Αρχική / ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ / Λευκός Πύργος: Το σύμβολο της Θεσσαλονίκης – Τόπος βασανιστηρίων και εκτελέσεων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

11/08/201820:29

Λευκός Πύργος: Το σύμβολο της Θεσσαλονίκης – Τόπος βασανιστηρίων και εκτελέσεων

Λευκός Πύργος: Το σύμβολο της Θεσσαλονίκης – Τόπος βασανιστηρίων και εκτελέσεων

Ο Λευκός Πύργος είναι από τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της Θεσσαλονίκης. Όταν αναφερόμαστε στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, ο Λευκός Πύργος είναι το σήμα κατατεθέν, αιώνιο σύμβολο της πόλης, που σηματοδοτεί την άλωσή της από τους Οθωμανούς.

Η πόλη περιστοιχιζόταν από βυζαντινά τείχη τα οποία έφταναν ως το θαλάσσιο μέτωπο. Ο Λευκός Πύργος, που χτίστηκε μετά την άλωση της Θεσσαλονίκης το 1430, βρισκόταν στο ανατολικό άκρο του θαλάσσιου τείχους, ενώ υπήρχε άλλος ένας στο δυτικό άκρο και ένας στη μέση. Στο σημείο όπου κτίστηκε ο πύργος, υπήρχε παλαιότερος πύργος που αποτελούσε τμήμα του βυζαντινού τείχους.

Τόπος εκτελέσεων και βασανιστηρίων

Στο πέρασμα των χρόνων ο πύργος πήρε διάφορες ονομασίες ανάλογα με τη χρήση του, όπως «Πύργος του Λέοντος» κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα και «Πύργος της Καλαμαριάς» τον 18ο αιώνα. Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα ο Πύργος έγινε φυλακή,  τόπος βασανιστηρίων και εκτέλεσης καταδίκων, γι’ αυτό και μετονομάστηκε σε «Πύργο των Γενίτσαρων» και «Πύργο του αίματος» (Κανλή Κουλέ).

Από τους ιστορικούς ο Λευκός Πύργος αποκαλείται  η «Βαστίλη  της Θεσσαλονίκης», μιας και οι τοίχοι του πύργου βάφονταν με αίμα από τα βασανιστήρια των θανατοποινιτών και από εκεί ακούγονταν βολές από την εκτέλεση της θανατικής ποινής. Από τα μέσα του 19ου αιώνα και  μετά η Οθωμανική αυτοκρατορία προσπαθεί να δείξει ένα πρόσωπο εκσυγχρονισμού. Τότε είναι που εφαρμόζεται το Τανζιμάτ, μια σειρά από συνταγματικές μεταρρυθμίσεις της κυβερνήσεως. Μεταξύ άλλων αποφασίζεται η κατεδάφιση των τειχών και η επέκταση της πόλης με διάνοιξη νέων δρόμων.

Ο κατάδικος που άσπρισε τον Πύργο

Ο αέρας του εκσυγχρονισμού αλλάζει και το όνομα του πύργου, που  δεν μπορεί πλέον να ονομάζεται «Πύργος του αίματος». Το 1883 με φιρμάνι του Σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ Β’, αποφασίζεται να ασπριστεί ο τοίχος και αναλαμβάνει αυτή τη δουλειά ο εβραίος κατάδικος Νάθαν Γκουελεντί με αντάλλαγμα την ελευθερία του. Τότε δόθηκε στον πύργο η ονομασία Μπεγιάζ Κουλέ, δηλαδή Λευκός Πύργος.

 

Ο οκταγωνικός περίβολος

Στην κατεδάφιση των τειχών ο Λευκός Πύργος παρέμεινε στη θέση του, όχι όμως και η περίβολός του. Ο πύργος περιβαλλόταν από χαμηλό οκταγωνικό περιτείχισμα που σε τρεις από τις γωνίες του είχε οκταγωνικούς πυργίσκους. Πιθανολογείται ότι το περιτείχισμα κατασκευάστηκε το 1535/36 και κατεδαφίστηκε το 1911.

Με πέτρες και πλίνθους

Ο Λευκός Πύργος είναι χτισμένος με πέτρες, κονίαμα και πλίνθους και έχει ύψος 33,90 μέτρα και διάμετρο 21,70 μέτρα. Αποτελείται από ισόγειο και έξι ορόφους που επικοινωνούν με εσωτερικό κλιμακοστάσιο μήκους 120 μέτρων, το οποίο ελίσσεται κοχλιωτά σε επαφή με τον εξωτερικό τοίχο, αφήνοντας στο κέντρο έναν κυκλικό πυρήνα διαμέτρου 8,50 μέτρων.  Γύρω από τον κεντρικό πυρήνα αναπτύσσονται μικρά δωμάτια με χαμηλά ανοίγματα, ενώ τα ενενήντα δύο σκαλοπάτια οδηγούν στον τελευταίο όροφο, όπου εκεί υπάρχει δώμα το οποίο οδηγεί στις πολεμίστρες και προσφέρει στον επισκέπτη  πανοραμική θέα της πόλης. Ο φωτισμός του πύργου γίνεται από τα σαράντα παράθυρα που επιτρέπουν στο φως της μέρας να εισέλθει στο εσωτερικό του.

 

Ο ιστός, το κατάρτι -λάφυρο

Η εικόνα του Λευκού Πύργου με την ελληνική σημαία υψωμένη στον ιστό, ξεκινάει από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912 και μετά. Ο ιστός στον οποίο βρίσκεται η σημαία, είναι το κατάρτι από το βυθισμένο τουρκικό θωρηκτό «Φετίχ –Μπουλέν». Το βράδυ της 18ης Οκτωβρίου του 1912 ο Ναύαρχος Νικόλαος Βότσης επιτέθηκε με το τορπιλοβόλο Τ-11, κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου, στο τούρκικο θωρηκτό, το οποίο βυθίστηκε στον Θερμαϊκό.

Χώρος φύλαξης  αρχαιοτήτων

Από το 1912 και μετά ο πύργος άλλαξε διάφορες χρήσεις. Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε για τη φύλαξη των αρχαιοτήτων από τις ανασκαφές που έκανε η αρχαιολογική υπηρεσία της Στρατιάς Ανατολής και συγχρόνως στέγαζε το κέντρο διαβιβάσεων των συμμάχων.
Μέχρι και το 1983 στον Λευκό Πύργο φιλοξενήθηκαν η αεράμυνα της πόλης, το εργαστήριο Μετεωρολογίας του ΑΠΘ και συστήματα Ναυτοπροσκόπων.

Εκθεσιακός χώρος

Το 1983 παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού και ακολούθησε η αναστήλωσή του, ενώ από το 1985 λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος.

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2008 εγκαινιάστηκε η μόνιμη έκθεση που αφορά τη Θεσσαλονίκη από την εποχή της ίδρυσής της το 316/15 π.Χ. μέχρι σήμερα.

Αξίζει κανείς να επισκεφθεί την έκθεση, η οποία είναι οργανωμένη θεματικά και αναπτύσσεται σε όλους τους ορόφους.

Σε κάθε όροφο παρουσιάζεται ένα θέμα το οποίο αναπτύσσεται διαχρονικά. Συνοπτική παρουσίαση του θέματος γίνεται στον κεντρικό χώρο του ορόφου, ενώ στα περιμετρικά δωμάτια γίνεται αναλυτικότερη διαπραγμάτευση.

Επίσης στο προαύλιο του Πύργου μπορεί να πληροφορηθεί για το μνημείο, τις ώρες λειτουργίας και το περιεχόμενο της έκθεσης.
 

Από το φύλλο της THESSNEWS #117 (04/08/2018-05/08/2018)

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο Θεοδώρα Καρακιουλάχ

Θεοδώρα Καρακιουλάχ. Κατάγεται από την γη της φωτιάς και της πέτρας, την πατρογονική Καππαδοκία. Ξεκίνησε το ραδιόφωνο στην εφηβική ηλικία και έκτοτε την κέρδισε η δημοσιογραφία. Εργάζεται στο Ράδιο Θεσσαλονίκη από τότε που μετοίκησε από την Καβάλα στην Θεσσαλονίκη για σπουδές.

/ Δείτε ακόμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17.10.202406:52

  Το ατύχημα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στο δρόμο Ν. Ρυσίου- Βασιλικών στο ύψος των Ταγαράδων. Εμπλέκονται δύο φορτηγά και ένα αυτοκίνητο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.        

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202422:09

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης πέρασε το απόγευμά του σε νοσοκομείο της πόλης όπου υποβλήθηκε σε στεφανιογραφία, ευτυχώς με καθησυχαστικά αποτελέσματα. Ο Στέλιος Αγγελούδης είχε ενοχλήσεις στο στήθος από το πρωί ωστόσο τήρησε κανονικά το πρόγραμμά του. Μετά τα εγκαίνια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:44

    Ήταν μια συμβολική επιλογή, καθώς το αγαπημένο  τραγούδι του Στέλιου Αγγελούδη ακουγόταν από τα ηχεία,  στο εκλογικό κέντρο του της οδού Βενιζέλου όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στις 15 Οκτωβρίου 2023.         «Μόνο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:15

  Επιλεγμένες ετικέτες από 14 μικρά οινοποιεία και 2 αποστακτήρια, σερβιρίστηκαν όσοι εκτιμούν τις αυθεντικές γεύσεις και δεν χάνουν καμία εκδήλωση που διοργανώνει το Blé Vin και η Blé Taste Gallery.   Απόψε, o πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας δεν στάθηκε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202420:00

  Πολύ θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Πληρώνω όσο Πετάω» που ξεκίνησε στο Δήμο Θέρμης πριν από έναν ακριβώς χρόνο, τον Οκτώβριο του 2023.   Πρόκειται για μία νέα γραμμή συλλογής βιοαπόβλητων απορριμμάτων η

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202419:00

      Μετά την επιτυχία της πρώτης δράσης, συνεχίζει την συλλογική  προσπάθεια για κοινωνική αλληλεγγύη και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, μαζί με τους «Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης» στο πάρκινγκ πίσω από το Κατσάνειο, για να δώσουμε νέα πνοή στον χώρο της κοινότητάς μας!

thess

Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202411:52

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή