Αρχική / ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ / Έρχεται ο Κόσμος της Μίας Ανθρωπότητας

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

31/01/202317:12

Έρχεται ο Κόσμος της Μίας Ανθρωπότητας

 Σύμφωνα με πρόβλεψη της Statista, τα παγκόσμια έσοδα από την τεχνολογία Βlockchain αναμένεται να ξεπεράσουν τα 39 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025.

Pixabay
Φωτ. Pixabay

του Dr. Erol User

 

Η Τεχνητή Νοημοσύνη και το Blockchain είναι δύο από τις πιο υποσχόμενες τεχνολογίες των τελευταίων ετών και παρόλο που περιμένουν ακόμη να αξιοποιηθούν πλήρως, έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τη ζωή μας.

 

 

Τα βασικά χαρακτηριστικά της τεχνολογίας blockchain που την καθιστούν τόσο δημοφιλή και ελκυστική είναι τα εξής:

Αποκεντρωμένη τεχνολογία

Κατανεμημένα λογιστικά βιβλία

Βασισμένο στη συναίνεση

Αμετάβλητο & ασφαλές

Ίσως αναρωτιέστε πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη στον τομέα της αλυσίδας μπλοκ. Η απάντηση είναι απλή: οι αλγόριθμοι χρησιμοποιούνται ήδη για τη λήψη αποφάσεων και την κατανόηση των δεδομένων. Οι αλγόριθμοι που σχεδιάζονται από τις μηχανές μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις ταχύτερα από τους ανθρώπους, γεγονός που τους επιτρέπει να εκτελούν εργασίες όπως η οδήγηση αυτοκινήτων ή η συγγραφή προγραμμάτων λογισμικού που βοηθούν την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων. Μάλιστα, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει τελικά τον άνθρωπο εντελώς!

Για παράδειγμα, φανταστείτε έναν κόσμο όπου οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες αντικαθίστανται από έξυπνες συμβάσεις που αποθηκεύουν δεδομένα σε μια αλυσίδα μπλοκ και όχι στον τραπεζικό σας λογαριασμό ή σε μια εφαρμογή όπως το Apple Pay.

Αυτό θα σας επιτρέψει να παρακολουθείτε τις καταναλωτικές σας συνήθειες και να βεβαιώνεστε ότι δεν τις χρησιμοποιείτε υπερβολικά (ή ότι δεν πληρώνετε υπερβολικούς τόκους). Θα μπορούσατε ακόμη και να λαμβάνετε αυτοματοποιημένες ειδοποιήσεις για το πότε ήρθε η ώρα να πληρώσετε – και όλα αυτά χωρίς να χρειάζεται να επικοινωνήσετε με κανέναν!

Η αλυσίδα μπλοκ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αλγορίθμους μηχανικής μάθησης για να τους καταστήσει πιο ασφαλείς.
Είναι πιθανό ένα κακόβουλο άτομο να αλλοιώσει τα δεδομένα, δηλαδή να αλλοιώσει τα αποτελέσματά σας. Ωστόσο, αν έχετε πρόσβαση στην αλυσίδα μπλοκ, δεν υπάρχει κανένας άλλος εκτός από εσάς ή άλλους κόμβους στο δίκτυο (αν υπάρχουν) που να γνωρίζει ποιες συναλλαγές έχουν συμβεί στο σύστημά σας από τότε που δημιουργήθηκε. Με άλλα λόγια, επιτρέπει σε όλους μας να παρακολουθούμε τις πληροφορίες και τις συναλλαγές μας σε ένα μέρος, ώστε κανείς να μην μπορεί να τις αλλάξει χωρίς να πιαστεί στα πράσα.

Η μηχανική μάθηση, από την άλλη πλευρά, είναι ικανή να προβλέπει μελλοντικές τάσεις βάσει των οποίων μπορούν να ληφθούν επενδυτικές αποφάσεις.

Η αλυσίδα μπλοκ μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην τεχνητή νοημοσύνη για σκοπούς Know Your Customer.

Το Βlockchain χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τις τράπεζες για την παρακολούθηση των χρημάτων, αλλά έκτοτε έχει προσαρμοστεί και για άλλες χρήσεις.

Για παράδειγμα, το blockchain χρησιμοποιείται πλέον για την αποθήκευση βιομετρικών δεδομένων, όπως δακτυλικά αποτυπώματα ή λογισμικό αναγνώρισης προσώπου, καθώς πληροί τα πρότυπα που απαιτούνται από κυβερνητικές υπηρεσίες που θέλουν να προστατεύσουν την ταυτότητα των πολιτών, παρακολουθώντας τους σε πολλαπλά συστήματα (όπως τα νοσοκομεία).

Η αλυσίδα μπλοκ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνει την τεχνητή νοημοσύνη πιο ακριβή και ασφαλή. Με την αποκεντρωμένη φύση της, η αλυσίδα μπλοκ είναι σε θέση να παρακολουθεί κάθε συναλλαγή με υψηλό επίπεδο διαφάνειας και αμεταβλητότητας που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο για τρίτους να παρεμβαίνουν ή να τροποποιούν τις πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στο δίκτυο.

Πιθανόν να αναρωτιέστε τι μπορεί να κάνει αυτή η τεχνολογία Blockchain που μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι στον πραγματικό κόσμο. Λοιπόν, μην αναρωτιέστε πια. Ακολουθούν 21  χρήσεις της τεχνολογίας Βlockchain:
1. Επεξεργασία πληρωμών και μεταφορές χρημάτων
2. Παρακολούθηση των αλυσίδων εφοδιασμού
3. Προγράμματα ανταμοιβής πιστότητας λιανικής πώλησης
4. Ψηφιακές ταυτότητες
5. Κοινή χρήση δεδομένων
6. Προστασία πνευματικών δικαιωμάτων
7. Ψηφιακή ψηφοφορία
8. Μεταφορές τίτλων ιδιοκτησίας ακινήτων, γης και αυτοκινήτων
9. Ασφάλεια τροφίμων
10. Αμετάβλητο αντίγραφο ασφαλείας δεδομένων
11. Φορολογική ρύθμιση και συμμόρφωση
12. Δικαιώματα των εργαζομένων
13. Τήρηση ιατρικών αρχείων
14. Εντοπισμός όπλων
15. Διαθήκες ή κληρονομιές
16. Διαπραγμάτευση μετοχών
17. Διαχείριση δικτύων Internet of Things
18. Επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης προθεσμιακών συμβολαίων ενέργειας και συμμόρφωσης
19. Διασφάλιση της πρόσβασης σε αντικείμενα
20. Παρακολούθηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων
21. Έλεγχος εκπομπών άνθρακα

Εφόσον οι κυβερνητικές αρχές είναι ανοιχτές σε τέτοιες αλλαγές, το Blockchain θα γίνει πιο διαδεδομένο, και μπορούμε να περιμένουμε να δούμε νέες εφαρμογές και εξελίξεις που θα μεταμορφώσουν τον κόσμο μας. Εν τω μεταξύ, θα πρέπει όλοι να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να μάθουμε τι έχει να μας προσφέρει αυτή η τεχνολογία – και πώς μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας με απροσδόκητους τρόπους.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο Γιάννα Δημηνά

Παράτησε την Νομική για τη Νέα Υόρκη, φλέρταρε με ραδιόφωνα και εφημερίδες αλλά αγάπησε τα περιοδικά, πήρε συνέντευξη από την Cicciolina έως την Hilary Clinton, αποτύπωσε τη χρυσή εποχή της πόλης στο Close Up, θέλει να γράψει ή βιβλίο ή σενάριο για ταινία, συλλέγει μολύβια και επαναλαμβάνει σαν μάντρα το "δεν υπάρχει χαρά" έως εκνευρισμού-των άλλων!

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

26.10.202418:20

  Τα είδη των self test που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα είναι αυτά τα οποία σύστησε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας όπως τονίζεται. Υπογραμμίζει, ότι ανιχνεύουν την παρουσία αιμορραγίας στα κόπρανα, που αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση του καρκίνου

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

25.10.202417:00

  Οι αφανείς ήρωες πέντε αγαπημένων ελληνικών σειρών συστήνονται για πρώτη φορά στο κοινό, με τη βοήθεια της AI τεχνολογίας. Περσόνες που ακούσαμε αλλά δεν είδαμε στις σειρές «Ντόλτσε Βίτα», «Δύο Ξένοι» και «Σαββατογεννημένες» παίρνουν μορφή μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης.

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

24.10.202413:55

  Σύμφωνα με το Taste Atlas, τα φιστίκια Αιγίνης, τα οποία φημίζονται για τη γεύση και την ποιότητά τους, κατάφεραν να πάρουν την 1η θέση στην σχετική λίστα, για το μοναδικό άρωμα και την απαλή υφή τους. Η Αίγινα, που

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

23.10.202415:47

  Πάνω από 700 συμμετέχοντες από 15 χώρες, βρέθηκαν για δύο ημέρες 18 και 19 Οκτωβρίου 2024, στο συνεδριακό κέντρο “Ιωάννης Βελλίδης” κατά τη διάρκεια του φετινού Voxxed Days Thessaloniki. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το συνέδριο εστιάζει στις

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

23.10.202409:35

  Περισσότεροι από 2.000 φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα κληθούν μέσα στο 2025 να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς που φέρνει η εφαρμογή της NIS 2, της πιο πρόσφατης οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κυβερνοασφάλεια. Σε διαφορετική περίπτωση,

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

22.10.202415:44

Διπλή διάκριση στον τομέα της εφαρμοσμένης έρευνας του Παγκόσμιου Διαγωνισμού «IAS Student Thesis Contest» του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών IEEE, κέρδισαν οι ερευνητικές εργασίες που εκπονήθηκαν στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Η

thess

Επικαιρότητα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

27.10.202419:47

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή