Αρχική / ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ / Η Θεσσαλονίκη τιμά τα 104 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (ΦΩΤΟ-VIDEO)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

19/05/202320:04

Η Θεσσαλονίκη τιμά τα 104 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Η Θεσσαλονίκη τιμά τα 104 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Γράφει 3dsmin@

 

Τα 104 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου τίμησε σήμερα η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, με μια σεμνή τελετή στο Μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στην πλατεία της Αγίας Σοφίας.

 

 

 

Η τελετή ξεκίνησε με τη επιμνημόσυνη δέηση, παρουσία πολιτικών και τοπικών αρχών της πόλης. Έπειτα ακολούθησαν ομιλίες και η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο, το οποίο είναι αφιερωμένο στη Γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού.

 

Η συγκίνηση περισσεύει στην εκδήλωση που πραγματοποιείται παρουσία πλήθους κόσμου, ενώ νέοι και νέες φορούν τις παραδοσιακές ποντιακές στολές και κρατούν λάβαρα συλλόγων.

 

Χαιρετισμό απηύθυναν ο β’ αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αλέξανδρος Εφραιμίδης, ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου.

 

 

 

 

«104 χρόνια, από το λυκόφως της Χριστιανοσύνης στον Ιστορικό Πόντο. 104 χρόνια, από τη στιγμή που φάνηκε η Ιστορία να γυρίζει την πλάτη στους κτίστες και δημιουργούς της και να δείχνει την εύνοια της στον αιμοσταγή διώκτη των χριστιανών, Μουσταφά Κεμάλ. Ο λαός μας όμως, άντεξε και αυτή τη δοκιμασία. Στάθηκε όρθιος και ζωντανός. Αλληλέγγυος, εργατικός, πεισματάρης, με δίψα, αλλά και σεβασμό για τη ζωή και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

 

Αυτές τις προαιώνιες αξίες υπερασπιζόμαστε μέχρι σήμερα, τη βαρβαρότητα που κομματιάζει αυτόν τον ιστό ηθικών αρχών αντιμαχόμαστε μέχρι σήμερα, την αξιοπρέπεια προασπίζουμε μέχρι σήμερα. Ο αγώνας για την ηθική και ιστορική δικαίωση των 353.000 αδικοχαμένων προγόνων μας, σε αυτές τις αξίες έχει τη ρίζα της, με αυτές τις αρχές γιγαντώθηκε, αυτές τις αντιλήψεις υπηρετεί.

 

Με αφορμή λοιπόν την αποψινή εκδήλωση θα ήθελα να δηλώσουμε πως είμαστε εδώ για να ανανεώσουμε έναν όρκο τιμής στη μνήμη τους. Είμαστε εδώ, γιατί η Ιστορία μας και ο αγώνας που αναλάβαμε, δε μας επιτρέπει να βρισκόμαστε πουθενά αλλού. Είμαστε εδώ, για να βροντοφωνάξουμε για ακόμη μια φορά, ότι δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ. Και να θυμόμαστε ότι ο γενοκτόνος θα έχει πετύχει τον σκοπό του μόνο αν ξεχάσουμε», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο β’ αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας κ. Εφραιμίδης.

 

Ακούστηκαν ποιήματα και ποντιακά τραγούδια σε μια λιτή εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδία Ελλάδος.

 

 

 

 

 

Στο τέλος τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

 

Αργότερα θα ξεκινήσει η καθιερωμένη πορεία προς το Τούρκικο Προξενείο.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο 3dsmin@

/ Δείτε ακόμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17.10.202406:52

  Το ατύχημα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στο δρόμο Ν. Ρυσίου- Βασιλικών στο ύψος των Ταγαράδων. Εμπλέκονται δύο φορτηγά και ένα αυτοκίνητο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.        

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202422:09

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης πέρασε το απόγευμά του σε νοσοκομείο της πόλης όπου υποβλήθηκε σε στεφανιογραφία, ευτυχώς με καθησυχαστικά αποτελέσματα. Ο Στέλιος Αγγελούδης είχε ενοχλήσεις στο στήθος από το πρωί ωστόσο τήρησε κανονικά το πρόγραμμά του. Μετά τα εγκαίνια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:44

    Ήταν μια συμβολική επιλογή, καθώς το αγαπημένο  τραγούδι του Στέλιου Αγγελούδη ακουγόταν από τα ηχεία,  στο εκλογικό κέντρο του της οδού Βενιζέλου όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στις 15 Οκτωβρίου 2023.         «Μόνο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:15

  Επιλεγμένες ετικέτες από 14 μικρά οινοποιεία και 2 αποστακτήρια, σερβιρίστηκαν όσοι εκτιμούν τις αυθεντικές γεύσεις και δεν χάνουν καμία εκδήλωση που διοργανώνει το Blé Vin και η Blé Taste Gallery.   Απόψε, o πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας δεν στάθηκε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202420:00

  Πολύ θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Πληρώνω όσο Πετάω» που ξεκίνησε στο Δήμο Θέρμης πριν από έναν ακριβώς χρόνο, τον Οκτώβριο του 2023.   Πρόκειται για μία νέα γραμμή συλλογής βιοαπόβλητων απορριμμάτων η

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202419:00

      Μετά την επιτυχία της πρώτης δράσης, συνεχίζει την συλλογική  προσπάθεια για κοινωνική αλληλεγγύη και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, μαζί με τους «Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης» στο πάρκινγκ πίσω από το Κατσάνειο, για να δώσουμε νέα πνοή στον χώρο της κοινότητάς μας!

thess

Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

25.10.202420:31

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή