκλησιές, η Άνω Πόλη, η Ευαγγελίστρια και η Τούμπα. Τις περιοχές αυτές επιλέγουν και σπουδαστές στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στην περιοχή της Σίνδου. Ελάχιστοι είναι αυτοί που μένουν στα δωμάτια πέριξ του ΑΤΕΙ-Θ λόγω των αραιών βραδινών δρομολογίων του ΟΑΣΘ αλλά και της μεγάλης απόστασης από την πόλη.

«Αποφεύγουμε τις πονηριές»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης επισημαίνει τον κίνδυνο και τις «πονηριές» που κρύβουν οι αγγελίες του διαδικτύου, οι οποίες μπορούν να αποφευχθούν με έναν μεσίτη.

Η αμοιβή του μεσίτη προσδιορίζεται εκ των προτέρων. Πριν γίνει η συμφωνία, πριν ξεκινήσει η αναζήτηση της κατοικίας. «Η αμοιβή του μεσίτη είναι θέμα συμφωνίας. Είτε πρόκειται για ένα μίσθωμα είτε για ένα ποσοστό. Ένα εφάπαξ ποσό. Αλλά η συμφωνία θα γίνει εκ των προτέρων, με τον πελάτη να επιβαρύνεται το ΦΠΑ», ξεκαθαρίζει ο κ. Πασαλίδης.

Παράλληλα, συμβουλεύει τους γονείς να μη δίνουν ποτέ χρήματα σε «μεσίτες» στον δρόμο. «Μόνο στην έδρα του επιχειρηματία και μόνο με τα κατάλληλα παραστατικά» σημειώνει, κάνοντας λόγο για τυχάρπαστους και για το μεγάλο πρόβλημα της «παραμεσιτείας».

Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών συμβουλεύει φοιτητές και γονείς για το τι πρέπει να προσέξουν, όταν ψάχνουν για ένα σπίτι.

«Ελέγχουμε την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι μας παρέχει αυτή (supermarket, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κ.λπ.). Ελέγχουμε καλά το σπίτι, για να διαπιστώσουμε τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουμε στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει, πριν αρχίσουμε να κατοικούμε στο σπίτι. Ο ιδιοκτήτης φέρει τα βάρη του ακινήτου.

Αφού συμφωνήσουμε, υπογράφουμε γραπτό μισθωτήριο συμβόλαιο και απαιτούμε αντίγραφο θεωρημένο από την εφορία. Σε καμία περίπτωση δεν αποδεχόμαστε προτάσεις για αποδείξεις ενοικίου ή συμφωνητικά για ποσά διαφορετικά των πραγματικών. Γινόμαστε συνένοχοι σε φοροδιαφυγή του ιδιοκτήτη.

Τα σπίτια τα επισκεπτόμαστε και τα ελέγχουμε την ημέρα, με το φως να είναι «σύμμαχός» μας. Πριν αποφασίσουμε να υπογράψουμε συμβόλαιο, ενημερωνόμαστε για τα κοινόχρηστα, τους λογαριασμούς του σπιτιού και όλα τα έξοδα που θα επιβαρύνουν το σπίτι, πέραν του ενοικίου», αναφέρει μεταξύ άλλων το ΚΕΠΚΑ.

Από το φύλλο της THESSNEWS #16 (27-28/08/2016)

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ThessNews-DESK

/ Δείτε ακόμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17.10.202406:52

  Το ατύχημα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στο δρόμο Ν. Ρυσίου- Βασιλικών στο ύψος των Ταγαράδων. Εμπλέκονται δύο φορτηγά και ένα αυτοκίνητο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.        

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202422:09

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης πέρασε το απόγευμά του σε νοσοκομείο της πόλης όπου υποβλήθηκε σε στεφανιογραφία, ευτυχώς με καθησυχαστικά αποτελέσματα. Ο Στέλιος Αγγελούδης είχε ενοχλήσεις στο στήθος από το πρωί ωστόσο τήρησε κανονικά το πρόγραμμά του. Μετά τα εγκαίνια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:44

    Ήταν μια συμβολική επιλογή, καθώς το αγαπημένο  τραγούδι του Στέλιου Αγγελούδη ακουγόταν από τα ηχεία,  στο εκλογικό κέντρο του της οδού Βενιζέλου όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στις 15 Οκτωβρίου 2023.         «Μόνο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:15

  Επιλεγμένες ετικέτες από 14 μικρά οινοποιεία και 2 αποστακτήρια, σερβιρίστηκαν όσοι εκτιμούν τις αυθεντικές γεύσεις και δεν χάνουν καμία εκδήλωση που διοργανώνει το Blé Vin και η Blé Taste Gallery.   Απόψε, o πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας δεν στάθηκε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202420:00

  Πολύ θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Πληρώνω όσο Πετάω» που ξεκίνησε στο Δήμο Θέρμης πριν από έναν ακριβώς χρόνο, τον Οκτώβριο του 2023.   Πρόκειται για μία νέα γραμμή συλλογής βιοαπόβλητων απορριμμάτων η

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202419:00

      Μετά την επιτυχία της πρώτης δράσης, συνεχίζει την συλλογική  προσπάθεια για κοινωνική αλληλεγγύη και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, μαζί με τους «Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης» στο πάρκινγκ πίσω από το Κατσάνειο, για να δώσουμε νέα πνοή στον χώρο της κοινότητάς μας!

thess

Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

23.10.202422:45

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή