Αρχική / ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ / Body shaming: Γιατί συμβαίνει και ποιοί είναι οι λόγοι- Τί λένε οι ειδικοί στην ThessNews

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

05/08/202114:45

Body shaming: Γιατί συμβαίνει και ποιοί είναι οι λόγοι- Τί λένε οι ειδικοί στην ThessNews

Το φαινόμενο της δημόσιας προσβολής – Γιατί συμβαίνει και ποιοι είναι οι λόγοι – Πως θα το αποφύγουμε και θα αγαπήσουμε τον εαυτό μας 

Body shaming: Γιατί συμβαίνει και ποιοί είναι οι λόγοι- Τί λένε οι ειδικοί στην ThessNews

Γράφει 3dsmin@

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει τα τελευταία χρόνια το body shaming στις γυναίκες και τους καλοκαιρινούς μήνες το φαινόμενο αυτό αυξάνεται λόγω της δημόσιας προβολής μας σε παραλίες και ακρογιαλιές φορώντας μόνο τα μαγιό μας.

Ωστόσο αυτό δεν σταματά μόνο εκεί. Αρνητικά και προσβλητικά σχόλια κάθε λογής γίνονται από γυναίκες σε γυναίκες και όχι μόνο και μέσω social media, με αποτέλεσμα πολλές από εμάς να μην νιώθουμε όμορφα με το ίδιο μας το σώμα, αλλά να έχουμε και αμφιβολίες για τον ευατό μας, κάτι που προκαλεί μετά μεγάλη ανασφάλεια.

Το ThessNews.gr επικοινώνησε με την ψυχολόγο και νευρολόγο, Κατερίνα Χατζηκαλλία – Κουνιάκη ώστε να μάθουμε γιατί συμβαίνει αυτή η δημόσια προσβολή, πού οφείλεται αυτό, αλλά και γιατί το κάνουμε εμείς οι ίδιοι ενώ δεν μας αρέσει να το κάνουν σε εμάς.

 

Το φαινόμενο της δημόσιας προσβολής

Σύμφωνα με την ειδικό, εν έτει 2021, μας είναι πολύ εύκολο “μέσω των social media, να εκφράζουμε άποψη και να τοποθετούμαστε για όλα όσα σκεφτόμαστε ή πιστεύουμε. Κι αυτό βέβαια είναι το καλό σενάριο, το οποίο φυσικά ενισχύει και το δικαίωμά μας στην ελευθερία του λόγου”.
“Από την άλλη, αυτό που πολύ συχνά συμβαίνει, είναι να τοποθετούμαστε με προσβλητικά και ρατσιστικά συχνά σχόλια εναντίον άλλων, απλά επειδή κάτι δεν μας αρέσει, προσβάλλοντας δημόσια όποιον θέλουμε, χωρίς κριτική σκέψη και αλληλοσεβασμό, με τεράστιο αντίκτυπο σε πολλά επίπεδα, κοινωνικά και προσωπικά.

Κι αυτό το φαινόμενο της δημόσιας προσβολής το βλέπουμε σε όλα τα περιβάλλοντα και σε όλες τις ηλικίες. Από τα παιδιά του δημοτικού μέχρι τον πολιτικό κόσμο όπου μπορεί να υπάρχουν προσβλητικά σχόλια, παρενόχληση, bullying” προσθέτει η κα Χατζηκαλλία.

 

Γιατί συμβαίνει – Οι λόγοι

Όπως μας εξηγεί η ψυχολόγος το φαινόμενο αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους. “Αρχικά, όταν δίνεται ένα τέτοιο ισχυρό βήμα με τεράστια εμβέλεια όπως είναι το Ίντερνετ και τα social media, δίνεται η δυνατότητα σε μεγάλο αριθμό ατόμων να σχολιάσει το οτιδήποτε, και κυρίως ανώνυμα πίσω από την οθόνη του υπολογιστή του.

Αποφεύγεται έτσι η face to face αντιπαράθεση, συχνά δεν υπάρχουν σοβαρές κυρώσεις (άντε κανένα ban που και που) και ο καθένας νιώθει «ελεύθερος» να σχολιάσει άκριτα βγάζοντας τις ανασφάλειες (κόμπλεξ) κ τους φόβους του πάνω στους άλλους θεωρώντας ότι εκφράζει (ορθή) κριτική” επισημαίνει.

Επίσης προσθέτει πως “συνήθως, υπάρχει ανισορροπία ως προς την ισχύ, θύτη και θύματος, με το «θύμα» να είναι συνήθως ο πιο αδύναμος, ο διαφορετικός ή καμιά φορά και κάποιος που προβάλλει κάτι «σωστό» αλλά ενοχλεί κάποιους άλλους”.

 

Η κοινή λογική και το φαινόμενο της μάζας

“Στη δουλειά μου ως ψυχολόγος πολύ συχνά βλέπω ότι σε όλα τα ζητήματα υπάρχει η προσωπική οπτική των πραγμάτων, που σημαίνει ότι χάνεται ενίοτε η κοινή λογική και ο καθένας βλέπει τα πράγματα, με το δικό του τρόπο” αναφέρει η κα Χατζηκαλλία και προσθέτει
“Από την άλλη υπάρχει και το φαινόμενο της μάζας όπου όταν πολλοί εκφράζουν μία άποψη ακόμη και λανθασμένη, επηρεάζουν και παρασύρουν κ πολλούς άλλους οι οποίοι απλά θέλουν να «ανήκουν» κάπου και να έχουν να πουν κάτι ασπαζόμενος απόψεις άλλων. Πολλοί επίσης αισθάνονται με αυτόν τον τρόπο ανώτεροι και καλύτεροι, καλύπτοντας προσωπικές τους ανασφάλειες ή κ βρίσκουν ένα μέσο εκτόνωσης της καταπιεσμένης επιθετικότητας τους”.

 

Η εικόνα της αψεγάδιαστης γυναίκας 

Όσον αφορά το καλοκαίρι οι γυναίκες νιώθουμε άσχημα για το σώμα μας καθώς αυτό που συνήθως επιζητάμε είναι ένας ιδανικός εαυτός, συνολικά στη ζωή μας το οποίο συμπεριλαμβάνει και ένα ιδανικό σώμα” αναφέρει χαρακτηριστικά η ειδικός.

“Πέρα από αυτό όμως, αυτό που συνήθως προβάλλεται από όλα τα social media τις διαφημίσεις κλπ είναι η τέλεια εικόνα μιας γυναίκας, με αψεγάδιαστο σώμα και τέλειες αναλογίες, η οποία πάντα ζει και την τέλεια ζωή” εξηγεί η ειδικός και υπογραμμίζει πως ” η προβολή γυναικών με αψεγάδιαστα σώματα και εξαιρετικές ζωές, γιατί αυτά πάντα συσχετίζονται, επηρεάζει όλους μας στο κυνήγι αυτής της ιδανικής εικόνας και στο body shaming. Κι έτσι, η εξωτερική εικόνα συνδυάζεται και οδηγεί πάντα σε μια ευτυχισμένη ζωή, που τουλάχιστον έτσι προβάλλεται μέσα από τις ζωές των influencers στα social media”.

“Με μια ανάρτησή τους, πολλές influencers προκαλούν κύματα «ζήλιας» αυξάνοντας τις ανασφάλειες πολλών γυναικών που μπαίνουν αμέσως σε σύγκριση και μοιραία αισθάνονται αμέσως ανεπαρκείς και λιγότερο όμορφες και ευτυχισμένες. αισθάνονται άσχημα, για την ακρίβεια άσχημες και άτυχες που δεν μπορούν να γίνουν το ιδανικό αυτό που βλέπουν” συμπληρώνει και τονίζει πως αυτό ισχύει για όλες τις γυναίκες, είτε έχουν επιπλέον κιλά είτε κάποια άλλη ατέλεια”.

 

Η αγάπη για τον εαυτό μας

Όπως μας λέει η ειδικός, όλος αυτός ο κατακλυσμός ωραίων και αψεγάδιαστων γυναικών μας προκαλεί τις ανασφάλειες μας και μας κάνει να μην αγαπάμε τους εαυτούς μας.

“Αυτό που χάνεται και είναι και το πιο σημαντικό είναι η αγάπη για τον εαυτό μας, το σώμα μας, την εικόνα μας, χωρίς ντροπές και ανασφάλειες, χωρίς ταύτιση της εικόνας με την ευτυχία.

Η ευτυχία είναι προσωπική και εσωτερική υπόθεση κ η αναζήτησή της είναι πέρα από ρετουσαρισμένες εικόνες και ψεύτικα ενσταντανέ ευτυχισμένους βίου” επισημαίνει.

 

Πως θα το αποφύγουμε

Η φροντίδα του εαυτού μας, η αποδοχή του με όλες μας τις ατέλειες είναι η νούμερο ένα προτεραιότητά μας για να μην παρασυρθούμε από τον τυφώνα των social media, σύμφωνα με την ειδικό.

“Για να αποφύγει κάνεις να παρασυρθεί όμως από ´ολον αυτόν τον τυφώνα των social media κ να αποφύγει να γίνει το επόμενο θύμα του αλλά και να παραμείνει ψυχικά υγιής , χρειάζεται να βάλει ως προτεραιότητα την φροντίδα του εαυτού του κ να μάθει να τον αγαπάει αλλά κυρίως να τον αποδέχεται με τις αδυναμίες του χωρίς ντροπή και ανασφάλειες.

Από, την άλλη πολύ σημαντικό θεωρώ το να αποφεύγει κάνεις να μπαίνει σε σύγκριση με τους άλλους κ την ιδανική ζωή που προβάλλεται, καθώς το ζητούμενο δεν είναι να βλέπω τι κάνεις ο άλλος και να θέλω να γίνω σαν αυτόν, αλλά να θέλω να γίνω μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου κ να εξελίσσομαι διαρκώς κατά πως θέλω εγώ” καταλήγει η κα Χατζηκαλλία.

 

πηγή φωτογραφίας pixabay

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο 3dsmin@

/ Δείτε ακόμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17.10.202406:52

  Το ατύχημα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στο δρόμο Ν. Ρυσίου- Βασιλικών στο ύψος των Ταγαράδων. Εμπλέκονται δύο φορτηγά και ένα αυτοκίνητο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.        

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202422:09

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης πέρασε το απόγευμά του σε νοσοκομείο της πόλης όπου υποβλήθηκε σε στεφανιογραφία, ευτυχώς με καθησυχαστικά αποτελέσματα. Ο Στέλιος Αγγελούδης είχε ενοχλήσεις στο στήθος από το πρωί ωστόσο τήρησε κανονικά το πρόγραμμά του. Μετά τα εγκαίνια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:44

    Ήταν μια συμβολική επιλογή, καθώς το αγαπημένο  τραγούδι του Στέλιου Αγγελούδη ακουγόταν από τα ηχεία,  στο εκλογικό κέντρο του της οδού Βενιζέλου όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στις 15 Οκτωβρίου 2023.         «Μόνο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:15

  Επιλεγμένες ετικέτες από 14 μικρά οινοποιεία και 2 αποστακτήρια, σερβιρίστηκαν όσοι εκτιμούν τις αυθεντικές γεύσεις και δεν χάνουν καμία εκδήλωση που διοργανώνει το Blé Vin και η Blé Taste Gallery.   Απόψε, o πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας δεν στάθηκε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202420:00

  Πολύ θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Πληρώνω όσο Πετάω» που ξεκίνησε στο Δήμο Θέρμης πριν από έναν ακριβώς χρόνο, τον Οκτώβριο του 2023.   Πρόκειται για μία νέα γραμμή συλλογής βιοαπόβλητων απορριμμάτων η

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202419:00

      Μετά την επιτυχία της πρώτης δράσης, συνεχίζει την συλλογική  προσπάθεια για κοινωνική αλληλεγγύη και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, μαζί με τους «Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης» στο πάρκινγκ πίσω από το Κατσάνειο, για να δώσουμε νέα πνοή στον χώρο της κοινότητάς μας!

thess

Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

25.10.202415:20

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή