Αρχική / ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ / Ν. Χαρδαλιάς: Οι καταστροφές είναι μεγάλες – Δίνουμε μεγάλη μάχη σε Εύβοια και Ηλεία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

07/08/202122:51

Ν. Χαρδαλιάς: Οι καταστροφές είναι μεγάλες – Δίνουμε μεγάλη μάχη σε Εύβοια και Ηλεία

«Οι καταστροφές είναι μεγάλες. Άνθρωποι έχουν χάσει τις περιουσίες τους, δασικές εκτάσεις έχουν καεί» ανέφερε στην βραδινή ενημέρωση του Σαββάτου για τις πυρκαγιές ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ν. Χαρδαλιάς: Οι καταστροφές είναι μεγάλες – Δίνουμε μεγάλη μάχη σε Εύβοια και Ηλεία

Γράφει ThessNews-DESK

«Οι καταστροφές είναι μεγάλες. Άνθρωποι έχουν χάσει τις περιουσίες τους, δασικές εκτάσεις έχουν καεί» ανέφερε πριν από λίγο στην βραδινή ενημέρωση του Σαββάτου για τις πυρκαγιές ο Νίκος Χαρδαλιάς.

 

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ενημέρωσε πως έχει καταφέρει να περιοριστεί η πυρκαγιά στην Αττική. Όμως δίνεται ακόμα μεγάλη μάχη μέσα στη νύχτα στα υπόλοιπα μέτωπα.

 «Ζούμε την τελευταία εβδομάδα μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Με τιτάνια προσπάθεια, εχθές ολόκληρη τη νύχτα, και όλη την ημέρα σήμερα, οι άνθρωποι που μάχονται στα πολλαπλά μέτωπα έχουν καταφέρει μέχρι αυτή τη στιγμή να περιορίσουν την πυρκαγιά στην Αττική. Συνεχίζουμε να δίνουμε τη μεγάλη μάχη στην Εύβοια, στην Ηλεία και σε άλλες περιοχές όπου η φωτιά δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο. Όλη τη νύχτα οι προσπάθειες θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση» ανέφερε χαρατηριστικά ο Ν. Χαρδαλιάς.

«Σήμερα είχαμε λιγότερες εκκενώσεις οικισμών. Αυτό σημαίνει ότι βρεθήκαμε λιγότερες φορές μπροστά στην εξαιρετικά δύσκολη, αλλά απολύτως αναγκαία επιλογή να ζητήσουμε από τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, από τις περιουσίες τους για να σωθεί η ζωή τους» συμπλήρωσε.

«Οι καταστροφές είναι μεγάλες. Άνθρωποι έχουν χάσει τις περιουσίες τους, δασικές εκτάσεις έχουν καεί» τόνισε επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκης

«Η αποκατάσταση ΟΛΩΝ, το τονίζω, ΟΛΩΝ των πληγέντων θα είναι η πρώτη πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Και βέβαια ΟΛΕΣ, το επαναλαμβάνω, ΟΛΕΣ οι καμένες εκτάσεις θα κριθούν αναδασωτέες, όπως άλλωστε προβλέπει και το Σύνταγμα» επεσήμανε.

 

Το καραβάνι βοήθειας στην Ελλάδα

Την προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών συνδράμει μεγάλη διεθνής δύναμη πυροσβεστών και μέσων που έχουν ενταχθεί στις επιχειρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, έχουμε δεχτεί βοήθεια από:

  • Κύπρο με 2 αεροσκάφη και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος 40 ατόμων
  • Γαλλία με 3 Canadair και 82 άτομα, ενώ αναμένονται ενισχύσεις με επιπλέον με 100 άτομα και 30 οχήματα
  • Κροατία με 1 Canadair
  • Σουηδία με 2 αεροσκάφη Air Tractor
  • Ρουμανία με 108 άτομα και 21 οχήματα
  • Ισπανία με 1 Canadair
  • Ουκρανία με 100 άτομα
  • Ισραήλ με 16 άτομα
  • Ελβετία με 3 ελικόπτερα
  • Αίγυπτο με 2 ελικόπτερα CHINOOK

 

Ενώ αναμένονται άμεσα δυνάμεις από:

  • Τσεχία με 14 οχήματα και 35 άτομα
  • Γερμανία με δύο πεζοπόρα τμήματα 216 ατόμων και με 41 οχήματα
  • Πολωνία με 143 άτομα με 46 οχήματα
  • Σλοβακία με 72 άτομα και 25 οχήματα
  • Αυστρία με 43 άτομα και 11 οχήματα
  • Ηνωμένο Βασίλειο με 21 άτομα
  • Κατάρ με 69 άτομα και 5 οχήματα
  • Κουβέιτ με 42 άτομα

 

Φωτιά Αττική: Επιτήρηση τη νύχτα από το στρατό

«Όσον αφορά στην πυρκαγιά που εξελίχθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Πάρνηθας, η άνιση μάχη με τις φλόγες αποδίδει σταδιακά μια βελτιούμενη εικόνα με σταθερό ρυθμό. Σήμερα οι αναζωπυρώσεις ήταν δεκάδες, αλλά όλες αντιμετωπίστηκαν.

Στόχος μας ήταν να βελτιώσουμε την εικόνα της πυρκαγιάς και όλα δείχνουν πως τα καταφέρνουμε. Οι επίγειες δυνάμεις παραμένουν ισχυρές, όπως ισχυρή ήταν σήμερα και η εναέρια υποστήριξη. Σε όλο τον ορεινό όγκο και κυρίως στην περίμετρο της πυρκαγιάς, έχουν αναπτυχθεί πεζοπόρα τμήματα του Στρατού, με την υποστήριξη πυροσβεστών από Κύπρο, Γαλλία και Ισραήλ, αλλά και των εθελοντών μας. Χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας Αττικής δουλεύουν ασταμάτητα για την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και οι υδροφόρες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρέχουν κάθε συνδρομή.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήσαμε υπό τον Υπουργό Επικρατείας, κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, με τη συμμετοχή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, κ. Κωνσταντίνου Φλώρου, του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, κ. Μιχαήλ Καραμαλάκη και του Υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, κ. Ιάκωβου Κλεφτοσπύρου, αποφασίστηκε να επιτηρούνται καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας, από προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, περιοχές της Αττικής όπου οι πυρκαγιές βρίσκονται σε ύφεση, για την πρόληψη τυχόν αναζωπυρώσεων και την επίβλεψη του πεδίου» ανέφερε στην ενημέρωση ο κ. Χαρδαλιάς.

 

Μάχη όλη τη νύχτα στην Εύβοια

«Στην Εύβοια, η μάχη θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα με πολύ μεγάλη ένταση από όλες τις δυνάμεις.

Η πυρκαγιά έχει δημιουργήσει 2 μέτωπα. Στο νότιο τμήμα της η κατάσταση είναι σταθερή, προσπαθούμε να τη βελτιώσουμε διαρκώς, ενώ στο βόρειο τμήμα της, η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Έχουμε ενισχύσει τις δυνάμεις και αυτή τη στιγμή επιχειρούν 475 πυροσβέστες μαζί με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από τη Ρουμανία και την Ουκρανία.

Ταυτόχρονα επιχείρησαν μέχρι το τελευταίο φως, 8 ελικόπτερα και 9 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων αυτών που μας διατέθηκαν από την Σουηδία μαζί με  το BERIEV-200.

Οι δυνάμεις του λιμενικού και του πολεμικού ναυτικού παραμένουν σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο προληπτικών εκκενώσεων.

Επίσης, επιχειρούν 110 στελέχη των ειδικών δυνάμεων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού ως πεζοπόρα τμήματα και τις επόμενες ώρες θα ενισχυθούν με 80 ακόμη στελέχη. Ταυτόχρονα, το πολεμικό Ναυτικό διαθέτει τορπιλάκατο, ενώ στη Σκάλα Ωρωπού έχουν διατεθεί αρματαγωγά, 15 λέμβοι και 4 σκάφη ανορθόδοξου πολέμου με 197 στελέχη, για τη μεταφορά πολιτών εφόσον και αν χρειαστεί. Σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται 2 Πλωτά Περιπολικά του Λιμενικού Σώματος, 2 Επιβατηγά-Οχηματαγωγά, 2 Επιβατηγά Τουριστικά και 4 αλιευτικά στην περιοχή Πευκί Ευβοίας. Το Λιμενικό Σώμα, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική έχουν πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό διασώσεων. Ο αριθμός των εθελοντικών ομάδων είναι μεγάλος και έχουν διατεθεί 40 μηχανήματα έργου και 25 υδροφόρες από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Για την προσωρινή φιλοξενία των πληγέντων κατοίκων στην Εύβοια, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει επίσης θέσει στη διάθεσή τους δύο κλειστά γυμναστήρια σε Χαλκίδα και Σχηματάρι, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρτάκης, καθώς και τον χώρο στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας, στη Λειβαδιά. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μερίμνησε και ήδη απέστειλε απαραίτητο εξοπλισμό, ώστε να είναι εφικτή και εξασφαλισμένη η φιλοξενία συνολικά 500 ατόμων. Η Περιφέρεια ήδη παρέχει προσωρινή στέγαση σε πάνω 2.000 συμπολίτες μας».

 

Ηλεία και Φωκίδα

«Στην Ηλεία και στη Φωκίδα είχαμε μεγάλο αριθμό αναζωπυρώσεων και οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, ενώ συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και εναέριες μέχρι το τελευταίο φως. Η κατάσταση παραμένει δύσκολη.

Μαζί μας, επίσης, σε όλα τα μέτωπα επιχειρούν 33 στελέχη του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας ως συνδρομή στα πεζοπόρα τμήματα, καθώς και 32 αξιωματικοί και οπλίτες με 16 οχήματα για περιπολίες πυροπροστασίας, ενώ αναμένεται η συνδρομή 2 λόχων με 80 στελέχη ως πεζοπόρα τμήματα».

 

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ThessNews-DESK

/ Δείτε ακόμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17.10.202406:52

  Το ατύχημα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στο δρόμο Ν. Ρυσίου- Βασιλικών στο ύψος των Ταγαράδων. Εμπλέκονται δύο φορτηγά και ένα αυτοκίνητο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.        

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202422:09

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης πέρασε το απόγευμά του σε νοσοκομείο της πόλης όπου υποβλήθηκε σε στεφανιογραφία, ευτυχώς με καθησυχαστικά αποτελέσματα. Ο Στέλιος Αγγελούδης είχε ενοχλήσεις στο στήθος από το πρωί ωστόσο τήρησε κανονικά το πρόγραμμά του. Μετά τα εγκαίνια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:44

    Ήταν μια συμβολική επιλογή, καθώς το αγαπημένο  τραγούδι του Στέλιου Αγγελούδη ακουγόταν από τα ηχεία,  στο εκλογικό κέντρο του της οδού Βενιζέλου όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στις 15 Οκτωβρίου 2023.         «Μόνο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:15

  Επιλεγμένες ετικέτες από 14 μικρά οινοποιεία και 2 αποστακτήρια, σερβιρίστηκαν όσοι εκτιμούν τις αυθεντικές γεύσεις και δεν χάνουν καμία εκδήλωση που διοργανώνει το Blé Vin και η Blé Taste Gallery.   Απόψε, o πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας δεν στάθηκε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202420:00

  Πολύ θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Πληρώνω όσο Πετάω» που ξεκίνησε στο Δήμο Θέρμης πριν από έναν ακριβώς χρόνο, τον Οκτώβριο του 2023.   Πρόκειται για μία νέα γραμμή συλλογής βιοαπόβλητων απορριμμάτων η

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202419:00

      Μετά την επιτυχία της πρώτης δράσης, συνεχίζει την συλλογική  προσπάθεια για κοινωνική αλληλεγγύη και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, μαζί με τους «Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης» στο πάρκινγκ πίσω από το Κατσάνειο, για να δώσουμε νέα πνοή στον χώρο της κοινότητάς μας!

thess

Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

24.10.202416:48

ΕΛΛΑΔΑ

24.10.202416:47

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή