Αρχική / ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ / Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Η ιστορία, η ημερομηνία, η καθιέρωση

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

08/03/202309:43

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Η ιστορία, η ημερομηνία, η καθιέρωση

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Η ιστορία, η ημερομηνία, η καθιέρωση

Γράφει ΤΑΝΙΑ ΡΟΥΒ

 

Για περισσότερο από έναν αιώνα άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θεωρούν την 8η Μαρτίου ως μια ιδιαίτερη ημέρα για τις γυναίκες. Το 1975 μάλιστα θεσμοθετήθηκε από τα Ηνωμένα έθνη ως επίσημη παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα.

Μια ημερομηνία για την υπενθύμιση όσων έχουν κατακτήσει οι γυναίκες στην κοινωνία, την πολιτική και την οικονομία και όσα έχουν ακόμα μπροστά τους ν’ αντιπαλέψουν.

 

 

Εθνική γιορτή των ΗΠΑ

Στις 8 Μαρτίου του 1857 εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τα χαμηλά ημερομίσθια. Η διαδήλωση διαλύθηκε βίαια από την αστυνομία, ωστόσο ο σπόρος είχε φυτευτεί.

Το 1908, σε ανάμνηση αυτής της διαμαρτυρίας που κατεστάλη βίαια, 15.000 γυναίκες παρέλασαν κρατώντας πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα για λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου.

Ένα χρόνο αργότερα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής εισηγήθηκε να κηρυχτεί επίσημα η ημερομηνία ως Εθνική Ημέρα της Γυναίκας, όπερ και εγένετο. Η πρώτη Εθνική Ημέρα της Γυναίκας (National Woman’s Day) γιορτάστηκε σε όλες τις Αμερικανικές Πολιτείες στις 28 Φεβρουαρίου.

 

Διεθνής γιορτή

Η Κλάρα Τσέτκιν (Clara Zetkin), μια κομμουνίστρια ακτιβίστρια και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών, πρότεινε στη Διεθνή Διάσκεψη Εργαζόμενων Γυναικών στην Κοπεγχάγη το 1910, την καθιέρωση μιας διεθνούς ημέρας για την γυναίκα. Και οι 100 γυναίκες που ήταν παρούσες, από 17 χώρες, συμφώνησαν ομόφωνα.

 

 

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1911 στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ελβετία στα πρότυπα της Αμερικής, δηλαδή την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου

 

Η ημερομηνία 8 Μαρτίου

Στις 8 Μαρτίου 1917 κι ενώ η πολιτική κατάσταση στην τσαρική Ρωσία θύμιζε καζάνι που βράζει, Ρωσίδες ξεκίνησαν απεργία με σύνθημά τους το «ψωμί και ειρήνη» δηλώνοντας την σφοδρή αντίθεσή τους στην απόφαση του Τσάρου να εμπλέξει τη χώρα στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Τέσσερις ημέρες μετά την απεργία, ο τσάρος υπό την κοινωνική πίεση αναγκάστηκε να παραιτηθεί και η προσωρινή κυβέρνηση παραχώρησε στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου.

Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι (Aleksandra Kollontai) έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη Αργία, όπως και έγινε.

 

Το μωβ, το πράσινο, το λευκό

Το μωβ, το πράσινο και το λευκό είναι τα χρώματα της ημέρας σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. «Το μωβ σημαίνει δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Το πράσινο συμβολίζει την ελπίδα. Το λευκό αντιπροσωπεύει την αγνότητα. Τα χρώματα προήλθαν από την Κοινωνική και Πολιτική Ένωση Γυναικών (WSPU) στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1908» αναφέρει η ιστοσελίδα.

 

 

Εορτασμοί

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι εθνική γιορτή στη Ρωσία και στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, και χαρακτηριστικό είναι ότι οι πωλήσεις λουλουδιών διπλασιάζονται κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών του Μαρτίου.

Στην Κίνα, οι γυναίκες παίρνουν άδεια μισής ημέρας από την εργασία τους.

Στην Ιταλία, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (ή «La Festa della Donna»), άρχισε να γιορτάζεται μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Χαρακτηριστικό είναι η προσφορά ανθέων μιμόζας.

Στις ΗΠΑ, όλος ο Μάρτιος είναι μήνας αφιερωμένος στις γυναίκες. Με προεδρική διακήρυξη, μάλιστα, που εκδίδεται κάθε χρόνο τέτοια μέρα, τιμώνται τα επιτεύγματα των Αμερικανών γυναικών.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΤΑΝΙΑ ΡΟΥΒ

Γεννήθηκε στην Καστοριά έναν ζεστό Ιούνη γεμάτο κεράσια. Ανατράφηκε στο κέντρο της Σαλονίκης, πλατεία Ναβαρίνου, θέλει να πεθάνει σ’ ένα φλαμένκο απάνω. Σπούδασε δημοσιογραφία γιατί είναι φιλομαθής, ανήσυχη και αγαπάει την επικοινωνία αν και εσωστρεφής. Δυνατή με αδυναμίες. Ρεαλίστρια αλλά με ρομαντικές προσεγγίσεις. Λατρεύει τις τέχνες και τα μαστορέματα παντός είδους. Αν δεν ήταν η Μαρία να την συστήσει στην ζεστή οικογένεια του Ράδιο Θεσσαλονίκη, δεν θα ξεκουνιόταν να τους γνωρίσει μόνη της. «Μια φίλη μου δήλωσε συμμετοχή για μένα» η φάση της.

/ Δείτε ακόμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17.10.202406:52

  Το ατύχημα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στο δρόμο Ν. Ρυσίου- Βασιλικών στο ύψος των Ταγαράδων. Εμπλέκονται δύο φορτηγά και ένα αυτοκίνητο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.        

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202422:09

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης πέρασε το απόγευμά του σε νοσοκομείο της πόλης όπου υποβλήθηκε σε στεφανιογραφία, ευτυχώς με καθησυχαστικά αποτελέσματα. Ο Στέλιος Αγγελούδης είχε ενοχλήσεις στο στήθος από το πρωί ωστόσο τήρησε κανονικά το πρόγραμμά του. Μετά τα εγκαίνια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:44

    Ήταν μια συμβολική επιλογή, καθώς το αγαπημένο  τραγούδι του Στέλιου Αγγελούδη ακουγόταν από τα ηχεία,  στο εκλογικό κέντρο του της οδού Βενιζέλου όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στις 15 Οκτωβρίου 2023.         «Μόνο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:15

  Επιλεγμένες ετικέτες από 14 μικρά οινοποιεία και 2 αποστακτήρια, σερβιρίστηκαν όσοι εκτιμούν τις αυθεντικές γεύσεις και δεν χάνουν καμία εκδήλωση που διοργανώνει το Blé Vin και η Blé Taste Gallery.   Απόψε, o πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας δεν στάθηκε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202420:00

  Πολύ θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Πληρώνω όσο Πετάω» που ξεκίνησε στο Δήμο Θέρμης πριν από έναν ακριβώς χρόνο, τον Οκτώβριο του 2023.   Πρόκειται για μία νέα γραμμή συλλογής βιοαπόβλητων απορριμμάτων η

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202419:00

      Μετά την επιτυχία της πρώτης δράσης, συνεχίζει την συλλογική  προσπάθεια για κοινωνική αλληλεγγύη και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, μαζί με τους «Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης» στο πάρκινγκ πίσω από το Κατσάνειο, για να δώσουμε νέα πνοή στον χώρο της κοινότητάς μας!

thess

Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202411:52

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή