Αρχική / ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ / Νίκος Τεμπονέρας: Ο καθηγητής που δολοφόνησαν οι ΟΝΝΕΔίτες στις ταραχές του ’91

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

08/01/202321:15

Νίκος Τεμπονέρας: Ο καθηγητής που δολοφόνησαν οι ΟΝΝΕΔίτες στις ταραχές του ’91

Η κηδεία του στις 8 Γενάρη 1991 στην Πάτρα μετατράπηκε σε μαζικό συλλαλητήριο καταδίκης της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Νίκος Τεμπονέρας: Ο καθηγητής που δολοφόνησαν οι ΟΝΝΕΔίτες στις ταραχές του ’91

Γράφει ΤΑΝΙΑ ΡΟΥΒ

 

Ζει ζει ο Τεμπονέρας ζει
με Πέτρουλα, Λαμπράκη μας οδηγεί

 

Το όνομά του φωνάζουν χιλιάδες διαδηλωτές έχοντάς τον ταυτίσει με τους αγώνες για τη δωρεάν και δημόσια Παιδεία. Τον λέγαν Νίκο Τεμπονέρα, ήταν καθηγητής Mαθηματικών, και μια μέρα σαν τη σημερινή θα έπεφτε νεκρός από τον σιδερολοστό του (παρα)κράτους.

 

Το πολυνομοσχέδιο -κόλαφος

Ήδη από το φθινόπωρο του 1990, όταν η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με υπουργό παιδείας τον Βασίλη Κοντογιαννόπουλο, ανακοίνωσε το πολυνομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, θύελλα αντιδράσεων είχε προκληθεί στους κόλπους της μαθητικής και φοιτητικής κοινότητας.

Το πολυνομοσχέδιο προέβλεπε, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, την επιβολή χρονικού ορίου φοίτησης, τον περιορισμό του πανεπιστημιακού ασύλου, την κατάργηση των αδικαιολόγητων απουσιών, την επιβολή ομοιόμορφης ενδυμασίας.

 

Οι αντιδράσεις

Πάνω από το 70% των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας τελούσαν υπό κατάληψη στα μέσα του Δεκέμβρη του 1991 ενώ τα συχνά και μαζικότατα συλλαλητήρια στους δρόμους των μεγάλων πόλεων ήταν καθημερινά.

Το δεκαπενθήμερο των Χριστουγέννων δεν εκτόνωσε τη λαϊκή οργή, όπως ανέμενε η κυβέρνηση, αλλά ούτε και η ανακοίνωση του υπουργού Παιδείας για προσωρινό «πάγωμα» του πολυνομοσχεδίου.

 

Η καταστολή

Με το άνοιγμα των σχολείων Οι εγκύκλιοι του ΥΠΕΠΘ προς τους διευθυντές των κατειλημμένων σχολείων ήταν σαφείς: τα σχολεία ν’ ανοίξουν με οποιοδήποτε τρόπο, τα μαθήματα να συνεχίσουν πάραυτα, και να κρατηθεί κανονικά απουσιολόγιο.

Στα κατασταλτικά -τιμωρητικά μέτρα της κυβέρνησης, ο λαός απάντησε ακόμα πιο οργανωμένα και δυναμικά, με ομάδες περιφρούρησης έξω από τα σχολεία, κοινά συντονιστικά μαθητών-φοιτητών, και την ΕΛΜΕ (Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) να στέκεται αλληλέγγυα στο πλευρό των διαδηλωτών.

 

Βίντεο-ντοκουμέντο της εποχής

 

Οι «Κένταυροι» της ΟΝΝΕΔ

Η ΟΝΝΕΔ (Οργάνωση Νέων Νέας Δημοκρατίας) από την πρώτη στιγμή έκανε σαφή την υπονομευτική στάση της απέναντι στον πανεκπαιδευτικό αγώνα που ήταν σε εξέλιξη. Οι «ομάδες κρούσης» της δρούσαν απροκάλυπτα τραμπουκίζοντας όσους συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις.

Το απόγευμα της 7ης Ιανουαρίου στην Πάτρα, οι «Κένταυροι», ομάδα κρούσης με επικεφαλής τον Γιάννη Καλαμπόκα, ξεκίνησε επιχείρηση για την ανακατάληψη των σχολείων της πόλης. Ήταν εξοπλισμένοι με τσεκούρια, καδρόνια και λοστούς.

Πρώτη τους στάση ήταν στο Πολυκλαδικό Πάτρας, όπου στεγάζονταν και τα γραφεία της ΕΛΜΕ. Εκεί, έλαβαν τόπο εκτενή επεισόδια μεταξύ ΟΝΝΕΔιτών και καθηγητών.

 

Στα Ψηλά Αλώνια

Οι ΟΝΝΕΔίτες συνέχισαν προς το 3ο & 7ο Γυμνάσιο-Λύκειο στην περιοχή Ψηλά Αλώνια όπου κατάφεραν να μπουν στο εσωτερικό του σχολείου, ξυλοκοπώντας και εκδιώχνοντας τους μαθητές που βρίσκονταν μέσα.

Η είδηση κυκλοφόρησε ταχύτατα με πλήθος αλληλέγγυου κόσμου να συρρέει στο σχολείο. Τα ραδιόφωνα της πόλης κάναν λόγο για «ταραχές στο σχολικό συγκρότημα της πλατείας Βουδ» και ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι η αστυνομία άργησε δραματικά να επέμβει.

 

Το χτύπημα

Μέλη της ΕΛΜΕ, με τον Νίκο Τεμπονέρα μέσα σ’ αυτούς, έφτασαν στο σχολείο και πλησιάζοντας στην πόρτα, ΟΝΝΕΔίτες τους επιτέθηκαν λυσσαλέα με καρέκλες και λοστούς.

Ο Τεμπονέρας σωριάστηκε αιμόφυρτος μετά από χτύπημα με σιδερολοστό στο κεφάλι ενώ οι δράστες τράπηκαν σε φυγή. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας» με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, και από εκεί στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου, όπου ανακοινώθηκε και ο θάνατος του. Αργότερα αποδείχθηκε ότι ήταν ο ίδιος ο Καλαμπόκας ο δολοφόνος.

 

 

Σύμβολο

Η κηδεία του Νίκου Τεμπονέρα στις 8 Γενάρη 1991 μετατράπηκε σε μαζικό συλλαλητήριο καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής. Οι μέρες που ακολούθησαν συνοδεύτηκαν από ογκώδεις διαδηλώσεις και άγρια καταστολή από την αστυνομία που θα κορυφωνόταν στις 10 Ιανουαρίου με τραγικό απολογισμό.

 

 

Για την ιστορία, ο υπουργός Παιδείας παραιτήθηκε, ανέλαβε νέος υπουργός ο Γ. Σουφλιάς ο οποίος και απέσυρε το πολυνομοσχέδιο. Για τον θάνατο του Νίκου Τεμπονέρα καταδικάστηκε ο Γιάννης Καλαμπόκας ο οποίος μετά από εφτά χρόνια αφέθηκε ελεύθερος συνεχίζοντας τη ζωή του σε διευθυντική θέση σε παράρτημα της Εθνικής Τράπεζας στο Βόλο.

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΤΑΝΙΑ ΡΟΥΒ

Γεννήθηκε στην Καστοριά έναν ζεστό Ιούνη γεμάτο κεράσια. Ανατράφηκε στο κέντρο της Σαλονίκης, πλατεία Ναβαρίνου, θέλει να πεθάνει σ’ ένα φλαμένκο απάνω. Σπούδασε δημοσιογραφία γιατί είναι φιλομαθής, ανήσυχη και αγαπάει την επικοινωνία αν και εσωστρεφής. Δυνατή με αδυναμίες. Ρεαλίστρια αλλά με ρομαντικές προσεγγίσεις. Λατρεύει τις τέχνες και τα μαστορέματα παντός είδους. Αν δεν ήταν η Μαρία να την συστήσει στην ζεστή οικογένεια του Ράδιο Θεσσαλονίκη, δεν θα ξεκουνιόταν να τους γνωρίσει μόνη της. «Μια φίλη μου δήλωσε συμμετοχή για μένα» η φάση της.

/ Δείτε ακόμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17.10.202406:52

  Το ατύχημα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στο δρόμο Ν. Ρυσίου- Βασιλικών στο ύψος των Ταγαράδων. Εμπλέκονται δύο φορτηγά και ένα αυτοκίνητο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.        

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202422:09

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης πέρασε το απόγευμά του σε νοσοκομείο της πόλης όπου υποβλήθηκε σε στεφανιογραφία, ευτυχώς με καθησυχαστικά αποτελέσματα. Ο Στέλιος Αγγελούδης είχε ενοχλήσεις στο στήθος από το πρωί ωστόσο τήρησε κανονικά το πρόγραμμά του. Μετά τα εγκαίνια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:44

    Ήταν μια συμβολική επιλογή, καθώς το αγαπημένο  τραγούδι του Στέλιου Αγγελούδη ακουγόταν από τα ηχεία,  στο εκλογικό κέντρο του της οδού Βενιζέλου όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στις 15 Οκτωβρίου 2023.         «Μόνο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:15

  Επιλεγμένες ετικέτες από 14 μικρά οινοποιεία και 2 αποστακτήρια, σερβιρίστηκαν όσοι εκτιμούν τις αυθεντικές γεύσεις και δεν χάνουν καμία εκδήλωση που διοργανώνει το Blé Vin και η Blé Taste Gallery.   Απόψε, o πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας δεν στάθηκε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202420:00

  Πολύ θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Πληρώνω όσο Πετάω» που ξεκίνησε στο Δήμο Θέρμης πριν από έναν ακριβώς χρόνο, τον Οκτώβριο του 2023.   Πρόκειται για μία νέα γραμμή συλλογής βιοαπόβλητων απορριμμάτων η

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202419:00

      Μετά την επιτυχία της πρώτης δράσης, συνεχίζει την συλλογική  προσπάθεια για κοινωνική αλληλεγγύη και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, μαζί με τους «Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης» στο πάρκινγκ πίσω από το Κατσάνειο, για να δώσουμε νέα πνοή στον χώρο της κοινότητάς μας!

thess

Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

24.10.202416:48

ΕΛΛΑΔΑ

24.10.202416:47

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202416:39

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

24.10.202416:36

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202416:34

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

24.10.202416:30

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

24.10.202415:42

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή