Αρχική / ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ / Αλλάζει όψη η Δεντροφυτεία: Νέες περιπατητικές διαδρομές και εγκαταστάσεις (ΦΩΤΟ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

11/07/202314:20

Αλλάζει όψη η Δεντροφυτεία: Νέες περιπατητικές διαδρομές και εγκαταστάσεις (ΦΩΤΟ)

Χώροι άθλησης και συνάθροισης, νέες παιδικές χαρές και χώροι παρατήρησης είναι λίγα μόνο από τα νέα έργα που πρόκειται να δρομολογηθούν

Αλλάζει όψη η Δεντροφυτεία: Νέες περιπατητικές διαδρομές και εγκαταστάσεις (ΦΩΤΟ)

Γράφει 3dsmin@

 

Τα σχέδια ανάπλασης του Δημοτικού Άλσους Συκεών, γνωστoύ και ως «Δεντροφυτεία» παρουσιάστηκαν χθες σε εκδήλωση του δήμου Νεάπολης-Συκεών στην κεντρική είσοδο του πάρκου.

 

Στην εισήγησή του, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, τόνισε τη συναισθηματική πλευρά της εκδήλωσης κάνοντας μια αναφορά στο παρελθόν, καθώς, όπως είπε, πολλοί κάτοικοι της περιοχής έχουν μνήμες στο Άλσος από τα παιδικά τους χρόνια, έχοντας δημιουργήσει μια βιωματική σχέση με το περιβάλλον.

 

 

Ήδη από το 1994 λειτουργεί εντός του πάρκου ο ομώνυμος θερινός κινηματογράφος «Άλσος», καθώς επίσης και παιδικές χαρές, δύο χώροι συναθροίσεων, μονοπάτια, γεμάτη δεξαμενή νερού με πυροσβεστικούς κρουνούς και υπόγειο δίκτυο πυρασφάλειας, βάση προσκόπων, ενώ τα τελευταία χρόνια λειτουργεί και το δημοτικό αναψυκτήριο, φιλοξενώντας καθημερινά πλήθος κόσμου. Αναφορά έγινε και σε λοιπά έργα που είχαν δρομολογηθεί, αλλά που τελικά «δεν εγκρίθηκαν από το Δασαρχείο» σύμφωνα με τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών.

 

Ερχόμενοι στο σήμερα και σχετικά με τις παρεμβάσεις, ο κ. Δανιηλίδης είπε σχετικά: «Στόχος είναι να ζωντανέψουμε ακόμα περισσότερο τον χώρο, με περισσότερες και καλύτερες παιδικές χαρές και πάντα με το πνεύμα του σεβασμού του περιβάλλοντος, ενισχύοντας τον χώρο πρασίνου.

 

Η μελέτη ανάπλασης της «Δεντροφυτείας»

 

 

Η μελέτη έχει ως βασική επιδίωξη την ενίσχυση του βιοκλιματικού σχεδιασμού του Άλσους αλλά και τη βελτίωση της προσβασιμότητάς του με στόχο την ασφαλή και απρόσκοπτη κίνηση των περιπατητών.

 

Το στοίχημα του δήμου Νεάπολης- Συκεών και της ομάδας των μελετητών του είναι ο ίδιος δημόσιος χώρος των 72 στρεμμάτων να «ενοποιηθεί» και να αναδειχθεί σε πολυχώρο, όπου ο κάθε πολίτης θα μπορεί θα βρει την δραστηριότητα που του ταιριάζει. Να μην υπάρχουν πλέον «σκοτεινά» και ανεκμετάλλευτα σημεία.

 

Η μελέτη θα υποβληθεί το επόμενο διάστημα στη Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένας μέρος των αναγκαίων χρημάτων για την υλοποίησή της, ενώ τα λοιπά κονδύλια, εφόσον χρειαστεί, θα διατεθούν από το ταμείο του Δήμου Νεάπολης-Συκεών.

 

Τα νέα έργα

 

Τα νέα έργα παρουσίασε ο Λίγγος Γιάννης, αρχιτέκτονας μηχανικός.

 

Συγκεκριμένα, θα αναπτυχθούν δύο χώροι άθλησης ενηλίκων με εξωτερικά όργανα γυμναστικής, ένα roller park, καθώς επίσης θα εγκατασταθούν τραπέζια πινκ πονκ.

 

Στα σχέδια υπάρχουν επίσης και δύο χώροι παρατήρησης. Ένα μπαλκόνι από ξύλινο deck με κιάλια θέασης που θα βρίσκεται στην κορυφή του πάρκου και ένα δεύτερο στο κάτω μέρος με θέα στον Θερμαϊκό κόλπο.

 

Δίπλα στον πεζόδρομο θα τοποθετηθεί ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι νερού για παιδιά, καθώς και ένας βοτανικός κήπος με 50 παρτέρια. Τρεις περιστερώνες θα τοποθετηθούν διάσπαρτοι στα πιο πλούσια σε χλωρίδα σημεία του πάρκου και θα κατασκευαστούν νέα wc, ανδρών γυναικών και ΑμεΑ.

 

Δύο καινούργιες περιπατητικές διαδρομές θα «απλώσουν» την επισκεψιμότητα σε όλα τα σημεία του πάρκου. Θα δημιουργηθεί μία κλειστή κυκλική διαδρομή 1 χλμ, και μία δεύτερη χωμάτινη, όπου θα αποτελέσει φυσικό μονοπάτι περιπάτου και σημείο συνάθροισης.

 

Στην κεντρική πλατεία θα αναπτυχθεί μία πέργκολα ημικυκλική, όπως φαίνεται και στο παραπάνω βίντεο που θα προσφέρει σκίαση και θα χρησιμοποιηθεί και ως χώρος εκδηλώσεων.

 

Στο ψηλότερο σημείο, στη λευκή πέτρα, θα δημιουργηθεί ένας κυκλικός χώρος συνάθροισης. Στον χώρο των εγκαταστάσεων των προσκόπων θα κατασκευαστούν δύο νέοι είσοδοι, καθώς και ένα μονοπάτι εισόδου με κλίσεις φιλικές προς τα ΑμέΑ.

 

Τέλος, οι παιδικές χαρές θα μεγαλώσουν σε έκταση με 14 νέα παιχνίδια, καθιστικά και στέγαστρα, διατηρώντας όμως, παράλληλα, τα δέντρα και τα φυτά της περιοχής.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο 3dsmin@

/ Δείτε ακόμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

26.10.202410:32

Η γιορτή του μηχανοκίνητου αθλητισμού που λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες στην Βαλένθια συνεχίζεται, με τους Έλληνες αθλητές να ρίχνονται στη μάχη με το χρόνο στις εκάστοτε κατηγορίες. Στην τρίτη διοργάνωση των FIA Motorsport Games λαμβάνουν μέρος συνολικά 9 αθλητές από τη χώρα μας, συμμετέχοντας σε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17.10.202406:52

  Το ατύχημα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στο δρόμο Ν. Ρυσίου- Βασιλικών στο ύψος των Ταγαράδων. Εμπλέκονται δύο φορτηγά και ένα αυτοκίνητο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.        

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202422:09

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης πέρασε το απόγευμά του σε νοσοκομείο της πόλης όπου υποβλήθηκε σε στεφανιογραφία, ευτυχώς με καθησυχαστικά αποτελέσματα. Ο Στέλιος Αγγελούδης είχε ενοχλήσεις στο στήθος από το πρωί ωστόσο τήρησε κανονικά το πρόγραμμά του. Μετά τα εγκαίνια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:44

    Ήταν μια συμβολική επιλογή, καθώς το αγαπημένο  τραγούδι του Στέλιου Αγγελούδη ακουγόταν από τα ηχεία,  στο εκλογικό κέντρο του της οδού Βενιζέλου όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στις 15 Οκτωβρίου 2023.         «Μόνο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:15

  Επιλεγμένες ετικέτες από 14 μικρά οινοποιεία και 2 αποστακτήρια, σερβιρίστηκαν όσοι εκτιμούν τις αυθεντικές γεύσεις και δεν χάνουν καμία εκδήλωση που διοργανώνει το Blé Vin και η Blé Taste Gallery.   Απόψε, o πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας δεν στάθηκε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202420:00

  Πολύ θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Πληρώνω όσο Πετάω» που ξεκίνησε στο Δήμο Θέρμης πριν από έναν ακριβώς χρόνο, τον Οκτώβριο του 2023.   Πρόκειται για μία νέα γραμμή συλλογής βιοαπόβλητων απορριμμάτων η

thess

Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

26.10.202414:00

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή