Αρχική / ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ / «Ερήμωσαν» το ΙΚΑ Αμπελοκήπων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

02/08/201622:14

«Ερήμωσαν» το ΙΚΑ Αμπελοκήπων

«Ερήμωσαν» το ΙΚΑ Αμπελοκήπων

Γράφει thessnews

Αφημένοι στη μοίρα τους και χωρίς γιατρό 100.000 ασφαλισμένοι! – Παρέμβαση του υπουργού ζητά ο δήμαρχος

Ερημιά. Άδειοι διάδρομοι, απελπισία και απογοήτευση. «Νέκρα». Είναι μόνο μια λιτή και σύντομη περιγραφή για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ένα πραγματικό «διαμάντι» στη δυτική Θεσσαλονίκη. Το ιατρείο ΙΚΑ Αμπελοκήπων.

Ανεβαίνοντας την οδό Ελευθερίας, λίγα μέτρα παραπάνω από την εκκλησία του Αγ. Παντελεήμονα, στους Αμπελόκηπους, δεσπόζει το τετραώροφο κτίριο, 4117 τ.μ., με τον προαύλιο χώρο του.

Ένα κτίριο με αρχιτεκτονική και όχι απλά μπετά που έπεσαν για να γίνουν τέσσερις τοίχοι, άρχισε να λειτουργεί το 1993 ως πολυιατρείο του ΙΚΑ τηρώντας μέχρι και σήμερα προδιαγραφές που δεν συναντάς συχνά σε δημόσια κτίρια.

Το οικόπεδο έγινε δωρεά από το δήμο στο δημόσιο για να κατασκευαστεί ένα κέντρο υγείας. Και έτσι ουσιαστικά ξεκίνησε. Στους 4 ορόφους του υπάρχουν μέχρι και σήμερα διαμορφωμένοι χώροι ειδικά για ιατρεία κάθε ειδικότητας, καθώς παραμένει και ο εξοπλισμός τους, όμως χωρίς προσωπικό για να τον χειριστεί.

Οι δείκτες των ρολογιών σε όλους τους ορόφους δείχνουν 2:25. Σαν να σταμάτησε ο χρόνος. Όπως στον πόλεμο. Από τη μια στιγμή στην άλλη. Ενώ υπήρχε παντού κόσμος και ζωή, ξαφνικά όλοι εξαφανίστηκαν. Ασθενείς και γιατροί. Η αποκέντρωση σε αυτή την περίπτωση λειτούργησε αντίστροφα.

Οι εκάστοτε κυβερνήσεις, μετά και την ενοποίησή των ταμείων στον ΕΟΠΥΥ και μετέπειτα σε ΠΕΔΥ, έπαιρναν γιατρούς και προσωπικό από τους Αμπελόκηπους ενισχύοντας την κεντρική υπηρεσία στο Βαρδάρη, το ΙΚΑ Πύλης Αξιού.

«Πρέπει να παρέμβει ο υπουργός υγείας και ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, να αναθεωρήσει το σχεδιασμό και να μην αποστελεχώνει τη συγκεκριμένη δομή παίρνοντας από εδώ γιατρούς και να τους πηγαίνει στο Βαρδάρη στο ΙΚΑ, στο ιατρείο της Πύλης Αξιού. Τη νύχτα που θα εφημερεύσει ποιος θα μετακινηθεί σε εκείνη την περιοχή, με την εγκληματικότητα που υπάρχει; Διαμαρτυρόμαστε έντονα και δεν πρόκειται να το αφήσουμε αυτό το θέμα. Κάναμε τεράστια υπομονή αλλά ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι», αναφέρει στη ThessNews ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ

«Τζόκερ» για έναν γιατρό!

Αυτή τη στιγμή έχουν μείνει 18 γιατροί οι οποίοι όλοι μετακινούνται, αναφέρει στη ThessNews, η χειρουργός, υπεύθυνη του επιστημονικού ιατρικού προσωπικού και υπεύθυνη υποδοχής ασθενών, Σμαρώ Νέττα.

Ενώ το ιατρείο Αμπελοκήπων εξυπηρετούσε τουλάχιστον 100.000 ασφαλισμένους, σήμερα καλείται να καλύψει τις ίδιες ανάγκες με έναν παθολόγο, που ορισμένες μέρες επισκέπτεται και τις φυλακές Διαβατών και το ιατρείο της Πύλης Αξιού, με παιδίατρο μία φορά την εβδομάδα, έναν γυναικολόγο μία φορά την εβδομάδα και πάει λέγοντας, αφού ισχύει το ίδιο για τον ουρολόγο και τον ΩΡΛ. Την ίδια στιγμή που στους δύο ορόφους της Πύλης Αξιού «στριμώχνονται» 50 γιατροί με αμέτρητους ασφαλισμένους ασθενείς.

Τα σημαντικότερα ζητήματα, σύμφωνα με την κ. Νέττα, μεταξύ άλλων είναι ότι οι Αμπελόκηποι είναι μία πυκνοκατοικημένη περιοχή, ένας κοινωνικός ιστός με οικογένειες, που έχουν αφεθεί στη μοίρα τους.

«Αφορά 100.000 κατοίκους, απαιτείται η στελέχωση των ιατρείων, η δημιουργία Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών που θα αποτελέσουν και ανάχωμα για την προσέλευση στα νοσοκομεία. Δεν αμφιβάλω ότι θα πρέπει να λειτουργεί η Πύλη Αξιού, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο, πρέπει να λειτουργούν και τα υπόλοιπα ιατρεία. Δεν είναι δυνατόν να απογυμνώνουν ένα ιατρείο τέτοιου είδους και προδιαγραφών για να ενισχύουν μόνο την Πύλης Αξιού, που έχει μόνο δύο ορόφους στους οποίους στεγάζονται οι γιατροί. Για ποιο λόγο; Δεν βλέπω κανέναν λόγο! Και αν ξέρουν τι να το κάνουν, ας το κάνουν μόνο διοικητικές υπηρεσίες που θα είχε και νόημα να βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το οποίο καλύπτεται από τις ιατρικές υπηρεσίες που βρίσκονται τόσο στην Αγγελάκη όσο και αλλού», συμπληρώνει η ίδια.

Δεν είχαν αντιδραστήρια

«Μας έκλεισαν το μικροβιολογικό», λέει με θλίψη η κ. Νέττα. «Υπάρχουν μικροσκόπια, υπάρχουν κλίβανοι, θα μπορούσε να λειτουργεί το μικροβιολογικό και υπάρχει και χώρος που μπορεί να δημιουργηθεί καινούριο, αφού αυτό έκλεισε με τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ. Υπήρχε στενότητα τότε, δεν μπορούσαν να έχουν πολλά αντιδραστήρια και προκειμένου να συγκεντρώσουν όλα τα υλικά σε ένα κεντρικό μικροβιολογικό κατάργησαν τα άλλα», υπογραμμίζει και συμπληρώνει ότι η μετακίνηση των γιατρών, που ήταν και το τελειωτικό χτύπημα, έγινε το 2014.

«Ρημάζει» το τηλεφωνικό κέντρο

Στον τελευταίο όροφο του κτιρίου, επί της οδού Ελευθερίας, υπάρχουν ακόμη οι υπολογιστές και το τηλεφωνικό κέντρο όπου απαντούσαν στον αριθμό 184 οι τηλεφωνήτριες για να κλείσουν τα ραντεβού των ασθενών. Προς το παρόν, ο χώρος αυτός,  έχει μετατραπεί σε αποθήκη, όπου μπορούν να βρουν πάντα κάτι που θα καλύψει τις ανάγκες που προκύπτουν στα υπόλοιπα κτίρια του ΠΕΔΙ.

Το πάρκινγκ έγινε αποθήκη

Σε αποθήκη έχει μετατραπεί και το υπόγειο πάρκινγκ του κτιρίου, σε μια τελείως πυκνοκατοικημένη αστική περιοχή, που αν μη τι άλλο μπορεί οι ειδήμονες να έκριναν ότι δεν χρειάζεται υγειονομική περίθαλψη ο πληθυσμός, αλλά δεν μπόρεσαν καν να σκεφτούν ότι θα μπορούσαν να αποσυμφορήσουν το κυκλοφοριακό και προς όφελος του δημοσίου, επιβάλλοντας ένα συμβολικό αντίτιμο σε όποιον το επέλεγε για χώρο στάθμευσης.

Ο εθελοντής κηπουρός

Εκείνο που αποτελεί ελπίδα σε όλη την εικόνα της απαξίωσης, είναι ο Δαμιανός Ιωαννίδης. Είναι 84 ετών, το μπαλκόνι του σπιτιού του είναι απέναντι από το ιατρείο και ο ίδιος έχει αναλάβει εθελοντικά την φροντίδα του κήπου. Ο δήμος παρότι δεν είναι στις υποχρεώσεις του έχει αναλάβει τον καθαρισμό και ο κύριος Δαμιανός τη φροντίδα των φυτών.

Πλησιάζει προσεκτικά κάθε μία τριανταφυλλιά, σαν να κουβεντιάζουν, σκύβει, τις κλαδεύει, τις περιποιείται. Μετά παίρνει το λάστιχο και αρχίζει να ποτίζει τα δέντρα και τα λουλούδια.

«Ένας για όλους και όλοι για έναν», απαντάει στο ερώτημα γιατί το κάνει. «Είμαι εδώ όλη μου τη ζωή, μένω εκεί απέναντι, δεν μπορώ να μην φροντίσω τον κήπο που είναι στη γειτονιά μου», συμπληρώνει και δείχνει περήφανος την πιο ωραία, καθαρή και περιποιημένη αυλή που μπορεί να δει κάποιος σε δημόσιο κτίριο από χέρια και καρδιά εθελοντή.

ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΥΡΙΖΟΓΛΟΥ «Να παρέμβει ο υπουργός υγείας»

Χειμαρρώδης ο λόγος του δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου. Είπε στη ThessNews για το πρόβλημα του ΙΚΑ Αμπελοκήπων:

«Όλα τα χρόνια και επί ΝΔ στην κυβέρνηση Καραμανλή και μεταγενέστερα στην κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, ως δήμαρχος έλαβα τα προεκλογικά προγράμματα, τους προγραμματισμούς, που είχαν για την υγεία και τα δύο αυτά κόμματα και εν συνεχεία στην κυβέρνηση Σαμαρά και τώρα στην κυβέρνηση Τσίπρα. Όλοι μιλάνε για την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης του ελληνικού λαού…

Ήρθαν εδώ κατά καιρούς επί τόπου πολιτικά προϊστάμενοι, υπεύθυνοι και όλοι έμεναν με το στόμα ανοιχτό. Έβλεπαν ένα τετραώροφο σύγχρονο κτίριο, προορισμένο για λειτουργία Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου και Σταθμό Πρώτων Βοηθειών. Όλοι έλεγαν ότι κάτι θα κάνουν και κανείς δεν έκανε τίποτα ως τώρα.

Με τη σημερινή κυβέρνηση, η κακή κατάσταση η οποία επικρατούσε, έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. Ακούμε λόγια, αλλά αν θέλει κάποιος να χειρουργηθεί σε ένα νοσοκομείο, δεν μπορεί να προγραμματιστεί το χειρουργείο του, εκτός αν είναι έκτακτο ή από τροχαίο.

Τα νοσοκομεία έχουν υπερφορτωθεί με περιστατικά ασήμαντα, τα οποία απασχολούν τους πολίτες και κανονικά έπρεπε να επισκέπτονται τα ιατρεία του πρώην ΙΚΑ τις δομές δηλαδή του κέντρου υγείας και να λύνονται τα ζητήματα αυτά εκεί.

Τώρα πηγαίνουν όλα στα νοσοκομεία. Και τελικά με το φόρτο που δέχονται τα νοσοκομεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην αποστολή τους, ως τριτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη.

Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ιατρείο: ήδη μετακίνησαν γιατρούς, από τους λίγους που υπήρχαν, στο ιατρείο της Πύλης Αξιού, έτσι εκεί εξυπηρετούνται λιγότερα περιστατικά. Εμείς εδώ, εξυπηρετούμε κόσμο από τους Αμπελόκηπους, τη Μενεμένη, την Ξηροκρήνη, το Δενδροπόταμο που είναι μια ιδιαίτερη περιοχή και βεβαρυμένη από πλευράς ιατρικών περιστατικών καθώς και από τις παρυφές όμορων δήμων, αναφέρομαι σε πάνω από 100.000 κόσμου που εξυπηρετείται.

Αν δεν υπήρχαν στους 4 μήνες που έκλεισε το ΙΚΑ για να γίνει ΠΕΔΥ οι υγειονομικές δομές του Δήμου, δηλαδή τα ιατρεία στην περιοχή του Δενδροποτάμου, ιατρείο στην περιοχή της Μενεμένης, πολυιατρείο και ιατρείο στους Αμπελόκηπους σε δύο διαφορετικά σημεία και τρία φυσικοθεραπεύτρια, δύο στους Αμπελόκηπους και ένα στη Μενεμένη, θα είχε γονατίσει τελείως ο κόσμος και οι ουρές θα έφταναν από την πλατεία Επταλόφου μέχρι τη θάλασσα. Στις δομές αυτές οι υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν και οι εργαζόμενοι και οι δήμοι  κάνουν τους χαμάληδες των ταμείων όλων χάριν των πολιτών και χάριν των ασφαλισμένων, ενώ αυτή είναι δουλειά του κράτους, η παροχή υγείας στους πολίτες.

Υπενθυμίζω ότι το κτίριο κατασκευάστηκε με δωρεά του οικοπέδου από το δήμο στη δεκαετία του ’90. Τελείωσε και χτίστηκε στην κυβέρνηση Τζαννετάκη, με συγκεκριμένο σκοπό, να κατασκευαστεί το κτίριο για να γίνει κέντρο υγείας αστικού τύπου. Και αντί το υπουργείο Υγείας να χρησιμοποιήσει αυτό το συγκεκριμένο κτίριο που είναι έτοιμο, πήγαν και κατασκεύασαν κέντρο υγείας στον Εύοσμο, δαπανώντας χρήματα και χωρίς να αξιοποιήσουν το έτοιμο κτίριο. Καλά έκαναν, αλλά και αυτό υπολειτουργεί…

Πρέπει να παρέμβει ο υπουργός υγείας και ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, να αναθεωρήσει το σχεδιασμό και να μην αποστελεχώνει τη συγκεκριμένη δομή παίρνοντας από εδώ γιατρούς και να τους πηγαίνει στο Βαρδάρη στο ΙΚΑ, στο ιατρείο της Πύλης Αξιού, όπου αναρωτιέμαι τη νύχτα που θα εφημερεύσει ποιος θα μετακινηθεί σε εκείνη την περιοχή, εξαιτίας της εγκληματικότητας που υπάρχει; Διαμαρτυρόμαστε έντονα και δεν πρόκειται να το αφήσουμε αυτό το θέμα. Κάναμε τεράστια υπομονή αλλά ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι».

Από το φύλλο της THESSNEWS #12 (30-31/07/2016)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17.10.202406:52

  Το ατύχημα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στο δρόμο Ν. Ρυσίου- Βασιλικών στο ύψος των Ταγαράδων. Εμπλέκονται δύο φορτηγά και ένα αυτοκίνητο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.        

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202422:09

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης πέρασε το απόγευμά του σε νοσοκομείο της πόλης όπου υποβλήθηκε σε στεφανιογραφία, ευτυχώς με καθησυχαστικά αποτελέσματα. Ο Στέλιος Αγγελούδης είχε ενοχλήσεις στο στήθος από το πρωί ωστόσο τήρησε κανονικά το πρόγραμμά του. Μετά τα εγκαίνια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:44

    Ήταν μια συμβολική επιλογή, καθώς το αγαπημένο  τραγούδι του Στέλιου Αγγελούδη ακουγόταν από τα ηχεία,  στο εκλογικό κέντρο του της οδού Βενιζέλου όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στις 15 Οκτωβρίου 2023.         «Μόνο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:15

  Επιλεγμένες ετικέτες από 14 μικρά οινοποιεία και 2 αποστακτήρια, σερβιρίστηκαν όσοι εκτιμούν τις αυθεντικές γεύσεις και δεν χάνουν καμία εκδήλωση που διοργανώνει το Blé Vin και η Blé Taste Gallery.   Απόψε, o πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας δεν στάθηκε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202420:00

  Πολύ θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Πληρώνω όσο Πετάω» που ξεκίνησε στο Δήμο Θέρμης πριν από έναν ακριβώς χρόνο, τον Οκτώβριο του 2023.   Πρόκειται για μία νέα γραμμή συλλογής βιοαπόβλητων απορριμμάτων η

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202419:00

      Μετά την επιτυχία της πρώτης δράσης, συνεχίζει την συλλογική  προσπάθεια για κοινωνική αλληλεγγύη και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, μαζί με τους «Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης» στο πάρκινγκ πίσω από το Κατσάνειο, για να δώσουμε νέα πνοή στον χώρο της κοινότητάς μας!

thess

Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

23.10.202422:45

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή