Αρχική / ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ / THESSHISTORY: Σιντριβάνι Θεσσαλονίκης – Σημείο συνάντησης, μνημείο εξαιρετικής σημασίας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/01/201822:37

THESSHISTORY: Σιντριβάνι Θεσσαλονίκης – Σημείο συνάντησης, μνημείο εξαιρετικής σημασίας

THESSHISTORY: Σιντριβάνι Θεσσαλονίκης – Σημείο συνάντησης, μνημείο εξαιρετικής σημασίας

Το σιντριβάνι της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στη συμβολή των οδών Εθνικής Αμύνης με Εγνατία.

Σημείο συνάντησης των κατοίκων, αλλά και σημαντικό μνημείο της Νεότερης Ιστορίας της πόλης.

Το σιντριβάνι εγκαινιάστηκε το 1889, δώρο του σουλτάνου Σαμπρί Πασά στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης έπειτα από το γκρέμισμα των τειχών της πόλης, την ανοικοδόμηση της Θεσσαλονίκης και τη χάραξη της μεγάλης λεωφόρου Χαμιντιέ.
Σε γκραβούρες και καρτ ποστάλ της εποχής διακρίνεται η μεγάλη λεωφόρος Boulevard Hamidye (σημερινή Εθνικής Αμύνης), με το σιντριβάνι να οριοθετεί την οδό.

Τα εγκαίνια

Στην εφημερίδα «Φάρος της Μακεδονίας» διαβάζουμε για τα εγκαίνια: «Προχθές από της πρωίας μέγα πλήθος συνεσωρεύετο περί την νεόδμητον κρήνην της πλατείας Καλαμαριάς, ην η Α.Α.Μ ο Σουλτάνος ημών, εδωρήσατο εις την ημετέραν πόλιν, περί την οποίαν είχαν στηθεί διάφορα τρόπαια εκ μύρτουν και πολυπληθών σημαίων, άτινα περικλυκλούμενα υπό του πλήθους παρίσταινον θέαμα εκ των ωραιοτάτων …… συγχρόνως δε η ωραία κρήνη εξετίναξε ωραίον σερβέτιον εκ βυσσίνου δυνάμενον να ποτίσει την πόλιν όλην….»

Στη Θεσσαλονίκη κατά την Οθωμανική περίοδο υπήρχαν πολυάριθμες κρήνες, που έφεραν επιγραφές με το όνομα του δωρητή (ως επί το πλείστον μέλος της αυτοκρατορικής αυλής). Άλλωστε η κρήνη για τους Οθωμανούς είναι σύμβολο της θρησκείας τους. Η κατανάλωση νερού από τις κρήνες σήμαινε για τους Οθωμανούς συγχώρεση στους πεθαμένους τους, γι? αυτό και έξω από κάθε τζαμί υπάρχει και μια βρύση.

Δυτικοευρωπαϊκός διάκοσμος

Το σιντριβάνι κατασκευάστηκε από λευκό μάρμαρο και αποτελείται από τρία ημικύκλια (γούρνες). Το ανώτερο τμήμα του χαρακτηρίζεται από κλασική δυτικοευρωπαϊκού τύπου μορφή, ενώ ο οβελίσκος παραπέμπει σε αιγυπτιακά πρότυπα.
Φέρει διάκοσμο με ανθέμια και ανάγλυφο στέφανο με κορδέλα. Ο διάκοσμος με σταγόνες στο πίσω μέρος της κάθε γούρνας παραπέμπει στην αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική των ναών, ενώ το νερό αναβλύζει μέσα από λεοντοκεφαλές.

Μεγάλο πρόβλημα υδροδότησης

Η δημιουργία βρύσης εκείνη την περίοδο στη Θεσσαλονίκη ήταν πολύ σημαντικό γεγονός, διότι υπάρχει έλλειψη νερού σε μια πόλη που αυξάνεται συνεχώς με πολύ μεγάλους ρυθμούς. Σύμφωνα με την καταγραφή του 1905, στη Θεσσαλονίκη ζουν 135.000 κάτοικοι. Το σύστημα ύδρευσης τότε είναι ανύπαρκτο. Η βασική πηγή ύδρευσης της πόλης είναι ο Χορτιάτης, που φέρνει το νερό στη δεξαμενή της Μονής Βλατάδων μέσω του ρωμαϊκού υδραγωγείου.

Οι κάτοικοι της πόλης είναι αναγκασμένοι να κουβαλούν νερό από τις συνοικιακές βρύσες που βρίσκονταν στις γειτονιές, με αποτέλεσμα το νερό να μη φτάνει για όλους. Οι επιδημίες ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνονται και οι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να καλύψουν τις ανάγκες τους με μη πόσιμο νερό από τα αρτεσιανά φρεάτια. Το νερό των δημόσιων βρυσών χρησιμοποιείται ακόμα και για οικιακές εργασίες αλλά και για ουρητήρια.

Ακατάλληλο το νερό του σιντριβανιού

Το νέο σιντριβάνι «ξεδιψάει» τότε όχι μόνο τους διαβάτες, αλλά και τα ζώα και θα χρησιμοποιηθεί για ύδρευση ως το 1924. Στο βιβλίο του Γιάννη Κλαρνέτατζη «Στιγμές Σαλονίκης Θερινές», εκδόσεις Ακυβέρνητες πολιτείες 2016, διαβάζουμε ότι η ποιότητα του νερού του θεωρείται αμφίβολη. Επιστολή δημοτών της Θεσσαλονίκης δημοσιευμένη στην εφημερίδα Μακεδονία (28 Ιανουαρίου 1924) αναφέρει: «Τι έγινε το ύδωρ του Χορτιάτου, το ύδωρ των Σιντριβανιών, το οποίο κάποτε εθεωρήθει ακατάλληλον προς πόσιν δια τα ζώα; Τώρα πώς έγινε κατάλληλον προς πόσιν δι? ανθρώπους;»

Το 1936 το σιντριβάνι μεταφέρεται στο παλιό γήπεδο της ΧΑΝΘ λόγω της διάνοιξης της Εγνατίας οδού και για πολλά χρόνια παρέμεινε σε εργοτάξιο της Τούμπας, με αρκετά μαρμάρινα τμήματά του να έχουν καταστραφεί.

Η αναστήλωση

Το μνημείο αναστηλώθηκε το 1977 και επανατοποθετήθηκε σε κοντινό σημείο από την αρχική του θέση, λόγω των αλλαγών των πολεοδομικών ανασχηματισμών. Το πάνω μέρος του σιντριβανιού είναι πιστό αντίγραφο του αυθεντικού λόγω των καταστροφών που υπέστη τα προηγούμενα χρόνια.

Πριν από μερικά χρόνια, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων χαρακτήρισε το σιντριβάνι μνημείο, αξιόλογο δείγμα αστικού εξοπλισμού της Θεσσαλονίκης με πολεοδομική και ιστορική σημασία.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #88 (13/01/2018-14/01/2018)

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο Θεοδώρα Καρακιουλάχ

Θεοδώρα Καρακιουλάχ. Κατάγεται από την γη της φωτιάς και της πέτρας, την πατρογονική Καππαδοκία. Ξεκίνησε το ραδιόφωνο στην εφηβική ηλικία και έκτοτε την κέρδισε η δημοσιογραφία. Εργάζεται στο Ράδιο Θεσσαλονίκη από τότε που μετοίκησε από την Καβάλα στην Θεσσαλονίκη για σπουδές.

/ Δείτε ακόμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17.10.202406:52

  Το ατύχημα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στο δρόμο Ν. Ρυσίου- Βασιλικών στο ύψος των Ταγαράδων. Εμπλέκονται δύο φορτηγά και ένα αυτοκίνητο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.        

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202422:09

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης πέρασε το απόγευμά του σε νοσοκομείο της πόλης όπου υποβλήθηκε σε στεφανιογραφία, ευτυχώς με καθησυχαστικά αποτελέσματα. Ο Στέλιος Αγγελούδης είχε ενοχλήσεις στο στήθος από το πρωί ωστόσο τήρησε κανονικά το πρόγραμμά του. Μετά τα εγκαίνια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:44

    Ήταν μια συμβολική επιλογή, καθώς το αγαπημένο  τραγούδι του Στέλιου Αγγελούδη ακουγόταν από τα ηχεία,  στο εκλογικό κέντρο του της οδού Βενιζέλου όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στις 15 Οκτωβρίου 2023.         «Μόνο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:15

  Επιλεγμένες ετικέτες από 14 μικρά οινοποιεία και 2 αποστακτήρια, σερβιρίστηκαν όσοι εκτιμούν τις αυθεντικές γεύσεις και δεν χάνουν καμία εκδήλωση που διοργανώνει το Blé Vin και η Blé Taste Gallery.   Απόψε, o πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας δεν στάθηκε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202420:00

  Πολύ θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Πληρώνω όσο Πετάω» που ξεκίνησε στο Δήμο Θέρμης πριν από έναν ακριβώς χρόνο, τον Οκτώβριο του 2023.   Πρόκειται για μία νέα γραμμή συλλογής βιοαπόβλητων απορριμμάτων η

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202419:00

      Μετά την επιτυχία της πρώτης δράσης, συνεχίζει την συλλογική  προσπάθεια για κοινωνική αλληλεγγύη και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, μαζί με τους «Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης» στο πάρκινγκ πίσω από το Κατσάνειο, για να δώσουμε νέα πνοή στον χώρο της κοινότητάς μας!

thess

Επικαιρότητα

ΕΛΛΑΔΑ

24.10.202409:31

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή