Αρχική / ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ / Η πόλη τιμά τα 80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Εβραίων (ΦΩΤΟ-VIDEO)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

29/01/202313:45

Η πόλη τιμά τα 80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Εβραίων (ΦΩΤΟ-VIDEO)

80 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εξόντωση των 45.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης στα ναζιστικά στρατόπεδα της Πολωνίας και της Γερμανίας.

Η πόλη τιμά τα 80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Εβραίων (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Γράφει 3dsmin@

 

Με την Ασκαβά, την επιμνημόσυνη δέηση, και σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε στην πλατεία Ελευθερίας, μπροστά στο Εβραϊκό Μνημείο, η εκδήλωση μνήμης για το Ολοκαύτωμα της Εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, τιμώντας για μια ακόμα χρονιά τη «μαύρη» επέτειο.

 

https://www.youtube.com/watch?v=M_hcIWix9zs

 

80 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εξόντωση των 45.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης στα ναζιστικά στρατόπεδα της Πολωνίας και της Γερμανίας.

 

Στους χαιρετισμούς τους οι πολιτικοί εκπρόσωποι και οι επικεφαλής της Ισραηλινής Κοινότητας, σε υψηλό επίπεδο, επισήμαναν τη σημασία της διατήρησης ζωντανής της μνήμης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων αλλά και τη συμβολή που θα έχουν προς αυτή την κατεύθυνση η ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος και η δημιουργία πάρκου μνήμης στην Πλατεία Ελευθερίας.

 

Στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, τόνισε: «Είναι η μνήμη των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων που μας φέρνει σήμερα εδώ, είναι το χρέος απέναντι στα αδέρφια μας τους δεκάδες χιλιάδες Εβραίους της Θεσσαλονίκης που μάρτυρας φρικτά και μαρτύρησαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, το χρέος σε αυτούς που έφυγαν αλλά και σε αυτούς που έρχονται, το χρέος στην ιστορία μας. Η απώλεια είναι και δική μας και δε μπορεί να λησμονείται. Να μην επιτρέψουμε να ζήσει η ανθρωπότητα Ποτέ Ξανά τέτοιες θηριωδίες. Είναι απόφαση μας για την οποία δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός να ολοκληρώσουμε το Μουσείο ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης, στην πόλη που υπήρχε από αιώνων εμβληματικό κέντρο της μεγαλύτερης Εβραϊκής κοινότητας της διασποράς».

 

Ζέρβας: Μέσα στον Φεβρουάριο η προέγκριση για το μουσείο του ολοκαυτώματος

Τη ρητή δέσμευσή του να ξεκινήσουν οι εργασίες για την οικοδόμηση του Μουσείου του ολοκαυτώματος, του πάρκο μνήμης στην Πλατεία Ελευθερίας, αλλά και η ονομασία ενός δρόμου ως δρόμος των Εβραίων επανέλαβε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

 

«Ημέρα μνήμης και τιμής και πρέπει να συνοδεύεται με ουσιαστικά έργα. Είναι πολύ χαρούμενος σήμερα για το γεγονός ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα εκδοθεί προέγκριση για το μουσείο ολοκαυτώματος. Μέσα σε 4 μήνες θα ολοκληρωθούν οι μελέτες και οι άδειες έτσι ώστε μέσα στο 2023 να ξεκινήσει η οικοδόμηση αυτού του τόσο σημαντικού μνημείου. Προχωράει η διαδικασία υλοποίησης ενός πολύ μεγάλου μητροπολιτικού πάρκου 100 στρεμμάτων στο μουσείο Ολοκαυτώματος. Προχωράει ο δρόμος μνήμης από το μουσείο ολοκαυτώματος στην πλατεία ελευθερίας. Έχουμε κάνει επίσημο αίτημα στο ελληνικό κοινοβούλιο η 6η Μαρτίου να χαρακτηριστεί και από το ελληνικό κοινοβούλιο ημέρα μνήμης και τιμής των Εβραίων. Ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης αγκαλιάζω το αίτημα του Λέων Σαλτιέλ έτσι ώστε ένας κεντρικός δρόμος με ιδιαίτερο συμβολισμό να ονομαστεί δρόμος των Εβραίων συμπολιτών μας που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Σύντομα η Θεσσαλονίκη θα έχει μια οδό, μια λεωφόρο με αυτό το όνομα».

 

Ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, Δαυίδ Σαλτιέλ στην ομιλία του ανέφερε ότι «Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε μια εκκωφαντική σιωπή. Μια σιωπή από την απουσία όλων αυτών που χάσαμε. Είμαστε εδώ για να θυμηθούμε τους 67.000 Έλληνες Εβραίους» και πρόσθεσε: «Ο αντισημιτισμός συνεχίζει να ανθεί στον δημόσιο διάλογο και στον τύπο. Να είμαστε σε εγρήγορση και να αντιδρούμε σε κάθε έκφραση ρητορικής μίσους. Κάθε μισαλλόδοξη πρακτική να απορρίπτεται εν τη γενέσει της». Ο κ. Σαλτιέλ ζήτησε να ολοκληρωθεί το πάρκο μνήμης στην πλατεία Ελευθερίας.

 

 

Ακόμη, και η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει τη μετονομασία ενός κεντρικού δρόμου σε Λεωφόρο των Εβραίων: «Είναι η ώρα, πρέπει να γίνει τώρα», σημείωσε ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας.

 

 

Χαιρετισμό απηύθυνε και η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, κ. Βούλα Πατουλίδου.

 

 

Στη συνέχεια παιδιά της Ισραηλιτικής Κοινότητας τοποθέτησαν ένα λευκό τριαντάφυλλο στο Εβραϊκό Μνημείο.

 

Η τελετή έκλεισε με κατάθεση στεφάνων, την τήρηση ενός λεπτού σιγής και τον Εθνικό Ύμνο.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο 3dsmin@

/ Δείτε ακόμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

26.10.202419:36

              Είναι φορές που στην κυριολεξία δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς τον Όλυμπο. Όποια διαδρομή και να ακολουθήσεις, σίγουρα θα γεμίσεις την ψυχή σου με αξέχαστες εικόνες, όμορφες μυρωδιές και υπέροχα χρώματα!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

26.10.202410:32

Η γιορτή του μηχανοκίνητου αθλητισμού που λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες στην Βαλένθια συνεχίζεται, με τους Έλληνες αθλητές να ρίχνονται στη μάχη με το χρόνο στις εκάστοτε κατηγορίες. Στην τρίτη διοργάνωση των FIA Motorsport Games λαμβάνουν μέρος συνολικά 9 αθλητές από τη χώρα μας, συμμετέχοντας σε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17.10.202406:52

  Το ατύχημα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στο δρόμο Ν. Ρυσίου- Βασιλικών στο ύψος των Ταγαράδων. Εμπλέκονται δύο φορτηγά και ένα αυτοκίνητο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.        

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202422:09

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης πέρασε το απόγευμά του σε νοσοκομείο της πόλης όπου υποβλήθηκε σε στεφανιογραφία, ευτυχώς με καθησυχαστικά αποτελέσματα. Ο Στέλιος Αγγελούδης είχε ενοχλήσεις στο στήθος από το πρωί ωστόσο τήρησε κανονικά το πρόγραμμά του. Μετά τα εγκαίνια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:44

    Ήταν μια συμβολική επιλογή, καθώς το αγαπημένο  τραγούδι του Στέλιου Αγγελούδη ακουγόταν από τα ηχεία,  στο εκλογικό κέντρο του της οδού Βενιζέλου όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στις 15 Οκτωβρίου 2023.         «Μόνο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:15

  Επιλεγμένες ετικέτες από 14 μικρά οινοποιεία και 2 αποστακτήρια, σερβιρίστηκαν όσοι εκτιμούν τις αυθεντικές γεύσεις και δεν χάνουν καμία εκδήλωση που διοργανώνει το Blé Vin και η Blé Taste Gallery.   Απόψε, o πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας δεν στάθηκε

thess

Επικαιρότητα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

27.10.202419:47

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή