Αρχική / ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ / Αγάπη μου, χωρίζουμε…για να ζήσουμε!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

23/08/201618:05

Αγάπη μου, χωρίζουμε…για να ζήσουμε!

Αγάπη μου, χωρίζουμε…για να ζήσουμε!

Γράφει ThessNews-DESK

Υψηλή φορολογία, τεκμήρια διαβίωσης, δάνεια στεγαστικά, και αμέτρητες άλλες οικονομικές και φορολογικές υποχρεώσεις οδηγούν πολλά ζευγάρια σε νέα ήθη κι έθιμα…

Τι συμφέρει περισσότερο με βάση τις τελευταίες αποφάσεις στη φορολογία; Να είσαι ελεύθερος, παντρεμένος, χωρισμένος, με παιδιά ή χωρίς; Τι «γλιτώνει» κάποιος, που θα χωρίσει (εκτός από γκρίνια…);

Μετά τους «λευκούς» γάμους, που έδιναν στους φορολογούμενους ελαφρύνσεις και προνόμια, ήρθε η εποχή που τα «λευκά» διαζύγια διευκολύνουν έως και σώζουν τον οικογενειακό κουμπαρά. 

Τα προηγούμενα χρόνια, που ήταν η εποχή της ανάπτυξης στη χώρα μας, υπήρχαν πλήθος ευνοϊκές ρυθμίσεις, για όσους αποφάσιζαν να ζήσουν μια κοινή ζωή με κοινό πορτοφόλι.

Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούσαν κυρίως  φορολογικές, ασφαλιστικές, απόκτησης αυτοκινήτου μεγάλου κυβισμού, αλλά και επιδόματα για τρίτεκνους-πολύτεκνους κλπ., με τις γνωστές κόκκινες πινακίδες, που ακόμη κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους.

Επίσης, λόγω της ανάγκης παραμονής στη χώρα μας πλήθους αλλοδαπών, γίνονταν εικονικοί γάμοι για να νομιμοποιηθεί η διαμονή κυρίως των οικονομικών μεταναστών. Έτσι, λοιπόν, είχαμε τους λευκούς γάμους στη χώρα μας.

Στην εποχή της κρίσης τα πράγματα  άλλαξαν δραματικά, αναφέρει στη ThessNews ο δικηγόρος, Αναστάσιος Τσόης.

«Το κράτος σταμάτησε τις  παροχές στην οικογένεια, κυρίως λόγω των  μνημονίων, τα επιδόματα δίνονται με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, οι αιτήσεις  για την λήψη στεγαστικών δανείων σταμάτησαν, με αποτέλεσμα να μην ’συμφέρει’ να είσαι νομικά σε  έγγαμη κατάσταση. Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο να υποβάλλουν αιτήσεις εκδόσεως διαζυγίων ζευγάρια, χωρίς κανένα άλλο λόγο, παρά μόνο για οικονομικό», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον φοροτεχνικό, Ιωάννη Σπ. Καμαρινό, «η φορολογία πάει στο φυσικό πρόσωπο, ξεχωριστά και στο τέλος ενώνονται οι φορολογίες τους, έτσι δεν υπάρχει λόγος για ‘λευκό’ διαζύγιο. Μόνο αν έχουν αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία κατά τη διάρκεια του γάμου τους, ‘συμφέρει’ να προχωρήσουν στη διαδικασία των ‘λευκών’ διαζυγίων».

Καθώς οι δικηγόροι είναι εν μέρει και «εξομολογητές», έρχονται αντιμέτωποι με «ομολογίες» υποψήφιων πελατών τους, που αναζητούν τρόπους να «σώσουν» την περιουσία τους, το σπίτι τους, όσα τους άφησαν οι γονείς τους ή όσα προσπάθησαν να αποκτήσουν μαζί.

«Πρόσφατα, ένα ζεύγος συναδέλφων δικηγόρων σκεφτόταν το διαζύγιο, διότι δεν ήταν δυνατή η συμμετοχή του ενός εξ αυτών στον αναπτυξιακό νόμο επιδότησης  εξοπλισμού γραφείου, ασφαλιστικών εισφορών,  προσλήψεως προσωπικού και ενοικίου», αναφέρει ο κ. Τσόης.

Επισημαίνει πως τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται όλο και περισσότερα ζευγάρια που υποβάλλουν αίτηση διαζυγίου, με μόνους λόγους:

Υπέρμετρη φορολόγηση  κοινής δήλωσης. Συμφέρει να φορολογείται κατ’ άτομο η οικογένεια και όχι να προστίθενται τα εισοδήματα των δύο συζύγων με το ισχύον φορολογικό καθεστώς.

Υπαγωγή στο  νόμο 3869/2010 Κατσέλη για τα νοικοκυριά όπου το ζευγάρι προκειμένου να σώσει το δεύτερο σπίτι του μαζί με την οικογενειακή στέγη, υποβάλλει αίτηση διαζυγίου, και έτσι μένει από ένα σπίτι για κάθε σύζυγο, διαφορετικά εκ του νόμου, θα υποχρεούτο να εκποιήσει το ένα από τα δύο.

Προκειμένου να διασωθεί ό ένας σύζυγος σε περίπτωση που ο άλλος είναι οφειλέτης στο Δημόσιο ή σε Πιστωτικά Ιδρύματα ή σε τρίτους και να  αποφευχθεί έτσι κατάσχεση στην ιδιωτική του ατομική περιουσία.

Στη συμμετοχή του ενός συζύγου σε προγράμματα ΕΣΠΑ, τα οποία προϋποθέτουν όριο ύψους εισοδήματος.

Για πλήθος άλλων ευεργετημάτων, όπως το επίδομα θέρμανσης, πολυτέκνου και άλλων.

«Έτσι λοιπόν, φορτώνονται τα πινάκια των διαζυγίων στα δικαστήριά μας, άλλα εκ των οποίων συζητούνται κανονικά (ιδίως τα συναινετικά), άλλα αναβάλλονται με κοινή συναίνεση των διαδίκων, άλλα δικάζονται ερήμην και εκκρεμούν οι αποφάσεις ή εφέσεις, με  αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε ούτε οι εμπλεκόμενοι ποια αίτηση διαζυγίου είναι πραγματική και ποια εικονική», καταλήγει ο κ. Τσόης.

Το ζήτημα είναι πρακτικό ή ουσιαστικό; Μήπως αν γίνει η αρχή με την αίτηση διαζυγίου είναι τελικά το πρώτο βήμα προς την μετά εποχή γάμου, εκείνη της ελευθερίας και των οικονομικών ελαφρύνσεων;

Όπως και να έχει φαίνεται πως οι νέες δημοσιονομικές προσαρμογές για τη σωτηρία της χώρας ρίχνουν στο βωμό της θυσίας τα ήθη και έθιμα των πατροπαράδοτων Ελλήνων για μερικά ευρώ.

Από το φύλλο της THESSNEWS #15 (20-21/08/2016)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ThessNews-DESK

/ Δείτε ακόμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17.10.202406:52

  Το ατύχημα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στο δρόμο Ν. Ρυσίου- Βασιλικών στο ύψος των Ταγαράδων. Εμπλέκονται δύο φορτηγά και ένα αυτοκίνητο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.        

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202422:09

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης πέρασε το απόγευμά του σε νοσοκομείο της πόλης όπου υποβλήθηκε σε στεφανιογραφία, ευτυχώς με καθησυχαστικά αποτελέσματα. Ο Στέλιος Αγγελούδης είχε ενοχλήσεις στο στήθος από το πρωί ωστόσο τήρησε κανονικά το πρόγραμμά του. Μετά τα εγκαίνια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:44

    Ήταν μια συμβολική επιλογή, καθώς το αγαπημένο  τραγούδι του Στέλιου Αγγελούδη ακουγόταν από τα ηχεία,  στο εκλογικό κέντρο του της οδού Βενιζέλου όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στις 15 Οκτωβρίου 2023.         «Μόνο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:15

  Επιλεγμένες ετικέτες από 14 μικρά οινοποιεία και 2 αποστακτήρια, σερβιρίστηκαν όσοι εκτιμούν τις αυθεντικές γεύσεις και δεν χάνουν καμία εκδήλωση που διοργανώνει το Blé Vin και η Blé Taste Gallery.   Απόψε, o πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας δεν στάθηκε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202420:00

  Πολύ θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Πληρώνω όσο Πετάω» που ξεκίνησε στο Δήμο Θέρμης πριν από έναν ακριβώς χρόνο, τον Οκτώβριο του 2023.   Πρόκειται για μία νέα γραμμή συλλογής βιοαπόβλητων απορριμμάτων η

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202419:00

      Μετά την επιτυχία της πρώτης δράσης, συνεχίζει την συλλογική  προσπάθεια για κοινωνική αλληλεγγύη και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, μαζί με τους «Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης» στο πάρκινγκ πίσω από το Κατσάνειο, για να δώσουμε νέα πνοή στον χώρο της κοινότητάς μας!

thess

Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

23.10.202422:45

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή