Αρχική / ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ / Γιαν Πάλαχ: Ο φοιτητής που αυτοπυρπολήθηκε στην «Άνοιξη της Πράγας»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16/01/202321:15

Γιαν Πάλαχ: Ο φοιτητής που αυτοπυρπολήθηκε στην «Άνοιξη της Πράγας»

Στην επιστολή του ζητούσε ο θάνατός του να γίνει φωνή κατά της λογοκρισίας που επέβαλε η φιλοσοβιετική πολιτική.

Γιαν Πάλαχ: Ο φοιτητής που αυτοπυρπολήθηκε στην «Άνοιξη της Πράγας»

Γράφει ΤΑΝΙΑ ΡΟΥΒ

 

O Γιαν Πάλαχ ή Πάλατς (τσεχ. Jan Palach) γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1948 σε ένα προάστιο της Πράγας.

Έτυχε να είναι φοιτητής μια εποχή που στην παγκόσμια πολιτική σκηνή επικρατούσε αναβρασμός και το φοιτητικό κίνημα πρωτοστατούσε στους κοινωνικούς αγώνες· δολοφονία του Ρούντι Ντούτσκε στη Γερμανία, Μάης του ’68 στη Γαλλία, η «μεγάλη προλεταριακή πολιτιστική επανάσταση» του Μάο στην Κίνα, αντιπολεμικό κίνημα για το Βιετνάμ παγκοσμίως.

 

Η Άνοιξη της Πράγας

Τον Ιανουάριο του 1968 γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχοσλοβακίας (KSČ) ανέλαβε ο Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ (Alexander Dubček) ο οποίος εισήγαγε μια σειρά μεταρρυθμίσεων με σκοπό τη φιλελευθεροποίηση, τον εκδημοκρατισμό της χώρας, και τον περιορισμό της επιρροής των Σοβιετικών σε εσωτερικά ζητήματα. Αυτό το μεταρρυθμιστικό ρεύμα έμεινε γνωστό στην ιστορία ως «Η Άνοιξη της Πράγας» (τσεχ. Pražské jaro, σλοβακ. Pražská jar).

 

Τα τανκς συνθλίβουν την «Άνοιξη»

Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του Ντούμπτσεκ δεν έγιναν αρεστές στην ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης -Λεονίντ Μπρέζνιεφ στο τιμόνι του κομμουνιστικού κόμματος τότε-. Από τον Ιούνη του 1968 η πίεση προς τον Ντούμπτσεκ για άρση των μεταρρυθμίσεων γινόταν όλο και εντονότερη.

Τη νύχτα της 20ής Αυγούστου μπήκε μπροστά η επιχείρηση «Δούναβης». Τα στρατεύματα τεσσάρων χωρών-συμμάχων του Συμφώνου της Βαρσοβίας (Σοβιετική Ένωση, Πολωνία, Ουγγαρία, Βουλγαρία) εισέβαλαν στην Τσεχοσλοβακία. Στρατός και τανκς κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια, απομάκρυναν της ηγεσία του Κόμματος, εξαπέλυσαν πυρά κατά των διαδηλωτών.

Πάνω από 100 ήταν οι νεκροί, δεκάδες οι τραυματίες, εκατοντάδες οι απογοητευμένοι, οι «περαστικοί με λυπημένα μάτια». Ο Κούντερα στα μυθιστορήματα του δίνει το κλίμα παραίτησης και ήττας που υπήρχε στον λαό μετά τη ματαιωμένη Άνοιξη της Πράγας».

 

Τελευταία πράξη: πλατεία Βέντσεσλας

Ο 20χρονος φοιτητής ήταν πολιτικοποιημένος με ενεργή συμμετοχή σε όλες τις διαδηλώσεις που ενθάρρυναν την φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος. Το μεσημέρι της 16ης Ιανουαρίου 1969 στην Πλατεία Βέντσεσλας (τσεχ. Vaclavske namesti), κεντρική πλατεία στην Πράγα, ο Πάλαχ θα προβεί στην ύστατη πολιτική του πράξη. Άφησε τον χαρτοφύλακα με ιδιόχειρη επιστολή παρέκει, και περιλούστηκε με βενζίνη.

Στην επιστολή του ζητούσε ο θάνατός του να γίνει φωνή κατά της λογοκρισίας που επέβαλε η φιλοσοβιετική πολιτική. Επιπλέον, καλούσε τον τσεχοσλοβακικό λαό να εναντιωθεί στην Σοβιετική κατοχή.

 

 

Πέθανε από τα εγκαύματα λίγες μέρες αργότερα στο νοσοκομείο. Η κηδεία του το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 1969 μετατράπηκε σε παλλαϊκό συλλαλητήριο 8.000 ατόμων στην οποία κυριαρχούσαν τα αντισοβιετικά συνθήματα.

 

Αιτία θανάτου: διαμαρτυρία

Το παράδειγμα διαμαρτυρίας- αυτοθυσίας του Πάλαχ μιμήθηκαν και άλλοι. Ένα μήνα μετά ο μαθητής Jan Zajíc αυτοπυρπολήθηκε στο ίδιο μέρος. Ακολούθησε ο Evžen Plocek στην Τζιχάλβα Jihlava. Σε άλλες χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας σημειώθηκαν παρόμοιες διαμαρτυρίες αυτοθυσίας όπως οι Ούγγροι Sándor Bauer στις 20 Ιανουαρίου 1969 και Márton Moyses στις 13 Φεβρουαρίου 1970.

 

Μνημεία για τον Γιαν Πάλαχ

Ο Πάλαχ ενταφιάστηκε αρχικά στο νεκροταφείο Olšany στην Πράγα, αλλά από τον φόβο να μετατραπεί ο τάφος του σε τόπο προσκυνήματος, η μυστική αστυνομία της Τσεχοσλοβακίας (StB) μετέφερε τα λείψανά του.

 

 

Μετά την «βελούδινη επανάσταση» το 1990 και την πτώση της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Τσεχοσλοβακίας, η τεφροδόχος του επιστράφηκε επίσημα στην αρχική της θέση στην Πράγα και στο σημείο που αυτοπυρπολήθηκε φτιάχτηκε μνημείο. Σε άλλες πόλεις της Ευρώπης έχουν χτιστεί επίσης μνημεία, έχει δοθεί το όνομά του σε δρόμους, σε πλατείες.

 

Πρώτη δημοσίευση στην Thessnews στις 16/1/2022

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΤΑΝΙΑ ΡΟΥΒ

Γεννήθηκε στην Καστοριά έναν ζεστό Ιούνη γεμάτο κεράσια. Ανατράφηκε στο κέντρο της Σαλονίκης, πλατεία Ναβαρίνου, θέλει να πεθάνει σ’ ένα φλαμένκο απάνω. Σπούδασε δημοσιογραφία γιατί είναι φιλομαθής, ανήσυχη και αγαπάει την επικοινωνία αν και εσωστρεφής. Δυνατή με αδυναμίες. Ρεαλίστρια αλλά με ρομαντικές προσεγγίσεις. Λατρεύει τις τέχνες και τα μαστορέματα παντός είδους. Αν δεν ήταν η Μαρία να την συστήσει στην ζεστή οικογένεια του Ράδιο Θεσσαλονίκη, δεν θα ξεκουνιόταν να τους γνωρίσει μόνη της. «Μια φίλη μου δήλωσε συμμετοχή για μένα» η φάση της.

/ Δείτε ακόμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17.10.202406:52

  Το ατύχημα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στο δρόμο Ν. Ρυσίου- Βασιλικών στο ύψος των Ταγαράδων. Εμπλέκονται δύο φορτηγά και ένα αυτοκίνητο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.        

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202422:09

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης πέρασε το απόγευμά του σε νοσοκομείο της πόλης όπου υποβλήθηκε σε στεφανιογραφία, ευτυχώς με καθησυχαστικά αποτελέσματα. Ο Στέλιος Αγγελούδης είχε ενοχλήσεις στο στήθος από το πρωί ωστόσο τήρησε κανονικά το πρόγραμμά του. Μετά τα εγκαίνια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:44

    Ήταν μια συμβολική επιλογή, καθώς το αγαπημένο  τραγούδι του Στέλιου Αγγελούδη ακουγόταν από τα ηχεία,  στο εκλογικό κέντρο του της οδού Βενιζέλου όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στις 15 Οκτωβρίου 2023.         «Μόνο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:15

  Επιλεγμένες ετικέτες από 14 μικρά οινοποιεία και 2 αποστακτήρια, σερβιρίστηκαν όσοι εκτιμούν τις αυθεντικές γεύσεις και δεν χάνουν καμία εκδήλωση που διοργανώνει το Blé Vin και η Blé Taste Gallery.   Απόψε, o πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας δεν στάθηκε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202420:00

  Πολύ θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Πληρώνω όσο Πετάω» που ξεκίνησε στο Δήμο Θέρμης πριν από έναν ακριβώς χρόνο, τον Οκτώβριο του 2023.   Πρόκειται για μία νέα γραμμή συλλογής βιοαπόβλητων απορριμμάτων η

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202419:00

      Μετά την επιτυχία της πρώτης δράσης, συνεχίζει την συλλογική  προσπάθεια για κοινωνική αλληλεγγύη και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, μαζί με τους «Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης» στο πάρκινγκ πίσω από το Κατσάνειο, για να δώσουμε νέα πνοή στον χώρο της κοινότητάς μας!

thess

Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

24.10.202416:48

ΕΛΛΑΔΑ

24.10.202416:47

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202416:39

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

24.10.202416:36

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202416:34

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

24.10.202416:30

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

24.10.202415:42

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή