Αρχική / ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ / Μοντέλο «φροντίδας καγκουρό» για πρόωρα νεογνά στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16/11/202218:28

Μοντέλο «φροντίδας καγκουρό» για πρόωρα νεογνά στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου

Πρόκειται για μια τεχνική φροντίδας των πρόωρων νεογνών, στην οποία υπάρχει επαφή δέρμα με δέρμα με τη μητέρα, ξεκινώντας από τη γέννηση.

Μοντέλο «φροντίδας καγκουρό» για πρόωρα νεογνά στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου

Γράφει ThessNews-DESK

Το μοντέλο «φροντίδας καγκουρό» για πρόωρα νεογνά εφαρμόζει στη Β΄ Πανεπιστημιακή Νεογνολογική Κλινική και τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) το νοσοκομείο Παπαγεωργίου ενστερνιζόμενο το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας (17 Νοεμβρίου) που παροτρύνει: «Η αγκαλιά του γονέα: μια ισχυρή θεραπεία. Διευκολύνετε την επαφή δέρμα με δέρμα από τη στιγμή της γέννησης».

 

Πρόκειται για μια τεχνική φροντίδας των πρόωρων και χαμηλού βάρους γέννησης νεογνών, στην οποία υπάρχει επαφή δέρμα με δέρμα του νεογνού με τη μητέρα, ξεκινώντας από τη γέννηση. Με τον τρόπο αυτό το πρόωρο μωρό έχει, αφενός μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσει και να μην πάθει λοίμωξη, αφετέρου καλύτερη νευροανάπτυξη.

 

Σύμφωνα με τη διευθύντρια της Κλινικής και της Μονάδας, καθηγήτρια Παιδιατρικής-Νεογνολογίας ΑΠΘ Ελισάβετ Διαμαντή, η συγκεκριμένη φροντίδα έχει θετική επίδραση και στη μητέρα ως προς τη γαλουχία, την κατάθλιψη και το στρες. Ωστόσο, σε πολλές ΜΕΝΝ δεν υπάρχουν ακόμη οι δυνατότητες για τέτοιου είδους φροντίδα.

 

«Η Κλινική και η Μονάδα μας ενστερνίζονται την άποψη ότι το πρόωρο νεογνό και η οικογένειά του χρειάζονται τη συνεχή προσοχή και αγάπη μας. Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας είναι να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για την προωρότητα, να φέρει στην επιφάνεια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πρόωρα νεογνά και οι οικογένειές τους και να τονίσει ότι η προωρότητα είναι ένα θέμα δημόσιας υγείας.

 

Ένα στα δέκα νεογνά γεννιέται πρόωρα -τουλάχιστον 3 εβδομάδες νωρίτερα από την ημερομηνία που θα έπρεπε να γεννηθεί- και όσο πιο ανώριμο είναι ένα πρόωρο, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να έχει προβλήματα», τονίζει η κ. Διαμαντή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να δημιουργηθούν ειδικοί χώροι φροντίδας των νεογνών με προβλήματα, ώστε να βελτιωθεί η περιγεννητική και νεογνική νοσηρότητα και θνησιμότητα.

 

Η ίδια καταλήγει ότι «σήμερα, όλο και περισσότερα πολύ ανώριμα νεογνά επιζούν με καλή ποιότητα ζωής. Υπάρχει όμως η πιθανότητα, ειδικά τα εξαιρετικά πρόωρα, να έχουν μακροχρόνια νευροαναπτυξιακά προβλήματα. Τα νεογνά αυτά και οι οικογένειές τους χρειάζονται στήριξη από την πολιτεία και από όλους μας για να αντέξουν στο δύσκολο μονοπάτι που έχουν μπροστά τους».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ThessNews-DESK

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

26.10.202410:32

Η γιορτή του μηχανοκίνητου αθλητισμού που λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες στην Βαλένθια συνεχίζεται, με τους Έλληνες αθλητές να ρίχνονται στη μάχη με το χρόνο στις εκάστοτε κατηγορίες. Στην τρίτη διοργάνωση των FIA Motorsport Games λαμβάνουν μέρος συνολικά 9 αθλητές από τη χώρα μας, συμμετέχοντας σε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17.10.202406:52

  Το ατύχημα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στο δρόμο Ν. Ρυσίου- Βασιλικών στο ύψος των Ταγαράδων. Εμπλέκονται δύο φορτηγά και ένα αυτοκίνητο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.        

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202422:09

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης πέρασε το απόγευμά του σε νοσοκομείο της πόλης όπου υποβλήθηκε σε στεφανιογραφία, ευτυχώς με καθησυχαστικά αποτελέσματα. Ο Στέλιος Αγγελούδης είχε ενοχλήσεις στο στήθος από το πρωί ωστόσο τήρησε κανονικά το πρόγραμμά του. Μετά τα εγκαίνια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:44

    Ήταν μια συμβολική επιλογή, καθώς το αγαπημένο  τραγούδι του Στέλιου Αγγελούδη ακουγόταν από τα ηχεία,  στο εκλογικό κέντρο του της οδού Βενιζέλου όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στις 15 Οκτωβρίου 2023.         «Μόνο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:15

  Επιλεγμένες ετικέτες από 14 μικρά οινοποιεία και 2 αποστακτήρια, σερβιρίστηκαν όσοι εκτιμούν τις αυθεντικές γεύσεις και δεν χάνουν καμία εκδήλωση που διοργανώνει το Blé Vin και η Blé Taste Gallery.   Απόψε, o πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας δεν στάθηκε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202420:00

  Πολύ θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Πληρώνω όσο Πετάω» που ξεκίνησε στο Δήμο Θέρμης πριν από έναν ακριβώς χρόνο, τον Οκτώβριο του 2023.   Πρόκειται για μία νέα γραμμή συλλογής βιοαπόβλητων απορριμμάτων η

thess

Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

28.10.202420:31

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή