Αρχική / ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ / Η βυζαντινή κινστέρνα και το λουτρό της Άνω Πόλης (ΦΩΤΟ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/02/201823:00

Η βυζαντινή κινστέρνα και το λουτρό της Άνω Πόλης (ΦΩΤΟ)

Η βυζαντινή κινστέρνα και το λουτρό της Άνω Πόλης (ΦΩΤΟ)

Ανατολικά της πλατείας Ρομφέη, στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται το μοναδικό δημόσιο βυζαντινό λουτρό που σώζεται μέχρι σήμερα.

Σε μια από τις πιο όμορφες πλατείες, την Κουλέ καφέ, μεταξύ των οδών Κρίσπου, Θεοτοκοπούλου, Φιλοκτήτου και Χρυσοστόμου, το βυζαντινό λουτρό, πνιγμένο πλέον μέσα στις πολυκατοικίες που άλλαξαν την περιοχή, κατάφερε να παραμείνει 800 και πλέον χρόνια, υπενθυμίζοντας στους επισκέπτες την ιστορία της πόλης.

Η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έπειτα από αναστηλώσεις και επεμβάσεις κατάφερε να το αναδείξει και πλέον είναι επισκέψιμο για το κοινό, ενώ η Unesco το ανακήρυξε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, από τα ελάχιστα εναπομείναντα κοσμικά κτίσματα του Βυζαντίου.

 

Μοναδικό βυζαντινό μνημείο

Το βυζαντινό λουτρό στην οδό Θεοτοκοπούλου, γνωστό και ως Κουλέ Χαμάμ (πλατεία Κουλέ καφέ), χτίστηκε γύρω στο 1300μ.Χ. και λειτούργησε ως το 1940 αδιαλείπτως.

Είναι το μοναδικό βυζαντινό λουτρό στη Θεσσαλονίκη που σώζεται ως σήμερα, αν και έχει υποστεί πολλές τροποποιήσεις. Το 1952 ανακηρύχτηκε διατηρητέο μνημείο και μετά από εργασίες που έγιναν το 2010,  κατάφερε να υποδεχτεί τους επισκέπτες μόλις το 2015. Στο κτίριο έγιναν πολλές επεμβάσεις λόγω των φθορών από την εγκατάλειψη και τις ρωγμές από τον σεισμό το 1978.

Η αρχιτεκτονική

Το Λουτρό πιθανότατα ανήκε σε μοναστήρι και διατηρεί την τυπική τριμερή του διάταξη, αποδυτήρια (frigidarium), χώρος προετοιμασίας με χλιαρό νερό (tepidarium), θερμά διαμερίσματα (caldarium) και το υπόκαυστο, δηλαδή χαμηλό υπόγειο με χτιστούς χαμηλούς κίονες στο οποίο κυκλοφορούσε ο θερμός αέρας που θέρμαινε το δάπεδο.

Το ένα από τα δύο δωμάτια του θερμού χώρου φέρει  χαμηλό τρούλο, ενώ το άλλο καλύπτεται από ημισφαιρική οροφή. Υπάρχει δεξαμενή στη βόρεια πλευρά, όπου εκεί θερμαινόταν νερό και διοχετευόταν στη συνέχεια στο εσωτερικό του λουτρού με πήλινους σωλήνες.

Διασώζονται μέχρι και σήμερα οι μαρμάρινοι λουτήρες, που μπορεί να μην τρέχουν νερό, αλλά η εσωτερική ατμόσφαιρα του κτίσματος αφηγείται την ιστορία της πόλης και τη λουτρική παράδοση ανά τους αιώνες.

Οι ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι στην αρχή το λουτρό ήταν μόνο για άντρες ή μόνο για γυναίκες και κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας έγινε διπλό.

Το μνημείο αποτελεί το μεγαλύτερο και πληρέστερα σωζόμενο βυζαντινό λουτρό, από τα λιγοστά που διατηρήθηκαν στον ελλαδικό χώρο και το μοναδικό που διασώθηκε από τα πολυάριθμα λουτρά της Θεσσαλονίκης που αναφέρονται σε βυζαντινά κείμενα.
Τα τελευταία χρόνια το αναστηλωμένο βυζαντινό λουτρό φιλοξενεί στους χώρους του συναυλίες με περιορισμένο αριθμό θεατών.

Η βυζαντινή κινστέρνα

Λίγο πιο νότια από το βυζαντινό λουτρό, στην οδό Ολυμπιάδος, βρίσκεται η βυζαντινή κινστέρνα (δεξαμενή). Πρόκειται για ένα ορθογώνιο κτίσμα με χοντρούς τοίχους και με εσωτερική επίχριση από υδραυλικό κονίαμα. Αποτελούνταν από τέσσερα ζευγάρια θόλων στηριγμένα στους τοίχους και σε τρεις κίονες. Τα μαρμάρινα στοιχεία του ανήκουν σε παλαιοχριστιανικά μνημεία. Ένας χτιστός αγωγός μετέφερε το νερό στη βυζαντινή κινστέρνα. Αυτό το μνημείο βρίσκεται κάτω ακριβώς από την οδό Ολυμπιάδος, διέρχεται κάθετα τον δρόμο στην οδό Θεοτοκοπούλου πολύ κοντά με το βυζαντινό λουτρό. Δυστυχώς ακόμα δεν έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση για την ανάδειξή του, που ίσως φανερώσει καλά κρυμμένες ιστορίες της πόλης από τις συγκλονιστικές διαδρομές του νερού.

Από το φύλλο της THESSNEWS #92 (10/02/2018-11/02/2018)

 

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο Θεοδώρα Καρακιουλάχ

Θεοδώρα Καρακιουλάχ. Κατάγεται από την γη της φωτιάς και της πέτρας, την πατρογονική Καππαδοκία. Ξεκίνησε το ραδιόφωνο στην εφηβική ηλικία και έκτοτε την κέρδισε η δημοσιογραφία. Εργάζεται στο Ράδιο Θεσσαλονίκη από τότε που μετοίκησε από την Καβάλα στην Θεσσαλονίκη για σπουδές.

/ Δείτε ακόμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17.10.202406:52

  Το ατύχημα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στο δρόμο Ν. Ρυσίου- Βασιλικών στο ύψος των Ταγαράδων. Εμπλέκονται δύο φορτηγά και ένα αυτοκίνητο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.        

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202422:09

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης πέρασε το απόγευμά του σε νοσοκομείο της πόλης όπου υποβλήθηκε σε στεφανιογραφία, ευτυχώς με καθησυχαστικά αποτελέσματα. Ο Στέλιος Αγγελούδης είχε ενοχλήσεις στο στήθος από το πρωί ωστόσο τήρησε κανονικά το πρόγραμμά του. Μετά τα εγκαίνια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:44

    Ήταν μια συμβολική επιλογή, καθώς το αγαπημένο  τραγούδι του Στέλιου Αγγελούδη ακουγόταν από τα ηχεία,  στο εκλογικό κέντρο του της οδού Βενιζέλου όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στις 15 Οκτωβρίου 2023.         «Μόνο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:15

  Επιλεγμένες ετικέτες από 14 μικρά οινοποιεία και 2 αποστακτήρια, σερβιρίστηκαν όσοι εκτιμούν τις αυθεντικές γεύσεις και δεν χάνουν καμία εκδήλωση που διοργανώνει το Blé Vin και η Blé Taste Gallery.   Απόψε, o πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας δεν στάθηκε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202420:00

  Πολύ θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Πληρώνω όσο Πετάω» που ξεκίνησε στο Δήμο Θέρμης πριν από έναν ακριβώς χρόνο, τον Οκτώβριο του 2023.   Πρόκειται για μία νέα γραμμή συλλογής βιοαπόβλητων απορριμμάτων η

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202419:00

      Μετά την επιτυχία της πρώτης δράσης, συνεχίζει την συλλογική  προσπάθεια για κοινωνική αλληλεγγύη και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, μαζί με τους «Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης» στο πάρκινγκ πίσω από το Κατσάνειο, για να δώσουμε νέα πνοή στον χώρο της κοινότητάς μας!

thess

Επικαιρότητα

ΕΛΛΑΔΑ

24.10.202409:31

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή